Прескочи до съдържание

Ресторанти в София


Мрън

Препоръчани мнения

Непалска и индийска кухня в ресторант Гуркха

 

Адрес: ул Цветна градина 56, 1421, Лозенец

Ако завиете по Богатица от Арсеналски, после по Цветна градина и ще го видите. Има интересни непалски ястия.

Като обстановка не е нищо особено. Обслужването е търпимо (нито добро, нито лошо).

image.png.7934fb4881cbbbda972cfae10a3617d0.png

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 минути , akair каза:

Непалска и индийска кухня в ресторант Гуркха

 

Адрес: ул Цветна градина 56, 1421, Лозенец

Ако завиете по Богатица от Арсеналски, после по Цветна градина и ще го видите. Има интересни непалски ястия.

Като обстановка не е нищо особено. Обслужването е търпимо (нито добро, нито лошо).

 

image.png.7934fb4881cbbbda972cfae10a3617d0.png

На мен точно това,  че не нищо особено като обстановка ми харесва. А и съм виждал индийци да ядат там. За разлика от Тадж Махал, който е прекомерно лъскав за индийски ресторант и за нивото на предлаганата храна.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...
преди 5 часа, Lindt каза:

Може ли да ми препоръчате индийски ресторант някъде из центъра? Или нещо арабско, не сме сигурни точно какво ни се яде 🙂

Непалския в Лозенец? http://www.gurkhabg.com/ Буквално в мнението над твоето се коментира. 

 

Иракския Ашурбанипал покрива ли критерия арабски? http://multikulti.bg/map/bg/spot/ashurbanipal/ 

 

На този втория и ние сме се засилили да ходим някой ден, че само аз съм бил и беше супер вкусно. 

Редактирано от Георги
Връзка към коментар
преди 4 часа, Георги каза:

Непалския в Лозенец? http://www.gurkhabg.com/ Буквално в мнението над твоето се коментира. 

 

Иракския Ашурбанипал покрива ли критерия арабски? http://multikulti.bg/map/bg/spot/ashurbanipal/ 

 

На този втория и ние сме се засилили да ходим някой ден, че само аз съм бил и беше супер вкусно. 

Иракският е супер и точно това ни се хапва, но един от участниците е сърдит на Фреди, че е взел поръчка за шаран за вкъщи на Никулден и после не го е направил. Така че хем търся нещо подобно, хем не това 😉 

А ако ходите и ни се обадите, цена няма да имате 🙂 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Интересувам се има ли  в София португалска кухня?

Аз открих само TUGA. Някой има ли лични впечатления?

   https://fashioninside.bg/lifestyle/malkata-portugalia-v-sofia-tuga/

Връзка към коментар
Здравко Ангел
преди 24 минути , noshtna_ptica каза:

Интересувам се има ли  в София португалска кухня?

Аз открих само TUGA. Някой има ли лични впечатления?

   https://fashioninside.bg/lifestyle/malkata-portugalia-v-sofia-tuga/

Много беше приятен, даже сме били магеланска компания там, обаче мисля че го затвориха завинаги в края на миналата година. 

  • Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
Преди 1 час, Mary каза:

Къде в София правят най-добрите стекове?

@Alexander май ти имаш добри наблюдения?

Нямам опит с телешките стекове в София и в България. Като цяло съм скептично насторенен за такива меса.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 час, Mary каза:

Къде в София правят най-добрите стекове?

@Alexander май ти имаш добри наблюдения?

Преди време съм яла добър стек в Рич Хаус, на ул. Оборище, до МОЛ Сердика. 

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Джанъм Стек Хаус на бул. България е модното място, където може да се види Божинов да вечеря телешки стек.. Аз бях там заради турската част от менюто, която за съжаление не покри очакванията ми. 

Обаче мога да похваля телешките стекове в La Bicicletta, бул. Дондуков, нов италиански ресторант, но собственикът и главен готвач Чанко Чанев е стар наш познат от ресторантите на Лео Бианки. Ето един негов стек, който беше от първите неща, които изядохме при Чанко като отвори ресторанта. 

 

 

 

IMG_20190616_151508.jpg

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
На 9.07.2019 г. в 0:28, Здравко Ангел каза:

Много беше приятен, даже сме били магеланска компания там, обаче мисля че го затвориха завинаги в края на миналата година. 

Потвърждавам, собственичката португалката го затвори завинаги, нещо не й вървеше бизнеса, а и мястото беше много куцо. А се справяше чудесно с португалските рецепти изпълнени с български продукти. 

Връзка към коментар

Проблема при телешките стекове е липсата на материал. 

Самата направя е елементарна и няма нужда от топ готвач.

У нас няма особен избор, на такива меса и ресторантите няма от къде да вземат също.

 

@MaryСетих се, че испанския ресторант Azahar в София си внасяше сам телешкото месо (без да се замразяват) от най-хубавите породи в Испания, а скараджията  беше аржентинец . Лично не съм пробвал, но с тази комбинация трябва да е на ниво.

 

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Crystal Steak House правят добри стекове, но са доста скъпички. Има Аржентинско, Австралийски и Американско месо, също така и Българска от Омая.

 

Аз лично си купувам месо от Вивенда и си го правя вкъщи, получава се доста добре.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 часа, Alexander каза:

Проблема при телешките стекове е липсата на материал

В Стара планина се отглеждат животни за месо и то немалко. Не знам кой откъде си внася, но онези по баирите са най-чистото месо, което може да се отгледа. Нищо, че животните не носят табелка "биокрава" и не се вписват в нечии модерни норми.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 часа, Zaro каза:

В Стара планина се отглеждат животни за месо и то немалко. Не знам кой откъде си внася, но онези по баирите са най-чистото месо, което може да се отгледа. Нищо, че животните не носят табелка "биокрава" и не се вписват в нечии модерни норми.

Не знам нищо за тези животни, нито съм ял, но дори да има е нещо ново за нашата държава.

 

Не знам кои са модерните  норми, просто това което се предлага масово  у нас за телешки  стек  е от зле до макс нещо ставащо за ядене.

 

За цените няма да споменавам, че са над западно европоейските.

Дори да предположим, че има и хубави телета-крави за ядене някъде у нас, това не значи, че се намират на всеки магазин нали?

И това поне за мен означава, че има липса на материал.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 50 минути , Alexander каза:

Не знам нищо за тези животни, нито съм ял, но дори да има е нещо ново за нашата държава.

 

Не знам кои са модерните  норми, просто това което се предлага масово  у нас за телешки  стек  е от зле до макс нещо ставащо за ядене.

 

За цените няма да споменавам, че са над западно европоейските.

Дори да предположим, че има и хубави телета-крави за ядене някъде у нас, това не значи, че се намират на всеки магазин нали?

И това поне за мен означава, че има липса на материал.

Винаги са се отглеждали, открай време. Но за цените съм съгласен,  че са нереални. Просто има достатъчно хора, които приемат, че цената е достатъчно доказателство за качеството на даден продукт, както и че качественият продукт трябва да бъде задължително скъп.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За стекове май в Manzo правят интересни неща. Виждал съм хладилници за dry ageing, но не съм им тествал стековете, понеже купувам от Вивенда и готвя вкъщи sous vide. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Забелязвам, че излиза на мода този тип готвене - sous vide. Ако се готви по този метод, почти няма да има месо което да не става за стекове, но за мен хубав  стек значи хвърлено на скарата дебело парче, без никакви предваритлени процедури, готвения,  маринати, сол, подправки  и т.н. Единствено  накрая само сол на люспи ако има, ако не някаква по-едра.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
На 5.09.2019 г. в 17:33, Zaro каза:

В Стара планина се отглеждат животни за месо и то немалко. Не знам кой откъде си внася, но онези по баирите са най-чистото месо, което може да се отгледа. Нищо, че животните не носят табелка "биокрава" и не се вписват в нечии модерни норми.

Не познавам всички стада по Родопите, но в България почти няма животни гледани за месо. Много хора дори не знаят, че е възможно да НЕ доиш крави и овце. И питат а какво става с млякото....и мислят, че стека е лош, щото е от "на телето майка му". 

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

От голямо значение е и транжирането/нарязването на месото. Мисля, че в България има много какво да научим по този въпрос. Тук мисля, че не знаят как да нарежат месото, че да става за хубави стекове. Иначе става като със сьомгата.... вече я има и по нашите магазини, но така е обработена, че каквато и част от нея да вземеш, все е пълна с кости, докато в другите страни е чисто месо. Как успяват да го постигнат това, да се чуди човек. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Рязането си има значение, но не е първостепенно, ако се реже от месата за стекове филе, контра филе, пържола,  по-скоро дебелината е важна. Ако е от бут, вече е по-трудно, но то и не е истински стек тогава. 

Също масово, като под масово за мен е над 90% в България се мисли, че щом едно месо е твърдо, значи е от старо животно-  юница, крава, вол и т.н., само, че това е абсолютно погрешно.

Когато животното е от породите за месо, дори по-старите животни са по-скъпи от телетата, защото месото  има повече аромат и е по-вкусно, но в никакъв случай, не са по-твърди месата им.

При кравите и воловете, сланината на пържолите е с жълтеникав цвят и по разни изтънчени кръчми предлагат бонфиле и стекове  от вол и т.н., което е по-скъпо от другите телешки меса.

 

Ето това е от крава

 

ChulV.JPG.5b749c265b4ee2adae51c3475de69010.JPG

 

Млечно теле до 8 месеца, почти без мазнина и с най-слаб вкус, но най-нежно месо

Теле 8-12 месеца, с повече мазнина и вкус

Теле 12-24 месеца, следващата степен още повече аромат и мазнина.

Юници 2-4 години, на практика вече  възрастни животни

Крави и волове над 4 години, воловете са кастрирани възрастни телета.

Бик , не кастрирано възрастно теле.

 

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
17 hours ago, Alexander said:

Забелязвам, че излиза на мода този тип готвене - sous vide. Ако се готви по този метод, почти няма да има месо което да не става за стекове, но за мен хубав  стек значи хвърлено на скарата дебело парче, без никакви предваритлени процедури, готвения,  маринати, сол, подправки  и т.н. Единствено  накрая само сол на люспи ако има, ако не някаква по-едра.

Хубавото на sous vide е, че не изключва хвърлянето на скара на стека в последствие за един бърз sear 😋 И бонусът е, че стекът ти е сготвен точно както го искаш от край до край, което само на скара е по-трудно за постигане, особено ако не правиш стекове често и нямаш достатъчно опит. А за малдонската сол накрая - задължително 🙂

 

Иначе съм изцяло съгласен и с двама ви. И транжорни нямаме, и месо. Вземал съм от какви ли не ферми, какви ли не меса. Малкото наченки на хубаво месо са били опропастени от транжорите в последствие.. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Нормално е да е така у нас. В България телешкото се изпозлва основно за кайма или телешко варено, а цените са като на свинско, че и по-ниски, изключвам малкото ферми, които уж имат телета за месо, аз не съм ги пробвал, защото на тези цени предпочитам да не рискувам и да си взема някое от Ю.Америка, каквито има тук-там.

 

Нямаме традиция, нито навик за такова месо и оттам няма и много  внос, защото няма и кой да го купи общо взето. Хубавото телешко е в пъти по-скъпо от свинското и на магазина.

Малкото което се внася е в няколко магазина като повечето е замразено  и в Метро, но при вторите трябва да се купи в повечето случаи цялото парче 1-2кг х 40-50лв/кг или повече.

 

Ресторантите купуват, но обикновено се замразява, а и често се готви по метода sous vide и се замразява  и после след дни - седмици се запича само на скара. Няколко пъти съм чувал от приятели как са поръчвали някакви стекове и са им носели прегорели подметки..Със сигурност има няколко хубави ресторанта у нас, но са единици, за това и не си правя труда да ги пробвам.

 

Все едно идем някъде в Европа и да търсим ракия от сливи, дюли, грозде, кайсия  и т.н. няма как да има, защото нямат традиция, нито се търси.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Имам питане относно рибен ресторант в София, ако има такъв.

Не ме интересуват мекотели и морски дарове, само риби.

Някой попадал ли е на такова място?

Единственото което е важно  е да използват прясна риба.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.