Прескочи до съдържание

Армения за 3 дни през Май

Zdravko Nestorov

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте 🙂 Чудим се за едно майско посещение на Армения, съчетавайки един от почивните дни (03-06 Май). Реално бихме разполагали с 3 пълни дни, тъй като кацаме късния следобяд на 3-ти (16:05) и излизаме много късно вечерта на 6-ти (23:40). Още не сме взели билети, защото се колебаем дали този период е подходящ. Затова и реших да поразпитам малко във форума. 

Мисля, че успях да прочета доста голяма част от тази тема (както и още една доста нова от @Адриан ХН) и да направя нещо като план, като идеята е следната (благоданости на @Kristiyan Desev с ето този пост и @phasma с ето този) :

OPTION 1
1 03.05.2025 18:00 - 23:00 --- --- Yerevan (Half-day) --- 0,00 лв
2 04.05.2025, 08:00 - 21:30 13-14 hours Hyur Service Khor Virap Monastery, Noravank Monastery, Tatev Monastery, Ropeway €192,00 375,51 лв
3 05.05.2025, 09:00 - 19:00 9-10 hours Hyur Service Garni, Geghard, Lavash baking master class, Symphony of stones, Lake Sevan, Sevanavank €125,00 244,48 лв
4
06.05.2025, 09:00 - 14:00 4-5 hours Yandex Go
(Taxi)
St. Hripsime, St. Gayane, Echmiadzin Mother Cathedral, Treasures of Echmiadzin, Zvartnots ??? 0,00 лв
06.05.2025, 14:00 - 20:00 --- --- Yerevan (Half-day) --- 0,00 лв
OPTION 2
1 03.05.2025 18:00 - 23:00 --- --- Yerevan (Half-day) --- 0,00 лв
2 04.05.2025, 08:00 - 21:30 13-14 hours Hyur Service Khor Virap Monastery, Noravank Monastery, Tatev Monastery, Ropeway €192,00 375,51 лв
3 05.05.2025, 09:00 - 18:00 8-9 hours Hyur Service Lake Sevan, Sevanavank Monastery, Dilijan, Haghartsin Monastery, Goshavank Monastery €100,08 195,74 лв
4
06.05.2025, 09:00 - 15:00 5-6 hours Hyur Service Garni Temple, Geghard Monastery, Garni Canyon Symphony of stones €64,70 126,54 лв
06.05.2025, 15:00 - 20:00 --- --- Yerevan (Half-day) --- 0,00 лв

Почти сигурно ще се изберем Опция 1, тъй като последния ден ще имаме възможността да решим дали да сме през целия ден в Yerevan или да отскочим все пак и до Zvartnots (и обектите наоколо). Ако решим да отскочим до там, най-вероятно ще използваме Yandex Go, тъй като ще излезе в пъти по-евтино, отколкото с Hyur Service.

Опитах се да съмаризирам информацията от всичко прочетено във форума и от Интернет (от една страна да разбера дали правилно съм разбрал, а от друга - някой да се възползва в бъдеще):

• Според доста от информацията в Интернет, Май месец е един от предпочитаните за обикаляне в Армения. Освен това от началото на Май започват да пускат и фонтаните в Yerevan.
  • Тъй като сме група от 2-ма, си поиграх да пресметна колко би излязла цената с Rent a Car и колко чрез Hyur Service. Ами за жалост разликите не са толкова големи, колкото ми се искаше и са приблизително еднакви (особено добавяйки и застраховката на колата под наем). Със сигурност с кола ще можеш да уплътним имаме много повече време и опции, но пък май не ми се иска да шофирам, тъй като предпочитаме малко по-спокойно приключение този път.
  • От и до летището мислим да използваме Airport Express 201 или Yandex Go.
  • Мисля май да се възползвам от Europe TravelPass на Vivacom за 6 лв. на ден и на място да си вземем още една тамошна карта направо от летището (по препоръка от Магеланци).
  • За пари, ако съм разбрал правилно, ще е най-лесно да си вземем някакви USD, които можем спокойно да обменим към AMD в местните супермаркети (EUR излизало малко по-неизгодно).
  • Пазаруването с карта е много разпространено навсякъде, освен може би по някои от манастирите (т.е. нависоко 😄).
  • Yandex Go е препоръчваното приложение за поръчване на такси.
  • За ресторантите забелязах, че най-препоръчвани са:
    • Lavash Restaurant (горещо препоръчван)
    • Кавказская пленница (много препоръчван във форума, но с една идея по-скъп)
    • Tumanyan Khinkali (намира се до Lavash)
    • Sherep Restaurant
  • Основните неща, които ни се иска да видим са тези по-долу и всичко допълнително е бонус. Този път не ни се иска да препускаме чак толкова (въпреки че програмата си е доста пълна) и затова последния ден ще го решаваме на място.
    Hyur Service Khor Virap Monastery, Noravank Monastery, Tatev Monastery, Ropeway
    Hyur Service Garni, Geghard, Lavash baking master class, Symphony of stones, Lake Sevan, Sevanavank
    • Има ли смисъл да се запазват предварително или може директно и на място?
  • Имате ли някакви хотели като предложения. Попаднах на такива ето тук (и постовете по-надолу), но все пак още препоръки биха били страшно полезни.

Ами май това е, за което се сещам и, което успях да събера като информация. Ще съм ви безкрайно благодарен да споделите и вашето мнение по писанията ми по-горе, както и най-вече относно програмата, за която си мислим.

С пожелание за много весели и спокойни Великденски празници.

Бъдете здрави и имайте много хубави моменти със семейството!

• Браво 1
Публикувано:

На виваком 6 лева пакета е добър. Аз съм на А1 и за Армения е 10 лева на ден, на мен 2000 МБ ми стигат тъй като ползвам гугъл мапс само и уатсапп/вайбър и не ми се занимава да купувам местни карти и тн 

Силно препоръчвам Долмама ресторант - https://dolmama.am/ 

Виждам че Ечмиадзинската катедрала не ви е задължителна, но на мен много ми хареса и бих ви я препоръчал нея. Тя даже наскоро отвори за туристи пак след 2 години реставрация. 

Хотел препоръка - The Alexander, a Luxury Collection Hotel, Yerevan https://www.booking.com/hotel/am/the-alexander.html?aid=318615&label=New_English_EN_BG_27034606705-CxYYpU23qpRyNLbUJvzfYgS217246880106%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap%3Aneg%3Afi%3Atidsa-64415224945%3Alp9197525%3Ali%3Adec%3Adm&sid=c394547af02f7f4ab7ed9f75fa5789d2&all_sr_blocks=315794819_246435071_0_2_0&checkin=2025-10-14&checkout=2025-10-18&dest_id=-2325645&dest_type=city&dist=0&group_adults=1&group_children=0&hapos=1&highlighted_blocks=315794819_246435071_0_2_0&hpos=1&matching_block_id=315794819_246435071_0_2_0&no_rooms=1&req_adults=1&req_children=0&room1=A&sb_price_type=total&sr_order=popularity&sr_pri_blocks=315794819_246435071_0_2_0__72960000&srepoch=1745004876&srpvid=af4089a2b14006d2&type=total&ucfs=1& 

• Благодаря 1
Публикувано:

Здравко Несторов, слушай сега. Армения е бедна страна в руската орбита, но за няколко дни става. Европейско финансиране си личи, че не са помирисвали. С изключение на центъра на Ереван всичко тъне в разруха и е неподдържано. Дори на каскадите в Ереван стърчат арматурни железа от зарязани строежи. Самият Ереван е грозен град, с малки изключения в центъра. Не, че крайните квартали на София са изящество в архитектурата. Арменците са сърдечни хора, но качат ли се в кола, се превръщат в тотални автоталибани. Карат с 200 км/ч в града, изпреварват в насрещното в завой, влизат в кръгово по часовниковата стрелка, спират в кръгово да слезе пътник и други подобни изпълнения, които тотално не одобрявам.

Относно екскурзии: в темата много хвалят Hyur Service, но да знаеш, че те далеч не дават най-добрите цени. Около площад Републик е пълно с други търговци, чиито оферти са много по-добри. Например тук: https://maps.app.goo.gl/2d9GtSJm8EQ3VNYbA Екскурзията до Гарни, Гегард, Симфонията и езерото Севан с манастира по твоите изчисления излиза 125 евро (не знам за колко човека), а на нас ни излезе 10 000 amd на човек, което е около 50 лв. на човек. Тази екскурзия я препоръчвам, защото уплътнява почти един ден, а се виждат много неща.

Относно ресторанти: навсякъде ни хареса, но пробвай Lavash Restaurant и Gata Tavern. 

Транспорт от и до летище: маршрутка 201 (300 amd, 2025 г.) или автобус 100 (не му помня цената, но е ниска). Или Yandex, разбира се. На връщане трябва да минеш през чек ин, дори и да си само с ръчен багаж.

Относно плащанията: плащането с карти е широко разпространено. Иначе добър курс за обмяна потвърждавам, че дават в супермаркетите SAS, както е писал някой по-горе.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Zdravko Nestorov каза:

Почти сигурно ще се изберем Опция 1, тъй като последния ден ще имаме възможността да решим дали да сме през целия ден в Yerevan или да отскочим все пак и до Zvartnots (и обектите наоколо). Ако решим да отскочим до там, най-вероятно ще използваме Yandex Go, тъй като ще излезе в пъти по-евтино, отколкото с Hyur Service

Много подробно. Винаги изниква нещо непредвидено и може да се провалят някои неща, но пък изникват нови.  А щом и билетите не са купени...

Звартноц е до летището. Реално можете да отидете в деня на полета за връщане и после от Звартноц право на летището. Но имам някакъв спомен, че работеше до 17 ч. .. дано не бъркам де. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Zdravko Nestorov каза:

Чудим се за едно майско посещение на Армения, съчетавайки един от почивните дни (03-06 Май).

И аз имам билети за същите дати. 🙂

Предполагам нарочно гледате частните турове на Hyur Service? Защото и аз резервирах с тях, но групов тур и ми излезе около 55 лв.

• Харесвам 1
Публикувано:

Частните турове са добри, ако са за няколко души. Ако са за двама са скъпи. Пък камо ли за един. Но имаш комфорта да избираш кога и къде да спира шофьорът и колко да те чака.  Ако сте трима или четирима в колата цените са си ок.  Взимат те от хотела и те връщат там. При тези с 55 лв, нямаш свободата, защото си в автобус с още доста хора и ... действаш по твърда програма. Което също не е някаква драма, разбира се.  Иначе за Ереван напълно се съгласявам. Също като Алма Ата, Бишкек и Ташкент, бесен соц.  Тбилиси е много по-добре, а за Баку да не говорим.  И да, Армения е една от страните, в които ...красотите са основно извън столицата

• Харесвам 2
Публикувано:

Ами то и София ако не е планината над нея е една от най-грозните ( и мърляви) европейски столици ... при все европейското финансиране. Извън центъра - бесен соц и мутро-барок.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, MayaS каза:

Този период като температури е прекрасен, Юни вече настават жеги.

@MayaS - дааа. Точно това пишеше на повечето места и затова се надъхваме за Май 🙂 

преди 1 час, infectedmushroom каза:

На виваком 6 лева пакета е добър. Аз съм на А1 и за Армения е 10 лева на ден, на мен 2000 МБ ми стигат тъй като ползвам гугъл мапс само и уатсапп/вайбър и не ми се занимава да купувам местни карти и тн 

Силно препоръчвам Долмама ресторант - https://dolmama.am/ 

Виждам че Ечмиадзинската катедрала не ви е задължителна, но на мен много ми хареса и бих ви я препоръчал нея. Тя даже наскоро отвори за туристи пак след 2 години реставрация. 

Хотел препоръка - The Alexander, a Luxury Collection Hotel, Yerevan https://www.booking.com/hotel/am/the-alexander.html?aid=318615&label=New_English_EN_BG_27034606705-CxYYpU23qpRyNLbUJvzfYgS217246880106%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap%3Aneg%3Afi%3Atidsa-64415224945%3Alp9197525%3Ali%3Adec%3Adm&sid=c394547af02f7f4ab7ed9f75fa5789d2&all_sr_blocks=315794819_246435071_0_2_0&checkin=2025-10-14&checkout=2025-10-18&dest_id=-2325645&dest_type=city&dist=0&group_adults=1&group_children=0&hapos=1&highlighted_blocks=315794819_246435071_0_2_0&hpos=1&matching_block_id=315794819_246435071_0_2_0&no_rooms=1&req_adults=1&req_children=0&room1=A&sb_price_type=total&sr_order=popularity&sr_pri_blocks=315794819_246435071_0_2_0__72960000&srepoch=1745004876&srpvid=af4089a2b14006d2&type=total&ucfs=1& 

@infectedmushroom - определено цените на Виваком не са лоши, но само че е 1GB на ден. За мен това е повече от предостатъчно 🙂 

• Echmiadzin Mother Cathedral - като цяло бихме искали да я видим, но ще е според зависи от предишните 2 дена. Най-хубавото е, че е доста близо и можем да стигнем до там по много начини. Засега май най-добре ми изглежда с Yandex Go.
  • Записвам си и Dolmama - Armenia's Restaurant. Изглежда да има страшно добри отзиви за него.
  • The Alexander, a Luxury Collection Hotel, Yerevan - живи и здрави да станат нещата и ще го имам в предвид.

Страхотен коментар и огромно благодаря!

Преди 1 час, angel tomov каза:

Здравко Несторов, слушай сега. Армения е бедна страна в руската орбита, но за няколко дни става. Европейско финансиране си личи, че не са помирисвали. С изключение на центъра на Ереван всичко тъне в разруха и е неподдържано. Дори на каскадите в Ереван стърчат арматурни железа от зарязани строежи. Самият Ереван е грозен град, с малки изключения в центъра. Не, че крайните квартали на София са изящество в архитектурата. Арменците са сърдечни хора, но качат ли се в кола, се превръщат в тотални автоталибани. Карат с 200 км/ч в града, изпреварват в насрещното в завой, влизат в кръгово по часовниковата стрелка, спират в кръгово да слезе пътник и други подобни изпълнения, които тотално не одобрявам.

Относно екскурзии: в темата много хвалят Hyur Service, но да знаеш, че те далеч не дават най-добрите цени. Около площад Републик е пълно с други търговци, чиито оферти са много по-добри. Например тук: https://maps.app.goo.gl/2d9GtSJm8EQ3VNYbA Екскурзията до Гарни, Гегард, Симфонията и езерото Севан с манастира по твоите изчисления излиза 125 евро (не знам за колко човека), а на нас ни излезе 10 000 amd на човек, което е около 50 лв. на човек. Тази екскурзия я препоръчвам, защото уплътнява почти един ден, а се виждат много неща.

Относно ресторанти: навсякъде ни хареса, но пробвай Lavash Restaurant и Gata Tavern. 

Транспорт от и до летище: маршрутка 201 (300 amd, 2025 г.) или автобус 100 (не му помня цената, но е ниска). Или Yandex, разбира се. На връщане трябва да минеш през чек ин, дори и да си само с ръчен багаж.

Относно плащанията: плащането с карти е широко разпространено. Иначе добър курс за обмяна потвърждавам, че дават в супермаркетите SAS, както е писал някой по-горе.

@angel tomov - само мога да кажа едно огромно благодаря за коментара.

• Точно заради нещата, които си описал, а и някак си чувството, че ни се прави по-спокойно пътуване, си мислех да направим половин до един ден в Ереван и да не шофираме. На доста места има мнения подобни на твоето и... някак си ми звучи по-лежерно да се возя и само наслаждавам на гледките 🙂 Така или иначе цената ще е близка 😄 
  • Гледах, че има и доста други агенции, но... за жалост с краткото ни време в Армения, не знам дали ще имам време да запазим на място 😞 Като цяло аз съм избрал private tours, но ако решим да са group tours, цените са с едни 20-30% надолу, което е доста приемливо.
  • Lavash Restaurant е можеи би най-първият избор от всичко изчетено. Gata Tavern - за него не знаех и веднага си го маркирам.
  • Със сигурност ще разчитаме на Маршрутка 201 (300 AMD) или Автобус 100. За Yandex Go - по-скоро ще е в краен случай.
  • Това с бордовите карти беше много интересно и специално го срещнах на поне още 2-3 места. Задължително се чекираме онлайн и отиваме на check-in без значение, че нямаме багаж.
  • Записвам си и за плащанията - карта почти навсякъде и обмяна в супермаркетите на SAS.

Страхотни коментари и то от първа ръка. Много, много ти благодаря 🙂 

Преди 1 час, Hakkâri Spor каза:

Много подробно. Винаги изниква нещо непредвидено и може да се провалят някои неща, но пък изникват нови.  А щом и билетите не са купени...

Звартноц е до летището. Реално можете да отидете в деня на полета за връщане и после от Звартноц право на летището. Но имам някакъв спомен, че работеше до 17 ч. .. дано не бъркам де. 

@Hakkâri Spor - за мен това си е отгоре-отгоре, ама все пак нямаме билети още 😄 

• Echmiadzin Mother Cathedral и Zvartnots Temple ще ги решим накрая. По-скоро си мислех да ги посетим сутринта и после вече да си разгледаме Yerevan на спокойствие 🙂 

Много ти благодаря за препоръките. Както винаги - много полезни!

Преди 1 час, yordanov каза:

И аз имам билети за същите дати. 🙂

Предполагам нарочно гледате частните турове на Hyur Service? Защото и аз резервирах с тях, но групов тур и ми излезе около 55 лв.

@yordanov - ако се надъхаме, може и да се засечем... поне в самолета, ако не в самата Армения 😄 

• Khor Virap Monastery, Noravank Monastery, Tatev Monastery, Ropeway: тук има опцията и за групов и за частен тур. Разликат в сумата не е малка със сигурност. Изглежда, че и тук имаме опция само за частен тур.
  • Garni, Geghard, Lavash baking master class, Symphony of stones, Lake Sevan, Sevanavank: за жалост за това не намерих никакъв групов тур и единственият вариант беше частен. Единственият вариант е да махнем Sevan, тъй като груповият тур е само на 5-ти Май.

Затова и така ги избрах. Колебая се първият (Tatev Monastery) да бъде групов, а пък вторият - да си остане частен.

При тебе как са нещата?

преди 48 минути , Hakkâri Spor каза:

Частните турове са добри, ако са за няколко души. Ако са за двама са скъпи. Пък камо ли за един. Но имаш комфорта да избираш кога и къде да спира шофьорът и колко да те чака.  Ако сте трима или четирима в колата цените са си ок.  Взимат те от хотела и те връщат там. При тези с 55 лв, нямаш свободата, защото си в автобус с още доста хора и ... действаш по твърда програма. Което също не е някаква драма, разбира се.  Иначе за Ереван напълно се съгласявам. Също като Алма Ата, Бишкек и Ташкент, бесен соц.  Тбилиси е много по-добре, а за Баку да не говорим.  И да, Армения е една от страните, в които ...красотите са основно извън столицата

@Hakkâri Spor - абсолютно си прав. За 3-ма излиза най-изгодно (дори за 4-ма има разлика). Тук по-скоро ще е според датите и как искаме да си ги нагласим тези турове. Както написах и по-горе, може да стане един групов и един частен 😄 Ама за жалост наистина разликата в парите си е осезаема.

• Точно заради това, че красотите са извън столицата, решихме, че ако ходим, ще си оставим по-малко време за Ереван и повече за всичко извън този град. Живи и здрави да сме и да видим дали ще се получи това пътуване 🙂 

преди 25 минути , stanimir каза:

Ами то и София ако не е планината над нея е една от най-грозните ( и мърляви) европейски столици , извън центъра бесен соц и мутро-барок.

@stanimir - винаги съм се чудил, ако бях турист и трябваше да дойда да разгледам България какво бих посетил... Със сигурност нямаше да отделя много време на София 😄 Но въпреки това и София си има своя чар.

Благодаря на всички. Ще съм благодарен, ако дадете някакви опции особено за 1-вия и за 2-рия тур, които да можем да разгледаме (освен тези Hyur Service, че там само частните ни устройват).

Страхотни сте!!!

• Харесвам 1
Публикувано:

За мен и само това да бях видял си струваше пътуването. Ереван си е грозничък, но чаровен. Аз имах и бонус - сняг, който не беше чистен по тротоарите и каскадата. Имах две запомнящи се падания. Първото невинно, на слизане от арката, където е страхотния изглед към Арарат, втората снимка. А другото на манастира Гебхард. Там си беше падане по правилата, по гръб с удар на главата, защото беше на слизане и удар по челото от фотоапарата, който никак не е лек🙃. И отгоре на всичко така се случи, че нямаше свидетели.🙂

Разказвам случката тук, тъй като се сетих и не ми се търси темата за хвалби/оплаквания.🙃

DSCF0565.JPG.0d333d97de72c2597c0e7d9d8093b9ba.JPG

DSCF0598.JPG.fab8a081e296d91fe0387a8f4559704d.JPG

• Харесвам 5
  • Шок 1
Публикувано:
преди 5 часа, Zdravko Nestorov каза:

При тебе как са нещата?

За сега съм резервирал само това на 5.05 - Group tour: Khor Virap Monastery, Birds-Cave, Hin Areni Wine factory, Noravank Monastery

Сега виждам, че се различава от вашето де.

• Замислям се 1
Публикувано:

Mая ти е писала, че през май времето е добро, и и права, но само отчасти. Ние бяхме точно края на април, началото на май. Следете прогнозите. И Татев, и Севан са на голяма надморска височина. 

В деня, който си бяхме оставили да го решим на място, за Севан прогнозата беше за около нула градуса и решихме да се занимаваме с други неща. При Татев ни валеше студен дъжд през цялото време, но поне не беше силен. 

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

През май Ереван ше е доста по-красив, отколкото когато ние бяхме в наалото на Април заради фонтаните. @Zdravko Nestorov, лично според мен Армения не заслужава такава подробна предварителна подготовка. Цените за екскурзиите, които си написал са в пъти по-високи, отколкото тези на място. Буквално на всеки по-главен булеварт стоят паркирани бусове 10+1 със закачени табели с екскузиите с относително еднакви цени. По-популяните от тях са:

1. Храма в Гарни, манастира Герхард, каменната симфония, арката, манастира Хор Вирап и един изглед на водохранилище /ние я направихме за 8 000 АМД на човек, което е 35-36 лв. от 10.00 ч.. до 18.00 ч./ 

2. Църквата в Ежимичин, катедралата в Звартноц, църквата Гаян и древния храм /ние я направихме за 4 000 АМД на човек/. Може да се отиде до Звартноц и с маршрутка 203 за 500 АМД и съжалихме, че не го направихме, защото шофьора ни се оказа калпав.

3. Манастира Татев в различни варианти за около 15 000 на човек. Не отидахме до там, защото е много път и се тръгва в 07.00 ч.

Има варианти първата екскурзия да се съчетае и с еерото Севан и цената и става 10 000 АМД.

Има и разни други съетания и варианти на забелеителностите, но общо взето са това.

Erevan.jpg.fdee35208539c640f598d6c59303612a.jpg

Това разбира се са трипове с група, ако искате частни такива ще трябва да се бръкнете поне тройно. 

Вие се почти пълни 3 дни. Така че можете да направите 2 екскурзии и  ден за Ереван.

За хапване ви препоръчвам TUN LAHMAJO намира се в наалото на пешеходната малко в страни в дясно, ако вървиш в посока площада на Рупубликата.

За пари ние обменихме евро в хотела на сносен курс, иначе навсякъде се плаща с карта. На летището курса е уникално дърво. Можете да обмените само 10 евро, колкото да имате за маршрутката 201. Билета е по 300 АМД на човек - 1,40 лв.

Не ви трябват никакви пакети на Виваком. Веднага след паспортната проверка продават карти и направо ти я слагат в телефона. По спомен за около 15 лв. вехме карта с 20 гб. и от нея пусках мобилна точка на съпругата.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, yordanov каза:

За сега съм резервирал само това на 5.05 - Group tour: Khor Virap Monastery, Birds-Cave, Hin Areni Wine factory, Noravank Monastery

Сега виждам, че се различава от вашето де.

@yordanov - това със сигурност е съвсем различна екскурзия от тези, които ние си мислим да направим. Но пак изглежда така готина. Ние все още нямаме билети, така че само опипвам почвата преди да го решим. Единственото, което не ми хареса на Hyur Service е плащането на 15% депозит, който не е refundable. Всичко друго изглежда супер.

преди 2 часа, master_of_germs каза:

Mая ти е писала, че през май времето е добро, и и права, но само отчасти. Ние бяхме точно края на април, началото на май. Следете прогнозите. И Татев, и Севан са на голяма надморска височина. 

В деня, който си бяхме оставили да го решим на място, за Севан прогнозата беше за около нула градуса и решихме да се занимаваме с други неща. При Татев ни валеше студен дъжд през цялото време, но поне не беше силен. 

@master_of_germs - благодаря за супер полезният коментар. Гледах прогнозата за времето за тези дати, но тъй като е доста далеч във времето е много божа работа. Това е и причината да го обмислям малко повече как точно да процедираме. Ако вземем билети, бих искал да сме си резервирали предварително, ама от друга страна при кофти време, ми се иска да решаваме на място. Основният проблем е, че кацаме вечерта в Събота и а разходка до Татев и използването на лифта е опция само за Неделя. И си нямам никаква идея дали е възможно да се организира на място, при условие, че тръгват 7 часа сутринта на следващия ден.

преди 2 часа, Адриан ХН каза:

През май Ереван ше е доста по-красив, отколкото когато ние бяхме в наалото на Април заради фонтаните. @Zdravko Nestorov, лично според мен Армения не заслужава такава подробна предварителна подготовка. Цените за екскурзиите, които си написал са в пъти по-високи, отколкото тези на място. Буквално на всеки по-главен булеварт стоят паркирани бусове 10+1 със закачени табели с екскузиите с относително еднакви цени. По-популяните от тях са:

1. Храма в Гарни, манастира Герхард, каменната симфония, арката, манастира Хор Вирап и един изглед на водохранилище /ние я направихме за 8 000 АМД на човек, което е 35-36 лв. от 10.00 ч.. до 18.00 ч./ 

2. Църквата в Ежимичин, катедралата в Звартноц, църквата Гаян и древния храм /ние я направихме за 4 000 АМД на човек/. Може да се отиде до Звартноц и с маршрутка 203 за 500 АМД и съжалихме, че не го направихме, защото шофьора ни се оказа калпав.

3. Манастира Татев в различни варианти за около 15 000 на човек. Не отидахме до там, защото е много път и се тръгва в 07.00 ч.

Има варианти първата екскурзия да се съчетае и с еерото Севан и цената и става 10 000 АМД.

Има и разни други съетания и варианти на забелеителностите, но общо взето са това.

Erevan.jpg.fdee35208539c640f598d6c59303612a.jpg

Това разбира се са трипове с група, ако искате частни такива ще трябва да се бръкнете поне тройно. 

Вие се почти пълни 3 дни. Така че можете да направите 2 екскурзии и  ден за Ереван.

За хапване ви препоръчвам TUN LAHMAJO намира се в наалото на пешеходната малко в страни в дясно, ако вървиш в посока площада на Рупубликата.

За пари ние обменихме евро в хотела на сносен курс, иначе навсякъде се плаща с карта. На летището курса е уникално дърво. Можете да обмените само 10 евро, колкото да имате за маршрутката 201. Билета е по 300 АМД на човек - 1,40 лв.

Не ви трябват никакви пакети на Виваком. Веднага след паспортната проверка продават карти и направо ти я слагат в телефона. По спомен за около 15 лв. вехме карта с 20 гб. и от нея пусках мобилна точка на съпругата.

@Адриан ХН - със сигурност това е и причината да се насочим към Май месец. Да бъде с една идея по-топло, но само една идея (не сме фенове на жегите) и също така да е малко по-шарено и красиво 🙂 

• Цените на екскурзиите са за частсни такива, а не в група. Предполагам, че това е основната причина за тези цени. Най-големият проблем е, че за тези дати е възможно да се правят само частни, тъй като няма групови 😞 Най-голямото ми притеснение да ги запазим на място е, че кацаме в Събота вечерта и разполагаме с Неделя и Понеделник за 2-те екскурзии. И за двете започват рано сутринта (Татев - около 7:00, Гарни - около 8:30) и не знам дали ще имаме достатъчно време да се организира на място.
  • Иска ни се да направим обиколка на всичките местенца по-долу и горе-долу това, което си описал го включва напълно (като Khor Virap Monastery е мястото, което може да е или в ден 1, или ден 2, тъй като всеки го предлага). Като последното можем и сами с Маршрутка 203.
    • Khor Virap Monastery, Noravank Monastery, Tatev Monastery, Ropeway
    • Garni, Geghard, Lavash baking master class, Symphony of stones, Lake Sevan, Sevanavank
    • St. Hripsime, St. Gayane, Echmiadzin Mother Cathedral, Treasures of Echmiadzin, Zvartnots (самоорганизирано)
  • Идеята е точно както и ти си го описал - 2 екскурзии - Неделя и Понеделник, и една самоорганизирана в зависимост от настроението във Вторник. Напълно да уплътним 3-те дена.
  • Видях, че снимката, която си добавил, има телефони. Дали има шанс да се свържа с тях по WhatsApp и да разпитам още от тук? @Адриан ХН - вие тези от снимката ли използвахте?
  • За хапване - Tun Lahmajo. Не го бях чувал, но го записвам и него. Хубавото е, че е наблизо и до останалите и така човек винаги има опции 🙂 
  • Не знаех, че и хотелите обменят пари. Значи (ако станат нещата) ще подготвим все пак USD и EUR, за да имаме опции. А има ли смисъл да си взимаме AMD от България?
  • Промлемът е, че моят телефон поддържа само eSIM и гледам какви варианти са ми най-подходящи. Със сигурност ще вземем една карта направо на място и тя ще е основната. С Mobile Hotspot си е топ 😉

Знам, че Армения може да се планува и на момента, ама аз съм си от хората, които обичат предварително да имат план и да го доразвиват при нужда и разбира се, по-добри цени. Но така винаги имам резервен вариант 🙂 Затова и се чудя дали е възможно направо да се свържа с някого от хората там чрез WhatsApp и да разпитам. Ако имаш някакви други контакти (например на фирмата, която вие сте ползвали), ще съм безкрайно благодарен.

П.С. Дали е възможно да преместим направо всички мнения след първия ми пост (заедно с него) в една нова тема (Армения за 3 дни през Май), тъй като тази е супер полезна откъм информация, но нещата вече, които коментираме са доста специфични покрай това какво искаме ние и за самия мен ще е по-лесно да следя нещата там. Благодаря ви предварително.

Хубава и спокойна Събота и невероятни моменти с близките хора.

Благодаря ви от сърце!

• Харесвам 4
Публикувано:

Да се включа и аз!Ние бяхме с кола под наем и яхме много доволни от цената-бяхме четирима,но и за двама излизаше по-евтино от частните турове,та дори и от груповите екскурзии!Шофирането в Ереван е кофти,но извън столицата е песен! Разстоянията не са големи,но в деня за отиването до Татев ще ви трябват между 8 и 9 часа само за път!Според мен,за да осъществите плана,е по-добре да си вземете кола,но вие си решавате!

IMG_20250419_112722.jpg

• Замислям се 1
Публикувано:

Няма никаква драма с това разстояние до Татев. Реално Hyur ни взеха от 8.00 ч пред хотела и ни върнаха в 20.00 ч.  По пътя се спира на 1-2 места, да се видят, на връщане също. Плюс спирания за кафе, за обяд...  И във всичко това влизаше и пътуването с лифта до манастира, престоят там. Задуха вятър, заваля дъжд, стана на градушка и се връщахме сред побелели пътища от лед.  А всъщност беше юни и в Ереван беше към 35 градуса

image.png.ebb1ef0288b20d07c60c00c151d996be.png

image.png.9f616bfeb65d190d17eed6e03fe134fe.png

А час по-рано:

image.png.e6ee3d1affc31ea0dbec4e3334481b61.png

image.png.51245c93fce54aa1f152101cdc41cce5.png

image.png.a36b0a3c9458126d86b72c0b8ba7f4de.png

image.png.b5fa9b4bd6a378066bc87e6c0f3cc206.png

image.png.de1088d9ce004904cf2e7e6db50ab51f.png

image.png.524cd0dc682454f9a5a9dfa85244b30d.png

image.png.5def27edcc3b2990e947c1d102312b8f.png

image.png.570dbbb163655bc5b2fc7b655740988e.png

image.png.fd21ad9825905d977bc493ccdcccc6eb.png

image.png.8237144d38e3aff2965bcbcd693623ea.png

image.png.8b33c6ebe8391bf408c6b7a3ef1a6e59.png

image.png.ead4013140e2264a1a1b7a0ae283b90b.png

image.png

• Харесвам 5
  • Шок 1
Публикувано:
преди 4 часа, Eti* каза:

Юни 2023 съм ги правила тези снимки, точно за форума, но мисля, че съм пропуснала да ги кача. 

20230627_130205.jpg

20230627_130719.jpg

20230627_130743.jpg

20230627_130815.jpg

20230627_130835.jpg

20230627_135406.jpg

20230627_135413.jpg

20230627_135425.jpg

20230627_135433.jpg

20230627_135445.jpg

20230627_135502.jpg

20230627_135510.jpg

@Eti* - ти си НЕВЕРОЯТНА. Този пост е наистина безценен като информация. Току що писах на повечето от номерата, които са на снимките за повече детайли. Хубавото е, че повечето са доста бързи в отговорите и ще видим за каква цена можем да се разберем. Повечето предлагат основно частни турове, но пък са склонни за обсъждане на цената. Нека да видим на какво ще се спрем, тъй като е доста по-изгодно от Hyur Service.

За момента тези са ми фаворитите (откъм условия и цена):

• +374 77 661773
    image.jpeg.d2fed0ad0099ea7bc302acb3db36f9ab.jpeg
  • +374 99 860054
    image.jpeg.08a51856d99ed1cbc1dcba8aff69b6f8.jpeg
  • +374 99 899095
    image.jpeg.34cdb4c7657173659f0bb4c8e4cbda22.jpeg

@Eti* - вие кого използвахте?

преди 1 час, Hakkâri Spor каза:

Няма никаква драма с това разстояние до Татев. Реално Hyur ни взеха от 8.00 ч пред хотела и ни върнаха в 20.00 ч.  По пътя се спира на 1-2 места, да се видят, на връщане също. Плюс спирания за кафе, за обяд...  И във всичко това влизаше и пътуването с лифта до манастира, престоят там. Задуха вятър, заваля дъжд, стана на градушка и се връщахме сред побелели пътища от лед.  А всъщност беше юни и в Ереван беше към 35 градуса

...

image.png.ebb1ef0288b20d07c60c00c151d996be.png

image.png.9f616bfeb65d190d17eed6e03fe134fe.png

А час по-рано:

...

image.png

@Hakkâri Spor - дори не мога да повярвам, че това е възможно като време 😮 Това е брутално... специално заради този коментар писах на всеки един, че в случай на лошо време, искаме да имаме опция да се откажем 😄 Много ти благодаря за детайлите за Татев. Наистина не очаквах, че може да има такива разлики.

@Hakkâri Spor - a вие бяхте с групов тур от Hyur Service?

Благодаря отново на всички!!!

Страхотни сте 🙂 

П.С. Благодаря на @Mary, че премести всичките ни писания в отделна тема, за да не разводняваме онази с някакви специфични детайли 🙂 

• Харесвам 5
Публикувано:

Ние ходихме миналата година в края на април, мисля за 4 дни:

Кавказка пленница е меко казано страшна кръчма, самия Ереван поне в центъра е доста чист (разбира се не колкото Киото примерно); с например тръгнах доста предубеден за локацията - соц реализъм и какво ли още не, но бях много приятно изненадан от Армения като цяло.

Гледайки по-горе програмата - според мен, симфонията не си заслужава /лично мнение/, което направихме след Гарни и Гегард. 
ходихме до зварнот, които става а убиване на няколко часа.

матедаран си заслужава много!!!

Успех и have fun🙂

IMG_9856.jpeg

IMG_9811.jpeg

IMG_9776.jpeg

IMG_9684.jpeg

IMG_9658.jpeg

IMG_9633.jpeg

IMG_9532.jpeg

IMG_9480.jpeg

IMG_9340.jpeg

IMG_9405.jpeg

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте. Ние използвахме Arman Tour през февруари и сме изключително доволни. Комуникирахме предварително с тях по WhatsApp /+374 77 303079/ и платихме на място. По-нагоре Адриан ХН е качил снимка с цените. До Echmiadzin Mother Cathedral и Zvartnots Temple използвахме използвахме Яндекс такси. Имайте предвид, че в понеделник Zvartnots Temple не работи.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 часа, Zdravko Nestorov каза:
  • image.jpeg.34cdb4c7657173659f0bb4c8e4cbda22.jpeg

@Eti* - вие кого използвахте?

Ние използвахме Huyr, защото бяхме едни от първите, след отварянето на линията и само това намерихме в Интернет. На място, когато видях колко още възможности има... 

За мен, Татев си заслужава на 100%, като пътят не мога да кажа, че е натежал. Беше в комбинация с люлеещия се мост и там също беше много интересно. 

20230625_170338.jpg

20230625_172116.jpg

20230625_172541.jpg

20230625_171542.jpg

20230625_164816.jpg

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, crazyhorse каза:

Да се включа и аз!Ние бяхме с кола под наем и яхме много доволни от цената-бяхме четирима,но и за двама излизаше по-евтино от частните турове,та дори и от груповите екскурзии!Шофирането в Ереван е кофти,но извън столицата е песен! Разстоянията не са големи,но в деня за отиването до Татев ще ви трябват между 8 и 9 часа само за път!Според мен,за да осъществите плана,е по-добре да си вземете кола,но вие си решавате!

IMG_20250419_112722.jpg

@crazyhorse - всякак го мислех, но този път ще сме без кола под наем. Всякак го смятахме и мисля, че този път може да го давам малко по-лежерно и поне да не карам 😄 Много ти благодаря за информацията и знам, че си много прав в описаното.

преди 3 часа, Радо каза:

Ние ходихме миналата година в края на април, мисля за 4 дни:

Кавказка пленница е меко казано страшна кръчма, самия Ереван поне в центъра е доста чист (разбира се не колкото Киото примерно); с например тръгнах доста предубеден за локацията - соц реализъм и какво ли още не, но бях много приятно изненадан от Армения като цяло.

Гледайки по-горе програмата - според мен, симфонията не си заслужава /лично мнение/, което направихме след Гарни и Гегард. 
ходихме до зварнот, които става а убиване на няколко часа.

матедаран си заслужава много!!!

Успех и have fun🙂

IMG_9856.jpeg

IMG_9811.jpeg

IMG_9776.jpeg

IMG_9684.jpeg

IMG_9658.jpeg

IMG_9633.jpeg

IMG_9532.jpeg

IMG_9480.jpeg

IMG_9340.jpeg

IMG_9405.jpeg

@Радо - страшно ти благодаря за цялата тази информация. Супер ми е полезна и мисля, че горе-долу вече изчистих програмата. Със сигурност Симфонията обаче си остава - някак си докато не я видя на живо и не се разочаровам от нея сам, няма да се откажа 😄 

преди 2 часа, rosi0102 каза:

Здравейте. Ние използвахме Arman Tour през февруари и сме изключително доволни. Комуникирахме предварително с тях по WhatsApp /+374 77 303079/ и платихме на място. По-нагоре Адриан ХН е качил снимка с цените. До Echmiadzin Mother Cathedral и Zvartnots Temple използвахме използвахме Яндекс такси. Имайте предвид, че в понеделник Zvartnots Temple не работи.

@rosi0102 - днес писах на много от агенциите (или просто частни шофьори), но за момента от Arman Tour нямам отговор. Надявам се след уикенда да се активизират и да видим какво ще предложат и те. Относно Echmiadzin Mother Cathedral и Zvartnots Temple, мисля да ги оставим за Вторник, точно преди късния полет 🙂 Така че би трябвало да нямаме проблеми. Много благодаря за този съвет, защото се оказа, че в Армения много неща не работят в Понеделник (например лифта на Татев).

преди 6 минути , Eti* каза:

Ние използвахме Huyr, защото бяхме едни от първите, след отварянето на линията и само това намерихме в Интернет. На място, когато видях колко още възможности има... 

За мен, Татев си заслужава на 100%, като пътят не мога да кажа, че е натежал. Беше в комбинация с люлеещия се мост и там също беше много интересно. 

20230625_170338.jpg

20230625_172116.jpg

20230625_172541.jpg

20230625_171542.jpg

20230625_164816.jpg

@Eti* - ох... всичко изглежда толкова красиво! Аз затова ще се опитам да се уговорим още от България през WhatsApp, пък да видим какво ще излезе 😄 Снимките по-горе са просто безценни!!!

@Eti* - a кой е този люлеещ се мост (може би Xndzoresk Bridge)?

Хора, наистина сте страхотни. Благодаря ви от сърце!

Поздрави и страхотна Събота!!!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Zdravko Nestorov каза:

@Eti* - a кой е този люлеещ се мост (може би Xndzoresk Bridge)?

Khndzoresk cave city, where the bravests can walk along the swinging bridge in search of adrenaline. 

Аз Cave city не видях, но в другия край на моста имаше църква от 1665. Много мистична и интересна Разрушена отвътре, но имаше хора, които я стопанисват. 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 9 часа, Zdravko Nestorov каза:

@Hakkâri Spor - дори не мога да повярвам, че това е възможно като време 😮 Това е брутално... специално заради този коментар писах на всеки един, че в случай на лошо време, искаме да имаме опция да се откажем 😄 Много ти благодаря за детайлите за Татев. Наистина не очаквах, че може да има такива разлики.

@Hakkâri Spor - a вие бяхте с групов тур от Hyur Service?

Не, бяхме трима души в кола (значи частен тур).  Ти пък.. това с отказването не го разбирам. И какво ако завали дъжд за малко? Не сте от захар. Всичко е окей. Носите си чадъри и си гледате кефа. Гледките са супер.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

По-горе е написан уотсъп-а на Арман тур. Можеш да се свържеш с тях предварително. Те ще ти кажат какви са опциите. Не вярвам  да няма организирани турове в дните, когато сте там. По принцип има всеки ден. Ако те не могат да си направят групата започват телефонни разговори и уговорки с други шофьори, които идват и взимат хората. Ако ви предложат частен тур с шофьор с черен Опел Зафира откажете го - човекът не струва. При нас мисля, че беше пиян. 

Едната вечер хапнахме в Aragil, но не го препоръчвам, въпреки че беше вкусно. Много лошо обслужване. Имаше доста свободни маси с табелки Реервция и нас ни настаниха блио до входа в нещо като коридор. За да си поръчаш нещо трябва да издирваш намръщената сервитьорка. Масите не са запълниха докато си тръгнахме. Явно не сме им изглеждали платежоспособни клиенти и за да им затвръдим мнението не оставихме нито драм бакшиш.

• Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.