Прескочи до съдържание

Транспорт или ходене във Венеция


Masmiya

Препоръчани мнения

Форумът изобилства от теми за Италия, избирам да пиша тук, защото и ние ще пътуваме април, а виждам, че Станимир също е включил Венеция.

Ние кацаме на летище Марко Поло, намерих информация за авотбус, който ще ни откара директно до автобусната гара на Венеция. Хотелът ни е на километър от тази гара и поне на картите на гугъл виждам, че има мостове, така че предполагам може да стигнем пеш. Ще се радвам, ако посещавалите Венеция дадат съвет с ходеното пеш и доколко можем да разчитаме на точността на гугъл.

По принцип с мъжа ми обичаме да ходим пеш в непознати градове и да се “губим“ непланувано из малки улички. Но досега не сме били в град като Венеция, където сме зависи не само от умората на краката, но и от канали и наличието на мостове.

 

Препоръчително ли е да вземем карта за транспорта (24 часа например) или ходене и 2-3 билетчета за обществения транспорт ще са ни достатъчни (плануваме само едно преспиване във Венеция).

Редактирано от Masmiya
Връзка към мнение

Имаш предвид автогарата във Местре или там, където спират автобусите във самата Венеция? След моста към острова? Ако е там вече всичко ти е пешеходно. Ако е в Местре обаче няма как, ще трябва да ползвате автобус, тъй като моста е само за автомобили, дори няма къде да вървите. Мостове там бол, обаче съвсем не е малко като разстояние. Дет се вика обхождали сме я многократно, но си е убития. Моташ се, моташ и накрая все трябва да се качиш на лодка. Ако пък искате да отидете до Мурано или Бурано съвсев ще ти трябва транспорт. Еднократното билетче /за 75 минути?/ беше около 7, 24-часовата около 21 ??? по спомен???, така че за мен ако нещо си струва, то това е картата за транспорта там.

 

Прочетох пак, явно става въпрос за входа на самата Венеция. Ако е възможно да покажеш къде е хотела, уличка нещо и ще мога по-точно да ти кажа. :)

Редактирано от Тони
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Една Венеция може да бъде конструирана по безброй начини съобразно интересите на пътуващия. Макар и малка по площ, като насложим и важните острови, обкръжаващи я, тя е истинско предизвикателство: толкова много са богатствата й.

За Венеция има безброй източници, кой от кой по-хубави, мен ми допада изданието на български на "НАТГЕО", разглеждащо града по райони и по обекти.

 

Тони е права, че по така дадената информация ти ще пристигнеш в Местре (на континента), а не във Венеция (с главни места за спиране на коли и автобуси Пиацале Рома и паркинга Тронкето).

 

Добре е да се знае точното разположение на хотела, защото Венеция е изцяло пешеходен град, а многото мостчета, канали, каналчета и "кьорсокаци", ако не знаеш къде отиваш, могат да те докарат до лудост, докато влачиш куфар/чанта/мъж. Във венецианското ориентиране хич няма логика.

 

Да се загубите във Венеция, това е гарантирано, това е и желателно, за да се почувства градът. Ако пътувате много, вземете си карта, ако не - "маайте гащи". Разстоянията не са прекалено големи

 

Изберете си удобни, може би спортни обувки с равна подметка. Поздрави!

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Загубването е прекрасно, само да имаш време. Тони успя почти да се загуби преди два дни в Истанбул...Обаче толкова е хубаво човек да крачи без цел във Венеция! Особено на пролет! Завиждам ви!

Редактирано от Тони
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Еха, страхотни сте и толкова бързи!

 

Извините неточнотото ми обяснения: автобусната спирка, за която писах е PIazzale Roma, вътре в самата Венеция се намира. Хотелът е Ca San Marcuola. Според гугъл разстоянието е 1,2 км и се минава през два моста, но има предупреждение, че картата е в Бета версия и може и да се минава през пътища, които нямат тротоар.

 

Да, искаме да идем и до поне един от островите Мурано или Бурано (ако трябва да избирате един от двата, кой ще бъде?), така че май директно ще вземем 24-часови билети.

 

Иначе от летището плануваме да вземем авотбус номер 5 на ACTV. Пътува се около 30-35 минути. Билетът струва за една посока 6 евро, в двете е 11. Сега се разрових и намерих следната оферта: ако 24 часовият билет на ACTV се купи заедно с билет за трнсфер от летището до Венеция, двата заедно струват € 24 вместо € 26. Изглежда ще купим именно тези билети:

http://www.veneziaunica.it/en/ecommerce/products/pack/biglietti-turistici-actv

 

Иначе има и друг вариант за предвижване от летището по вода до Венеция с Alilaguna, но е повече от двойно по-скъп и неудобен за нас. Ето тук са дадени различните възможности с цени:

http://www.veneziaunica.it/en/ecommerce/products/pack/transfer_Marco_Polo

Връзка към мнение
Това за тротоарите Гугъл винаги го пише, но във Венеция улиците са само пешеходни, т.е. няма как да няма тротоар (може да няма улица де, ама то си личи на картата)

Принципно не е толкова трудно да видите и Мурано и Бурано в един ден, интересни са и двете.

 

F1010022

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 По вода не ви трябва, щото е малко заобиколно и отнема доста време/имам предвид от Марко Поло/.

 Щом като имате карта още от Пиацале Рома може да се качите и да слезете на най-близката спирка до Казиното, да метнете багажа и да почнете обход.

  Ох, ама само единия ли? :lol: :lol: :lol: :lol:

Всички стъкларски истории и фабриката са на Мурано, на Бурано пък е  една красотна шаренийка... Но има такива невероятно изящни неща от тия стъклените, че е грехота да не ги погледнете. Предвидете си ако решите там поне два часа за път насам и натам и поне още 2 за разходка и оглеждане.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

М-м-м, повечето българи спят в Местре или Лидо ди Йезоло, ти си направила най-доброто, самата Венеция.

 

От спортен интерес хвърлих едно око на хотела ти "Ca San Marcuola". Името означава "Дом свети Маркуола" и идва от венецианския диалект, в който къща/дом (ит. casa) се съкращава на -ca. На български чете се -ка, като -каза.

Според моите карти и упътването от страницата на хотела най-доброто е да вземеш водния автобус 1 от piazzale Roma до спирка San Marcuola и оттам пеша, та при светията. После сядате с мъжо ти да пийнете по един освежаващ шприц, най-венецианското питие. Наздраве! За музикален фон - най-върви Rondo Veneziano!

Редактирано от maialearrosto
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Интересно е да се види как ги правят стъклените фигурки, а и си е наистина голямо усилие на волята да не си купиш нещо (това го казвам, като мразещ всякакви сувенири (т. нар. "прахосъбирачки") и излишен шопинг).

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Maialerrosto, хотелът мисля, че е кръстен на едноименната църква до него. Относно избора къде да отседнем, ние сме на принципа “като ще е гарга, да е рошава“! Според коментарите в трипадвайзър в уличките зад хотела има доста приятни заведения и ресторанчета, така че шприц бързо ще намерим - Наздраве!

Няма спор, че и двата острова заслужават да бъдат посетени, но се опасявам, че няма да имаме време. На място ще решаваме.

 

А как стои въпроса с багажи и обществения превоз? Ще имаме само два ръчни багажа (раница и куфар). Трябва ли ни допълнителен билет за тях, ако използваме водния автобус от спирката до хотела?

Редактирано от Masmiya
Връзка към мнение

Не, не ви трябва. И с огромни куфари пътуват във вапоретото и няма проблем, дори има място, където да се сложат, за да не пречат. :)

Редактирано от Тони
Връзка към мнение

Във Венеция има толкова много значими, красиви, изящни места. Аз лично не бих отишъл до Мурано, Бурано за еднодневен престой. Все пак разходка по канале гранде от началото до края за мен е... хм, кой епитет да избера, нереално, изумително, вълшебно или... 

 

Заслужава си да се отвори тема за Венеция, толкова много история, изкуство, архитектурни паметници има. А атмосферата, каналите :blink:... Няма друго подобно място на земята. Това, че някой си е прокарал канал, не е достатъчно да бъде северна, източна и не знам си каква Венеция.

 

Ха-ха сега писах в google "Северна Венеция" и само на първа страница излизат градовете: Стокхолм, Брюж, Амстердам, Санкт Петербург.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

В общите условия на венецианския градски транспорт пише, че всеки, снабден с редовен билет, може да пренася със себе си до два багажа или пратки, общият сбор от които не превишава 120 сантиметра в трите измерения.

 

Източник: http://www.actv.it/muoversiavenezia/condizionigeneraliditrasporto

Връзка към мнение

Давай, Бояне, с теб сме... :)

 

Имах удоволствието лично да видя единствената гондолиерка във Венеция, Джорджа Босколо, как пори Канала. Нейното назначаване бе равносилно на назначаване на женски папа...папеса Йоана :lol:

 

Повече инфо за нея на: http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/a-900-year-old-taboo-meet-venice-s-first-gondoliera-a-664448.html

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Като ходила и в Мурано,и в Бурано, да кажа, че ако времето през април е неустойчиво(или студено) пътуването до Бурано няма да донесе голямо удоволствие. Пътят не е малко и да го пътуваш на затворено в лодката...не ме кефи.

Аз винаги си купувам карта за транспорта, но е възможно да се обикаля и само пеша.

Връзка към мнение

Заслужава си да се отвори тема за Венеция, толкова много история, изкуство, архитектурни паметници има. А атмосферата, каналите :blink:... Няма друго подобно място на земята. Това, че някой си е прокарал канал, не е достатъчно да бъде северна, източна и не знам си каква Венеция.

Отваряйте тема или пишете направо тук! Заглавието, мисля, лесно може да бъде променено.

Така наготово ще събирам информация от достоверни източници. ;)

 

Надявам се гугъл грешно показва Брюж като Северна Венеция, че мен водата там много малко ме впечатли.

Редактирано от Masmiya
Връзка към мнение

Като сте започнали с личните архиви, хайде и от мене.

Януари 2013

post-21-0-33251300-1393509474_thumb.jpg

 

А това видео е относно каналите, мисля, че ще ви е интересно:

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Това, че някой си е прокарал канал, не е достатъчно да бъде северна, източна и не знам си каква Венеция.

 

Ха-ха сега писах в google "Северна Венеция" и само на първа страница излизат градовете: Стокхолм, Брюж, Амстердам, Санкт Петербург.

Във Франция пък, малко на изток от Ла Рошел и близо до град Ниор, имат една местност, природен парк - Marais Poitevin, която наричат също и Зелената Венеция (Venise verte). Били са там блата и мочурища, сред които с цел дренаж са прокарали множество канали и така се е получило това, което е.  Там има и едно интересно явление "палене на водата" - както си в лодката - загребваш по-дълбочко с греблото и в резултат отдолу излизат мехурчета газ (предполагам метан) които може да запалиш със запалка или клечка кибрит :) . Особено привечер на смрачаване е много ефектно и призрачно и си е една от атракциите. :) 

 

А  си е и доста красиво там :

 

 

marais-poitevin_2.jpg

 

marais_poitevin4.jpg

 

week-end-vert-ecolo-ecologie-detente-eco

 

Извинявам се за отклонението :rolleyes:

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Тия дни ще завърша предварителен шаблон, по който да си пишем описания на всички градове. За да не стане двойна работа за Spqr, нека задържим за малко темата, става ли? :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Във Франция пък, малко на изток от Ла Рошел и близо до град Ниор, имат една местност, природен парк - Marais Poitevin, която наричат също и Зелената Венеция (Venise verte). Били са там блата и мочурища, сред които с цел дренаж са прокарали множество канали и така се е получило това, което е.  Там има и едно интересно явление "палене на водата" - както си в лодката - загребваш по-дълбочко с греблото и в резултат отдолу излизат мехурчета газ (предполагам метан) които може да запалиш със запалка или клечка кибрит :) . Особено привечер на смрачаване е много ефектно и призрачно и си е една от атракциите. :) 

 

А  си е и доста красиво там :

 

Извинявам се за отклонението :rolleyes:

Прощавам ти, всякакви препратки към природни паркове са ми полезни, ще ти нося кибритчета за информацията. 

Редактирано от Lindt
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Много хубаво тема, благодаря за което! Надявам се и аз да почерпя опит от нея както за самата Венеция, така и за хотел; пътуваме с кола и още се чудя къде от трите възможни (Венеция, Лиди ди Йезоло или Мастре) да спим.....

Връзка към мнение

Принципно най-добре е да се спи във Венеция (за да усетите атмосферата на града), но поради факта, че сте с кола може би най-добре е да изберете Местре.

В самата Венеция има само един- единствен хотел, близо до автогарата с паркинг. Всички други трябва да оставят колите на обществен паркинг на влизане във Венеция, който паркинг струваше около 25 евро на ден. В тази връзка, ако изберете Местре ще можете да оставите колата безплатно на някоя уличка близо до хотела ви и да ползвате автобус до Венеция. 

Редактирано от mililia
Връзка към мнение

Местре е на континента, има плюсове - като безплатно паркиране, но и минуси, ако си, да кажем, в промишлен район като "Маргера".

 

Лидо ди Йезоло е курортен комплекс, умален Слънчев бряг, макар и доста по-добра негова версия, чудесни условия за плаж, но ако искаш да идеш до Венеция, най-често се използват корабчета от близкото пристанище Punta Sabbioni или с кола да идеш до паркинг във Венеция и оттам на корабчето vaporeto (предимно номера 1 или 82) Родните групи масово спят в Лидо ди Йезоло.

 

Каквото и да си говорим обаче, не си ли спал във Венеция, не ти ли се е плискала водата под прозореца, няма как да я усетиш. Важно е и жена ти да остане доволна... А тя, тъй като би търсила романтика и митове, най-вероятно би избрала Венеция... :)

 

Моята субективна класация:

1. Venezia

2. Lido di Jesolo

3. Mestre

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.