Прескочи до съдържание

Евровизия 2027

Иван Попов

Препоръчани мнения

Публикувано:
В момента, stanimir каза:

Ще го хванем по някой Регламент 😂

Трябва  да има лиценз за да дава апартаментите под наем краткосрочно ли?

Публикувано:

Ето интересна статия, в която се споменават как високите цени малко са изиграли лоша шега на предишни домакини. Като писана от AI е, особено в частта, където AI все едно се саморекламира как трябва да се вкара, но има и интересни неща

https://bgtourism.bg/morski-hoteli-ai-elitza-stoilova-umni/

• Харесвам 2
Публикувано:

Е , авторката открито рекламира AI платформата си umni.bg в цялата статия.Интересно наистина.Де да вдигнат цените само 3 пъти,  мисля че клиентите няма да се оплакват.Тук AI е подценил леко нещата.

Леко е стряскащо как всичко се прехвърля към AI , но нали това е бъдещето.С месеци може да водиш комуникация поне до април догодина, без да имаш и за миг реален човек остреща.

Публикувано:
преди 41 минути , stanimir каза:

Леко е стряскащо как всичко се прехвърля към AI

Малко извън темата, ама аз днес се изправих пред абсурдната ситуация да се налага да питам AI  ...  как да си прекратя автоматично подновяващия се абонамент за по-горното ниво AI, понеже безплатният период ми изтича тия дни, а канселирането, естествено, са го направили въобще да не е интуитивно. :grin: 
Вече предчувствам как тия гадове - изкуствените - в някой момент ще спрат да ни казват разни неща и дано да ги пазим записани някъде по дебелите книги! :grin:

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:

Остави си някой молив преди да ги спрат от продажба.След 2хил. години киборгите може да изровят "Свитъците от гората на магеланци" и да преоткрият познанието на древните.

• Харесвам 1
Публикувано:

Не знам дали ще успокоя страстите, но копирам тук едно професионално и задълбочено мнение на архитект Николай Яръмлъков, публикувано в профила му в лицевата книга.

"Една бургазлийка ме успокоява, казвайки, че три месеца преди събитието щели да дойдат експерти от EBU, които щели да преценят всичко и да ни дадат инструкции.
Питам се: що за обида е това? Дали персонална, или към цялата българска архитектурна и инженерна гилдия?
Значи ние, българските архитекти и конструктори, не можем сами да видим проблема, а ще чакаме някой отвън да дойде и да ни го посочи с пръст! И защо се стига дотук? Защото решението да се избере залата в Бургас е чисто политическо, а не експертно.
Мащабът на една функция винаги определя нейната форма. „Евровизия“ не е просто концерт, а тежка мултимедийна продукция от индустриален тип със строго разписани физически нормативи: между 80 и 140 тона сценичен товар на покрива (rigging), чиста светла височина от минимум 18.00 метра, капацитет от 8 000 – 12 000 зрители и над 8 000 кв. м спомагателни площи за медии и делегации.
Когато една сграда не отговаря на тези изисквания, законите на строителната статика не се отменят с политически решения. Те се компенсират с компромиси — т.нар. независими наземни носещи системи (Heavy-Duty Ground Support).
Давам примери от историята на самия конкурс какво се случва, когато политиката или липсата на подходяща зала наложат избор на съоръжение с конструктивни и пространствени дефицити:
Международните прецеденти: Цената на компромиса
Копенхаген 2014 – B&W Hallerne (Бивш корабостроителен хангар):
Старата индустриална покривна конструкция не беше оразмерена за динамични и концентрирани точкови товари. Наложи се изграждане на цялостна „сграда в сградата“ — самостоятелна вътрешна стоманена пространствена рамка на собствени фундаменти. Проектът стана нарицателно за финансов провал в Дания, като първоначалният бюджет беше превишен над три пъти именно заради непредвидените разходи по тежкото адаптиране.
Киев 2017 – Международен изложбен център (IEC):
Класическа изложбена зала с лека конструкция за сняг и собствено тегло. Покривът не можеше да поеме предвидените ~140 тона техника. Върху пода бяха монтирани десетки масивни стоманени кули (truss towers), носещи независима покривна скара (Mother Grid). Монтажът отне допълнителни две седмици, бюджетът набъбна с милиони евро за временни стоманени конструкции, а вертикалните подпори закриха видимостта от редица сектори.
Тел Авив 2019 – Expo Tel Aviv (Павилион 2):
Ограничен покривен капацитет и недостатъчна височина за кинетичните LED модули. Наложи се изграждане на тежки наземни колони по периметъра на сцената, които изядоха голяма част от терена и компрометираха зрителните линии (sightlines) на публиката.
Архитектурната съпоставка: Виена, София и Бургас
Ако сравним българските съоръжения с еталонната зала от конкурса във Виена (Wiener Stadthalle), параметрите говорят сами:
Разгъната застроена площ (РЗП):
• Виена: ~40 000 кв. м (комплекс над 60 000 кв. м)
• София: ~58 000 кв. м (5 функционални нива)
• Бургас: ~26 000 – 30 000 кв. м (хоризонтално корито)
Конструкция и поведение при товар на покрива:
• Виена: Висяща въжена система — поема огромен чист опън без деформация.
• София: Главни стоманени ферми — проектно оразмерени за тежък ригинг и концентрирани точкови товари.
• Бургас: Пространствено-прътова мрежа от тръби и сферични възли — оразмерена за сняг и вятър, но силно уязвима при концентрирани точкови сили (1.5 – 3.0 т на възел), с реален риск от изкълчване на прътите под натиск.
Зрителски капацитет:
• Виена: ~10 500 реални седящи места в сценичен режим.
• София: 12 374 седящи места (до 15 000 за концерти).
• Бургас: 4 100 седящи места (след монтажа на сцената и зоната Green Room реалният капацитет ще падне под 3 500).
Пресцентър и площи за делегации (нужни са над 8 000 кв. м):
• Виена: В съседните зали на комплекса с топла връзка.
• София: В тренировъчните зали и многопластовите вътрешни фоайета.
• Бургас: Липсва свободен обем в сградата; налага се изграждане на временни външни шатри и павилиони на паркинга с огромни разходи за климатизация и охрана.
Въздушна свързаност през май:
• София: Целогодишен международен хъб с ежедневни преки полети до всички европейски столици.
• Бургас: Сезонно летище; през май редовните директни линии са силно редуцирани преди старта на чартърите.
Защо покривът на „Арена Бургас“ налага същия скъп сценарий:
Покривът в Бургас не може да поеме 100+ тона концентрирана техника на EBU. Това неизбежно ще наложи изграждането на независима наземна стоманена кулна система (Ground Support), която:
Сваля светлата височина с още 2 до 3 метра.
Изяжда от и без това ограниченото пространство на терена.
Поставя масивни вертикални стоманени колони директно пред погледа на зрителите по трибуните.
Какво всъщност трябва да направи кметът на Бургас?
Кметът на Бургас е грамотен човек и като добър управленец знае какъв е правилният ред:
1. Да възложи спешно техническо проектиране на всички допълнителни временни конструкции — независимата наземна носеща система (Ground Support), външните климатизирани павилиони за пресцентъра и 35-те делегации, както и временната транспортна схема.
2. Да направи точна количествено-стойностна сметка (КСС) за тези адаптации.
3. Да прецени: Ако общинският бюджет на Бургас може да си позволи тези многомилионни извънредни разходи — чудесно, нека бъде местен патриот и да поеме домакинството със средствата на своята община!
Но ако сметката за политическото решение и замазването на инженерните дефицити трябва да се прехвърли към държавния бюджет и джоба на всички български данъкоплатци — тогава това вече не е местен патриотизъм, а безотговорност.
Заключението на архитекта
Няма нужда да чакаме експертите от EBU да дойдат след месеци, за да ни кажат това, което всеки дипломиран архитект и конструктор вижда от чертежите:
София предлага готова, проектно оразмерена и функционираща сградна и градска система с нулев конструктивен компромис.
Бургас разполага с хубава зала за лека атлетика, но непригодна за формата на „Евровизия“, чието насилствено адаптиране ще струва милиони левове публичен ресурс за временни конструкции, подпорни кули и логистични компенсации.
Когато строителната статика и градоустройството се подменят с политически пазарлъци, сметката накрая винаги я плаща българският данъкоплатец.
--------------------------------------------------------
ПП. Да ме извинява Милена Милотинова...."
  • Харесвам 2
Георги Матеев
Публикувано:

Интересен коментар на приятел от Бургас - според него буквално ден/два след избора на домакин някои заведения в града рязко са вдигнали цените си с 20-30%. Нямам идея дали е свързано, но ми е интересно дали наистина Евровизия би могла да има чак такъв предварителен ефект и то не само за настаняванията.

@Raindrop предполагам всичко това е вярно, но времето за анализи свърши - градът е избран, залата също. Който е трябвало да мисли вече го е направил и няма връщане назад. Предлагам да приемем Бургас като факт заедно с всичките му плюсове и минуси.

• Харесвам 2
Публикувано:

То вече всеки пише каквото си иска и интерпретира, както си иска. И аз исках в София, ама уви. Специално за залата в Бургас нали се хвалеха, че има покрив който носи до 300 тона, сега било по малко. По скоро вярвам на 300. Избраха го. И нещо да липсва, явно ще достроят това онова, ще възползват да усвоят някое евро и готово, поне ще завършат залата, че съм чувал, че е незавършена. Те олимпиада проведоха в незавършена зала, та евровизия ли. Даже феновете на евровизия са достатъчно религиозни, че ще намерят начин да дойдат, стига да не се изхвърлим прекалено с цените и везните не се наклонят в обратна посока.

Публикувано:
Преди 1 час, Георги Матеев каза:

предполагам всичко това е вярно, но времето за анализи свърши - градът е избран, залата също. Който е трябвало да мисли вече го е направил и няма връщане назад. Предлагам да приемем Бургас като факт заедно с всичките му плюсове и минуси.

@Георги Матеев ти каза по назад в темата, че няма да ходиш на Евровизия,  значи можем да сме спокойни  че цунами в Бургас няма да има и залата ще удържи също  😀

• Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:

Сега като казахте зала  се сетих за една история  от преди 'сто години '. Отиват моите съотборници по бадминон на състезание в Бургас и имат да убият половин ден свободно време и какво да правят,  прочели в спортната секция на вестника  че български отбор по баскетбол ще има мач  в Бургас. Отиват в спортната зала и няма мач.  Оказва се, че градът не е Бургас,  Бургос  в Испания. 😅

Така, че внимавайте какво буквате!

• Смея се 6
Публикувано:

Дори и да приемем техническите аргументи на архитекта заключението поне аз не приемам. 
Никога не е казвано, че парите за Евровизия ще са от общински бюджет, напротив заделиха още в 2026 бюджета пари и сигурно и в този за следващата година ще има пари. Няма как който и да е град в България да се справи със собствени средства. Дори си мисля, че чистите приходи за града домакин няма да покрият разходите. 
Та тази му част на разсъжденията не ми се връзва. 
Както каза @Георги Матеев, градът е избран и е малко безсмислено вече да се разсъждава. 
Все пак чудодейната Хавайска икона го посети, няма как да не се справим 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:

Вчера в промаркет ми попадна някаква мега евтина евровизионна бира. 65 цента. Австрийска. Бургаско пиво да се активизира и да пуска спешъл едишън. 😄 Може и ракия да пуснем, нали имаше някаква хубава пак Бургас 63. Шегата на страна, ама от такива странични договори, май пак си печелят доста.

20260816_222027.jpg

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 11 часа, angel tomov каза:

А ето така се пише Бургас на гръцки:

Μπουργκάς

Всичко другуго е ясно, а М произнася ли се по някакъв начин.

Публикувано:
преди 9 минути , traveler каза:

М произнася ли се по някакъв начин.

Не, това е дифтонг. 

В гръцката азбука няма "б" ако не се лъжа.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 23 минути , Lyubina каза:

Не, това е дифтонг. 

μπ = б

Μπόικο Μπορίσοφ 

ου = у

γκ = г

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Lyubina каза:

Не, това е дифтонг. 

Дифтонгите са гласни звукове.

• Харесвам 3
Публикувано:

Дифтонгът е два сляти гласни звука. Диграф e, когато един звук (без значение гласен или съгласен) се изписва с две букви.

• Харесвам 1
Публикувано:

Пуснах си в translate да чуя как  звучи на гръцки.Не е точно "б".Нещо като Мпуркас ми е.В смисъл те си произнасят и двете букви -"мп"

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 24 минути , stanimir каза:

Пуснах си в translate да чуя как  звучи на гръцки.Не е точно "б".Нещо като Мпуркас ми е.В смисъл те си произнасят и двете букви -"мп"

глупости, точно Б си е! говоря езика и това се чете Б...в translate не винаги чуваш реалното произношение.

• Харесвам 3
Публикувано:

По обясними причини темата е генерирала сериозен трафик и разнопосочни мнения. От моя гледна точка бих разделил основните дискусии и съответно бих изразил лично мнение по всяка от тях, а именно:

По отношение на избора на Бургас

1. Като кореняк софиянец съм доволен, че тази лудница няма да се случи тук;

2. Относно политическата окраска на избора не желая да влизам в излишна полемика, но сме царе на теорията на конспирациите;

3. Бургас за разлика от София има качествен кмет и няма как да е другояче щом е съученик на съпругата ми. 😛 

По отношение на инфраструктурата

1. Категорично и напук на всеобщото мнение, аз съм убеден в предимствата на Бургас в инфраструктурно отношение.

2. Изтъкнатите доводи за липса на редовни полети и добра железопътна мрежа определено са незаобиколим негативен фактор, но огромната леглова база на сравнително кратко разстояние от Бургас поне за мен компенсира всичко.

3. Прибавете към горното романтиката на морската градина и централната градска част, които няма как да не харесат гостите на събитието. Пак да напомня, Бургас си има качествен кмет, който преобрази града в последните години!

По отношение на залата

1. Опасенията за лошата акустика са категорично неоснователни. Тъй като имам отношение по темата ще напиша, че дълги години битуваше мнението, че Зала 1 на НДК е с лоша концертна акустика защото залата била проектирана за конгреси, а не са музикални събития. Оказа се, че истината е съвсем различна. Преди двадесетина години групите и изпълнителите започнаха да пристигат в България със собствени озвучители и изведнъж, о чудо, концертите в Зала 1 на НДК започнаха да звучат превъзходно. Дотогава озвучаването беше поверено на Хадат, май само Жорката от тук пишещите е чувал за него. И още един пример. Емблематичната за световната музика заля Роял Албърт Хол в Лондон е страдала от акустичен проблем по време на първите рок концерти през 60-те. Това се е дължало на обстоятелството, че залата е проектирана и изпълнена за събития във времена в които рок музиката не съществува. Проблемът е решен с поставянето на едни елементарни като изпълнение, но гениални като решения така наречени "гъби" под тавана на залата. Тук може би Фичо, знае за какво говоря. Както и да е, при сегашното ниво на технологиите, акустичните проблеми са въпрос на елементарно решение.

2. Капацитетът на залата е напълно достатъчен. Аз мислех, че е по-малка, но щом организаторите потвърждават, че в тази зала може да бъде проведено подобно събитие няма причина да се съмняваме.

3. Залата е на сравнително кратко разстояние от центъра на града, както и стратегически добре разположена по отношение на изнасяне на трафика в посока летището и курортите на север от Бургас. 

По отношение на настаняването

1. Вече писах за огромната леглова база, която Бургас и близките курортни градчета могат да предложат.

2. Да, спекула ще има, но същата спекула щеше да се върти и в София.

3. Да последвам примерът на @EmoKrastev и да предложа 120 кв.м. апартамент в идеален център на "Фердинандова", няма само той да трупа дивиденти, я... 😛 

• Харесвам 10

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.