adreno Публикувано: 9 септември, 2015 Сподели Публикувано: 9 септември, 2015 При ДСК кешбека е общ за основна и допълнителни карти, т.е 2000 лв. При ПИБ са отделни. Между другото в ПИБ следва яка секира с таксите за физически лица (за фирмите вече го направиха): - внасяне на каса от 10000 на 5000 на ден без такса (съответно от 5000 на 2500 евро) - теглене без заявка - от 0.45% (мин 10, макс 400 лв) на 0.5%+10 лв (макс 500) - вътрешнобанкови бюджетни платежни от 1.50 на 2 лв - междубанкови обикновенни от 2 на 2.20 лв - РИНГС от 12 на 15 лв - междубанкови бюджетни платежни от 4 на 5 лв - директен дебит от 0.50 на 1 лв - периодични вътрешнобанкови/междубанкови от 0.50/1 на 0.70/1.5 лв - вътрешнобанкови във валута - от 1лв на 2 евро (4 пъти!) - теглене от Maestro/Visa Electron/VPay в чужбина от 3лв+1.5% на 4лв+1.5% - теглене от Debit Mastercard в чужбина от 10лв+3% на 11лв+3% Този път малко се оляха обаче - с тези 0.25% такса, махането на кешбека. Явно пак им трябват пари. 5 Връзка към коментар
Ilian359 Публикувано: 9 септември, 2015 Сподели Публикувано: 9 септември, 2015 Банките взимат от търговците средно 3% от POS транзакциите и е нормално в конкурентна среда да подарят 1/3 от тях на клиентите си, за да ги стимулират да използват картите си по-активно, съответно да гушат своите 2% от все повече и повече транзакции. Аз се чувствам силно прецакан, защото съм от пре-стимулираните и оборотите по кредитната ми карта са необичайно високи. До момента кешбекът ми покриваше напълно или частично лихвите, защото постоянно съм с частично усвоен кредитен лимит. Ако ПИБ имаха по-ниски лихви, намаленият кешбек нямаше толкова да ме разсърди. Но начинът, който ползвам картата си зависи от всички нейни параметри. Вече тази банка няма инструмент, с който как да компенсира клиентите си за рекордните си лихви. Получи се като стария лаф за казармата - "Службата е тежка, но за сметка на това - продължителна". Демек, "Хем лихвите са ни високи, хем въвеждаме и такси". 6 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 10 септември, 2015 Сподели Публикувано: 10 септември, 2015 (редактирано) Хубава дискусия, полезна информация, само да припомним заглавието на темата.. "за пътуващи". Аз печелех десетки, до стотици лева всяка година от пиб. Вече няма да е така. Мисля, че е достатъчно за вой. Редактирано 10 септември, 2015 от macf1an Връзка към коментар
wilks Публикувано: 10 септември, 2015 Сподели Публикувано: 10 септември, 2015 ПП Намерих го тук http://fibank.bg/uploads/_Tariff_Bulletin/docs/Tariff_change_04-11-2015.pdf Важи и за дебитните карти, много лошо. Така като гледам от ноември няма да имам сметки при тях... И аз ще се разделям с FIB като гледам. Много им се натрупа вече Ето повърхностна ретроспекция на промените им за краткия ми 11 годишен опит с Цековата банка. Всички в ущърб на клиента, тоест мен. Да не вземе да си помисли някой, че са ме поощрили, пък аз напук на себе си, съм решил на инат да се махна от тях. Първо: намалиха с 50% средно ставките в застрахователните полици към кредитните карти (разисквахме го това, и сравнявахме, даже дали не беше в тази тема назад). Не ме засяга особено. За дълги и далечни пътувания си правя отделни застраховки. Но!... е някак малоумно да ти режат точно застраховките. Звучи като проява на незагриженост към клиента. Все едно ми казват "Бе не ме интересуваш, ще те цедя докато си здрав и цял, после ще се прехвърля на останалите (които са оцелели)" Второ: намалиха с 50% Cashback програмата си - причината за сегашната дискусия. И трето, всъщност най-голямата промяна, която удря директно по джоба на клиента - тези 0.25% такса при плащане на стоки и услуги на търговци в чужбина. Много интересно правите така нареченото в простата математика "прихващане". Видиш ли, щото ми давали 50 ст. кешбек на 100 лева, тези -0.25% такса всъщност били +0.25%. Да, ама таксата си е такса, независимо дали ще стигнеш до оборота, който е нужен, за да почнеш да им взимаш кешбека. Ами ако имам КК към друга банка, и тази на ПИБ не я ползвам дотолкова, че да натрупам минимума за кешбек, тогава какво се оказва? Ми не били +0.25%, ами са си чисти минус 0.25%. Отделно, че я въвеждат и към дебитните им карти. А към тях, както всички тук сме запознати, кешбек няма. Преди 5-6 години нямаше и месечна такса за поддържане и обслужване на разплащателната сметка, към която е издадена дебитната карта. Налице е и такава. По темата с наказателната лихва при просрочване. Аз също до този момент никога не съм опирал до това, да гледам колко е, защото погасявам задълженията си в срок. Даже предсрочно. И това, че е по-висока при ПИБ, отколкото при повечето от другите банки, не ми е представлявало грижа. Преди пътуване обикновено сам си увеличавам кредитния лимит като отивам в най-близкия клон, и вкарвам една кръгла сума по сметката към КК. Но "човек никога не знае". И това най-добре го знаят хората, които пътуват. Някой ден без да предполагам, може да попадна в такава ситуация, и тогава ще е добре да съм подготвен. А не да се сетя впоследствие колко важен е този процент, и да сменям банката с такава с по-нисък за просрочване на кредитно задължение. До въпроса с нивото на компетентност на служителите изобщо няма нужда да стигам. В два съседни клона при еднакъв въпрос, получих различни отговори. При това и двата грешни и незадоволителни И не разбирам какво значи "свикнал съм с тях толкова години, няма да ги сменям щото съм лоялен"? Или е без значение, че те към мен не са?! Все пак не сме си давали обет за вечна вярност, нали А както се вижда от изброените от Adreno промени с отрицателно за нас клиентите изражение, те сега тепърва започват. И едва ли ще спрат скоро. Разчитайки точно на такова поведение от "дългогодишните доволни клиенти". Сигурно и останалите банки ще ги догонват с течение на времето. Но поне засега са останали други с по-добри условия. Задачата е да намерим тази с оптималните в общия случай условия. 13 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 10 септември, 2015 Сподели Публикувано: 10 септември, 2015 Ами айде де , казвайте най-сетне коя е ? ОББ , ДСК ? Това което предлагат не мисля , че е нещо по което да се прехласна. Не съм венчан за ПИБ , но дайте нещо което настина си струва ? Diners имат доста добри условия по застраховките. Виж ако отрежат салоните ще е трагедия. Засега обаче явно има бачин често пътуващите да се ползват от разни екстри , покрай тази банка и карта в частност. 2 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 10 септември, 2015 Сподели Публикувано: 10 септември, 2015 Ако си решил все пак да запазиш вариант на дебитна карта към тях, може би е добре да погледнеш "IQ умна сметка" Откакто преди година се появи този вид сметка, трансформирах разплащателната си в ПИБ в "IQ умна сметка" по която получавам и месечната си заплата. Резултатът година по-късно показва 150 лева получена лихва по сметката. Неудобството идва от това, че сметката се олихвява веднъж годишно, но в крайна сметка 150 лева по разплащателна сметка за година е достатъчно основание да преглътна този факт. Никога не плащам с дебитна карта, винаги го правя с кредитната. Единственото което правя е да тегля от дебитната, но същата е от вида Mastercard Debit и тегленето в България е напълно безплатно от всеки банкомат, на всяка банка. Плащам месечна такса от 1 лев за картата, но безплатното теглене избива тази такса... 3 Връзка към коментар
Ardent Публикувано: 10 септември, 2015 Сподели Публикувано: 10 септември, 2015 (редактирано) Имайки предвид жалките условия за входящи валутни преводи на ДСК ги бях отписал от възможните алтернативи, но пък една надеждичка ми се появи докато им четях условията за кешбек: "Кредитни карти по пакети „Частно банкиране” получават бонус money-back в съответствие с условията на пакети „Частно банкиране”." https://dskbank.bg/Page/default.aspx?xml_id=/bg-BG/Individuals/cards/news%20and%20promos/ Не намирам никъде обаче какви са тези специални условия. Може там да има като част от пакета нещо и за входящите преводи. Накой с повече инфо? Едит: линк Редактирано 10 септември, 2015 от Пламен Връзка към коментар
Bliss Публикувано: 10 септември, 2015 Сподели Публикувано: 10 септември, 2015 Никога не плащам с дебитна карта, винаги го правя с кредитната. Единственото което правя е да тегля от дебитната, но същата е от вида Mastercard Debit и тегленето в България е напълно безплатно от всеки банкомат, на всяка банка. Плащам месечна такса от 1 лев за картата, но безплатното теглене избива тази такса... Дюк можеш ли да дадеш мнение за Мастеркард дебит? Интересуваме имал ли си драми с приемането и в он-лайн сайтове или теглене в чужбина. Предстои ми смяна на Маестрото и се двоумя дали Мастеркарт или Виза Електрон (която върви във всички сайтове в които се вихря). Връзка към коментар
Duke Публикувано: 10 септември, 2015 Сподели Публикувано: 10 септември, 2015 Дюк можеш ли да дадеш мнение за Мастеркард дебит? Интересуваме имал ли си драми с приемането и в он-лайн сайтове или теглене в чужбина. Предстои ми смяна на Маестрото и се двоумя дали Мастеркарт или Виза Електрон (която върви във всички сайтове в които се вихря). Съжалявам, но май няма да мога да ти бъда от полза. Имам принцип да плащам единствено с кредитна карта и при онлайн пазаруване и на място при търговец в чужбина. Досега не съм имал случай на отказ да бъде приета VISA и затова не съм прибягвал до резервен вариант Mastercard Debit. Имам и VISA Electron, която също нося винаги в себе си, но на практика никога не съм използвал. Доколкото разбирам българските банки постепенно преминават от Maestro към Mastercard Debit, така че по-скоро няма да имаш възможност за избор. Аз повече от петнадесет години ползвах Maestro към ПИБ и миналата година я закрих, за да открия "IQ сметка" с платежно средство Mastercard Debit. Направих го заради липсата на такси при теглене в България, независимо от това на чия банка е банкомата... 2 Връзка към коментар
desislavna Публикувано: 10 септември, 2015 Сподели Публикувано: 10 септември, 2015 Дюк можеш ли да дадеш мнение за Мастеркард дебит? Интересуваме имал ли си драми с приемането и в он-лайн сайтове или теглене в чужбина. Предстои ми смяна на Маестрото и се двоумя дали Мастеркарт или Виза Електрон (която върви във всички сайтове в които се вихря). Аз имам Mastercard debit от 1,5 г. мисля, и мога да кажа, че досега не съм имала никакви проблеми за разплащания в чужбина и он-лайн. Моята е world и ми е най-любимата карта. Само не съм теглила пари в чужбина. 2 Връзка към коментар
Bliss Публикувано: 10 септември, 2015 Сподели Публикувано: 10 септември, 2015 (редактирано) Значи аз проучих въпроса конкретно в ОББ. Издават Visa Electron/Mastercart debit. Единствената разлика по двете карти е таксата по Visa в размер на 0,5% за разплащания чрез ПОС в чужбина,. Всичко друго са стандартни такси. Visa имат и кеш бек, което е услуга при която купувайки нещо от съотвените магазини с лого Виза кеш бек можеш да поискаш да ти дадат до 50 лв.(вместо ходене до банкомат) Услугата е активна само за БГ. World Mastercart debit е друг тип карта (пак дебитна) и е с висока годишна такса за обслужване - 50 лв. Друг вариант за дебитни карти са Visa standart или gold. Но те също са със солени годишни такси. Дилемата ми беше Visa Electron/Mastercart debit. До сега бях със Маестро. И аз основно за разплащания в чужбина и он-лайн използвах кредитна Mastercart. Сега искам малко да я зазимя тази карта и да я използвам само за туризъм, а за он-лайн пазаруването (което при мен е 80% от месечните пазарувания, напрактика в БГ пазарувам само храни) да използвам дебитна. Колегата ми похвали Visa Electron като минаваща безусловно в повечето сайтове, но пък от банката ми казаха, че Мастеркарт дебит е по вървежна. Та така. Редактирано 10 септември, 2015 от Bliss Връзка към коментар
desislavna Публикувано: 10 септември, 2015 Сподели Публикувано: 10 септември, 2015 World Mastercart debit е друг тип карта (пак дебитна) и е с висока годишна такса за обслужване - 50 лв. Друг вариант за дебитни карти са Visa standart или gold. Но те също са със солени годишни такси. Моята има месечна такса от 1 лв., но издател е ЦКБ. Имам и виза електрон дебитна и съм я ползвала и нея, но откакто имам Mastercard я предпочитам. 1 Връзка към коментар
Bliss Публикувано: 10 септември, 2015 Сподели Публикувано: 10 септември, 2015 Моята има месечна такса от 1 лв., но издател е ЦКБ. Имам и виза електрон дебитна и съм я ползвала и нея, но откакто имам Mastercard я предпочитам. С тези хиляди разновидности станах разногледа. Не успяха да ми кажат какво е предимството на World debit Mastercart сравнено с Debit Mastercart, Освен че на първата таксите са доста солени. Но и двете отлично въряли в чужбина и он-лайн. Малко излязохме извът темата за кредитните карти. 1 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 10 септември, 2015 Сподели Публикувано: 10 септември, 2015 Принципно ние имаме различно отношение към банките. Покрай синът ми миналата година установих, че холандските банки не олихвяват сметките с платежен инструмент дебитна карта. Независимо колко пари има в сметката, лихвата е 0%. Няма никакви такси при теглене, преводи и плащания. Имаш право да захраниш сметката с кеш мисля само веднъж на всеки шест месеца и то с определена максимална сума, но за сметка на това можеш да получаваш свободно преводи по сметката без да дължиш никакви такси. Получаваш напълно безплатно интернет банкиране с безплатен SMS код за всяка предстояща операция по сметката. Самата сметка е разделена на две части. Първата е "отворена", а втората "затворена". Това е направено с цел защита. От "затворената" сметка не могат да се изтеглят пари или да се плати на търговец без преди това сумата да е прехвърлена в "отворената". За сметка на това обаче, банката ти събира веднъж годишно някаква дребна такса. Представям си ако тук се въведат подобни условия какъв вой ще настане, но там това е практика и хората са ОК... Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 10 септември, 2015 Сподели Публикувано: 10 септември, 2015 Такса 0.5 % за разплащане на ПОС в чужбина ми звучи като обир. 4 Връзка към коментар
adreno Публикувано: 11 септември, 2015 Сподели Публикувано: 11 септември, 2015 С тези хиляди разновидности станах разногледа. Не успяха да ми кажат какво е предимството на World debit Mastercart сравнено с Debit Mastercart, Освен че на първата таксите са доста солени. Но и двете отлично въряли в чужбина и он-лайн. Малко излязохме извът темата за кредитните карти. Накратко - имаш застраховка при пътуване в чужбина и за злоупотреба с картата, участваш в бонусната програма, ползваш безплатно бизнес салон Преслав в София и още два във Виена 1 Връзка към коментар
Bliss Публикувано: 11 септември, 2015 Сподели Публикувано: 11 септември, 2015 (редактирано) Накратко - имаш застраховка при пътуване в чужбина и за злоупотреба с картата, участваш в бонусната програма, ползваш безплатно бизнес салон Преслав в София и още два във Виена Благодаря! Това за World debit Mastercart? Т.е. в годишната цена за поддържане на платежен инаструмент (50 лв.) са вкарали цената на застраховката. Защото срещу грубо 30 лв. доплащане на година към Debit Mastercart можеш да сключиш затраховка Злополука и загуба на документи + покриване на самоучастието при неправомерно теглене от картата (което е 300 лв. по закона). Под бонусната програма какво се има предвид? UWIN ли? Ако е това, то изобщо не е някакъв бонус. Т.е. тези добавки са си включени в цената на картата. Може би не е лошо да се преосмисли или заглавието на темата, или да се пусна обща тема за банковите продукти, които използваме. Защото и дебитните карти също се използват в чужбина. Редактирано 11 септември, 2015 от Bliss 1 Връзка към коментар
adreno Публикувано: 11 септември, 2015 Сподели Публикувано: 11 септември, 2015 (редактирано) Да, за нея е. Иначе това си е стандартен маректингов похват - да си платиш за нещо, което да ти го обявят, че е безплатен бонус. Но пък ти се чустваш "премиум". И да бонусната програма е UWin - там май най-интересното са 2% в Еко, но пък отстъпки за Еко има и без да имаш платежна карта с други бонусни схеми. Последен писък на модата при банките е да добавят такса при използването на картата за хазарт - някой го правят само за получаване, други и за получаване, и за залагане на пари. Последния месец почти всички си променят общите условия, преди горе долу успявах да ги следя на основните банки, но сега няма време - и ако някой после твърди, че няма картел межу банките Иначе дебитни, кредитни - нещата се размиват все повече. Например българския закон не прави разлика между дебитна и кредитна карта - све е платежна карта. Самоучастието при неправомерно теглене е еднакво и при двете - 300 лв, не като в САЩ - 50$ при дебитни карти и 0 при кредитни. Остава логото, и това, което пише на магнитната лента/чипа. Редактирано 11 септември, 2015 от adreno 2 Връзка към коментар
bat.galin Публикувано: 11 септември, 2015 Сподели Публикувано: 11 септември, 2015 (редактирано) Разбирам разочарованията на повечето от пишещите.Без да се намесвам и без опит да измествам темата, искам да коментирам само следните твърдения, за да не се създават излишни заблуди :" Алианц няма нищо общо с Алианц -Германия" - има доста общо.Апропо: за да не ви се вярва че има доста общо, трябва поне да имате разумно обяснение на факта защо именно бившия управител на БНБ е председател на "управителното тяло" (не зная дори каква им е формата на управление) на тази банка , а не някой "банкер"." Алианц няма нищо общо с Алианц -Германия" - като че пък Райфайзен и/или Уникредит имат ?Сериозните банки отдавна са извън бг.Примерно : ING bank си закриха клоновете за обслужване на частни клиенти.Пари ба пък изобщо не са откривали такива.Да не говорим за австрийски, германски и/или швейцарски банки.Е как тогава със старите "банкери" да направим нов(и) "банки ? Редактирано 11 септември, 2015 от bat.galin 3 Връзка към коментар
Aleksander Публикувано: 11 септември, 2015 Сподели Публикувано: 11 септември, 2015 Уникредит има промоция за кредитни карти без такса за издаване и без годишна такса за две години. Заслужава ли си? Някой да има мнение за кредитните им карти? 1 Връзка към коментар
adreno Публикувано: 11 септември, 2015 Сподели Публикувано: 11 септември, 2015 На уникредит само застрахователното им покритие е добро Връзка към коментар
Aleksander Публикувано: 11 септември, 2015 Сподели Публикувано: 11 септември, 2015 На уникредит само застрахователното им покритие е добро A някакви скрити такси или условия да имат дето не са описани на сайта им? Връзка към коментар
Ilian359 Публикувано: 11 септември, 2015 Сподели Публикувано: 11 септември, 2015 Описани са - 50ст. такса на транзакция. Връзка към коментар
Aleksander Публикувано: 11 септември, 2015 Сподели Публикувано: 11 септември, 2015 Описани са - 50ст. такса на транзакция. Да това е ясно прочетох го. Ама аз ще си ги избия тези пари от липсата на годишна такса за две години. Връзка към коментар
bronco Публикувано: 11 септември, 2015 Сподели Публикувано: 11 септември, 2015 (редактирано) Проучих въпроса относно кредитните карти на ДСК и всичко изглеждаше прекалено хубаво за да е истина. Първо добрите новини - 40 лева годишна такса, няма такса за издаване и закриване на картата, няма такса превалутиране, няма такса за смс известяване за всяка транзакция. До тук супер. И сега гредата - кешбек-а: 1%.... но.... "Бонусът money-back се прилага за извършени транзакции на ПОС на търговец с нови и съществуващи кредитни карти на Банка ДСК, както и за всички допълнителни карти издадени към тях." т.е. кешбек не се прилага за транзакции чрез интернет, а само на ПОС на търговеца. Информацията не е моя интерпретация, а разяснение от служител на банката. Редактирано 11 септември, 2015 от bronco Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега