Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

Снощи полета за Варна беше overbooked с повече от 15 човека. Ако децата не бяха на училище днес, с удоволствие щях да им взема 1000 евро 😅. Можех да избия екскурзиите от Филипините , ама здраве да е😉

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 15 минути , Alexander каза:

Нали при полет от извън ЕС към ЕС с компания регистриран извън ЕС нямаше обещетение?

Да, но турците си имат техен регламент, който припокрива ЕР261

• Харесвам 1
Публикувано:

Да набираха доброволци. Около 10 човека се съгласиха. На мен служителя на гейта, ми каза че търси още 9 . Предложи 250 евро на човек, хотел, вечеря и закуска. И на отиване и връщане имахме над 12 часа престой и си ни настаниха в много прилични хотели с всички хранения. Общо взето си остават една от последните авиокомпании с пълна услуга на ниво, включително и кетъринга на борда.

• Харесвам 4
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Здравейте,

Днес летим София - Истанбул - Шанхай. Без предупреждение отложиха втората отсечка с над 5 часа. Пратили са мейл докато летим за Истанбул. Билета е издаден с новия час, но не обърнах вничание. Подлежи ли на компенсация ? 'Технически причини' е тяхното обяснение - класика. Снимах таблото с промененоя час. Докато висим нещо друго трябва ли да взема/снимам ? Разбрахме за компенсаторните храна, вода и телефонни обаждания, но директно се отправихме към лаунджа. 

edit : Отговорих си на въпроса. Кой да гледа закачените за темата постове. Stanislavpp е написал топ пост. Съжалявам за лекия спам . 

Редактирано от Magelanko
Публикувано:

Купих билет през сайта им (web версията) и изглежда някакси системата им е сляла малкото ми име с презимето. Сега, не знам дали въобще трябваше да си пиша и презимето, но при положение че полето е озаглавено "First / Middle name (as shown on ID)" и след това има второ поле за фамилята "Surname", реших, че ще е по-удачно.

При други получавало ли се е така? Ще е проблем ли да си остане по този начин или трябва да го променя. Виждам, че имам право на една промяна, но не знам дали да трия презимето или да рискувам с един спейс. Ако пак стане така, не знам какво да правя после...

Публикувано:

То това понякога автоматично се прави. Остави го така, всякакви варианти се случват като се пишат повече имена.

• Харесвам 3
Публикувано:

Да,  сливат се имената, когато се пишат и трите и това не е проблем, така ми отговориха в  офиса в София. Няма нужда от корекция. И наистина, не беше проблем.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 часа, Narasimha каза:

Купих билет през сайта им (web версията) и изглежда някакси системата им е сляла малкото ми име с презимето. Сега, не знам дали въобще трябваше да си пиша и презимето, но при положение че полето е озаглавено "First / Middle name (as shown on ID)" и след това има второ поле за фамилята "Surname", реших, че ще е по-удачно.

При други получавало ли се е така? Ще е проблем ли да си остане по този начин или трябва да го променя. Виждам, че имам право на една промяна, но не знам дали да трия презимето или да рискувам с един спейс. Ако пак стане така, не знам какво да правя после...

Не е проблем. Имената на моята резервация също бяха слети, но при издаване на бордните карти нямаше никакви проблеми. Както ни казаха от офиса им, стига имената от паспортите да са същите, всичко е наред.

• Харесвам 3
Публикувано:
На 26.04.2025 г. в 15:30, Narasimha каза:

Пътувам с Турските от години, не редовно но това сякаш си е проблем който не са оправили. Не би трябвало да има никакъв проблем с това. 

• Харесвам 1
Публикувано:

то не е чак проблем, системите понякога променят нещата, махат тирета, интервали, залепват Mr или Mrs към името, китайците понякога разменят име и фамилия, че там са на обратно...

Публикувано:
На 29.04.2025 г. в 14:36, neuromancer каза:

то не е чак проблем, системите понякога променят нещата, махат тирета, интервали, залепват Mr или Mrs към името, китайците понякога разменят име и фамилия, че там са на обратно...

Ами не зная, лично на мен ми направи впечатление от доста време. Второто ми и третото ми име слято или пък, първото и второто. С друга авиолиния не ми се е случвало това нещо. Но никога не са казвали нищо за тия неща като са ме бордвали. 

Публикувано:
На 22.04.2025 г. в 11:03, Hakkâri Spor каза:

Априлската ваканция когато и да я нагодят, може и полетите да се променят. Защото до една година сто% ще има размествания по полетите и ще дадат опцията човек да си смени безплатно датата. И тогава може да си нагодите датите, които ви трябват.

На 22.04.2025 г. в 12:51, Mary каза:

Аз съм свидетел, че може да има и полети БЕЗ размествания. Чаках много дълго два пъти(Банкок, Хонг Конг и Тайван) и нямаше нито минута разлика, та няма как да се разчита на такава промяна. Нито смяната на лятно/зимно време, нито дългия период, нищо не оказа влияние.

Въпрос на късмет. Преди 2 седмици си купих билет за март догодина. Вчера получих СМС и имейл, че полетът по една от четирите отсечки се мести с 20 мин. по-рано. 

Screenshot 2025-05-07 at 12.09.50.png

И преди малко проверих, мога да преместя полетите си месец напред, около 20 април, но часовете са една идея по-неудобни. Предполагам, че и тях ще разбичкат с времето. А и е важно уточнението, че имам право само на една безплатна промяна. Това означава ли, че ако изместят някоя отсечка така, че да си изпускам връзката, няма да ми направят безплатна промяна... ако отида в офиса на THY?  Засега не направих промяна. И не знам колко време още ще е валидна този опция за безплатна промяна, ако не кликвам нито на нея, нито на другата опция (че се съгласявам с променените часове)

Screenshot 2025-05-07 at 11.14.30.png

Публикувано:

И при мен има промяна с 20 минути на една отсечка за полети за февруари. За полети тази година не правих нищо по 2-3 месеца, след това ги промених.

• Харесвам 1
Публикувано:

И при мен има промяна с 20 мин. и то даже часът на заминаване не е променен, само часът на кацане е с 20 минути по-късно. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Между другото забелязах и миналата и тази година, че когато обявяват полетите от и за България не отчитат смяната на астрономическото време в БГ след октомври/март. Примерно Истанбул-Варна се обявява 20.20-20.30излитане/кацане, което е ясно, че няма как да стане. Аз така купих миналата година и след 2 дни промяна на 21.30. Веднага се появиха опции за канселация или промяна. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Ами то винаги е една безплатна промяна. Ако билета ти не е гъвкав, сменяш и вече имаш нов билет, пак не гъвкав. Ако след това те променят нещо пак, ще имаш право пак на една промяна, ако не променят - нямаш.

преди 26 минути , Hakkâri Spor каза:

и е важно уточнението, че имам право само на една безплатна промяна. Това означава ли, че ако изместят някоя отсечка така, че да си изпускам връзката, няма да ми направят безплатна промяна...

Публикувано:
В момента, dechy каза:

И при мен има промяна с 20 мин. и то даже часът на заминаване не е променен, само часът на кацане е с 20 минути по-късно. 

Мдаа, въпросът е в това, че тази невинна промяна на 20 минути дава хубавата опция човек да си промени пътуването с месец напред например (когато е по-топло или когато има ваканция, почивни дни, Великден и т.н), но има ли опасност това да ти изгърми единствения куршум за безплатна промяна и после като дойде нова промяна на някой от полетите и станат доста неудобни, да не можеш да смениш? Или ситуацията трябва да е буквално "изпускам си връзката"  и тогава евентуално да съдействат от Турските авиолинии с безплатна промяна - бонус.

Edit: Neuromancer, писали сме едновременно, благодаря за уточнението

• Харесвам 1
Публикувано:

При последното ми пътуване с турците до последно се чудех дали да летя (всички настанявания  бяха с безплатна отмяна) и потвърдих промяната седмица преди полетите. Стояха с право на безплатна отмяна / промяна поне половин година. Няма за къде да бързаш.До март догодина може  да ти се ходи вече някъде другаде.Парите си стоят на влог при Търкиш до последно и винаги може да си ги изтеглиш.

• Харесвам 3
Публикувано:

Така е, но искам да си резервирам хотел отрано.  А сегашните ми дати съвпадат с Невруз и Рамазан Байрам едновременно. 

Публикувано:

Турция и Китай увеличават броя на седмичните полети помежду си до 49

Турция и Китай са подписали вчера в Пекин меморандум за сътрудничество в сферата на гражданската авиация, с който си гарантират правото да извършват до 49 полета седмично помежду си, предаде турската агенция ДХА.

С подписването на меморандума Китай и Турция отбелязват значителен ръст от 21 до 49 полета седмично, което е първото увеличение в полетите между двете страни от 15 години насам, отбелязва ДХА.

Благодарение на споразумението между двете страни, турските превозвачи ще имат правото да летят до три нови дестинации в Китай – Ченгду, Урумчи и Сиан.

линк

• Харесвам 14
Публикувано:

Глоби за пътници, които не спазват правилата на борда на самолетите, предвижда нов регламент в Турция, насочен към повишаване на безопасността и дисциплината на пътниците в гражданската авиация, съобщава турският сайт Хабер актюел.

В съответствие с циркуляр, издаден от Главна дирекция „Гражданска авиация“ (SHGM), пътниците, които стават от местата си, преди предупредителната светлина за предпазния колан да изгасне по време на кацане, рискуват да бъдат глобени.

Финансова санкция може да бъде прилагана и спрямо онези, които отварят горните отделения за багаж или отказват да останат на мястото си въпреки указанията на екипажа. 

Целта на това решение е да се предотвратят евентуални инциденти и да се повиши максимално безопасността на пътниците, пояснява сайтът.

С регламента кабинният екипаж се задължава да прави допълнителен анонс, с който да предупреждава пътниците да не напускат местата си, преди да е изгаснала предупредителната светлина за предпазните колани.

Циркулярът е одобрен на 2 май и вече официално е влязъл в сила, уточнява Хабер актюел.

Линк

П.П. Може да го преместите , защото касае всички турски авиокомпании.

• Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:
преди 35 минути , stanimir каза:

Глоби за пътници, които не спазват правилата на борда на самолетите, предвижда нов регламент в Турция, насочен към повишаване на безопасността и дисциплината на пътниците в гражданската авиация, съобщава турският сайт Хабер актюел.

В съответствие с циркуляр, издаден от Главна дирекция „Гражданска авиация“ (SHGM), пътниците, които стават от местата си, преди предупредителната светлина за предпазния колан да изгасне по време на кацане, рискуват да бъдат глобени.

Финансова санкция може да бъде прилагана и спрямо онези, които отварят горните отделения за багаж или отказват да останат на мястото си въпреки указанията на екипажа. 

Целта на това решение е да се предотвратят евентуални инциденти и да се повиши максимално безопасността на пътниците, пояснява сайтът.

С регламента кабинният екипаж се задължава да прави допълнителен анонс, с който да предупреждава пътниците да не напускат местата си, преди да е изгаснала предупредителната светлина за предпазните колани.

Циркулярът е одобрен на 2 май и вече официално е влязъл в сила, уточнява Хабер актюел.

Линк

П.П. Може да го преместите , защото касае всички турски авиокомпании.

Подкрепям с две ръце. На полетите ми на 7.05 го чух това съобщение и приятно ме изненада.

• Харесвам 9

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.