Прескочи до съдържание

Регион Тоскана - по-добрата Италия

maialearrosto

Препоръчани мнения

Ивайла, според мен плана е абсолютно изпълним.

От Флоренция за един ден има много възможности. Много добра идея са препоръчалите по-горе от Bliss - Сиена и Сан Джиминяно  и от neuromancer - Пиза, Лука.

За пътуването между Болоня и Флоренция е хубаво да си купиш билети за скоростните влакове по-рано, за да се възползваш от по-добри цени.

Връзка към коментар

Нали за това даваме съвети, за да не се изпълняват ... :) То и аз съветвам себе си, ама не ги изпълнявам... :lol:

Има модерни дисциплини като херменевтика и рецептивистика, които ни казват как се възприема едно произведение, в случая - дестинация. В твоя случай, струва ми се, е най-добре следното:

1. Влизаш в коя да е книжарница и си купуваш книгата на твоя колега Севернини: http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/04/23/2517967_na_put_v_glavite_na_italiancite_otkus/ Продължавам да се потрисам от нея и да я чета на своите туристи, когато пътуваме по пътищата на Италия. Харесва им се!

2. Уточни темпото, с което искаш да посетиш градове и обекти: ададжо, престо, алегро, скерцо... Препускането често носи тежко главоболие.

3. Документалните филми дават много допълнителна информация и изненадващи вдъхновения.

4. Не слушай съвети, често те са предъвкани пътеводители, послушай себе си и желанията си, чуй прекрасната песен на Фиорела:

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Bliss много добре звучи програмата ти, казуса с 2те опции за чинкуетере и мене ме мъчи все още. ако избереш по-добрия вариант, сподели моля те. при нас плановете се объркаха, неща разни се изсипват ненадейно в тоз октомври, но ако ги понаместим точно и ние 9,10 - 25 октомври ще сме из тоскана :) на 25.10 задължително трябва да сме в бг. аз на Duke

много му харесах идеята на едно място да се спи, и то да е флоренция. 

Редактирано от palia4i
Връзка към коментар

Bliss много добре звучи програмата ти, казуса с 2те опции за чинкуетере и мене ме мъчи все още. ако избереш по-добрия вариант, сподели моля те. при нас плановете се объркаха, неща разни се изсипват ненадейно в тоз октомври, но ако ги понаместим точно и ние 9,10 - 25 октомври ще сме из тоскана :) на 25.10 задължително трябва да сме в бг. аз на Duke

много му харесах идеята на едно място да се спи, и то да е флоренция. 

Още не съм изчистила казуса, но и не съм се заела с подробностите по маршрута. Единствено имам скициран груб маршрут и букнат апартамент във Флоренция (трябва ни паркинг, а този апартамент има безплатен; и за Флоренция е на съвсем прилична цена с прекрасен рейтинг). Ще ви тормозя със сигурност още много, така че ще и споделяме опит. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Още не съм изчистила казуса, но и не съм се заела с подробностите по маршрута. Единствено имам скициран груб маршрут и букнат апартамент във Флоренция (трябва ни паркинг, а този апартамент има безплатен; и за Флоренция е на съвсем прилична цена с прекрасен рейтинг). Ще ви тормозя със сигурност още много, така че ще и споделяме опит. 

Здравей, предстои ни  пътуване с кола до Флоренция в началото на юли и молбата ми е да споделиш координати на хотела (апартамента) с паркинг. От работа не остава много време за четене и планиране на тази почивка. Ще съм благодарна за това улеснение :)

Редактирано от kaka reni
Връзка към коментар

Здравей, предстои ни  пътуване с кола до Флоренция в началото на юли и молбата ми е да споделиш координати на хотела (апартамента) с паркинг. От работа не остава много време за четене и планиране на тази почивка. Ще съм благодарна за това улеснение :)

Заповядай https://www.booking.com/hotel/it/residence-la-farina.bg.html?aid=368032;label=gog235jc-index-bg-XX-XX-unspec-bg-com-L%3Abg-O%3Aunk-B%3Aunk-N%3AXX-S%3Abo;sid=617ec60e9051f2408e77ef348eb16021;dcid=2

http://www.lafarinaapartments.it/en/

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте! От 14.05 до 21.05.2015 ще бъдем във Флоренция. Доста изчетох тук във форумите за регион Тоскана, получих много ценна информация, за което съм ви много благодарна. Мислихме да наемаме кола, но се отказах, преценявайки, че с обществения транспорт и регионалните влакове ще успеем да посетим доста места. За тези 7 дни сме планирали 1 ден до Сиена и Сан Джеминиано, 1 ден до Пиза и Лука, другите - във Флоренция, като може да се прескочи и до Фиезоле. Според вас Чинкуе терре или Венеция отиване и връщане за един ден от Флоренция недостижима цел ли е? Струва ми се много време в път и малко време за разглеждане. На летището в Болоня ще бъдем към 14,30 с Wizz air, предвидих около 2 часа и пратих email до собственика на апартамента, който наехме, за да ни чака и той отговори да ползваме влак. Моля, дайте съвет - автобус или влак да ползваме до Флоренция. Не успях да намеря разписание на регионалните влакове. Ще бъда благодарна за всеки един съвет на хората, пътували в този регион.

Връзка към коментар

Болоня - Флоренция автобус или влак, ами зависи какво предпочитате:

- влака е по-бърз, по спомени около 40 минути; обаче няма кой знае какво да се види

- автобуса определено минава през по-интересни места и може да се разглежда; но пък в зависимост от часа/задръстванията може да отнеме и над 1ч. и половина

в крайна сметка и двете те стоварват на едно и също място :) 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ето тук влаковете. Даваш начална и крайна гара и час, след който искаш да пътуваш. Определено за влак. По-бързо ще е вероятно, иначе може и да има задръствания.

https://www.lefrecce.it/B2CWeb/search.do?parameter=searchOutputViewer&cFID=Xy7Zkp1qEjgY

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Тоскана и обществен транспорт са две несъвместими понятия. За толкова дълъг период от време с база във Флоренция, препоръчвам наемане на кола. Само по този начин Тоскана ще разкрие очарованието си. Разбира се не и без предварителна подготовка относно пътищата са придвижване от едно място до друго. Няма по-красиво нещо от тосканските пътища с означение S в началото. Иначе по магистралите е скука и поне 50% от Тоскана остава скрита за сетивата...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

За тези 7 дни сме планирали 1 ден до Сиена и Сан Джеминиано, 1 ден до Пиза и Лука, другите - във Флоренция, като може да се прескочи и до Фиезоле. Според вас Чинкуе терре или Венеция отиване и връщане за един ден от Флоренция недостижима цел ли е? Струва ми се много време в път и малко време за разглеждане.

За Венеция са нужни дни, да кажем колкото и Флоренция, така че няма никакъв смисъл. Сиена и Сан Джиминяно в един ден си е рисковано. По-добре се концентрирай само в един регион и без това 7 дни са недостатъчни за Тоскана.

Щом като ще бъдеш толкова време във Флоренция, помисли за Firenze card. Макар че изглежда на пръв поглед скъпа сметката показва, че при поне тридневен престой може и да излезне финансово изгодна. А другото се знае... сериозна подготовка за забележителностите.  :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

още един глас за Firenze card; ако посетите повечко места във Флоренция със сигурност си струва; но основния бонус е, че с тази карта никъде не чакате, каквато и опашка да има, минавате най-отпред и влизате 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз бих препоръчала за транспорта Болоня - Флоренция и обратно

http://www.appenninoshuttle.it/

Изключително удобно е от летището до жп гара Santa Maria Novella, което си е в центъра. Особено беше удобно за нас, че полетът на връщане беше ранен и това беше най-бързото и удобно придвижване до Болоня. Пътува се 1ч и 30мин., по магистрала е и не се вижда нищо кой знае какво по пътя /това във връзка с казано по-горе/

Връзка към коментар

Пролетна Тоскана е като напъпила девойка...

1. Средновековна сиенска униформа (ще проверя от коя контрада е) от пред базиликата "Сан Доменико" (там е главата и мумифицирания пръст на света Катерина Сиенска)

2. Концерт на великата Джана Нанини във Флоренция, 4 май 2015 г.

3. Пролетна Тоскана край Сан Джиминяно

4. Ах, тази Лука, поглед от крепостните стени към базиликата "Свети Фредиан" и двореца "Фанер"

5. Ах, тази Лука, поглед към кулата "Гуиниджи", върху която растат дървета

6. Кинематографична Флоренция на 5 май 2015 г., колеги ми казаха, че онзи ден Том Ханкс пак снимал Дан-Брауновите бози в Палацо Векио.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Здравейте и от мен. При нас също предстои пътуване до Тоскана - първата седмица на юни за 7 дни, с кола сме. Ще спим във вила горе-долу на средата между Флоренция и Сиена.

Аз имам един по-специфичен въпрос - пътуваме с дъщеря ми, която е на 9г. и искам поне 1 ден да й покажа нещо от Тоскана като за нейната възраст - имате ли някакви предложения за "детска Тоскана"?

Ще съм много благодарна за идеи.

Поздрави,

Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Тоскана е родината на Пинокио. Карло Колоди, тосканец, е бащата на боровото човече. "Pino" (ит.) означава бор.

Току-що звъннах по скайп в Тоскана и колеги ми препоръчаха този тематичен парк. А за 9-год. дете сигурно е добър. Не съм го посещавал.

Вж. на http://www.pinocchio.it/ Поздрави!

Редактирано от maialearrosto
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Италианчетата, не може да им се оспори, много разбират от пари - колко много неща са измислили във финансовия свят. Хеле пък в измамите...

Да де, ама като трябва да дадат нещо без пари, много скузи...

Та бяхме казали, че всяка първа неделя от месеца много музеи са без пари                                     (http://www.beniculturali.it/mibac/export/MiBAC/sito-MiBAC/Contenuti/MibacUnif/Comunicati/visualizza_asset.html_1423231381.html).

Да, ама не. Онзи ден в Сиена в нито един музей не можахме да влезем без пари. Много скузи, синьоре, ама елате домани и си купете билетче...

- Синьора, ма да сте чували за декрета на културния си министър? На ви една разпечатчица.

- Си, синьоре, ама днеска сме на намалено работно време.

И нещо субективно, поне както аз го видях. Италианчетата нещо са пощръклели по пътищата на Тоскана: бе в Пиза между паркинга Пиетрасанта и Кампо дей Мираколи щяха да ни изгазят по пешеходните пътеки. То не бе засичане по пътищата, не бяха лоши маневри от тях, камион даже ни засече. Така или иначе, бъдете внимателни като шофирате. Особено в частта Болоня - Флоренция. Много камиони има, магистралата е тясна...

И когато пътувате между Сиена и Флоренция, имайте предвид, че пътят още не е ремонтиран и стават страхотни задръствания. Онзи ден стояхме часове.

Връзка към коментар

Относно шофирането в Италия съм напълно съгласен и не е само в тази зона проблема.

Просто манталитета е такъв, много са нахални, не се спазват закони и знаци. Виждал съм всякакви изпълнения спокойно могат да се конкурират с нас, дори ни подминават.  В градовете почти никога не се спира на пешеходни пътеки, дори дават гас разни мотопедчета и подобни.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И когато пътувате между Сиена и Флоренция, имайте предвид, че пътят още не е ремонтиран и стават страхотни задръствания. Онзи ден стояхме часове.

Защото сигурно сте ползвали онова подобие на магистрала с по две ленти в посока. Същото е като онова от Флоренция до Пиза. И на двете винаги има задръствания, а недай си боже и катастрофа да стане... На практика това са първите италиански магистрали, сега напълно безплатни за пътуване. Намират се в цялата страна като дублиращи на основните магистрали. Конкретно между Сиена и Флоренция, няма по-красив и живописен път от SS222. Сигурно вече някои си мислят, че съм нещо като рекламен агент на този път, но определено си заслужава. Друг вариант е успоредното на въпросната магистрала старо шосе, което със сигурност е напълно безлюдно...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Защото сигурно сте ползвали онова подобие на магистрала с по две ленти в посока. Същото е като онова от Флоренция до Пиза. И на двете винаги има задръствания, а недай си боже и катастрофа да стане... На практика това са първите италиански магистрали, сега напълно безплатни за пътуване. Намират се в цялата страна като дублиращи на основните магистрали. Конкретно между Сиена и Флоренция, няма по-красив и живописен път от SS222. Сигурно вече някои си мислят, че съм нещо като рекламен агент на този път, но определено си заслужава. Друг вариант е успоредното на въпросната магистрала старо шосе, което със сигурност е напълно безлюдно...

Абе я го покажи на картата, че не мога да го намеря. Това малкото шосе, успоредно на четирилентовата магистрала ли е, или нещо друго?

Връзка към коментар

Абе я го покажи на картата, че не мога да го намеря. Това малкото шосе, успоредно на четирилентовата магистрала ли е, или нещо друго?

За кое точно ме питаш. За SS222 или за успоредното на псевдо-магистралата между Сиена и Флоренция?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.