Прескочи до съдържание

Обмяна на валута преди пътуване

Препоръчани мнения

Никар на Витоша 36/ Гладстон 33 със сигурност изкупуват на цената, на която си купил при запазена касова бележка. Без долари, евро и паунди. За тях няма такова връщане :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Factor in са ми твърд фаворит за последната година, а от 5-6 месеца съвсем. Поради местоположението ми през деня, съм горе долу еднакво близо до Никара на Графа, Никара на братята (Гладстон), и Фактор Ин срещу Народния театър. И от около 2 години ежедневно и редовно имам възможност да сравнявам котировките (4-5 основни) + тези, които ме интересуват за предстоящите ми пътувания, твърде разнообразни, за да ги изброя сега тук.

До преди около година, Фактор Ин не се открояваха с кой знае какви замайващо добри оферти. Имаха някои спорадични проблясъци, но такива се уцелват ако се случиш в точното време, точно там. Общо взето им бяха много сходни с нивата на Никар на Графа. Но от около година изведнъж дръпнаха много напред от клиентска (моя) гледна точка. Курсовете "продава" не могат да им ги бият и двата Никара. Личен опит от последните месеци с чешки крони, Хонконг $, норвежки крони, евро, паунд. Най-пресният пример  ми беше с NOK. Никар на Графа обявен на сайта, и на място курс 0.209 лв. (преди 2 дена). При братята - на сайта се мъдри симпатичното 0.2043 лв. , на място обаче е 0.207. Факторинците ги изяждат и двете други с 0.205 лв. И на сайта, и по телефона, и на място. А при 10 000 NОК, разликата от единица при третия знак след десетичната запетая,  си е 10 кинта. Никара на братята повече изобщо няма да го коментирам. За пореден път подадена невярна информация на сайта, и то не за кой знае какви екзотики, да речеш. Още миналата година се разделих с тях, като сметката се оказа + 31 лева разлика в тяхна полза от обявената на сайта, и реалната, при смяната на 3 валути (още тогава коментирахме такива случаи назад в темата). Не можели били да си актуализират своевременно котировките на сайта. Другия Никар може, Фактор Ин могат, само тези "не могат". Могат, ама не искат, щото е куул всеки да говори за тях като за "най-печените в бранша". Само че некак не е баш така.

Личният ми извод е - ЮС $, Евро, GBP, CHF, сръбски динари и турски лири в общия случай на Гладстон наистина са ОК. До тук обаче. За останалите валути, включително и супер цветните екзотики, и по-популярните туристически (сингапурски, тайландски, виетнамски, всякаквите южноамерикански), само от Фактор-а и истинския Никар (на Графа) за купуване. В редки случаи гладстонския Никар може да отбележи разлика, и то минимална, ако да речем някой е решил да "разтовари" точно при тях от съответната екзотика. Знам за поне 3 други по-малки чейнджа, които въртят с тях, и ги ползват нещо като "гара разпределителна".

Все пак това е само съвет, базиран на личните ми проучвания, сравнения и опит. Дали ще ги приемете на доверие, или не, всеки сам да си прецени :)

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Поредно твое мнение в тази тема, пуснато с една единствена цел. Явно ти доставя удоволствие, но моля за разяснения относно долното, щото не го разбрах:

Знам за поне 3 други по-малки чейнджа, които въртят с тях, и ги ползват нещо като "гара разпределителна".

Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

И на мен биха ми били полезни съвети за носене на пари в Африка (Танзания по-конкретно), освен очевАдния вариант за пари в брой.

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...

Предстои ми пътуване в Русия, според вас от тук ли е по-добре да се обменят рубли, или да отида с долари и там да обменя  рубли?

Редактирано от kolanass
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

привет, може би не е най-подходящата тема, понеже ще пътувам до стандартно място - Италия, но все пак :) хрумна ми, че няма особен смисъл да обменям от тук левове в евро, и да се влача с набамкан портфейл (ужасно мразя пари в брой), а да взема да си тегля там на място от банкомати на Уникредит и другите, цитирани в този списък - http://www.unicreditbulbank.bg/weblayout/groups/bulbankwebsite/documents/bbproductdocument/en_atms_group.pdf, след като е абсолютно безплатно за булбанкски карти (имам тяхна дебитна Mastercard).... не знам обаче дали курсът, по който ще се осчетоводи тегленето няма да е някакъв много дървен? някакъв опит с италиански банкомати да споделите? надявам се, че могат пускат и на дребни банкноти, независимо, че сумата може да е голяма?

Връзка към коментар

привет, може би не е най-подходящата тема, понеже ще пътувам до стандартно място - Италия, но все пак :) хрумна ми, че няма особен смисъл да обменям от тук левове в евро, и да се влача с набамкан портфейл (ужасно мразя пари в брой), а да взема да си тегля там на място от банкомати на Уникредит и другите, цитирани в този списък - http://www.unicreditbulbank.bg/weblayout/groups/bulbankwebsite/documents/bbproductdocument/en_atms_group.pdf, след като е абсолютно безплатно за булбанкски карти (имам тяхна дебитна Mastercard).... не знам обаче дали курсът, по който ще се осчетоводи тегленето няма да е някакъв много дървен? някакъв опит с италиански банкомати да споделите? надявам се, че могат пускат и на дребни банкноти, независимо, че сумата може да е голяма?

Ако не се лъжа, курсът ще е курс купува на Уникредит Булбанк, така че би трябвало да е ок. Освен, ако няма някой подводен капан да имат по-различен курс точно при теглене от карти...

Връзка към коментар

Курсът не трябва ли да е този на Mastercard?

Ако сетълмент сметката на Булбанк е в евро (както е най-вероятно), не би трябвало да има превалутиране по курсовете на мастъркард (теглиш евро, сетълмент в евро), а само по локалния евро<>лев на Булбанк. Може и да бъркам. 

Връзка към коментар

точно с ползването на банкомати на Уникредит само че в аналогичните клонове  в Германия-Hypovereinsbank , си превеждам парите на дъщерята, тя си ги тегли от банкомат на банката и курса си е курс продава на банката - 1.9585  , никакви допълнителни такси няма

Редактирано от wiliko
Връзка към коментар

хм, сега се обадих в банката да питам и категорично ми казаха, че за превалутирането на тегленето се използва курса на Visa или Mastercard, в зависимост от това каква е дебитната карта

а съм чела преди време, че сетълмента на Mastercard е в долари, поне на ПИБ е такъв, така че не е особено добро такова превалутиране

Редактирано от antea
Връзка към коментар

хм, сега се обадих в банката да питам и категорично ми казаха, че за превалутирането на тегленето се използва курса на Visa или Mastercard, в зависимост от това каква е дебитната карта

а съм чела преди време, че сетълмента на Mastercard е в долари, поне на ПИБ е такъв, така че не е особено добро такова превалутиране

Това за ПИБ си е тяхна особеност, а не такава на Мастъркард. А колкото до това, което са ти казали от банката, пак мисля че е станало объркване. Ако теглиш някаква друга валута - чешки крони, полски злоти...да, първо ще минат през евро по мастъркардския курс, после към лева в банковия. Ако теглиш евро първата стъпка се пропуска. 

Според мен нямаш проблеми, цепим стотинката на две :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Дъщеря ми утре заминава за Хонконг. Купих от Никар ХК долари за 300 лв. Чудя се дали да купя още от тук или да носи евро и там на място да ги смени за ХК долари - дайте съвет.

Учудих се малко, че ми дадоха най-различни банкноти по 20 ХК долара - една с една нямаше еднаква :) Търсих в гугъл, там изображенията за двайсетачките бяха още повече :) Дано не са ми продали някакви излезли от употреба банкноти ;)

Връзка към коментар

Доколкото знам, доларите май са единствените пари, при които няма стари и нови. Веднъж пуснати на пазара, те винаги са валидни. Примерно ако изровиш отнякъде долар на 150 години, пак би трябвало да е законно платежно средство.

Връзка към коментар

Хонконгския долар е с фиксиран курс към щатския , както лева с еврото.

Принципно няма значение сменят евро , долари , паунди :)

С евро може да спечелиш от курсовите разлики ако щатския долар поевтинява , или пък да загубиш ако щатския долар поскъпва.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Доколкото знам, доларите май са единствените пари, при които няма стари и нови. Веднъж пуснати на пазара, те винаги са валидни. Примерно ако изровиш отнякъде долар на 150 години, пак би трябвало да е законно платежно средство.

На теория и в САЩ да. В някои азиатски страни може да бъде изключително голяма драма ако се опитваш да платиш с банкноти пред 2000ната година и никъде да не ти ги вземат. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.