Прескочи до съдържание

Берлин

Nikotin

Препоръчани мнения

Деси, а как се казват тези билети за кратко пътуване на немски и какво ще рече кратко пътуване? Например от летището до Александърплац какъв билет ще трябва да ползвам и предполагам от автомат ще трябва да се закупи? С банкноти работят ли автоматите или трябва да имам монети? Пристигам късно и ще трябва да се оправям възможно най- бързо, за да не спре транспорта.

Редактирано от mililia
Връзка към коментар

Еми, не знам немски и не мога да кажа. Купувала съм от шофьора и го наричах short journey. Мисля, че тук Jindo трябва да попиташ как точно ги наричаш. Идеята е, че на къси разстояния - до 6 спирки с автобуса, които са например от Александърплатц до гарата (там ни беше хотела) плащаш по-малко. Същото важи и в метрото, но за разлика от всеки друг европейски град, в Берлин основно ползвахме автобусите. От летището до твоя хотел са със сигурност повече спирки - около 10-12 предполагам. За да слезнеш, трябва да натиснеш звънеца до теб, когато наближи спирката.

Автоматите работят и с банкноти. Билети на летището ние купихме точно на изхода, не на информация. Ако не си купиш на самото летище, спокойно можеш от шофьора.

Редактирано от desislavna
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Деси, благодаря.

В автобуса показват ли по някакъв начин коя е следващата спирка?. Как човек се ориентира къде да звънне, ако не познава града? Ще е късно и идея си нямам как ще позная, че съм на Александърплац.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Kurzstrecke (курцщреке) са билетите за краткото пътуване. И да, 3 спирки с метрото са или 6 с рейс/трамвай.

Можеш да си купиш билети от машините или от шофьора, като ако купуваш от машина, трябва да си валидираш билета след това (в рейсовете е обикновено напред към шофьора машинката, една оранжева), на S и U bahn-а е на перона, до автомаите за билети. А имай предвид, че машините не приемат банкноти по-големи от 20 евро (мисля).

В рейсовете спирките се изписват на едно табло в средата на рейса (може и отпред да имаше, не помня), така, че не би трябвало да имаш никакъв проблем, ако си знаеш името на спирката. Като я видиш, че идва твоята, натискаш някое от копчетата STOP (когато някой е натиснал копчето и рейсът ще спре, на таблото отстрани на името на спирката се изписва Stop), чакаш спирката и слизаш. :) А ти щом си за Alexanderplatz ако пътуваш с рейса TXL и слизаш на последната спирка, може и да не ти се налага изобщо да се занимаваш с копчетата. :P

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Ползвали ли сте Berlin WelcomeCard - 72 hours incl. Museum Island? Дали включва неограничено влизане в 5-те музея на острова за всичките 72 часа? Освен това пише, че специалните изложби не се включват в това, но не намерих никъде информация какви са тези специални изложби и колко струват?

Връзка към коментар

Като човек роден след 9-ти и преди 10-ти за мен Берлин е град пълен със символика. 25 години след промените все още ми е много вълнуващо как без никаква проверка и последици човек може да мине през мястото където е била Берлинската стена и толкова много хора са загинали в желанието си да живеят в един по свободен свят....

За родените след 10-ти Берлин вероятно е съвсем различно място. Много бях изненадан, когато младото момиче на рецепцията в хотела който бях отседнал, не знаеше къде е била Берлинската стена и хотелът ни в Западен или Източен Берлин се намира... За нея вероятно това е просто някаква история и тя не може да си представи как така нейният град е бил херметично разделен на две части...

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Като човек роден след 9-ти и преди 10-ти за мен Берлин е град пълен със символика. 25 години след промените все още ми е много вълнуващо как без никаква проверка и последици човек може да мине през мястото където е била Берлинската стена и толкова много хора са загинали в желанието си да живеят в един по свободен свят....

За родените след 10-ти Берлин вероятно е съвсем различно място. Много бях изненадан, когато младото момиче на рецепцията в хотела който бях отседнал, не знаеше къде е била Берлинската стена и хотелът ни в Западен или Източен Берлин се намира... За нея вероятно това е просто някаква история и тя не може да си представи как така нейният град е бил херметично разделен на две части...

дано девойката на рецепцията да е била чужденка, пак ще е жалко, но по-малко :(

• Харесвам 1
Връзка към коментар

дано девойката на рецепцията да е била чужденка, пак ще е жалко, но по-малко :(

Не само, че не беше чужденка, ами беше германка родена в Берлин, но в началото на 90-те години...Видимо беше на около 20-22 години...

Само да поясня малко. Хотелът беше извън идеалният център на Берлин и девойката не знаеше къде точно е минавала Берлинската в района на хотела. В последствие се оказа, че стената е минавала на около 100 метра от хотела.

Вероятно и значителна част от софиянци също не знаят къде са границите на старата Сердика.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не само, че не беше чужденка, ами беше германка родена в Берлин, но в началото на 90-те години...Видимо беше на около 20-22 години...

Само да поясня малко. Хотелът беше извън идеалният център на Берлин и девойката не знаеше къде точно е минавала Берлинската в района на хотела. В последствие се оказа, че стената е минавала на около 100 метра от хотела.

Вероятно и значителна част от софиянци също не знаят къде са границите на старата Сердика.

Като гледам какви глупости "учат" в училище, не знам дали въобще знаят за съществуването на Сердика. Може би е от ЕГН-то но за мен не е нормално да си роден в Берлин и да не знаеш къде е минавала стената, или да си роден в София и да не знаеш границите на Сердика.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Я, това е интересно да се покаже с контур върху сегашната карта на София...

мен хич не ме бива с компютрите, ако може някой да наложи това върху картата :

....... макар че то и това ми се струва достатъчно ясно ....

post-3143-0-92832400-1430748059_thumb.jpg

• Харесвам 4
Връзка към коментар

мен хич не ме бива с компютрите, ако може някой да наложи това върху картата :

....... макар че то и това ми се струва достатъчно ясно ....

Там е въпросът, че поне доколкото аз знам, няма достоверни данни, че именно това са били границите на Сердика. За огромно съжаление голяма част от останките на античния град са унищожени по време на строителството на днешното Ларго в едни други, мрачни години, за които не е добре да си спомняме точно в този форум... ;)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Да ви върна на Берлин и картата, която дава възможност да се посети острова на музеите - Berlin WelcomeCard - 72 hours incl. Museum Island, дали включва посещението им за всичките 72 часа (в работно време, естествено)?

Връзка към коментар

Да ви върна на Берлин и картата, която дава възможност да се посети острова на музеите - Berlin WelcomeCard - 72 hours incl. Museum Island, дали включва посещението им за всичките 72 часа (в работно време, естествено)?

Понеже и мен ме интересува информацията намирам това http://shop.visitberlin.de/en/tickets/berlin-welcomecard-museum-island-voucherversion-2015.html и би следвало картата за 40.5 евро да е това, което питаш. И не се включват временни експозиции.

А това е Museum Pass за 24 евро http://shop.visitberlin.de/en/museumspass-2012.html

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@Nine
Това са всичките изложби в момента - http://www.smb.museum/en/museums-and-institutions/museumsinsel-berlin/exhibitions.html
Тук ще намериш всички музеи в които може да се влезе с паса - http://www.visitberlin.de/sites/default/files/museumspass_flyer-2014.pdf

за Пергамон е силно препоръчително да си вземеш билет от някой инфоцентър с точни часове на влизане.
Картата важи за три последователни дни.
Стачките на S-Bahn вече трябва да се калкулират като почти перманентни :/

Поздрави ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз ползвах миналата година тази карта.

Посетихме няколко от музеите на острова в един от дните.

Не е имало условия относно времето на посещение.

Опашката пред Пергамон беше огромна рано сутринта. Следобед мисля, че намалява.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Май аз съм била най-скоро в Берлин. Върнах се преди 2 седимици.

И моята идея беше да купя тази карта, но в последствие се отказах. Ако се отседне в центъра на Източен Берлин, картата за транспорта определено се обезмисля. Всичко е на пешеходно разстояние. Комбиниран билет за Новия музей и Пергамон е 18 евро и аз го взех на мига от касата на Новия музей. Единственото изискване е двата музея да се разгледат в един ден. Нямаше опашка, сама бях на касата за билети. Последният ден си взех еднодневен билет за транспорта на цена 6.50 евро, тъй като имах три пътувания и тази цена ми беше по-ниска от отделните билети. Тогава ходих да разгледам Западен Берлин, а вечерта пътувах и до летище Тегел.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Попаднах на този интерактивно направен фотоалбум за Берлин.

Представени са едни и същи обекти снимани през 1945 и в наши дни.

http://interaktiv.morgenpost.de/berlin-1945-2015/

Ето и един във вариант 90те години на миналия век и сега

http://www.buzzfeed.com/nscholz/so-sehr-hat-sich-berlin-seit-1990-verandert#.gxpp876r3

Редактирано от cck
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Да се включа и аз в тази тема.Никога до сега не съм бил в Берлин,но в сряда ще имам цял ден там да развявам магеланското знаме.Обикновено чета много за местата,където предстои да бъда.За Берлин не съм чел нищо специално.Дъщеря ни ще ни посрещне и с кандидат-зетя,който е от Берлин,ще ни разведат.Един път и аз да очаквам някой да ме изненада с програма.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Кой влизал в Пергамон влизал.Вече е затворен за реконструкция и от официалния сайт на Берлин става ясно,че се очаква да отвори наново през 2019година.Ако спазят този срок като срока за пускането на новото летище,надали ще имам възможността да посетя Пергамон.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.