Zara Публикувано: 14 май, 2015 Публикувано: 14 май, 2015 Кой влизал в Пергамон влизал... Миналата седмица най-после и аз посетих Берлин. Явно съм "хванала последния влак" за Пергамон, защото не само, че го разгледах, ами дори нямаше опашка. Ползвах Berlin WelcomeCard 2015 Museumsinsel 72 часова за зони АБ=40,50 Евра. В рамките на тези 72 часа от момента на валидиране(съответно съобразено с работното време на музеите) може да се влиза неограничен брой пъти във всеки от 5-те музея на Острова. За същия период от време важи и картата за градския транспорт(част от WelcomeCard), вече е ясно-за зони АБ. Временните изложби се заплащат допълнително, да. Към WelcomeCard има бонус: 5 Евра дискаунт от сметка, надвишаваща 15 Евра, направена в някое от заведенията на Телевизионната кула. Еднодневната карта за музеите на Острова се отнася за всичките 5 музеи, стига да има човек физическа възможност и разделителна способност на възприятията. Струва 18 Евра и не включва транспорт. В четвъртък почти всички музеи и галерии в Берлин имат удължено работно време, включително 5-те на Острова, та е добре да се избере тъкмо той за подобно начинание. Накрая да се оплача от ...немската точност: автобусите НЕ вървят по разписание и вземат завоите като софийските Това ни най-малко не ни попречи да си изкараме чудесно и вече да правим планове за ново посещение. П.П. Ако някой се интересува от още нещо - да заповяда! 3
Jindo Публикувано: 24 май, 2015 Публикувано: 24 май, 2015 (редактирано) За да изясним ситуацията около музея "Пергамон" - в момента строят четвърто крило и същевременно обновяват другите. Работата ще продължи до 2025 (по план) и, за да не бъде затворен музеят за 25години го правят на парче. Това, което НЕ МОЖЕТЕ да видите в момента (от септември 2014) е всъщност най-ценното - алтарът на Пергамон. До 2019 това крило ще бъде готово, както и реновирането на самия алтар. Редактирано 24 май, 2015 от Jindo 4
Тони Публикувано: 7 септември, 2015 Публикувано: 7 септември, 2015 http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/09/07/2603411_na_put_sledvai_sms-ite_na_beliia_zaek_v_berlin/ Вдъхновена от "Алиса в Страната на чудесата", нова компания предлага необичаен начин за туристите да разглеждат интересни места в Берлин. Тя се казва White Rabbit (Бял заек) и използва SMS-и, за да ги напътства из германската столица, съобщава "Дойче веле". 1
VladimirK Публикувано: 11 декември, 2015 Публикувано: 11 декември, 2015 Властите в германската столица Берлин решиха на 31 януари догодина входът за музеите, зоопарковете, оперите и театрите да бъде безплатен. По този начин ще се се благодари на берлинчани за тяхната мобилизация в подкрепа на десетките хиляди мигранти, пристигнали в града...Списъкът с обектите с безплатен вход на 31 януари ще бъде публикуван в специален сайт, който ще се нарича "Берлин казва Благодаря" с адрес: berlin-sagt-danke.de. Информацията е от http://smart.dir.bg/banks/news/21200756/ 3
Еmilia Публикувано: 2 май, 2016 Публикувано: 2 май, 2016 Чух за новия закон, ограничаващ краткосрочното отдаване под наем на апартаменти. Имаш ли повече информация?
Jindo Публикувано: 2 май, 2016 Публикувано: 2 май, 2016 Чух за новия закон, ограничаващ краткосрочното отдаване под наем на апартаменти. Имаш ли повече информация? В общи линии, след две годишен гратисен период за запознаване със законодателството, от 1.5.2016 не можеш да отдаваш апартамент или други помещения за туристически услуги. Разбира се има изключения. Не искам да се обвързвам с каквито и да е думи, за да не бъда разбран неправилно. Линк към закона: Zweckentfremdungsverbot-Gesetz 1
Eti* Публикувано: 6 юли, 2016 Публикувано: 6 юли, 2016 Направих се регистрация за влизане в Райхстага миналата седмица, но все още нямам потвърждение, че съм одобрена за този ден и час. При вас след колко време ви върнаха потвърждение? Датата е след два месеца и половина. С еднократния билет за зона А, В и С може ли да се прави прекачване между различни транспортни средства в рамките на два часа?
pisymtse Публикувано: 6 юли, 2016 Публикувано: 6 юли, 2016 Берлин е най-известен с вурстовете си, а най-вкусните, поне за мен, са на летището в заведението, което е направено в стар вагон на метрото. Препоръчвам и sightseeing-автобусите, за 15ина евро и около 2 часа може да се минат най-важните забележителности. Приятно изкарване! PS. За имащите повече време - с метрото се стига до Потсдам, който също си заслужава, ако се разгледа двореца Сансуси.
Jindo Публикувано: 6 юли, 2016 Публикувано: 6 юли, 2016 Направих се регистрация за влизане в Райхстага миналата седмица, но все още нямам потвърждение, че съм одобрена за този ден и час. При вас след колко време ви върнаха потвърждение? Датата е след два месеца и половина. С еднократния билет за зона А, В и С може ли да се прави прекачване между различни транспортни средства в рамките на два часа? Здравей,За Райхстага, според мен, е рано. Билетът за градски транспорт е един, можеш да сменяш между всички типове транспорт. Не можеш да пътуваш от А до Б и след това да се върнеш до А, дори в рамките на двата часа. Поздрави 1
Eti* Публикувано: 6 юли, 2016 Публикувано: 6 юли, 2016 Благодаря много Здравей,За Райхстага, според мен, е рано.Билетът за градски транспорт е един, можеш да сменяш между всички типове транспорт. Не можеш да пътуваш от А до Б и след това да се върнеш до А, дори в рамките на двата часа.Поздрави Благодаря много за изчерпателния отговор!
Alexander Публикувано: 20 септември, 2016 Публикувано: 20 септември, 2016 Очертава се, престой от няколко часа кацане на Schönefeld в 12:15 и излитане в 19:15 пак от същото летище. Видях, че най-бързо се стига до центъра с влака Airport Express, за 30 мин в посока. От тези 7 часа, като махна пътя, реално смятам, че ми остават чисто поне 3 часа за гледане, добре ли го смятам времето? За тези 3 часа, къде препоръчвате да се слезе най-добре. Мисля да сляза на Alexanderplatz, да се поразходя малко и да се върна към летището, като се кача от Friedrichstraße на въпросния Airport Express. Има ли по-добри варианти и маршрути за това време? 1
Alexander Публикувано: 21 септември, 2016 Публикувано: 21 септември, 2016 Доколкото разбрах и двата влака RE7 и RB14(Airport express), минават през летището, но то не е първа или последна спирка. Ако се хване RE7 от летището трябва да се гледа да е в посока Wannsee, а ако се уцели другия RB14, трябва да се гледа посоката към Spandau. Така ли е? За обратно е ясно, че пак трябва да се гледа, понеже съм на средата на линията. Никой ли няма идеи за няколкото часа в Берлин?
mililia Публикувано: 21 септември, 2016 Публикувано: 21 септември, 2016 Александерплац е добра отправна точка.От там през Църквата към улицата с липите до Райхстага.По пътя има доста неща, ще е забавна разходка. Ако вали може и в някой музей да влезеш. 1
lesy Публикувано: 21 септември, 2016 Публикувано: 21 септември, 2016 Ако вали -автобуси N100 и 200 обикалят по забележителностите, като по спомен 100 е по-добре. Двуетажни, сядаш отпред и си все едно в туристически автобус. 4
Еmilia Публикувано: 22 септември, 2016 Публикувано: 22 септември, 2016 Доколкото разбрах и двата влака RE7 и RB14(Airport express), минават през летището, но то не е първа или последна спирка. Ако се хване RE7 от летището трябва да се гледа да е в посока Wannsee, а ако се уцели другия RB14, трябва да се гледа посоката към Spandau. Така ли е? За обратно е ясно, че пак трябва да се гледа, понеже съм на средата на линията. Никой ли няма идеи за няколкото часа в Берлин? Вземи разписанието от сайта на градския транспорт - може да смениш влак и пак да пристигнеш където искаш, дори и по-рано от планираното: http://www.bvg.de/en/- отиди на Journey planner и задай маршрут от S Flughafen Berlin-Schönefeld Bhf до S+U Alexanderplatz Bhf (Berlin), напиши датата и часа и ще получиш най-пълната информация. Въбще не гледай посоки, просто си нправи разпечатка с влаковете за времето, което ти трябва. За връщането също - планирай кога трябва да си на летището, за да не си изпуснеш полета, и вземи маршрута. Иначе за няколко часа можеш просто да се разходиш - както ти е написала mililia 1
Alexander Публикувано: 22 септември, 2016 Публикувано: 22 септември, 2016 Ще гледам да нямам смени по пътя и да е възможно най-лесно, защото няма къде да си оставя ръчния куфар..били в ремонт.
searus Публикувано: 22 септември, 2016 Публикувано: 22 септември, 2016 (редактирано) По спомени на Александър плац има място за багаж, както и на всяка голяма гара https://www.berlin.de/en/tourism/travel-information/1738016-2862820-lockers-leftluggage-office.en.html Редактирано 22 септември, 2016 от searus 1
Alexander Публикувано: 22 септември, 2016 Публикувано: 22 септември, 2016 Стават ли големи опашки по скенери и изобщо при преминаване на контролните точки в Schönefeld, понеже втория полет ще е за Бг и се предполага, че ще загубя повече време?
kolanass Публикувано: 25 септември, 2016 Публикувано: 25 септември, 2016 Стават ли големи опашки по скенери и изобщо при преминаване на контролните точки в Schönefeld, понеже втория полет ще е за Бг и се предполага, че ще загубя повече време? Скоро се прибирах от Берлин и нямаше забавяне на летището, много са експедитивни. Имай предвид разписанието на RE7 и R14, че ние RE7 го чакахме към 30 минути на Hauptbahnhof. На гарата има багажни клетки за по 4 евро. PS: Моля, не съкращавай името на родината ни. 1
Ivaylo A. Публикувано: 25 септември, 2016 Публикувано: 25 септември, 2016 (редактирано) Вчера се прибрах от Schönefeld, никакви опашки, стига да се ориентираш още в началото в кой сектор на летището си, след това всичко мина доста бързо. Иначе за 3 часа - Alexanderplatz и тел. кула както и Berliner Dom. Имай предвид, че булеварда който води до Берлинската порта казва се Unter den Linden е в ремонт, строят метро по цялото му протежение и е доста шумно, затворено навсякъде и не е приятно за разходка. Така че според мен след Berliner Dom поемете направо към GerndarmenMarkt определено най-красивия площад в Берлин, но предполагам това може да го прецените на място. Редактирано 25 септември, 2016 от playback 2
Djgeorgie Публикувано: 25 септември, 2016 Публикувано: 25 септември, 2016 Вчера се прибрах от Schönefeld, никакви опашки, стига да се ориентираш още в началото в кой сектор на летището си, след това всичко мина доста бързо. Полетите на Ryanair от Schönefeld са винаги от terminal D, а тези на EasyJet са от A-B. Иначе плюс и от мен за Gendarmenmarkt - сто пъти по-добро място от отвратителния Alex.
Alexander Публикувано: 25 септември, 2016 Публикувано: 25 септември, 2016 Като чета мненията, се замислям дали не е по-добре да сляза на друга спирка, примерно Friedrichstrasse station и да се спусна надолу, покрай Brandenburger Tor и Gendarmenmarkt където са явно по-интересните неща.
NicoleV Публикувано: 26 септември, 2016 Публикувано: 26 септември, 2016 Като чета мненията, се замислям дали не е по-добре да сляза на друга спирка, примерно Friedrichstrasse station и да се спусна надолу, покрай Brandenburger Tor и Gendarmenmarkt където са явно по-интересните неща. Принципно там могат да се видят повече неща, за по-кратко време, така че препоръчвам Фридрихштрасе. Но аз си оставам пристрастна за Александърплац, защото години наред живеех на 2 минути пеша от него и това ни беше сборен пункт, всеки ден да отиваме към университета ( Хумболт ) от там. За съжаление в последните години се е превърнал в сборен пункт и на бежанците и приятелите ми като разбраха, че съм букнала Парк Ин за мен и детето другия месец - леко настръхнаха, предупредиха ме много да внимавам там, защото вече нищо не било като преди и особено вечерно време не било място за сама жена с дете. Ако все пак решите да минете покрай кулата, горещо препоръчвам качване на терасата на хотел Парк Ин, срещу 4 евро вход се открива прекрасна гледка над Берлин, почти на нивото на кулата : http://www.parkinn-berlin.de/en/panorama-terrace/ 1
NicoleV Публикувано: 26 септември, 2016 Публикувано: 26 септември, 2016 Още нещо интересно на Александърплац : Мему музея, може скоро да го закрият, та си заслужава да се види http://www.memu.berlin/
Alexander Публикувано: 26 септември, 2016 Публикувано: 26 септември, 2016 Още нещо интересно на Александърплац : Мему музея, може скоро да го закрият, та си заслужава да се види http://www.memu.berlin/ Доста интересно място ми се струва. Ще съм сам и ще имам максимум 3 часа за всичко, предпочитам само една гола разходка по улиците и площадите. 2
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега