Прескочи до съдържание

Куба - скъпо ли е или евтино?


ruwenzogy

Препоръчани мнения

А за мене Куба се оказа по-скъпа от очакваното, но това е нова тема май.

Стига бе, как така Куба скъпа, нали е СОЦ. Аз планирам една година след теб да направя почти същото пътешествие и с интерес следя сагата за билети, а и програмата ти в Куба и Мексико. Идеята ми е да побързам, мислейки че още е евтино, или май вече съм закъснял.

Много зависи по кое време отиваш -цените са различни. Освен това, резервациите за хотелите аз си ги првих през един филипински сайт, че бяха по-ниски. Ако искаш, да го намеря, да сравниш?

Мерси за филипинския сайт. Аз основно резервацийте си ги правя чрез Букинга. Много не вярвам на такива сайтове, и кой знае какви карти ще ми искат, а аз имам само една дебитна....

Връзка към мнение

Стига бе, как така Куба скъпа, нали е СОЦ. Аз планирам една година след теб да направя почти същото пътешествие и с интерес следя сагата за билети, а и програмата ти в Куба и Мексико. Идеята ми е да побързам, мислейки че още е евтино, или май вече съм закъснял.

 

Мерси за филипинския сайт. Аз основно резервацийте си ги правя чрез Букинга. Много не вярвам на такива сайтове, и кой знае какви карти ще ми искат, а аз имам само една дебитна....

Оги, какво да ти кажа, и аз мислех, че като е соц, трябва да е евтино, то това понятие е различно за всеки де. Хотела във Варадеро, най евтиния, малко стар и много скапан, това по снимки, а в действителност сигурно ще е още по е 38 €. Аз използвах някаква отстъпка и го намерих за 33, обаче е от Galahotels, който изглежда не е върха на сигурността, та може и да спим на плажа, поне ще сме на карибите. На другите места в каса партикулес, средно по 25 $, това за провинцията не е ли малко множко? Транспорта - чужденците не можем да се возим на техния местния транспорт, за нас има специални автобуси, които се плащат в CUC, разбирай долари и са не цени няколко пъти по-скъпи от техните автобуси. За транспорт имаме 106 $ за двама. Такситата в Хавана возят за 10$ на кратки разстояния, и това ми се вижда много. От центъра на Хавана до летището 30$, ами, че то в София не е толкова. Иначе храната е евтина, от прозорците и от пазара, плаща се с тяхното песо, затова, обаче, ако изравнят парите, както се очаква, не се знае и тя каква ще стане. Аз си мислех, че в 300€ ще се побера за една седмица, обаче до тук съм сметнала поне 500, та затова написах, че ми се видя по-скъпа, сега за теб може и да не е.

Редактирано от slujitel
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Е , примерно Varadero-Habana го виждам три часа път с климатизиран автобус за 7.55 евро , което сигурно е баснословна сума за средния кубинец , но съвсем съпоставима с  родния стандарт.

Със сигурност всеки цент е важен за режима.

Връзка към мнение

Варадеро Хавана е 10$, обаче ние ще въртим из острова, ама така е де, просто моите очаквания бяха с местен транспорт и т.н. То това понятие евтино, скъпо е разтегливо, аз очаквах по евтино от нашия стандарт, нали техния не е като нашия, но се оказа,че са намерили начин да вземат парите на чужденците и не може да се мине близко до техния.

Връзка към мнение

За мен Куба е едно от малкото места където съм ходил и парите са ми стигали за всичко. Най-скъпото е рент-а-кар и хотелите във Варадеро, което обаче е съизмеримо с цените в Западна Европа. Всичко друго е доста по-евтино, а ако кривнеш малко от утвърдените пътеки - направо на безценица. През 2011 квартира със закуска за двама струваше 30 КУК - 20 евро, таксито от летището до центъра на Хавана е 20 КУК ако го вземеш от лицензираната стоянка и 30 от копърките, които те нападат като излезеш от изхода на летището. Входът в нощен клуб е 5 КУК, бутилка ром вътре - 10 КУК, Обяд за двама с крокодилско месо, омар, риба, сладки картофи, ориз с боб, салата, плодове и 2 бири е 15 КУК (10 евро) и храната бе достатъчно за шестима. Превозът е на пазарлък (на практика ако излезеш на улицата и махнеш с ръка, всяка кола ще спре да те закара като такси), като от центъра на Хавана до Тропикана е 4-5 КУК. За 7 КУК се возихме на рикша около 2 часа, като шофьорът (или по-скоро колоездачът) обиколи всички забележителности из центъра и даже ни заведе да ни запознае със семейството си. Автобусчето от Варадеро до Хавана (колата я върнахме във Варадеро като се настанихме в хотела) струваше 12 КУК на човек (8 евро) и беше полупразно. Купихме си страхотна картина за 35 КУК (23 евро). Рамката за картината от магазин в София струваше 60 лв. По-евтино от това, просто здраве му кажи.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Скъпа мизерия
Аз ще си позволя да цитирам Васко и Яна, хората които ме запалиха по Куба. Може да се насладите и вие тук:  http://thebigmanana.blogspot.com/p/blog-page_26.html когато и колкото време имате ще ви хареса. Ние бяхме планирали и платили всичко но съдбата си имаше други планове.

Ето още малко:

Куба беше последната ни карибска дестинация, и беше напълно различна от всички останали. От една страна, много ни напомняше на Европа, не си представяйте Швеция, от друга страна беше в друго измерение. В много отношения ни очарова, в други откровено ни подразни. Изобщо, донесе ни силни емоции и във двете крайности. Куба е едно от онези места, за които колкото и да четеш и проучваш предварително, никога не можеш да се подготвиш напълно. Едно от онези места, които са пълни с изненади и куриози и ти дават повече спомени отколкото можеш да разкажеш.
Куба е уникална и всеки който има някакво желание да дойде да я преживее не трябва да отлага твърде дълго
 
  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Блога на Васко и Яна го знам наизуст в частта за Куба. Аз обаче, не смятам, че трябва да сравнявам цените в Куба с тези в западна Европа, по простата причина, че стандарта там е много далече от този в Европа. Затова, както казах, за мене Куба се оказа по-скъпа от очакваното. Но така или иначе, моите билети са купени и евтина, или скъпа на пролет ще я видя, тези, които не са и имат желание, може би не трябва да отлагат. Не съм я видяла още, но по предварителна подготовка мисля, че думите "скъпа мизерия" ще са точни.

Редактирано от slujitel
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не гладайте само какъв е стандарта на местните хора, ами и какъв тип туристи ходят там. В Куба е пълно предимно с канадци и западно-европейци, като нивото на последните (и във финансово и в културно отношение е много над средният турист в Сл. Бряг или където и да било у нас). Освен това както Хавана, така и морските курорти са дестинации от световна величина. Имайки предвид това, в Куба все още е много по-евтино от която и да е дестинация в Карибско море (ходил съм почти навсякъде), а според мен е по-интересно от която и да била друга и по-красиво от повечето. Бързайте да ходите, докато не са тръгнали масово американците, че тогава отидоха та се не видяха самобитността и ниските (сравнително) цени.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Ми то какво се оказа - аз за навсякъде съм закъснял - Куба, Филипини, Бирма.... уж бързам, ама нещо не се получава. Мислех да обиколя евтините дестинации първо, ама то май такива вече няма...

Според мен засега такива са все още Индия и Непал, но докога ли....

Който ги планира да побърза...

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Нашата квартира в центъра на Хавана беше 20$. Във Винялес - 15$. Таксито от центъра до летището го пазарихме за 15 $, ладите карат и за по-малко, около 12-13 $. Нещата опират до пазарлък. Няма нищо в Куба забранено за чужденци, просто техния междуградски транспорт е много нередовен и при наситена програма не е за препоръчване. Иначе до музея на Хемингуей си ходихме с нормален градски автобус. Системата е малко странна, но се свиква.  :) За 20 дена по спомен изхарчихме за двамата, за всичко около 4000лв, като около 1/3 от тази сума беше за колата под наем /наем + гориво/. Разходите ни на ден за нощувка, храна /вечерята задължително морска храна/ , сувенири беше около 100лв за двамата или 50Е. Защо смятате, че е скъпо? 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Междуградските автобуси са забранени за чужденци, това са техните, нещо с А се казваха, сега не ми се рови да търся. Дори и да заблудиш с перфектен испански ти искат документ за самоличност. Чужденците пътуват с Viazul, на съответната цена. С тях пък не пътуват кубинци, цената разбира се, не е за тях. Пише го в блога на Яна и Васко, както и на други места, не помня вече точно къде другаде го четох. За мен 4000 лв. за 20 дена, само за Куба, която би трябвало да е евтина дестинация, не е евтино. Но както казах, това е разтегливо понятие. Ти май си ходила в по предишни времена, когато е било малко по-евтино. Пазарлъка не го смятам, то това вече на място, кой както го може.

Редактирано от slujitel
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Конкретно за междуградските може и така да е. Ние изцяло бяхме с кола и не съм проверявала информацията. За всичко останало, което пробвах няма ограничения за чужденци. Колкото до цената, нещата наистина са много относителни. Не знам каква е твоята представа за евтина дестинация, но като се замислих дори и в Перу, където стандарта е нисък, за 20 дена пак изхарчихме 4000лв и то без да наемаме кола под наем. Че и Мачу Пикчу пропуснахме. Сега ако ходя със сигурност ще поспестя някои разходи, но колко пък по-евтино да е. Лично за мен 50 Е за двама за настаняване, храна и джобни си е доста добра цена. Друг е въпросът, че в държавите с нисък стандарт намират начин да ти вземат парите по друг начин - по-скъпи входове за музеи, транпорт и т.н. и накрая като дръпна чертата крайната сума пак същата. В Куба бях преди 2 години, възможно е и да има разлика.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Напълно съм съгласен с Теди. 50Е на ден за нощувка, храна и джобни е повече от добре. Ние изхарчихме около 3500 лв. за 16 дни в Куба през 2011г., като най-съществените ни разходи бяха самолетните билети и колата под наем. Не сме се лишавали от абсолютно нищо. Даже напротив - опитахме от всяка атракция, която страната предлага. Силно се съмнявам да успеем да го направим другаде (освен може би в някои части на Африка) със същия бюджет. Изобщо в глобализиращия се свят мисля че местата, където вадиш 20$ и си цар май поприключиха.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ама в тия 3500лв. Влизат и самолетните билети? Така е добре, защото аз останах с впечатлението, че в 4000 лв. На Теди не влизат. Аз определено мислех, че ще изкарам с по-малко, но явно няма да мога. Тя само екскурзията до кайо Ларго дел сур е по 140-150$. Аз съм си направила логистиката де, но ми излезе повече от това, което мислех, че ще похарча в евтина Куба.

Редактирано от slujitel
Връзка към мнение

Самолетните ни билети не влизат в тази цена, но влиза колата, а тя беше сериозно перо, защото я наехме за 15 дена. Според мен винаги има начин цената да е по-ниска, ако човек разполага с повече време на място. Проблемът е, че с натоварената програма, която измислям се налага всички резервации да се правят по нета, а това винаги излиза по-скъпо, но на мен времето ми е още по-ценно и затова си плащам и не го мисля много.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За нас Куба си остава една от най-добрите дестинации. Побързайте преди да е паднало ембаргото. След това процесите са необратими и Куба никога няма да бъде същата!

Редактирано от vlady
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Дайте ориентировъчна добра цена до Куба ? Сега гледам, че в момента има полети Май и Юни 2015-та дотам от Лондон за около 300-310 паунда, с Thomas Cook Airlines. Като прибавя и отиването и връщането до Лондон, горе долу излиза около 1000 лв общо. Вие за какви пари сте летяли дотам и изобщо каква е най-ниската цена, която сте виждали до Куба. Ако не се лъжа преди около половин година с 6-дневна промоция на KLM от София бях видял за около 700 евро, но не съм сигурен дали беше толкова. 

Връзка към мнение

1000 лв. от София, т.е. 500 € е добра цена според мен, даже много добра. Аз летя от Брюксел за 430€, но като сложа полетите от/до София ми излиза по-скъпо, а си мислех, че е на сметка.

Връзка към мнение

Thomas Cook  позволяват ръчен багаж само до 6  кг. а чекирания се доплаща 28 паунда на посока , та ги добави към сметката. Дори с тях цената е много добра де.

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Било каквото било.

http://www.nytimes.com/2014/12/18/world/americas/us-cuba-relations.html

 

Почна се перестройката..официално.

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Преди малко и аз чух новината, край на готината Куба, добре дошла цивилизация. Тепърва се почва, наплив на туристи, строежи на нови хотели и т.н. Като се сетя как си ходихме по плажчета, където нямаше жива душа.

Връзка към мнение

Нещата няма да се променят от днес за утре, ще отнеме доста години докато нахълтат хилтъните и макдоналдсите :) 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.