Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

От детството живея с мисълта , че най-високия връх в Европа е Мон Блан.

Много хубава загадка, успях да си рефрешна знанията.

И аз си мислех ,че е Мон Блан,но от демокрацията пренаписаха географията ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Логиката е, да познаем място , на което сме били, според мен.

Ама на всеки логиката му е различна. :)

Давайте, натам, моля, че се отплеснахме. :)

Да се познае място, на което си бил е лесно. Разпознаването на непосетено и не особено известно място е истинският майсторлък. Да ти направи впечатление някой малък детайл, който да те насочи. Да се дават насочващи снимкови жокери след грешен отговор. За мене това е тръпката. Иначе наистина се получава сериозна рестрикция за немалко магеланци. За мене единственото, което от морални съображения не бих ползвал в играта, е някоя програма за автоматично разпознаване на снимки. Обаче ползвах гугъл мапс, за да разпозная снимката на pamela от Заарбрюкен, след като разчетох името на дестинацията на трамвайното таабло с разписания и не се чувствам като нарушител на правила - напротив, горд съм със себе си, че се справих с разгадаване на непознато място. Не съм бил нито в Сирмионе, нито в Роторуа, но разпознах от пръв поглед и жокера на iaia_mama със знака за целувката (но не и вилата). За новозеландската снимка също нямах нужда от второ гледане - просто съм прекарал много време в мечти и зяпане на снимки от тази държава, и то от още от времената преди  да почнат снимките на "Властелина. А и моя колежка ми прати снимки оттам съвсем наскоро. Просто в работно време не можех да дам отговора навреме. Не че ме е яд :) важно е играта да върви и така повече магеланци да получават вдъхновение за нови пътувания.

П.П. А Сирмионе го отлагам все, защото искам да го комбинирам с посещение на Арена ди Верона и това пътуване да е подарък за майка ми по случай пенсионирането и догодина. Почнал съм плануването му още преди две години и сега вече и вилата на Калас е включена в плановете.

П.П.П. Ех, и Елбрус изтървах. А си бях приготвил една снимчица точно с Елбрус за следващия път, в който позная.

Защо да са пренаписали географията от демокрацията?

Изместването на границата между Азия и Европа на запад и на юг от Дон почва още през 19 век, когато в едни карти се появява като граница Кума-Манийската депресия. После, след създаването на СССР съветските географи почват да налагат становището, че границата е главното вододелно било на Голям Кавказ и това мнение се приема повсеместно, понеже е много по-оправдано от географска гледна точка. Под Сталинско давление, обаче, почва да преобладава едно становище, че границата между Европа и Азия е по течението на река Кура (Арас), която тече през Гузия и Азърбайджан между Голям и Малък Кавказ. Идеята е по този начин Грузия, която е родина на Сталин, да се счита за европейска, а не за азиатска република на СССР. Аз в училище в късния соц така съм учил границата - Дарданели, Босфор, Кура, река Урал и главното било на Уралските планини. От демокрацията върнаха границата на Европа по билото на Кавказ. Обаче Елбрус е доста на север от главното Кавказко било, така че дори не е граничен връх между Азия и Европа.

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Някакви залози за името на моста?

Аз се обърках - тая снимка с моста в играта ли е или сме в почивка на полувремето :)

Ако сме в почивката, мисля че залози за името не се приемат, а залози за гледки към моста в този му вид са спрени от германските букмейкърски къщи още малко преди края на втората световна :lol:

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Въпрос на гледна точка... А точно гледната точка в случая е по-важна от вида на моста. Точно заради нея за мене и в стария, и в новия си вид Ержебет е най-красивият от мостовете на Будапеща.

Връзка към коментар

Ако не ме лъже паметта това означаваше Белия мост или бъркам, че унгарския ми открай време се свежда до йоно вано потке (няма да кажа масово българите как произнасяха тази дума :P ) вано и йоно под? :lol:

Връзка към коментар

Май след Елбрус на мен ми беше ред   :)  Мислех да го пусна на друг желаещ, ама имам нещо интересно (мисля) точно по темата, дето се върти на тази страница - планини и мостове.
И така: Кой е този мост и къде се намира?  

post-5042-0-19386900-1487787391_thumb.jpg

post-5042-0-72494800-1487787411_thumb.jpg

post-5042-0-72923400-1487787551_thumb.jpg

Редактирано от iaia_mama
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Highline 179 (можели са и по-креативни да бъдат с името).

Най-близкият град е Ройте, Австрия. А транспортът до Ройте май беше включен в баварския билет на Дойче Бан... Пак почнаха да ми се заформят някакви планове в главата.

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Верен отговор, браво!   :)
Това е висящият мост Highline 179, който е опънат между руините на два замъка - руините на Еренберг и Форт Клаудия.
Височината на моста е почти 115м, дължината му е 406, а ширината му е само 1,20м, максималният товар, който може да поеме са 500 души. Но обикновено там са не повече от десетина, може би защото се люлее леко и без вятър, и вероятно повечето хора се страхуват. Като го гледах отдолу и в мен се породиха 1-2 чуденки дали да се катеря нагоре, дали просто да си зяпам отдолу, обаче авантюристът в мен се оказа по-убедителен :)  И останах много доволна! 
Практическа информация за бъдещите смелчаци... всъщност ей тук съм я дала, надявам се да е разбираемо:

https://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g580114-d7372839-r432354453-Highline179-Reutte_Tirol_Austrian_Alps.html

master_of_germs - ти си!   :)

Редактирано от iaia_mama
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Ако не ме лъже паметта това означаваше Белия мост или бъркам, че унгарския ми открай време се свежда до йоно вано потке (няма да кажа масово българите как произнасяха тази дума :P ) вано и йоно под? :lol:

Ержебет е Елизабет, а пожелавам ви добър ден е: - Йо напот киванок! ;)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Къде е попаднал Клъвдий Бух?

Тука ще перифразирам Дж. Р. Р. Толкин: "Сам Клъвдий е превъзходен момък бухал и за да те спаси, би се хвърлил в драконова паст, стига да не се препъне в собствените си крака"

post-6312-0-95143800-1487792427_thumb.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.