Прескочи до съдържание

Колко нови държави посетихте тази година?

Препоръчани мнения

Публикувано:

По ред причини,най-вече здравословни проблеми ,тази година нямам нова държава.

Но пък посетих Сицилия за n- ти път ! Три пъти Испания с нови места. И в момента за втори път в Порто (за пети път в Португалия !).

За 2026г имам вече разни закупени билети, дано пътуванията се осъществят.

• Харесвам 19
Данаил Алеков
Публикувано:

Тази година мина без много далечни дестинации, действах в близките региони и тихомълком 33 нови държави, вчера ги закръглих на 150. Най-вълнуващото пътуване беше до Йемен - освен Сокотра, чекнах и Хадрамаут, минах между капките (ракетите). 

2026 ще опитам да приключа с Африка (Сомалия, Чад, Нигер, Судан и ЦАР). Нататък вече е лесно.

IMG_8797.png

• Харесвам 22
  • Шок 3
  • Благодаря 1
  • Браво 21
Дани Магелани
Публикувано:
преди 7 часа, Данаил Алеков каза:

Тази година мина без много далечни дестинации, действах в близките региони и тихомълком 33 нови държави, вчера ги закръглих на 150. Най-вълнуващото пътуване беше до Йемен - освен Сокотра, чекнах и Хадрамаут, минах между капките (ракетите). 

2026 ще опитам да приключа с Африка (Сомалия, Чад, Нигер, Судан и ЦАР). Нататък вече е лесно.

IMG_8797.png

Впечатляващо!

Защо не пишеш в Магеланци? Не е като да няма за какво?

• Харесвам 7
Данаил Алеков
Публикувано:
преди 3 часа, Дани Магелани каза:

Впечатляващо!

Защо не пишеш в Магеланци? Не е като да няма за какво?

Пиша, но рядко. Повече чета и се уча😉

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 часа, Данаил Алеков каза:

IMG_8797.png

Интересува ме Йемен mainland. Моля сподели!

• Браво 1
Данаил Алеков
Публикувано:
преди 1 час, Anna Kalinovska каза:

Имах доста интензивна планирана програма по следния маршрут с Yemenia:

• Cairo → Seiyun

• Al Mukalla → Socotra

Началото на декември обаче летището в Seiyun беше повредено след атака на подкрепяните от ОАЕ сепаратиски срещу саудитско-подкрепяното правителство. Бързо направих ребукинг:

• Jeddah → Al Mukalla

• Al Mukalla → Socotra

Имаше атака на саудитците междувременно и затвориха на кратко летището в Сокотра, та и там бяха на косъм нещата.

Общо взето обикалях около Ал Мукала, не е като в Сейюн, но пак може да се види типичната хадрамаутска архитектура - многоетажните „кули-къщи“ от кирпич (сушени на слънце тухли). Прикачвам снимка на крепостта Ал-Гуайзи при входа към Мукала. 
Хотелът беше ок, точно на пристанището, където по-късно имаше нова въздушна атака на саудитците срещу емиратския кораб с оръжия - пускам и снимка.

От там към Сокотра нямаше проблем с вътрешния полет.

А атаката стана в деня на заминаването ми от Сокотра към Абу Даби и вече бяха обявили 72-часовата забрана за влизане/излизане, но за щастие нямаше проблем с Air Arabia. 
Имах един испанец в групата, който още не може да си тръгне… 

Агенцията още няма яснота какво ще се случва, така че съветът ми е да не планирате нищо в следващия месец-два. Сезонът е ок до май

IMG_7647.jpeg

IMG_7656.jpeg

IMG_8658.jpeg

• Харесвам 23
  • Шок 2
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 2 часа, Данаил Алеков каза:

Пиша, но рядко. Повече чета и се уча😉

Сигурна съм, че ние трябва да се учим от теб! С тези 150 страни и при тази млада възраст, скоро ще дишаш във врата на личния магеланец Георги Матеев.

• Харесвам 3
Данаил Алеков
Публикувано:
преди 7 минути , Дани Магелани каза:

Сигурна съм, че ние трябва да се учим от теб! С тези 150 страни и при тази млада възраст, скоро ще дишаш във врата на личния магеланец Георги Матеев.

Заедно дишахме либийски въздух наскоро с г-н Матеев 😉

• Харесвам 10
  • Браво 2
Данаил Алеков
Публикувано:
преди 2 часа, Anna Kalinovska каза:

Ето и цялата програма, която беше съкратена 😞

Ден 1 – Пристигане в Сейюн (23/12)

• Пристигане в Сейюн около 17:00 с полет Кайро – Сейюн
  • Посрещане от летището и директно към града: обмяна на пари и пазар за местни дрехи (йеменски дрехи за мъже и черна абая за жени)
  • Трансфер до хотела и настаняване
  • Хранене: вечеря в хотела
  • Хотел: Alahaqaf Hotel, Seiyun

Ден 2 – Сейюн – Айнат – Тарим – Шибам (“Манхатънът на пустинята”) (24/12)

• Сутрин: след закуска посещение на двореца Al Kathiri в Сейюн, после пазара за мед и фермерския пазар
  • Пътуване около 1 час до Тарим, обяд там
  • Посещение на Айнат: гробници и светилища на суфийски светци, разходка из стария град и пазара
  • Следобед: към Шибам (ЮНЕСКО), разходка из улиците и залез от панорамна точка
  • Вечер: връщане в Сейюн
  • Хранене: закуска в хотела, обяд в ресторант, вечеря в хотела
  • Хотел: Alahaqaf Hotel, Seiyun

Ден 3 – Сейюн – Уади Доан (25/12)

• Сутрин: пътуване по шосе към Wadi Do’an (културен център на хадрамаутците)
  • Посещение на Hajhrain: среща с пчелари и запознаване с меда от сидр (Sidr honey)
  • Посещение на село Sif (“white palace”), след това Buqshan за хадрамаутско имение/къща
  • Вечер: настаняване в Haid Al Jazil Resort с гледки към каньона
  • Хотел: Haid Al Jazil Resort

Ден 4 – Продължение: Уади Доан (26/12)

• Сутрин: посещение на отдалечени села Qarn Majed, Budha, Al Khuraiba, Al Rubat (родов дом на семейство Bin Laden)
  • Следобед: преход/пешеходен маршрут от Haid Al Jazil към дъното на каньона, през села, фурмови палми и пасища
  • Вечер: нощувка в Haid Al Jazil Resort
  • Хотел: Haid Al Jazil Resort

Ден 5 – Уади Доан – Мукала (27/12)

• Сутрин: след закуска отпътуване на юг към Ал-Мукала
  • Следобед: посещение на исторически места, главния сук, рибарското пристанище и AlGawzi Palace
  • Вечер: специална вечеря с риба
  • Хранене: закуска в хотела, обяд в ресторант, вечеря (риба) на рибния пазар
  • Хотел: The View Hotel, Mukalla

• Харесвам 8
Публикувано:

Айде и аз мога да се похваля вече. Приложението е Flighty, защото знам, че ще питате - има го само за iOS и е уникално - следи ти полетите, статистика вади, казва даже преди авиокомпанията, информира на кой гейт си, къде се прекачваш и къде да си вземеш багажа. Много е добро. 

По темата: 90 полета, пообиколихме си. 

Повечето ни бяха кратки уикенд почивки, но си бяхме поставили за цел всеки уикенд да сме някъде 😂

Януари - прибиране от Австралия през Тайланд. 
Кратък уикенд в Рим. 

Февруари: един ден в Нюрнберг - петък-събота с Раян - прекрасен град. 

Март:

- за трети март бяхме на дълъг уикенд в Порто и Лисабон с турците - основно ходихме, за да натрупаме мили и да си запазим статуса 😂

- една седмица work from home, пардон Малдиви. Прибиране през Рим, та видяхме Рим пак. 
- уикенд в Баден Баден, който комбинирахме със Страсбург. 

Април:

- уикенд в Лондон + Дъблин - беше по-евтино да се приберем през Дъблин с полет от Лондон, отколкото директно. 

- уикенд в Загреб с Раян - много вкусно и готино беше. 
- една седмица work from home - Дубай и Абу Даби

Май: 

- Стокхолм за кратко, защото летяхме оттам. 
- две седмици в Сеул + Япония

Юни: 

- уикенд в Барселона и региона за пореден път 

- уикенд във Виена - пак с Раян 

- уикенд в Сардиния с новите полети на Уиз - толкова много ни хареса, че си купихме и за юли пак дълъг уикенд. Първия път обикаляхме около Алгеро, втория път Порто Черво

Юли: 

- Пафос за уикенда - хареса ни

- Втори уикенд в Сардиния 

- Един ден в Дъблин, тъй като летяхме оттам до…

- Кливланд, Охайо - 2 дни

- Полет до Денвър, Колорадо - 4 дни около него + Вейл 

- Полет до Чикаго - 3 дни там

- Връщане от Мадрид - един следобяд там, много ни хареса и трябва да се върнем

- Гран Канария за една седмица с вътрешен полет от Мадрид

Август: 

- Уикенд в Родос с Раян

- Намерихме билети на Търкиш за 300 евро до Дубай и се занесохме да работим оттам - като е много жега хотелите бяха на 50% и спахме в топ хотели, много ни хареса и жегата хич не ни дразнеше - топло е, но чак нетърпимо не е. 

Септември:

- комбинирахме почивните дни около 23 септември и отидохме до Исландия с добрите цени на Остриан от София - божествено, скъпо, красиво, гадна и скъпа храна и хотели

- Уикенд в Истанбул с Пегасус за 50 евро

Октомври:

- Уикенд във Франкфурт - става, но беше гадно около центъра. Мюнхен е класи над Франкфурт във всяко отношение. 
- Уикенд в Брюксел - хареса ни, но малко като Франкфурт с бежанците и мизерията 

Ноември: 

- Уикенд в Лондон за пореден път

- Уикенд в Кьолн - максимум 1 ден е за Кьолн, иначе няма какво да правиш там

- Дълъг уикенд в Маракеш с новите полети на Уиз - хареса ни повече от очакваното, хубаво е, храната е много еднообразна и скучна, мизерничко си е, не бих се върнал - достатъчно е да го видиш веднъж 

Декември:

- Колумбия за коледните празници - полет до Богота с ТК, вътрешен полет до Перейра - прекрасна е Кокора, полет до Меделин - също страхотен град, полет до непознатия за масата колумбийски карибски остров Сан Андрес - хубаво беше, малко като Слънчака ама карибско 😂 Евтино и достъпно. 
- приключихме с полет до Богота и 3 дни тук. 

Равносметката: 

Нови държави: Австралия, Португалия, Ирландия, Хърватска, Южна Корея, Япония, Кипър, Исландия, Белгия, Мороко, Колумбия, ОАЕ

Повторени градове/места: Рим, Лондон, Стокхолм, Малдиви и други… 

Повечето градове ни бяха нови обаче, така че сме доволни. 

IMG_1362.jpeg

IMG_1356.jpeg

IMG_1357.jpeg

• Харесвам 27
  • Браво 11
Публикувано:
преди 5 минути , Loverboy каза:

Айде и аз мога да се похваля вече. Приложението е Flighty, защото знам, че ще питате - има го само за iOS и е уникално - следи ти полетите, статистика вади, казва даже преди авиокомпанията, информира на кой гейт си, къде се прекачваш и къде да си вземеш багажа. Много е добро. 

По темата: 90 полета, пообиколихме си. 

Повечето ни бяха кратки уикенд почивки, но си бяхме поставили за цел всеки уикенд да сме някъде 😂

Януари - прибиране от Австралия през Тайланд. 
Кратък уикенд в Рим. 

Февруари: един ден в Нюрнберг - петък-събота с Раян - прекрасен град. 

Март:

- за трети март бяхме на дълъг уикенд в Порто и Лисабон с турците - основно ходихме, за да натрупаме мили и да си запазим статуса 😂

- една седмица work from home, пардон Малдиви. Прибиране през Рим, та видяхме Рим пак. 
- уикенд в Баден Баден, който комбинирахме със Страсбург. 

Април:

- уикенд в Лондон + Дъблин - беше по-евтино да се приберем през Дъблин с полет от Лондон, отколкото директно. 

- уикенд в Загреб с Раян - много вкусно и готино беше. 
- една седмица work from home - Дубай и Абу Даби

Май: 

- Стокхолм за кратко, защото летяхме оттам. 
- две седмици в Сеул + Япония

Юни: 

- уикенд в Барселона и региона за пореден път 

- уикенд във Виена - пак с Раян 

- уикенд в Сардиния с новите полети на Уиз - толкова много ни хареса, че си купихме и за юли пак дълъг уикенд. Първия път обикаляхме около Алгеро, втория път Порто Черво

Юли: 

- Пафос за уикенда - хареса ни

- Втори уикенд в Сардиния 

- Един ден в Дъблин, тъй като летяхме оттам до…

- Кливланд, Охайо - 2 дни

- Полет до Денвър, Колорадо - 4 дни около него + Вейл 

- Полет до Чикаго - 3 дни там

- Връщане от Мадрид - един следобяд там, много ни хареса и трябва да се върнем

- Гран Канария за една седмица с вътрешен полет от Мадрид

Август: 

- Уикенд в Родос с Раян

- Намерихме билети на Търкиш за 300 евро до Дубай и се занесохме да работим оттам - като е много жега хотелите бяха на 50% и спахме в топ хотели, много ни хареса и жегата хич не ни дразнеше - топло е, но чак нетърпимо не е. 

Септември:

- комбинирахме почивните дни около 23 септември и отидохме до Исландия с добрите цени на Остриан от София - божествено, скъпо, красиво, гадна и скъпа храна и хотели

- Уикенд в Истанбул с Пегасус за 50 евро

Октомври:

- Уикенд във Франкфурт - става, но беше гадно около центъра. Мюнхен е класи над Франкфурт във всяко отношение. 
- Уикенд в Брюксел - хареса ни, но малко като Франкфурт с бежанците и мизерията 

Ноември: 

- Уикенд в Лондон за пореден път

- Уикенд в Кьолн - максимум 1 ден е за Кьолн, иначе няма какво да правиш там

- Дълъг уикенд в Маракеш с новите полети на Уиз - хареса ни повече от очакваното, хубаво е, храната е много еднообразна и скучна, мизерничко си е, не бих се върнал - достатъчно е да го видиш веднъж 

Декември:

- Колумбия за коледните празници - полет до Богота с ТК, вътрешен полет до Перейра - прекрасна е Кокора, полет до Меделин - също страхотен град, полет до непознатия за масата колумбийски карибски остров Сан Андрес - хубаво беше, малко като Слънчака ама карибско 😂 Евтино и достъпно. 
- приключихме с полет до Богота и 3 дни тук. 

Равносметката: 

Нови държави: Австралия, Португалия, Ирландия, Хърватска, Южна Корея, Япония, Кипър, Исландия, Белгия, Мороко, Колумбия, ОАЕ

Повторени градове/места: Рим, Лондон, Стокхолм, Малдиви и други… 

Повечето градове ни бяха нови обаче, така че сме доволни. 

IMG_1362.jpeg

IMG_1356.jpeg

IMG_1357.jpeg

Super! Само не съм съгласен с храната и хотелите в Исландия! Съгласен съм, че са доста скъпи, но и хотела ни беше топ, а за хараната мога да кажа само суперлативи (освен цената): най-доброто агнешко, което съм ял някога някъде!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Asenster каза:

Super! Само не съм съгласен с храната и хотелите в Исландия! Съгласен съм, че са доста скъпи, но и хотела ни беше топ, а за хараната мога да кажа само суперлативи (освен цената): най-доброто агнешко, което съм ял някога някъде!

Възможно е - хотелите не бяха ужасни, просто за тая цена бяха много бейсик. Храната - може би защото не ям агнешко, но не ми хареса страшно много. 😂 Ядох супата им, тя беше ОК. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, Asenster каза:

И рибата ми хареса в Исландия 🙂

Но няма много избор извън Рейкявик, по няколко заведения в град. 

И от хотелите съм доволна, на няколко места имаше джакузи, няма такъв кеф след цял ден обиколка, пък и от цените съм сравнително доволна, средно около 300лв на вечер, като имаше и къщи за гости, много уютни. 

IMG_20250529_225746.jpg

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, Loverboy каза:

Възможно е - хотелите не бяха ужасни, просто за тая цена бяха много бейсик. Храната - може би защото не ям агнешко, но не ми хареса страшно много. 😂 Ядох супата им, тя беше ОК. 

Basic са, но удобни, тихи, а ние имахме и тераса, от която се наслждавахме на белите нощи!

Публикувано:
преди 1 минута , Desi89 каза:

И рибата ми хареса в Исландия 🙂

Но няма много избор извън Рейкявик, по няколко заведения в град. 

Абсолютно!

• Харесвам 1
Публикувано:

16 държави съм посетила от които ОАЕ, Оман, Маврции, Южна Африка, Кения, Англия, Казакстан, Турция, Киргистан, Арзайбейжан, Египет, Белгия, Йемен, Молдова, Шотландия, Германия. 9 от тези са ми нови, някои от тях като Турция, ОАЕ, Англия само тази година по два три пъти. Много съм доволна от Казакстан, Молдова, Киргистан, Южнаж Африка, Сокотра ме направи  много щастлива. Дай Боже здраве да посетим още непознати места и през новата 2026година!

• Харесвам 16
  • Браво 8
Публикувано:
6 hours ago, Desi89 said:

средно около 300лв на вечер

IMG_20250529_225746.jpg

За кое време на годината става дума , защото разликата в цените между различни сезони често е от порядъка на 2-3 пъти , ако не и повече.

• Харесвам 1
Публикувано:

Скромен репортаж от изминалата година 2025г.

Посетени държави:

Италия и Ватикана, Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Китай, 

Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Молдова, Гърция

Нови са само три: Босна и Херцеговина, Китай и Молдова

Тотал посетени държави са : 42.

По месеци:

• Януари - Рим и Ватикана

• Февруари - остров Сицилия : Сиракуза и Катания

• Март - Истанбул

• Април 

• Морка Гора и Дървенград в Сърбия

• Вишеград, Сараево, Мостар и водопада Кравице в Босна и Херцеговина

• Дубровник в Хърватия

• Май - Китай : 

• Пекин + Китайската стена при Jingshanling частта

• Сиан със Теракотената армия

• Lijiang 

• Shangri-La: Tiger Leaping Gorge, Dukezong ancient town, Songzanlin monastery

• Kunming + Kunming Stone Forest

• Donchuang Red Land

• Гуанджоу

• Юни : Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия - тук новите поддържави са Шотландия и Северна Ирландия. 

• Глазгоу и Единбург

• Белфаст и Пътят на Гигантите

• Кеймбридж

• Ноември - Молдова и Приднестровие

• Декември - Гърция: Кавала и Драма

През летния сезон успях да се насладя на няколкото планини и фестивала Жеравна:

• връх Ботев, Стара планина

• връх Тодорка, Пирин

• заслон Тевно езеро, Пирин

• връх Джангал, Пирин

• връх Руен, Осоговска планина

• връх Орфей, Родопи + село Широка лъка

• Черни връх, Витоша

Взех и скромното участие в 3 тичания (залудо) - все в областта на Стара планина: Търново Ултра, Трявна Ултра и Балканиада. Ако ме питат, кой е най-хубавия маршрут: е , не знам. Всичките.

П.с. Само три кадъра ще сложа, защото иначе ще станат над 40 снимки и да не спамя излишно темата.

15.jpg.2f0e7be23079272515606daff81252fa.jpg

17.jpg.8987811020c340562bd140298da8cf89.jpg

20.jpg.6f5e6c5813fa6bed7f2a98eb01d97d63.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 14
Публикувано:
преди 37 минути , Брани каза:

През 2026та още не съм успял да посетя нито една държава ...

Дето викаше навремето Весо Парцала: "Аз сички държави съм обикОлил, даже ииии... у чужбина съм ходил! Туй Африка, Америка, Англия, Шабла! Сичките!"

Па, е го и аз открих сезона у държавата Варна.

Духа топъл мощен бриз, развява листата на палмите и се усеща далеч по-средиземноморско, отколкото по Лазурния бряг в края на 2025 г.

20260103_131003.jpg.f5d41e50e955a943816207e5bfdcb92a.jpg

Даже си нагьолих краците за сефте на годината. Тъмън да тръгна да плувам до Камчия и се сетих, че трябва да хвана влак за София.

20260103_133741.jpg.dd785ac9b3fc11def33b5a71361e999c.jpg

Коледният базар обаче ми припомни, че още съм си у нас. 

Чевермета на коледен базар по Европата не бях виждал. А не е зле да се понаучат и те 🙂

20260103_132051.jpg.97e6e4132545939baa4ad3140bbc7689.jpg

• Харесвам 13
  • Смея се 2
Публикувано:
Преди 1 час, Граф Вронски каза:

Ватикана

Добре че ме подсети. Забравих да броя тази държава към новите, а уж беше паметно. Да не видят нещо от мен и  някакви кардинали бяха решили да я посетят по същото време. Уж за избор на нов папа, ама не изключвам и Магеланци да следят 😜

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 36 минути , master_of_germs каза:

Чевермета на коледен базар по Европата не бях виждал. А не е зле да се понаучат и те 🙂

Аз съм била общо на три базара и половина и точно защото чеверме не ми трябва, попадам. 😃

Зигбург с най-дългата опашка от всички павилиони.

20251130_141512.jpg.233f404d85db2a7f7dd74147d3e1a2b7.jpg

• Харесвам 6
  • Браво 1
Дани Магелани
Публикувано:
Преди 1 час, master_of_germs каза:

Дето викаше навремето Весо Парцала: "Аз сички държави съм обикОлил, даже ииии... у чужбина съм ходил! Туй Африка, Америка, Англия, Шабла! Сичките!"

Па, е го и аз открих сезона у държавата Варна.

Духа топъл мощен бриз, развява листата на палмите и се усеща далеч по-средиземноморско, отколкото по Лазурния бряг в края на 2025 г.

20260103_131003.jpg.f5d41e50e955a943816207e5bfdcb92a.jpg

Даже си нагьолих краците за сефте на годината. Тъмън да тръгна да плувам до Камчия и се сетих, че трябва да хвана влак за София.

20260103_133741.jpg.dd785ac9b3fc11def33b5a71361e999c.jpg

Коледният базар обаче ми припомни, че още съм си у нас. 

20260103_132051.jpg.97e6e4132545939baa4ad3140bbc7689.jpg

В Сърбия има. Предполагам, че има навсякъде по Западните Балкани.

А там където има в Западна Европа диаспора на балканци, сигурна съм, че има и прасенце на чеверме на коледните базари. Спекулирам!😀

• Харесвам 2
Публикувано:

20251122_124533.jpg.79650b186369aa327ddef92341072d27.jpgТази година добре си попътувах, тоест цялата отпуска,  комбинирана със събота и неделя усвоих максимално. Само нови държави. 4 пътувания: 

март - Хонг Конг и Макао;

юни - Бразилия,  Уругвай и Аржентина;

октомври - Малта;

И ноември - голяма моя мечта,  която мъчих от няколко години - Пакистан. 

• Харесвам 27
  • Браво 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.