Прескочи до съдържание

Колко нови държави посетихте тази година?

Препоръчани мнения

Нямам нови посетени държави тази година. Имам една Куба и то каква! PCR преди тръгване, PCR на летището в Хавана, задължителна 5-дневна карантина в хотел, който си плащаш, PCR на 5-тия ден от карантината. (за сведение, преди това не бях правила тест никога). След карантината дойде "свободата" - вечерен час 21.00, затворени заведения (вкл. на открито), забранени междуградски пътувания, забранен плаж, забранен за разходки Малекон (страната откъм океана) и с маски навън. PCR на тръгване. И да не си помисли някой, че се оплаквам. Кога друг път ще се къпя контрабанда в океана!?! Дебнехме полицаите на обяд, в най-голямата жега, когато отиваха да хапнат или отмаряха в някоя дебела сянка, и се бухвахме в мечтаните води. Научихме се да не излизаме от вкъщи без чаша - на много места можеш да си купиш сок, но на малко могат да ти го сипят в чаша. Понятието "за еднократна употреба" не съществува. Проблемът е, че и многократни няма. В МОЛ се влиза след няколкочасова опашка срещу лична карта. Тя се отчита и в рамките на следващата една седмица нямаш право да го посещаваш пак. Научих се да говоря малко испански - Но ай нада и тодо еста серрадо (няма нищо и всичко е затворено). Ей такива неща... Приключение!

• Харесвам 10
  • Шок 9
  • Браво 2
  • Смея се 11
  • Замислям се 5
Връзка към коментар

Нови държави няма, но има нови места: Кападокия в Турция и два пъти Шарм ел Шейх в Египет. И тъй като не бях пътувала от май 2019 г., когато се качих на самолета през май 2021 г. за Египет имах чувството, че съм се преродила... Вероятно много от вас ще ме разберат!

DSC01954-001.JPG

DSC02340-003.JPG

• Харесвам 30
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , Diana Doncheva каза:

Нови държави няма, но има нови места: Кападокия в Турция и два пъти Шарм ел Шейх в Египет. И тъй като не бях пътувала от май 2019 г., когато се качих на самолета през май 2021 г. за Египет имах чувството, че съм е преродила... Вероятно много от вас ще ме разберат!

DSC01954-001.JPG

DSC02340-003.JPG

Прекрасно те разбирам... През юли, когато летяхме до Исландия и се качвахме на самолет за пръв път откакто започна пандемията, мъжът ми написа 

Цитат

Да държиш отново бордна карта в ръце, да усетиш мириса на самолетно гориво, да почувстваш тласъка на двигателите в облегалката зад себе си, да се рееш отново над облаците...след 19-месечно прекъсване... БЕЗЦЕННО! За всичко друго има Mastercard.

• Харесвам 18
  • Смея се 1
Връзка към коментар

С оглед на всички предколедни затягания на мерки и ограничения и отмяна на полети, вече няма никакъв шанс да отида до непосещавана от мене държава до края на годината, така че е време за отчет:

Новопосетени държави - числом и словом 1 (една). Черна Гора🇲🇪

Но  пък точно тя ми убягваше години и години наред след направени подробни планове и разчети. Най-после се случи и съм безкрайно доволен. 🙂 

Вероятно мога да си сложа и една половинка към новите държави. В Албания бях стъпвал и преди, в смисъл, че бях изкачвал най-високия албански връх, но през македонска територия. Сега вече имахме няколко прекрасни (но адски горещи) летни дни в Проклетийе, най-дивата планина в Европа. Със сигурност ще се ходи пак в Албания, и то надявам се скоро, защото имам много други скрити козове, които съм си заплюл там. Същото пътуване започна през Македония, а завърши през Сърбия, където успях да видя друга дългогодишна мечта - меандрите на Увац. 

С това пътуване осъществих поставената цел да си запълня картата на Балканския полуостров. 🙂 

По-рано през годината реализирахме великденско-гергьовска десетдневка в Турция по време на локдаун, заедно с @mary_shery  и @MayaS. Едно от най-невероятните ми пътувания изобщо, до степен, че все още не успявам да го опиша.

През лятото освен Балканската обиколка бяхме за по уикенд в Крит и в Родос в Гърция, и за седмица в Сицилия. Две кратки есенни отскачания до Пулия и Кампания бяха нови дозички от наркотика Италия, към който съм безвъзвратно пристрастЕн. А се надявам до края на годината да вкарам и нова доза с Умбрия. 🙂 

Това е - доста скромна година откъм нови дестинации, но пък повече от удовлетворяваща. Поне що се отнася до пътешествията, че останалото е пълен мишмаш. 😄 

Няколко неизпълнени цели, (които вече и не преследвам особено упорито)...

> Имах идея броят на посетените от мене държави да достигне броя на годините ми. Всъщност имах надявах се на 42-рия си рожден ден да запиша 42 посетени държави, защото 42 щеше да е отговорът на Великия Форумен Въпрос за Живота, Вселената, Посетените Държави и Всичко Останало! 😄 

Още щом почна пандемията осъзнах, че трудно ще се случи... А както се позакучиха ситуациите през зимата сега трудно ще стане и преди да навърша 43. Но вжното е  пътуването да носи удоволствие, а не нерви.

> не можах да разширя картата на посетените от мене места в някоя от посоките на света. Бях си заплюл за 2021 г. разширението да е на запад, но отменени полети първо до Португалия, а сега и до Мароко, направиха тази цел невъзможна за изпълнение.

> не изкачих планински първенец на никоя държава. Макар че все пак изкачихме Боботов Кук - най-високия връх на Дурмитор, любимата планина на черногорците. Ако питаме тях, изпълнил съм си целта 🙂 В Черна гора си броят Боботов Кук за най-високия връх, защото той си е изцяло в тяхна територия. Истината е, обаче, че по границата им с Албания има три върха с няколко метра по-високи.

За 2022 г. планове много, но билети вече не смея да взимам за никъде 🙂 

• Харесвам 32
  • Браво 7
Връзка към коментар

Една нова за мен - Грузия. Но пък достатъчна, за да държа броя на посетените държави равен на броя на годините ми. Не че това е важно, важното е, че отново почувствах удоволствието от летенето, от планирането, от очакването, от събраните спомени, от досега с непознати места, от непознати храни и питиета. А колкото повече са държавите, толкова по-разнообразни са преживяванията. Разбира се, разнообразие имаше и в държавите, които повторих, защото местата, обстоятелствата и компанията бяха съвсем различни. Всяко пътуване е магия. 🙂 

• Харесвам 28
  • Браво 2
Връзка към коментар
На 15.12.2021 г. в 15:34, Тополска каза:

Нямам нови посетени държави тази година. Имам една Куба и то каква! PCR преди тръгване, PCR на летището в Хавана, задължителна 5-дневна карантина в хотел, който си плащаш, PCR на 5-тия ден от карантината. (за сведение, преди това не бях правила тест никога). След карантината дойде "свободата" - вечерен час 21.00, затворени заведения (вкл. на открито), забранени междуградски пътувания, забранен плаж, забранен за разходки Малекон (страната откъм океана) и с маски навън. PCR на тръгване. И да не си помисли някой, че се оплаквам. Кога друг път ще се къпя контрабанда в океана!?! Дебнехме полицаите на обяд, в най-голямата жега, когато отиваха да хапнат или отмаряха в някоя дебела сянка, и се бухвахме в мечтаните води. Научихме се да не излизаме от вкъщи без чаша - на много места можеш да си купиш сок, но на малко могат да ти го сипят в чаша. Понятието "за еднократна употреба" не съществува. Проблемът е, че и многократни няма. В МОЛ се влиза след няколкочасова опашка срещу лична карта. Тя се отчита и в рамките на следващата една седмица нямаш право да го посещаваш пак. Научих се да говоря малко испански - Но ай нада и тодо еста серрадо (няма нищо и всичко е затворено). Ей такива неща... Приключение!

Малии, по желание ли сте отишли там или се е наложило, примерноо по работа?

Връзка към коментар

@neuromancer да кажем и двете. Когато взимахме билетите не беше толкова стегнато положението, но тъй или иначе ни се налага от време на време да отскачаме до там, решихме да се "жертваме". Може би е трудно за вярване, но на мен ваканцията наистина ми хареса. По мои си причини. Освен това видях натуралната Куба, без нищо туристическо. Без кадилаците, без уличните музиканти и викачите по ресторантите. И трудният, невъзможен живот на кубинците, които чакат да стане 5 сутринта (тогава свършва вечерния час), за да се наредят на поредната опашка за продукти от първа необходимост (ако има и ако стигне за тях). То както казах нищо няма, но е трудно човек да си го представи. В аптеките прост аналгин няма, свинско няма, кафе няма, захар няма.. Най-големите опашки се виеха за пиле. И винаги има ограничение - можеш да купиш половин килограм. И напук на всичко, живота си тече.

• Харесвам 14
Връзка към коментар

Определено при мен 2021 г. се оказа по-добра от 2020 г., когато успях да отбележа само Малта като нова държава. Тази година я завършвам с 2 нови държави - Малдивите през март и в момента - Латвия и две стари, но с нови посетени места- България, където за първи път посетих Добрич, Стара 3агора и Сливен, а в Литва добавих два нови града - Каунас и Алитус.

Надявам се, че 2022 г. ще бъде още по-добра година и ще добавя поне 3 нови държави! Пожелавам на всички магеланци една прекрасна 2022 г. пълна с нови пътешествия!

• Харесвам 21
  • Браво 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Аз не броя посетените държави, нито се натискам за нови всяка година, но мога да се похваля с цели 12 полета през 2021 въпреки ковида. Антирекорда ми от 0 полета е през 2011, когато нямаше ковид, но ми се родиха близначки...

• Харесвам 20
  • Браво 2
Връзка към коментар

Аз пък изобщо не съм пътувала в чужбина нито през 2020,нито тази година.Не ми липсват пътешествията зад граница, поне засега.И се радвам на вашите.

За сметка на това,посетих много нови места в България. Албумчетата ми от Национално движение Обичам България са почти готови.

П.П.Ако някой събира лепенките,имам повтарящи се и ги подарявам.

https://www.bulgaran.com/обичам-българия/

• Харесвам 9
Връзка към коментар

За разлика от "първата година" (2020), когато въпреки всичко имах 3 нови държави (че и на различни континенти) и доста полети, през 2021 нещата не се получиха точно така. Цифром и словом 0 (НУЛА) нови страни, но все пак 3 пътувания в чужбина, като трите бяха съвсем различен тип -

* Португалия (през Италия на отиване) с посещение на съвсем нови места там, като пътувахме само с половинката, а там бяхме на гости на приятели,

* после в Полша, където ходихме "по мъжки" на пиянски уикенд в Гданск, който се оказа страхотна красота
* и за финал - с половинката и детето на Фуертевентура (НОВ ОСТРОВ!), през Италия (поне хлапето записа Ватикана, като нова държава), където бяхме с още едно семейство с малко дете, но пък трябваше да сме с 2 семейства, ама едните ги застигна Ковид в деня преди полета 😞 

Учудващо - до сега не помня да съм имал пропаднало пътуване (визирм такова, за което все нещо е било закупено), ама през декември се наложи да се откажем от ходене до Бавария. Първоначалната цел беше за коледни базари - тях ги отмениха, казах си - ОК, ще ходим по замъци, да ама и на (повечето от) тях пишеше "временно затворено", след което се оказа, че и за влизано обратно в БГ, трябва да правим ПСР и вече цялото пътуване беше абсолютно безпредметно и отиде на кино. 

Пожелавам на всички повече пътешествия през идната година 

• Харесвам 14
Връзка към коментар

Оох, след тебе Жоро......,какво да кажа..скромно..скромно..нова дистинация Украйна, Да с призная очарова ме, знам, че много от Вас са били вече и няма скакво да ги изненадам, изненаданата бях аз. Киев през зимата е много красив, особено Коледен. Иначе си тигелирах половин година из Белгия обичайно, две кратки посещения в Холандия. Ковида си каза думата така, че плануваната  Ирландия, Канада останаха, даже Франция и Люксечбург отказах заради ограниченията, които налагаха, затова пък Италия беше моето закъсняло лято даже през ноември..времената се менят какво да се прави.

Да си пожелаем една бъдеща 2022 мирна и щастлива и  по добра от към пътуване!

Бъдете здрави и дерзайте!

269523270_4951238248242001_98652034824750464_n.jpg

269499770_4951239198241906_6222652188968755540_n.jpg

• Харесвам 25
  • Браво 1
Връзка към коментар

Една много добра и щастлива година за мен. 

Поради най-различни причини се наложиха множество отлагания на пътуванията. След като за последно бях извън България в началото на далечната 2020, чувството да изляза и стъпя на нова земя беше неописуемо, със сигурност тук много хора ме разбират. Затова когато след година и половина най-после през август 2021 се качих на самолет чувството на щастие и радост беше извън всякакви представи, една мечта, която вече бях премислял ден и нощ в продължение на повече от година. 

За нетърпението ми и очакването ще спомена само, че куфара заедно с багажа ми си ги бях подготвил буквално без преувеличение 1 месец преди полета.  😂

Добавих 1 стара, но любима дестинация - Испания. Откъм нови държави добавих също само 1 - Мексико, но за сметка на това успях да посетя 2 пъти за по месец и успях да я усетя в дълбочина, дори бих казал повече като местен, отколкото просто като турист.  Имах щастието да я посетя и от западното и от източното й крайбрежие - Тихоокеанското и Карибското, както и столицата Мексико Сити. Сблъсках се с много приключения и безценен опит, а пък местните спомогнаха за обогатяването ми със знания и информация, които трудно иначе бих придобил по друг начин.   

За Новата година си пожелавам, както и на всички тук една още по-добра откъм пътувания година и множество сбъднати мечти!

• Харесвам 24
Връзка към коментар

Малко ме е срам да казвам кои са ми новите държави:

Хърватия, Босна и Херцеговина и Черна гора,

Особено след @Георги Матеев и заканата ми преди години да го настигна. Но не съм загубил надежда - скоро той ще се сблъска с непреодолима стена - държавите ще свършат ... и тогава ще дойде моят час. Всяка година ще скъсявам дистанцията все повече и повече.

И още нещо:

Моля някоя модераторка :wink::biggrin: да изтрие следното мнение поради явна реклама:

На 15.12.2021 г. в 21:29, chandni каза:

Прекрасно те разбирам... През юли, когато летяхме до Исландия и се качвахме на самолет за пръв път откакто започна пандемията, мъжът ми написа 

:grin:

Колкото до летенето - аз летях баш в окото на европейските локдаулни през 2020г. и на летището в Амстердам бяхме само трима - аз и двама китайци в техните национални носии:

1.jpg.9e1426aaca37cb96060d139ab635e7dc.jpg

Преди години и за маските така им се подигравах. Дано историята не се повтори. 

• Харесвам 15
  • Смея се 15
Връзка към коментар
преди 1 минута , домосед каза:

Бинго! Имаме участник, познал правилния отговор

Явно нещо съм изпуснал или пък имам правописна грешка, която не виждам.

Мислех се за схватлив, но очевидно съм в грешка. :biggrin:

Връзка към коментар
преди 1 минута , ven62 каза:

Явно нещо съм изпуснал или пък имам правописна грешка, която не виждам.

Мислех се за схватлив, но очевидно съм в грешка. 

Няма грешка. 

Ползвам твоя пост да се похваля коя е моята нова държава 😎
Нарича се Метод на Кукувицата 

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Смея се 9
Връзка към коментар
преди 11 минути , домосед каза:

Няма грешка. 

Ползвам твоя пост да се похваля коя е моята нова държава 😎
Нарича се Метод на Кукувицата 

Не знаех, че кукувицата са я "вкарали" в математиката, хем имам слабост към тази наука.

Никога не е късно да научи нещо човек.

Благодаря!

:clapping::thank_you:

• Смея се 4
Връзка към коментар

Италия (Източна Сицилия и Милано) и Франция (Париж). Бил съм там, и точно поради тази причина отделих повече време на това да се "потопя" в атмосферата на градовете, а не просто да видя възможно повече забележителности.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Откакто заседнах в асансъор в Мароко, отключих клаустрофобия и не помня как се прибрах със самолет до България (отказаха да ме приберат по суша), не съм пътувала. Обаче минаха три години, вече успявам да се застоя в автомобил, но пък вируса ме препъва(понеже отказвам да се ваксинирам, ама това е една друга тема). Все пак съм доволна, защото успях да се добера до морето цели три пъти-нещо, което никога досега не ми се е случвало. Както е тръгнало и 2022 ще я зачеркна откъм пътувания зад граница, но съм замислила едно екскурзионно летуване 10 дни из Родопите с любимите ни братовчеди от Варна. Това, за което се надявам, е да успея да видя Млечния път от обсерваторията в Рожен, да чуя-"Не мога да повярвам, че отново ти се вързах(братовчедът, който много обича планината, ама на картичка) и на "Айде бе, брат`чед, още 30 минути", да чуя-"Да, 30 минути, ама с дрон" 😀

Очертава се интересна година 

• Харесвам 14
Връзка към коментар

Аз ще използвам темата, за да си опиша цялата ми година (като списък, че започвам да бъркам и забравям), независимо, че повечето места са в България. За мен е важен моментът, усещането и компанията.

Януари:

• веднага след новогодишната нощ Камен дел;
  • първи опит за изкачване на Черни връх, но безуспешен. Планината не ни допусна! Но накрая с магеланци пихме греяно вино на хижа Алеко;
  • разходка до заслона Синята страна от другата страна на Витоша.

Февруари:

• Черни връх се получи успешно. Студ , студ, та го минахме за рекордно малко (олимпийско) време;
  • Магелански уикенд във Вършец;
  • Потретване на Черни връх - успешно.

Март:

• за националния празник на гости на Етрополската Баба.

Април:

• живял съм в скука.

Май:

• магеланска обиколка, която включваше централно балкански пръскала : Видимското и  Кадемлийското, и изоставени места - Бузлуджа и потопени църкви в язовир Жребчево и до село Виден;
  • пролетно изкачване на връх Виден, Конявска планина;
  • посрещане на изгрева във Витоша и разходка до Камен дел;
  • държавата-мечта: приказния Узбекистан 🇺🇿 - Термез, Ташкент, Нукус, Аралско море, Хива, Бухара, Самарканд. Уникално пътешествие, най-голямото в живота ми. Хиляди благодарности на магеланските другари.

Юни:

• до Перущица: отново с любими магеланци и чудна бирария открита;
  • дългия преход: вървиш, вървиш и така до границата със Северна Македония: връх Руен, Осоговска планина.

Юли:

• до царската гледка на Драгоманското плато/блато;
  • когато Лудият колега (т.е. аз) тръгна за залез към Камен дел и колегите го последваха. Цял ден се чудеха как така ще ходим, а после три дни не спряха да говорят за прехода в тъмното;
  • Изгубената пътека до Царев връх, Рила. В стръмното, в храстите, в тревата, но така и не стигнахме върха. Само го съзерцавахме + Мальовишкия дял (красив, красив);
  • стръмно изкачване от южната страна на Черни връх. След края аз се бях уморил;
  • работен Созопол и околността. Тази комбинация ми е приемлива за мен - хем на море, хем не харча излишна отпуска.

Август:

• гледката над Рилските езера - отново в ролята на Лудият колега, който заведете колегите на мъчителен преход;
  • Урдини езера - е, това е най-голямо приключение- през позната Заешка пътека, после през незнайни Рилски долини (красота) до чудесните езера. Тук вдигнах level-a (някакъв си в моята глава). Отново с магеланци, на които благодаря.
  • наблюдение на звездопад край будистката ступа във Витоша, село Плана - епизод на Лудият колега;
  • утро от връх Виден, Конявска планина;
  • лежерна разходка до пещера Проходна и околността;
  • втори опит за преминаване по Кончето: успешно! Изживяване, с което надскочиш мой страх.

Септември:

• Тевно езеро с магеланци и упражняване на френските ми умения;
  • до Мальовица през работен ден - бих казал, че беше пусто и това беше желаният ефект;
  • до Купена и обратно - красив, по-красив, най-красив връх за мен.

Октомври:

• косата ми побеля, мозъкът не дойде, но изтичах първия си "маратон" (само 10км) в центъра на София;

Ноември:

• до Тодорини Кукли, в Стара планина;
  • тичане залудо над язовира при Панчарево (красота, есенна красота);
  • най-импровизираното ми пътуване в живота: до Кипър 🇨🇾 (нова държава) в компанията на магеланци. Чудно, чудно;
  • повтаряще се държава: Италия 🇮🇹: Полиняно а Маре, Локоротондо, Остуни, Лече, Мартина Франка, Матера и Алберобелло.

Декември:

• проверка на снежната покривка на Черни връх.
Спойлер

И избрани снимки от най-запомнящите се моменти:

01.jpg.a461d73d2b1957ca3070475b0d507056.jpg

02.jpg.7fcef17ac59b0dd1ee8bf96f09fba4bb.jpg

03.jpg.e9875d4cd15fce0446d860e21c8b96ba.jpg

04.jpg.2fb6af72d8c31bec95f7d62e07f2e9b3.jpg

05.jpg.b5bd7512d598f1e5d427ce37a28092dd.jpg

06.jpg.6eb784a91501ce001471365cc516e79f.jpg

07.jpg.58db971c07a2d32c20bcfb965cb73648.jpg

08.jpg.e960250db16aaa9c5e14b6ada3e63337.jpg

09.jpg.b8d0fc2e85f671f35c10b1c4a8f0e535.jpg

10.jpg.e8fd6244feb63aa510b4de024fd94bbf.jpg

11.jpg.4fe4250842b13f8c0b94a05d63bf3cbf.jpg

12.jpg.b7b50bcfd0b59af9e7a222fc93dca076.jpg

13.jpg.b869f363b26112f21b916c9cdeda4aae.jpg

14.jpg.7f94466709cd175b57b5c3666d3100d1.jpg

15.jpg.bd6e2e24be9d80cd2ea9da37192787bf.jpg

16.jpg.4c3eedc6ada6f68645fc297f7a997fb6.jpg

17.jpg.1cae9aa7938eb3bcbc37b52d12facd21.jpg

18.jpg.117adb5c628bfb7b7618359663050325.jpg

Доволен съм от себе си. Магеланци, благодаря Ви. ❤️

• Харесвам 26
  • Браво 15
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.