Прескочи до съдържание

Колко нови държави посетихте тази година?

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 15 часа, Marisha каза:

Панама, Коста Рика, Япония, Южна Корея са новите. По традиция вече нов остров в Индонезия и няколко държави за н-ти път.

Ха, и нашите новички са същите :mail1: 

• Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:

Мексико, Гватемала, Белиз, Хондурас и Шри Ланка са новите. За пореден път Франция, Италия и Турция.Централна Америка ми изяде много дни от отпуската, но определено си струваше.

• Харесвам 28
  • Браво 1
Публикувано:

Аз съм слаб, няколко стана само, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Дания.

Кацнах в Исландия, ама не я броя, не съм излизал от летището, а беше планувано..

И много много страни посетени за 2-3-4 или 20+ път.

При мен почти няма нови  страни, които да ме интересуват за посещение в близко и по-далечно бъдеще, само  около 5 са.

• Харесвам 24
  • Браво 1
Публикувано:

Само една - Азербайджан. Но при положение, че годината ми донесе и бебе, нямаше как да е много по-различна бройка. Другата година ще опитам да се подобря и да направя 2 нови държави 😁

• Харесвам 19
  • Браво 16
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 6 часа, Alexander каза:

При мен почти няма нови  страни, които да ме интересуват за посещение в близко и по-далечно бъдеще, само  около 5 са.

Браво!

И при мен e така. 8 само.

• Харесвам 6
Публикувано:

Ей, любимата ми тема за равносметки, в която последните (вече 4) години само спамя, защото нови държави нямам. Нови градове, нови места, нови острови, нови столици, нови стадиони, но без нови държави. Започнах да си броя новите държави на децата, от няма и къде 😄 
Да видим как съм със спама, така де равносметката, на повторените: 

февруари - Лондон за финала на Мики Маус Къп (Carabao Cup), ама само до бара до Уембли стигнахме, че нещо 1000 паунда за билет не ни се даваше. Изкарахме супер, Ливърпул спечели драматично, атмосферата беше убийствена и т.н.

април/май - Сицилия, с повторение на Катаня и Сиракуза и цяла седмица в новото за нас Палермо, откъдето половинката изобщо не искаше да си тръгва и все я тегли пак там. Там имаше доста бонуси от гледна точка на социализация - първите 4 дни в Катаня изкарахме с 2 приятелски семейства, също с малки деца, после в Палермо случайно се срещнах с двама колеги от университета, които не бях виждал от сума години и никога не успяваме да се видим в България, а за финал имахме и магелнска среща с Основателя, където щерките се запознаха, сдушиха и после държаха да се видим поне още няколко пъти, преди да се отдалечим прекалено много от Палермо.  

май - Мюхен за двата концерта на Металика, с бонус - Kимзее + Herreninsel и Залцбург (Австрия) за деня по средата между двата. Допълнителен бонус - Аугсбург за 1 вечер, преди да стигна до Мюнхен и за по-пряко - Аликанте за една вечер, преди да се прибера в България. 

септември - успяхме да закачим един от последните полети до Задар, за пръв път ходихме до тази част на Хърватска, като бяхме 2 дни в Сплит, 2 дни в  Задар и за малко в прекрасния Трогир. 

октомври - най-после успяхме да летим и от Бургас тази година, с един по последните полети до Варшава (нова столица!). Доста подценяван град, естествено не привлича колкото Гданск или Краков, но не мисля, че тази репутация "Варшава няма нищо за гледане" е незаслужена.

Толкова за тази година, макар все да си мисля, че нещо забравям. 

• Харесвам 32
  • Браво 1
Публикувано:

И аз си попътувах подобаващо без нито един пропуснат месец 🙂, но новите държави са по-малко спрямо миналата година 2023-17     2024-14

Статистика за '24:  14 нови
Обединени Арабски Емирства (в Дубай бях ходил през 1996, ама сега си е съвсем различно...)
Куба
Кипър и Северен Кипър
Ирландия (Вкл. и Северна Ирландия)
Армения
Малта
Норвегия
Дания
Тайван
Бразилия
Аржентина (Вкл. Патагония)
Уругвай
Преди Н.Г. (живи и здрави) предстои ЮАР 
и същото пътуване  през Януари Мозамик, Свазиленд и Лесото,
Ама те си остават за 2025.

Иначе през Август при пътуването ни до Скандинавието с кола
преминахме през Сърбия, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Норвегия, Швеция, Дания, Германия, Австрия (14)

August.jpg

• Харесвам 31
  • Браво 15
Публикувано:
На 19.11.2024 г. в 20:59, swimmer каза:

For business or pleasure?Както често питат на границата.

Taйван командировка, ОАЕ и Испания - тиймбилдинг, всичко останало е за удоволствие 😄

• Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:

И аз няма да пътувам до края на годината ( май) и ще се отчета тук. Тази година имам само 2 нови държави-  Венецуела и Сао Томе и Принципи. Иначе не беше зле откъм пътуване и имам общо 22 държави през годината, някои по два пъти и над 70 дни в пътуване зад граница. Направих и повторение на пътуването ми до Норвегия с кола от преди 16 години, този път с кемпер и с дете и беше страхотно. Засега има купени билети за 4 нови за мен държави, още в първите месеци на новата година, но да сме живи и здрави и да видим 🙂

• Харесвам 27
  • Браво 6
Публикувано:

Ами при мен е почти същото. 2 нови държави -Сенегал и Бахрейн, в който съм в момента. Иначе също над 70 дни  в други страни, ако броим и служебни пътувания. Отново любими Индия, Китай, Мароко, Исландия, Панама, Португалия. И хубави европейски изживявания. Остава ми в декември само още малко европейски градове, но без единствената европейска държава, която пак пропуснах-Молдова.

• Харесвам 24
  • Браво 5
Публикувано:

Нова държава - единствено Киргизстан, дълги уикенди отново в Бари / на балет/ и наоколо, отново Охрид и каньон Матка с ново посещение на Мавровско езеро. Отново в Испания, но ново - Андалусия с Кордоба и Малага. За съжаление само 8 дена къмпинг в Гърция/ Йонийско крайбрежие/, в която летуваме поне по 3 пъти. Ново в Гърция - град Мецово и Гравена. 

• Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:

Две нови държави: Оман и Малдиви. И от двете съм с прекрасни впечатления. И една, вече традиционна почивка в Шарм Ел Шейх, Египет.

Оман, Голямата Джамия Султан Кабус (Sultan Qaboos Grand Mosque):DSC05497-001.JPG.0e38087433eec791a88aa6d37fc8ade5.JPG

Малдиви, Bandos Island Resort:

DSC05795-001.JPG.a8cb7f9603fe9577a2b3777a06b913d0.JPG

• Харесвам 30
  • Браво 2
Публикувано:

Тази година беше много добра, с много прекрасни моменти по света! Списъкът ми с държави, които искам да посетя прогресивно намалява, но за сметка на това, качеството на пътуванията ми се увеличава, защото все по-често посещавам любими места в посетени вече държави и нови интересни места в тези държави.

Нови места в Испания - Естремадура (Касерес, Трухийо, Мерида) през февруари и Бенидорм през юли.

Нови държави 3 - Шотландия през април и ОАЕ и Сейшелите през май-юни.

А, освен новите три се върнах в 10 посетени вече държави:

април - Португалия

юни - Канада-Отава и Монреал

юли - Армения и Грузия - нов град Батуми

август - Италия, Малта и Гърция с нови посетени места - Неапол и Сицилия с Месина и Таормина, а в Гърция - островите Санторини, Крит и столицата Атина.

септември - отново Виена, Прага, Любляна, езерото Блед - любими мои места и едно ново място в Словения - Марибор.

А, за следващата година, освен че се местим да живеем обратно в България цялото семейство, където искам да посетя поне десетина места, предвиждам като програма минимум Босна и Херцеговина и Казахстан, както и пак един круиз в Средиземноморието най-вероятно. Всичко останало ще е бонус!

На всички магеланци пожелавам много нови дестинации и прекрасни моменти през 2025 година! Нека силата бъде с вас!

• Харесвам 33
  • Благодаря 2
  • Браво 7
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Четири нови държави.

Китай ме порази и разби всички стереотипи.Имах щастието да отида на два пъти , живот и здраве няма да ми е за последно.

Казахстан и Киргизстан , където може би няма да се върна. Въпреки изключителната природа , Непал за мен е много по-лесна и разбира се не по-малко красива трекинг дестинация, за където съм готов да тръгна по всяко време.

Австралия - каквото и хубаво да кажа ще е малко.

От старите - САЩ  (Хавай)  , Хонконг и няколко пътувания из Европа.

• Харесвам 32
  • Браво 3
Публикувано:

Скоро не бях писала във форума, че малко интересите ми се пренасочиха, но все още ми харесва да пътувам.

И понеже тук се прави равносметка на пътешественическата година, та ето я моята година:

Четири нови държави:

Нова Зеландия - изключителна държава, изключително пътешествие и преживявания имах с чудесна компания. Насладих се максимално на всичко, което можах и вероятно няма да се върна там, поради отдалечеността и, но пък много бих искала някога това да се случи пък. 

Южна Корея - кратка разходка като за трансфер, но ми беше достатъчно, за да се убедя, че не е моето място. Някога в съчетание с нещо друго може и да се върна, но не бих отделила специално място за ново пътуване до тази азиатска страна;

Норвегия - видях само столицата Осло, но ми хареса. С удоволствие бих се върнала да видя и природата.

Свалбард - не се случи точно пътуването, което желаех, а може би имах твърде високи очаквания. Видях белуги, елени и други северни животни и до там. Поне на време и на компания случих.

Повторени:

Турция с Истанбул - стана чуден дълъг уикенд и с удоволствие бих повторила.

Предстои Гърция с Атина за Коледа, надявам се да ми хареса.

Новата година ще започна с посещение на дядо Коледа в Лапландия и нямам други закупени билети. 

• Харесвам 36
  • Браво 1
Публикувано:

И моите пътувания приключиха. Нови - Исландия, Сан Марино, Черна гора, Словакия и Мавриций. Повторени - Италия, Турция, Гърция, Германия, Австрия, Англия. В Исландия ще трябва да се връщам. Много неща има за доразглеждане там. А Мавриций ме изненада много приятно.

• Харесвам 30
  • Браво 1
Публикувано:

Тази година успях да посетя отдавна мечтани дестинации и съм доволна, че се случиха, че и в готина магеланска компания. 

Венецуела я планирахме със съфорумци преди 10 г и най-после се осъществи. Красиво пътуване! Ботсвана и делтата на Окаванго + Виктория със Замбия и Зимбабве, беше друга желана дестинация. Третото ми сбъдване беше да посетя Никарагуа, което се случи в комплект с Панама и Коста Рика. Освен тях новите ми държави в Европа са Андора, Литва, Латвия и прекрасната Португалия.

Общо 11 нови, но много желани. 

Повторени с нови места и градове - Англия, Белгия с Брюж и Гент, Каталуния. 

Към тях добавям и планинарските си пътувания в България с качени емблематични върхове - Джангал, Белмекен, Мусала, Мечит, които направихме с детето.

Доволно цветна и разнообразна година си отива. 😊

• Харесвам 30
  • Браво 10
Публикувано:

Сутринта се събудих с усещането, че бях писал миналогодишният си отчет някъде по това време и се разрових да видя какво беше положението миналата година... ха, било е точно днес преди една (високосна) година! Така че, за да спазя традицията, обобщавам на бързо изминалата година от към нови държави.

1. 2024-та ме завари в Канди, Шри Ланка, където пообиколих прилично каквото успях за две седмици;

На връщане си свалих картата на посетените държави от тук и нахвърлих целите за нови държави през годината. Нещата изглеждаха така:

Goals.png.cc7b9a9522c57a952c93c7caad68402a.png

През февруари имах шанса за 8 дни да сляза и поразгледам (разбирайте: да пия бири на плажа) 8 различни карибски острова, от които три нови:

2. Мартиника – за хубав плаж с палми под стените на стара френска крепост в Порт де Франс;

3. Сейнт Винсент и Гренадини – малкото пристанище Порт Елизабет, на най-големият от Гренадинските о-ви – Бекия, със страхотният плаж „Принцеса Маргарет“, до който се стигаше по една пътека първо през джунглата, а после покрай надвиснали морски скали;

4. Сейнт Китс и Нейвисразходка из Чарлстън – столицата на Невис – и стандартните бири на плажа, които обаче преминаха в коктейли “Killer bee”, и ребърца с мед в близкото заведение:) Този коктейл „Пчела – убиец“ доста трябва да ме е хванал, щом на връщане към кораба охраната на пристанището се поинтересува колко такива съм изпил!

През май си спретнахме една обзорна екскурзия до далечения Изток, по време на която стъпих в новите:

5. Тайван – седмица от Тайпе до Гаосюн с много нощни пазари, издирване на кулинарни специалитети, селца на котки, електрически колела около езерото Сън-Муун и т.н.' 

6. Макао – два дни кръстосване на бившата португалска колония, без казина обаче;

7. Хонг Конг – 3 дни и два нови острова към списъка с островите;

8. Малайзия – от Сабах през Лабуан до няколко дни в Куала Лумпур (още 3 острова, включително Борнео);

9. Бруней – една нощувка и цял ден лутане в неособено интересния или приятелски за пешеходните туристи Бандар Сери Бегаван;

10. Южна Корея – седмица основно в Сеул, но с отскачане до о. Чоджу и Бусан!

Ноември изведнъж неочаквано ми се оказа свободен (до голяма степен, защото така си реших:) и го хвърлих в огъня на времето, в замяна на лутания в дъждовната централна Америка:

11. Панама – парад в Панама сити и няколко дни в плантация за кафе по склоновете на вулкан в западната част на страната;

12. Коста Рика – 2 дни в Сан Хосе, под непрекъснатият дъжд с основна забележителност - националният музей на Коста Рика;

13. Никарагуа – Ривас, о. Ометепе, Гранада и Леон - неизменно намокрян от тропическата буря Sara;

14. Хондурас транзитно преминаване до границата с Ел Салвадор;

15. Ел Салвадор – кратка обиколка на столицата, лов на екзотични валути и прибиране обратно към вкъщи;

Непосредствено преди да замина научих за концерт на Within Temptation в Барселона – чудесен повод да се разходя до там и да го използвам като повод най-накрая да се добера и до

16. Андора – последната ми непосетена до тогава независима европейска държава! Все още обаче ми остават Уелс - сравнително лесно, о. Ман - не невъзможно, и Фарьорските о-ви (доста трудно, да видим:).

Покрай тях съм минал за малко (не повече от час във Ватикана) или повечко (около 2 седмици в Полша) през още 33 страни, правейки броят им за годината 49 - нов личен рекорд:) Това - с 41 полета и общо 256 дни в чужбина. До края на годината има още време и току-виж съм измислил как да закръгля бройката на 50, но това ще стане ясно живот и здраве в равносметката за 2025!

2024.jpg.1b337136d269c59728d9f240ac58a59b.jpg

myVisitedPlaces(1).jpg.92e2bd51a88b809d030ab6dc2bf462b0.jpg

• Харесвам 21
  • Браво 17
Публикувано:

Аз май няма да имам повече нови държави тая година, та мога да си дам отчета вече май 🙂

Тази година доста по-скромно от миналата, само 18 нови държави 🙂

Откъм полети обаче с няколко повече: 63 полета.

Януари - Сан Марино, Обединени Арабски Емирства (2 пъти), Кувейт

Февруари - Бахрейн, Грузия, Ирак

Март - Узбекистан, Индия, Шри Ланка, Казакстан (2 пъти)

Април - Босна и Херцеговина, Черна Гора

Май - Албания (2 пъти)

Юни -  Молдова

Ноември - Парагвай (2 пъти), Боливия, Чили, Уругвай

image.png.a91ad0b9dd040b04f77c14f4a59973fd.png

• Харесвам 22
  • Браво 13
Публикувано:

След  предходните постове се почуствах егасимуси непътуващия човек🤣

Така де, тази година нямам много пътувания, но съм благодарна за всяко от тях. Февруари - март бях за поредан път в Южна Африка.

IMG_3781.jpeg.ed576970dc7344a4ac66f2f4cf4fad99.jpeg

IMG_4085.jpeg.1fff4ffe6933d461e705d0f72985fe72.jpeg

През май имахме прекрасно магеланско пътуване в Кападокия.

IMG_4519.jpeg.75e4cc8a375ba1995496aed62a7a4f3a.jpeg

Нови страни през май - Латвия,

IMG_5131.jpeg.9e8cb3a8172c5f9f1016abb60bfbff13.jpeg

Литва

IMG_4736.jpeg.8ccf21adea7cd430226e7399eced97b4.jpeg

и Естония.
IMG_4935.jpeg.3ec1509f4420c92f71b8a887423a01f9.jpeg

През септември пак с магеланска компания в Южна Корея

IMG_6142.jpeg.484aa436e12f909307ce32944ae4ec66.jpeg

и Монголия /нови/ .

IMG_6318.jpeg.1e8556bfd50db4525d4581325e47533e.jpeg

И завърших с валидиране най- накрая на Белгия с чуден уикенд из коледни базари в Брюж и шофиране из белгийските пътища около 300км.

IMG_6622.jpeg.5d2b19ddcb7030c0291b7b1d80e496cd.jpeg

Та, 6 нови държави имам тази година. До година, дай Боже - повече! 

• Харесвам 29
  • Браво 11
Публикувано:
Преди 1 час, Цвете каза:

След  предходните постове се почуствах егасимуси непътуващия човек🤣

Така де, тази година нямам много пътувания, но съм благодарна за всяко от тях. Февруари - март бях за поредан път в Южна Африка.

IMG_3781.jpeg.ed576970dc7344a4ac66f2f4cf4fad99.jpeg

IMG_4085.jpeg.1fff4ffe6933d461e705d0f72985fe72.jpeg

През май имахме прекрасно магеланско пътуване в Кападокия.

IMG_4519.jpeg.75e4cc8a375ba1995496aed62a7a4f3a.jpeg

Нови страни през май - Латвия,

IMG_5131.jpeg.9e8cb3a8172c5f9f1016abb60bfbff13.jpeg

Литва

IMG_4736.jpeg.8ccf21adea7cd430226e7399eced97b4.jpeg

и Естония.
IMG_4935.jpeg.3ec1509f4420c92f71b8a887423a01f9.jpeg

През септември пак с магеланска компания в Южна Корея

IMG_6142.jpeg.484aa436e12f909307ce32944ae4ec66.jpeg

и Монголия /нови/ .

IMG_6318.jpeg.1e8556bfd50db4525d4581325e47533e.jpeg

И завърших с валидиране най- накрая на Белгия с чуден уикенд из коледни базари в Брюж и шофиране из белгийските пътища около 300км.

IMG_6622.jpeg.5d2b19ddcb7030c0291b7b1d80e496cd.jpeg

Та, 6 нови държави имам тази година. До година, дай Боже - повече! 

И ти като кажеш, че това е малко, аз съвсем се комплексирам!

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

2023 май не съм си написала отчета и не помня сега къде съм била 🤪

2024: 4 нови държави 

февруари - Шри ланка, добре че бяхме с прители и имах рожден ден и беше забавно, че определено не бих я повторила тази дестинация ☺️

април - Франция и Белгия. Втората ми е за първи път- хареса ми определно бих пообиколила страната, особенно след като прочетох "Тост за непозната Белгия" от Алек льо Сюр 👌 Във Франция ми беше за 4ти път, но пък на Молен Руж не бях ходила и беше уау 😯

август - Индонезия, бяхме само на Бали, пообиколхме доста и се рзмазахме от масажи, останахме очаровани от климата, определно ще се лети  натам отново

септември - Армения, където празнувахме 17та годишнина от сватабата. Доволни останахме от дестинацията 🤩

За 2025та вече имам купени билети за 3 дестинации и само да сме здрави си пожелавам 🙏

• Харесвам 11
  • Браво 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.