Граф Вронски Публикувано: 18 декември, 2022 Сподели Публикувано: 18 декември, 2022 Благодаря на @DaBo и @iaia_mama за помощта! С леко закъснение, малко снимки от пазара в Karlsruhe. Къщичките имат много по-красив вид (особено покрива) в сравнение с тези от Страсбург(или пък от София 😉 ) , много по-малко хора имаше (разбира се когато хората приключиха работа станаха повече, но преди това успях да видя двата пазара с малко количество народ). Имат и летящ Дядо Коледа. 23 1 Връзка към коментар
Vency Публикувано: 19 декември, 2022 Сподели Публикувано: 19 декември, 2022 Тия "западняци" много има да се учат от нас. Парк Възраждане: 1 6 4 Връзка към коментар
Coo Публикувано: 19 декември, 2022 Сподели Публикувано: 19 декември, 2022 Много кален ПР по базара на парк Възраждане 😜 Ходих да го видя и калта изобщо не е такава, каквато обещаваха, наръсили са слама и атмосферата е различна от другите базари на асфалт и паянтови плочки. Различното е, че има детски лунапарк там, а до него е изникнал някакъв парк на светлината. Не знам как се казва, трябва да го потърся във ФБ. Не съм много сигурна, че е към Коледния базар обаче. В този парк правят такива интерактивни изложби, преди съм водила детето на динозаври, трасформъри и не помня още какво. Тази изглежда за китайската Нова Година. Натъкмявяха й светлините, казаха, че я откриват утре. През оградата изглеждаше добре. 7 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 28 декември, 2022 Сподели Публикувано: 28 декември, 2022 Писах и в Момента съм за този коледен базар - Târgul de Crăciun Craiova, но за да остане следа във форума, ще напиша и в тази тема. Отбелязвам една много приятна коледна приказка, в която можете да попаднете, ако прескочите в северната ни съседка - град Крайова. Останахме изненадани от светлинната феерия, която обгръща централната част. В комбинация с любимото ми козуначено коминче си изкарахме страхотно: 14 4 Връзка към коментар
Моника Публикувано: 5 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 5 ноември, 2023 Раздвижвам темата със снимки и впечатления от някои от коледните базари, които посетих миналата година. Нови Сад - много приятна изненада. Имаше няколко коледни базари, много хубава украса, светлинки, ледена пързалка, програма - детски песни, концерти. Загреб - също на няколко места имаше коледни базари. Отваряха късния следобед. Много къщички с ръчно направени неща, голяма ледена пързалка, хубава украса. Любляна - много интересна украса, като имаше различни теми. Хареса ми, че имаше няколко сцени, на едната например бяха представления ориентирани към дечицата, а на друга имаше концерти за по-големите. Също така е много интересно, когато Grandpa Frost (техния Дядо Коледа) пристига - в определени часове обикаля града по предварителен маршрут, като е съпроводен от жонгльори, оркестър, и различни артисти, много празнично настроение се създава. Миналата година имаше някои много хубави коледни базари и в София, като се надявам тази година да ги има отново. Например този в киноцентър "Бояна" беше много хубаво направен. 24 Връзка към коментар
kali Публикувано: 7 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 7 ноември, 2023 Не знам чия е класацията, но е полезно, че са посочени дати: 13 1 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 7 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 7 ноември, 2023 Още един списък за Коледни базари 8 Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 14 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 14 ноември, 2023 Купих едни билети с Райън за уикенд във Вроцлав в началото на декември, с коледен базар като бонус. Гледам обаче, че доста неприятно са се повишили цените на хотелите в този период 😃😃 Връзка към коментар
Jenbel Публикувано: 14 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 14 ноември, 2023 преди 43 минути , Бръмбар каза: Купих едни билети с Райън за уикенд във Вроцлав в началото на декември, с коледен базар като бонус. Гледам обаче, че доста неприятно са се повишили цените на хотелите в този период 😃😃 Същото важи за цените на AirBnb във Вроцлав след откриване на коледния базар следващата седмица. Но ако погледнеш цените в Страсбург, Колмар, Виена например до края на годината, Вроцлав ще ти се стори много бюджетна дестинация 😂. 1 4 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 14 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 14 ноември, 2023 Преди 1 час, Бръмбар каза: Гледам обаче, че доста неприятно са се повишили цените на хотелите в този период 😃😃 Съвсем в реда на нещата. Около Коледа всеки е склонен да развърже портфейла. 1 Връзка към коментар
kavesy Публикувано: 14 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 14 ноември, 2023 Аз без да искам съм се насочила към водещия класацията Копенхаген. Билета беше сладко евтин, чак сама си завидях, ама нощувките компенсират 😁😁 Обратно на темата, четох че там се правят няколко като най-големият е в Тиволи. Някой ако има впечатления и препоръки, ще съм благодарна да сподели. Връзка към коментар
Coo Публикувано: 27 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 27 ноември, 2023 На 14.11.2023 г. в 10:21, kavesy каза: Аз без да искам съм се насочила към водещия класацията Копенхаген. Билета беше сладко евтин, чак сама си завидях, ама нощувките компенсират 😁😁 Обратно на темата, четох че там се правят няколко като най-големият е в Тиволи. Някой ако има впечатления и препоръки, ще съм благодарна да сподели. По мои спомени, ядеш и ревеш, но кеф цена няма 🙂 1 5 Връзка към коментар
Граф Вронски Публикувано: 13 декември, 2023 Сподели Публикувано: 13 декември, 2023 С огромно закъснение, да споделя малко ( или пък много) материал по коледния дух в Лондон. Има коледни базари - основните са на Trafalgar Square, Leicester Square, в Covent Garden, има един под мостовете Golden Jubilee Bridges (в близост до London Eye), и Winter By the River (покрай реката в близост до Tower Bridge и срещу Tower of London). Почти на всичките базари ще срещнете едно и също нещо като сувенири. Най-впечатляващ за мен беше Winter By the River. Посетихме и Winter Wonderland в Hyde Park. Огромно нещо е, дори не мисля, че видяхме абсолютно всичко. За него има вход - в зависимост от часа на вход, различна е цената (максимумът е 7.50 GBP). Има възможност за безплатен вход - или при взимане на вход за много ранен час (мисля че беше между 10:00-12:00), или при покупка над 25 GBP на билети за някои от атракционите + има и booking tax накрая 😛 (та, горе-долу безплатния вход изчезва) Тъй като никога не бях виждал ice sculptures, посетихме Magical Ice Kingdom. Същото се отнася и за Ice Bar. Температурата и на двете места е -10C. Влизането в тях е по часови диапазон. Не усетих студ и на двете места. Но аз се бях подготвил. Бях взел термобельо - горна и долна част. Долната част така и не я сложих под дънките. Горната я използвах + в Ice bar-а ти дават дебело яке и ръкавици. (През по-голямата част умирах от жега в този Лондон, а то това време в България беше студ). Беше много яко в bar-a и коктейлът беше доста приятен (но аз като цяло не пия коктейли). В Winter Wonderland също и има коледни къщурки като на коледен базар (и всякакви забавления за деца, и ледена пързалка), но прелетяхме през тях. Кажи речи времето лети бързо и горе-долу за 4 часа, се отправихме да скитаме по улиците за светлините. Тука вече много ме впечатлиха. Като започнем от Oxford Streeet, New Bond Street , Old Bond Street, Carnaby Street и огромните ангели над Regent Street. Много украса има и по витрините на магазините. А, всяка витрина на Selfridgеs (универсален магазин май се казва на български / department store на EN) си е живо представление. На част от тях някой от елементите се "движи". Така, ходих и до Harrods, който се слави с НАЙ-НАЙ украсата сред department stores. Ама, йок. Нищо. Тъмно. Но това беше чак на 19 ноември. Коя улицата ми хареса най-много? Carnaby Street - да, знам, че тези планети не са много коледни, но луд на шарено се радва. (в събота вечер беше full, както забелязвате може би, другите вечери беше много по-спокойно) Има и двуетажни бусчета, които са в коледната тематика, за следобедния британски чай. Но не се качих на тях. А, по-интересните са taxi glow (не знам как е на български) - нещо като тук-тук - един върти педалите, а клиентите са отзад в "каляската". Тя свети, мига и коледните песни на Марая Кери, Селин Дион и Джордж Майкъл са без спирка. Чуват се и се виждат отдалеч. Mercato Mayfair - е това тука беше много шокираща изненада. Принципно това се води целогодишен пазар. И е разположен в ... църква. В бивша църква (дам, и аз като един атеист отново се заврях в църква ... няма що). Не можех да повярвам, че има такова нещо. Виждам витражите с някои светии и усещам миризмата на 1001 кухни - тайландска, италианска, испанска, ... Бар за джин, бар за немска бира и бap за вино. И бонусът е: дааааа, коледните песни, които чуваме по това време на годината 😄 Шок. Наистина за мен беше впечатляващо. (Имаше страхотни рамени, които само наблюдавах на съседната маса, но от шока забравих за тях и ядох пица , вкусна да, ама пица). Повечето от pub-овете също имаха коледна украса. Отбих се и до The Churchill Arms. Влязох по светло, излязох вече по-тъмно, но украсата отвън така и не светна. Вътре имаше един тон коленда украса към целогодишния един тон украса. The Horniman at Hays (между London Bridge и Tower Bridge) беше чудесно украсен с коледна украса. Топло и уютно беше. 24 3 Връзка към коментар
Граф Вронски Публикувано: 14 декември, 2023 Сподели Публикувано: 14 декември, 2023 Вече три пъти ходих до Софийските коледни пазари, нека да споделя малко инфо и за тях. Немския коледен базар (от 2011) в Градската градинка. По спомен си е същият както миналата година, но аз просто не си спомням и не знам всичко. Има раклет, мега вкусен е. Забавно беше как Дядо Коледа събираше децата (по-големите, мен не ме взе 😄 ) на сцената и те трябваше да се въртят/скачат/танцуват. Голям купон падна (за тях). Като цяло много е тясно там (особено след 17:30). Има къщичка за снимки в коледна обстановка и детска работилница. Нарочно снимах така надписа , с изрязване на Weih в началото: защото не свети (мрън 😄😞 ) Вторият коледен базар е Sofia Christmas Fest - пред НДК (в близост до паметника/статуя на Алеко на Витошка). Доста по-широко е там, 80% от къщурките са за храна, няколко за различни видове алкохолни напитки (мернах коктейл в ананас, та се зачудих къде е морето). Но там имаше километрични опашки за храна. Точно до него е преместен и Art bazar-a (който доста често се намира на Славейков). Има въртележка за децата. Има и огромни мечки, които са затворени в големи стъклени контейнери, чакащи спасение срещу известна сума пари. А, срещу малък подкуп малките могат да се снимат и с Дядо Коледа. Третият коледен базар е най-любимият. Този на Славейков. Още от миналата година. Много по-спокойно е (по-което и време да съм минал), чашата топло вино е по-евтина от другите две места (4лв), заговорих се с вече половината от хората от къщичките, те ми позират за снимки. А, мечката в колата е супер яка! Има няколко места за хапване (препоръчвам свинското дърпано от Holy Smokes BBQ). Пак сладки работи (коминчетата също са по-евтини), както и има къщичка с един тон зимна туршия. 🙂 Там където се подвизаваха Арките на Светлината и Буретата на Спасението (т.е. около храм-паметника Александър Невски), има около 12 къщички само с храна, една огромна елха с няколко подаръка (кутият за ток се вписва цветово идеално като допълнител подарък) и една редица с елхи (мисля, че тези елхи миналата година бях в близост до НДК): Морската украса над Малките Пет Кьошета (шарена => харесва ми 😄 нищо, че София няма море, или морето няма София): Бонус: на Орлов мост има също някаква украса (миналата година беше от лявата страна на Народния, ако си срещу нещо). Слагам 2 снимки за сравнение как е сега и как беше преди. А, къде е големият цветен мечок - това не знам. Гатанка е. (поне не го видях пред Народния тази година, но не съм 100% сигурен): 23 2 7 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 15 декември, 2023 Сподели Публикувано: 15 декември, 2023 преди 7 часа, Граф Вронски каза: Вече три пъти ходих до Софийските коледни пазари, нека да споделя малко инфо и за тях. Немския коледен базар (от 2011) в Градската градинка. По спомен си е същият както миналата година, но аз просто не си спомням и не знам всичко. Има раклет, мега вкусен е. Забавно беше как Дядо Коледа събираше децата (по-големите, мен не ме взе 😄 ) на сцената и те трябваше да се въртят/скачат/танцуват. Голям купон падна (за тях). Като цяло много е тясно там (особено след 17:30). Има къщичка за снимки в коледна обстановка и детска работилница. Нарочно снимах така надписа , с изрязване на Weih в началото: защото не свети (мрън 😄😞 ) Вторият коледен базар е Sofia Christmas Fest - пред НДК (в близост до паметника/статуя на Алеко на Витошка). Доста по-широко е там, 80% от къщурките са за храна, няколко за различни видове алкохолни напитки (мернах коктейл в ананас, та се зачудих къде е морето). Но там имаше километрични опашки за храна. Точно до него е преместен и Art bazar-a (който доста често се намира на Славейков). Има въртележка за децата. Има и огромни мечки, които са затворени в големи стъклени контейнери, чакащи спасение срещу известна сума пари. А, срещу малък подкуп малките могат да се снимат и с Дядо Коледа. Третият коледен базар е най-любимият. Този на Славейков. Още от миналата година. Много по-спокойно е (по-което и време да съм минал), чашата топло вино е по-евтина от другите две места (4лв), заговорих се с вече половината от хората от къщичките, те ми позират за снимки. А, мечката в колата е супер яка! Има няколко места за хапване (препоръчвам свинското дърпано от Holy Smokes BBQ). Пак сладки работи (коминчетата също са по-евтини), както и има къщичка с един тон зимна туршия. 🙂 Там където се подвизаваха Арките на Светлината и Буретата на Спасението (т.е. около храм-паметника Александър Невски), има около 12 къщички само с храна, една огромна елха с няколко подаръка (кутият за ток се вписва цветово идеално като допълнител подарък) и една редица с елхи (мисля, че тези елхи миналата година бях в близост до НДК): Морската украса над Малките Пет Кьошета (шарена => харесва ми 😄 нищо, че София няма море, или морето няма София): Бонус: на Орлов мост има също някаква украса (миналата година беше от лявата страна на Народния, ако си срещу нещо). Слагам 2 снимки за сравнение как е сега и как беше преди. А, къде е големият цветен мечок - това не знам. Гатанка е. (поне не го видях пред Народния тази година, но не съм 100% сигурен): Чудесен репортаж! Остава да минеш и през Киноцентъра, за да е пълна коледната картинка в София. 7 Връзка към коментар
oli_mali Публикувано: 15 декември, 2023 Сподели Публикувано: 15 декември, 2023 преди 11 часа, Граф Вронски каза: А, къде е големият цветен мечок - това не знам. Гатанка е. (поне не го видях пред Народния тази година, но не съм 100% сигурен): В Зоопарка го сложиха откъм входа на мечките. Ама не свети и от дъжда вече вида му е по-различен. 4 Връзка към коментар
Captain45 Публикувано: 15 декември, 2023 Сподели Публикувано: 15 декември, 2023 преди 6 часа, Дани Магелани каза: Чудесен репортаж! Остава да минеш и през Киноцентъра, за да е пълна коледната картинка в София. А тази година няма ли да има пак пързалка в Княжевската градинка и базар отпред? Миналата година беше много добре. Браво на @Граф Вронски за репортажа! 2 Връзка към коментар
Jenbel Публикувано: 15 декември, 2023 Сподели Публикувано: 15 декември, 2023 @Граф Вронски браво и благодаря за хубавите снимки и разказ, пренесох се в Лондон! 1 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 15 декември, 2023 Сподели Публикувано: 15 декември, 2023 На 14.12.2023 г. в 0:23, Граф Вронски каза: С огромно закъснение, да споделя малко ( или пък много) материал по коледния дух в Лондон. Не харесвам особено този град, но признавам, че празничната феерия му придава голямо очарование. За тази Коледа имаме планирано пътуване, но догодина бих му отделила внимание с надеждата да нацеля приятно за разходки и снимки време. 5 Връзка към коментар
Граф Вронски Публикувано: 15 декември, 2023 Сподели Публикувано: 15 декември, 2023 преди 1 минута , chandni каза: Не харесвам особено този град, но признавам, че празничната феерия му придава голямо очарование. За тази Коледа имаме планирано пътуване, но догодина бих му отделила внимание с надеждата да нацеля приятно за разходки и снимки време. Бих добавил като съвет посещението да бъде през делничен ден. В събота вечерта на Regent Street (под ангелите) и на Carnaby Street беше толкова пренаселено. В неделя вечерта човешкият трафик беше значително по-малък и доста по-приятно. Може би, би било добре и да е през ноември (след 15ти предполагам). 2 1 Връзка към коментар
Моника Публикувано: 18 декември, 2023 Сподели Публикувано: 18 декември, 2023 С малко закъснение споделям снимки от Крайова. Много ми хареса! Има 4 локации с коледни базари, като хубавото е, че всичките са свързани по между си и са лесни за обикаляне. Вечер (поне през уикенда) булевардът, който ги разделя , става пешеходен в частта на базарите и може да си обикаляте свободно. За да стигнете от единия до другия минавате по хубави украсени пешеходни алеи. Много светлинки, интересни украси, места за снимки. Общата тема на украсата е "Снежната кралица" и въпросния булевард, който споменах е украсен с парченца от счупеното огледало (като в приказката). От общината са се постарали и са вложили не малко средства, което се отплаща в голям брой туристи. Направи ми впечатление, че повечето къщички предлагат храна, нямаше сякаш голямо предлагане на някакви други стоки. При единия базар има ледена пързалка, при другия виенско колело и други въртележки, има и сцена на едната локация, където изпълняват танци, деца пеят песни или гостуват различни изпълнители по предварителна програма. Има много заведения, кафенета и т.н., където може да се седне и отвън в "балон". Цените са по-евтини от на нашите коледни базари. Ето го "счупеното огледало": И самата Снежна кралица, при ледената пързалка: Елхата им е обявена за най-красивата в Европа, от един сайт за коледни базари, в който са гласували хиляди хора. На живо наистина е много красива и нестандартна. В една от къщичките правят много интересен захарен памук, избираш си какъв герой искаш и го оформят на място. 17 3 Връзка към коментар
Цвете Публикувано: 18 декември, 2023 Автор Сподели Публикувано: 18 декември, 2023 Да се завърна в моята си любима тема. В момента съм в Комо , Италия за един ден. Ей така, импровизирано да помааме гащи с дъщеря ми. Случихме на чудно време, сутринта пихме капучино в съпровод на коледни песни, покатерихме се нависоко на Брутате, имахме гаден обяд с изглед към езерото, разходихме се покрай него и се притъмни! И заблещукаха светлинки, и украси, и въртележки и сергии с много вкусотии. Признавам изпаднах в умопомрачение от фермерските сирена с трюфел, джибри и кво ли не, от пъстърми и наденици. Оставих една торба пари в замята на 2-3 кила плячка. Сред кратка почивка се взех в ръце и попрегледах кръчмите отново, заплюх си една на 8 минути иииии- размазах се от кеф! При това платих колкото за отвратителната храна на обяд. Горещо препоръчвам PiazzaRomaComo APERTI. И Комо препоръчвам преди Коледа! 19 3 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 18 декември, 2023 Сподели Публикувано: 18 декември, 2023 преди 8 часа, Моника каза: С малко закъснение споделям снимки от Крайова. Много ми хареса! Има 4 локации с коледни базари, като хубавото е, че всичките са свързани по между си и са лесни за обикаляне. Миналата година базарите и самия град Крайова ме изненадаха много приятно. Планирахме го набързо, без големи очаквания, а на живо се оказа невероятна смесица от милиони светещи лампички, красиво вплетени в какви ли не форми, типичната за сезона празнична суматоха, вкусни храни, музика и весели хора. 6 Връзка към коментар
Моника Публикувано: 19 декември, 2023 Сподели Публикувано: 19 декември, 2023 преди 17 часа, chandni каза: Миналата година базарите и самия град Крайова ме изненадаха много приятно. Планирахме го набързо, без големи очаквания, а на живо се оказа невероятна смесица от милиони светещи лампички, красиво вплетени в какви ли не форми, типичната за сезона празнична суматоха, вкусни храни, музика и весели хора. Трябва да призная, че твоите снимки ме вдъхновиха да посетя Крайова и базарите там🎄. И въпреки, че имах големи очаквания, определено бяха надминати. Между другото днес видях, че ги удължават и ще бъдат отворени до 7 януари, ако някой иска и след Нова година да отиде. 5 1 Връзка към коментар
mariya* Публикувано: 19 август Сподели Публикувано: 19 август Здравейте! Иска ми се да мина край Страсбург и Колмар към 21-23 ноември, но прочетох, че коледните базари отварят съответно на 24 и 26 ноември. Дали ще има вече коледна украса и атмосфера?! Ще има ли отворени къщички/павилиони? Мога да го отложа, но чак за следващата година, а не ми се чака. Ще бъда благодарна ако споделите мнение. Заслужава ли си или ... Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Публикувано от Моника,
21 реакции
Към мнение
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега