Прескочи до съдържание

Евтини банкови преводи с transferwise.com

Георги Матеев

Препоръчани мнения

Освен това може да са имали предвид да ги внесеш в брой в твоята сметка и после да направят превода.

Аз точно това направих, те ми предложиха да си спестя една стъпка и да направя директен превод без да ползвам сметката си. Но аз предпочетох да имам следа и да мина през сметката ми.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз точно това направих, те ми предложиха да си спестя една стъпка и да направя директен превод без да ползвам сметката си.

Верно?! А обясниха ли ти как точно ще стане това? Много ми е интересно дали наистина има такава възможност - чисто технически. Макар че не бих я ползвал, защото ако се стигне до връщане на пари от страна на TW, те очевидно няма да се върнат при мен.

Хитри банкери ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Много ми е интересно дали наистина има такава възможност - чисто технически. Макар че не бих я ползвал, защото ако се стигне до връщане на пари от страна на TW, те очевидно няма да се върнат при мен.

Хитри банкери ;)

Има. Но като върнат парите ще отидат в тази служебна сметка на банката:)

* повечето банкери във фронт офисите са... как да го кажа деликатно... не особено добре запознати с по-нестандартните операции

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Убягва ти един важен детайл: пратената сума винаги включва и депозит, който служи като защита при евентуална рязка промяна на валутните курсове и освен това гарантира, че ще бъде изпратена/получена точната до стотинка сума.

След като твоите пари постъпят в сметката на Transferwise и се извърши реалното превалутиране те ти връщат разликата обратно (безплатно).

Калкулацията в конкретния случай е следната:

2125,94 BGN - общо изпратени

2062,21 BGN - за превалутиране на €1054,30 (при приблизителен курс 1.956, може да е и по-изгоден)

14,44 BGN - такса на Transferwise

49,29 BGN - сума, която автоматично се връща обратно по твоята банкова сметка

Крайният резултат: 2076,65 (Transferwise) срещу 2113,88 (ПИБ). Спестяваш 37,23 лв. от въздуха.

Разликата може и да е по голяма в полза на Transferwise защото не съм убеден, че в 25 евро на Фибанк са вклюени и разходите на получателя, а задачата беше да се получи точно сумата която искат.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Разликата може и да е по голяма в полза на Transferwise защото не съм убеден, че в 25 евро на Фибанк са вклюени и разходите на получателя, а задачата беше да се получи точно сумата която искат.

Според мен не може и не бива да се обобщава. За много държави няма разходи на получателя.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Според мен не може и не бива да се обобщава. За много държави няма разходи на получателя.

Така е, но когато при превод избираш да поемеш банковите разходи и на получаталя, никой не те информира колко са те и съществуват ли. Ти трябва евентуално да проучваш тази информация по интернет.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Така е, но когато при превод избираш да поемеш банковите разходи и на получаталя, никой не те информира колко са те и съществуват ли. Ти трябва евентуално да проучваш тази информация по интернет.

Или от получателя - все пак не пращаш пари ей така.

Те, в нашите банки с мъка узнават колко е тяхната комисионна, та камо ли да знаят нещо за отсрещната страна.

До колкото знам за ЕС (Холандия, Германия, Австрия - със сигурност) няма такси при получаване.

Редактирано от ven62
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
СилвияАтанасова

Изчетох всичко, но едно не мога да разбера ако искам от бг да преведа GBP в GBP в UK няма как да стане. И профил си направих но просто системата не ми позволява - може от лева в GBP само. Правилно ли съм разбрала?

Връзка към коментар

Да, Силвия, правилно си разбрала. Когато избереш страна, от която искаш да направиш превода, те ти дават тяхната сметка в тази държава, която логично е в националната валута на държавата - в случая бг лев. Избираш си сумата, която искаш да получат в UK сметката и ти се изчислява каква сума трябва да преведеш в лева в сметката на Transfer Wise в Уникредит. Обменният курс в общи линии е по-изгоден отколкото на банките. Сумата, която първоначално ще преведеш е по-висока, за да се застраховат, че няма да настъпи промяна в курса, след което ще ти върнат разликата по твоята сметка. 

Редактирано от chandni
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Да допълня рапорта си от преди няколко страници:

След като прехвърлих малко пари на сина ми в Холандия, transferwise (TW) започнаха да ме облъчват, как съм щял да спечеля 100 паунда, ако поканя трима френда и всеки един от тях направи трансфер за по 200 паунда минимум при това без такси.

Обикновено подминавам такива рекламни трикове, но сега … се зарибих. … И за отрицателно време организирах трима колеги, които преведоха на синовете ми по 300 евро всеки.

Равносметката е:  Олекнах с 900 евро – синовете ми никога няма да ми ги върнат.  :)  Но, ако пренебрегнем разхода ;) , съм на печалба с 250 лв. (TW ми ги преведоха в посочена от мен БГ сметка)

Заключение: TW са коректни. Обещанието, че ще спечелиш, ако поканиш трима души да станат техни клиенти и те преведат по над 200 паунда всеки не е рекламен трик, а истина.

Благодаря още един път на Георги Матеев :thankyou:, който е започнал тази тема, както и на останалите магеланци, писали тук и накарали ме да повярвам в TW.

Освен написаната по-горе благодарност, тържествено обещавам на следващата сбирка да почерпя, тъй като тези 100 паунда са лесно спечелени пари и трябва да бъдат похарчени подобаващо. :good:

Редактирано от ven62
оправяне на шрифта
  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Моля за инфо от някой с опит.

Възможно ли е трансфер м/у собствени сметки в банка в чужбина (конкретно - Euro>NZD и обратно NZD>Euro) чрез Transferwise?

Цел: редуциране на комисионата 2-3 пъти.

Връзка към коментар

Да, разбира се че може между собствени сметки.

ПП Трябва да имаш онлайн банкиране, или по телефона или нещо подобно, за да направиш банков превод, ако не си там, трябва  да е превод, не с карта

Връзка към коментар

Да, разбира се че може между собствени сметки.

ПП Трябва да имаш онлайн банкиране, или по телефона или нещо подобно, за да направиш банков превод, ако не си там, трябва  да е превод, не с карта

Благодаря, в БГ съм. Изчаквам отговор и от банката в НЗ. 

Редактирано от Георги
латиница -> кирилица
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Да попитам дали случайно някой е прехвърлял повечко пари... да кажем 3-4к евро и имало ли е нещо по-специфично или проблемно?

Шефът ми прехвърли 2100 € до Германия. Нищо специфично... т.е. специфичното си го направ той. Вместо да ги преведе от лична сметка, той отиде и ги плати на каса в Уникредит. Не знам дали на всички правят компромис първия път или той беше специален случай, понеже беше на 60+, но го размотаваха буквално 1 седмица - дай лична карта, дай шофьорска книжка, дай фактура за телефон или интернет или друга месечна сметка, която да потвърди адреса ти... Че и той си беше виновен - беше, но че и те не казаха наведнъж "Дай това, това, това... и ще направим компромис..." В крайна сметка след 1-седмично мотане, трансферираха сумата на получателя в Германия.

Връзка към коментар

Аз съм прехвърлял повече пари (3000, за да влезе в лимита за безплатен първи превод), нищо по-различно. Не на каса, с банков превод. По принцип не искат на каса, пък за големи суми да не говорим.

Връзка към коментар

Не вярвах, че съществуват евтини преводи до чужбина, но се убедих, преведох до Германия, всичко е бързо, лесно и удобно, взеха ми някаква смешна такса за превода...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте!

Предстои ми командировка във Франция и смятам да превеждам голяма част от заплатата на близките ми в България.Четох доста по темата за Transferwise метода и ми звучи доста добре. Не съм работил до сега в друга държава и съм абсолютно бос по въпросите с otкриване на банкова сметка в чужбина, а доколкото разбирам за да наредя трансфер, то трябва да имам банкова сметка там, а за да се случи това, най-вероятно ще ми трябва адресна регистрация. 

Там ще бъдем настанявани във временни квартири, до приключване на обекта и след това в други и те ще се водят на името на работодателя. Има ли в такъв случай вариант да си открия банкова сметка във франция, за да мога да използвам Transferwise?

Извинявам се, ако не съм в точната тема

и предварително Благодаря!

Връзка към коментар

Заплатата там ли ще ти я превеждат? Ако да, ще ти трябва банкова сметка там, евентуално със съдействието на работодателя, ако не става по друг начин.

Връзка към коментар

Без адресна регистрация едва ли ще можеш да отвориш сметка там. Но ако има възможност да откриеш сметка във френска банка тук и да внасяш в тази сметка (с български IBAN) там...

Трябва да питаш по банките, да видим какво ще кажат.

Връзка към коментар

Не съм сигурен за Франция, ама ако си вземеш договор за мобилен телефон, телевизия, получаваш сметка за нещо на твое име, дори да го плаща работодателя ще имаш доказателство за адрес и оттам можеш да отвориш сметка. Иначе трудна работа. 

Връзка към коментар

Това е добра идея, която ако не днес, утре ще проуча. Но в такъв случай, не се ли решава проблема с наличността и без TW?

Има и такава вероятност. Като проучиш въпроса, моля те, драсни два реда тук или в друга тема, за да кажеш какво си научил. Може да се окаже нещо много полезно.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.