Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

А, отдавна се завърнах ;)

 

Не! На вкус ми е нещо като смес от вкисната боза и прясно мляко :wacko:

Оооо, а пък аз помислих, че си още там. А на мен винцето много ми хареса, може би, щото си обичам боза. ;) ;) И щото и малко газиранко, ледено студено ми изглеждаше супер. ;)

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Споделям моите кулинарни преживявания от последната събота и неделя.
Lasagne alla Bolognese, insalata mista, Tagliatelle al Ragu и вино в Trattoria del Rosso, Via Augusto Righi 30, Болоня

post-1864-0-07561000-1446646097_thumb.jpg
 
последвани от Stinco al forno в същата тратория
post-1864-0-04877300-1446646108_thumb.jpg
 

В Модена попаднах на фестивал на сицилианската храна - cannoli (пълнеха ги на момента, както си му е редно)

post-1864-0-31038400-1446646203_thumb.jpg

 

Редактирано от VladimirK
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

 

Споделям моите кулинарни преживявания от последната събота и неделя.

Lasagne alla Bolognese, insalata mista, Tagliatelle al Ragu и вино в Trattoria del Rosso, Via Augusto Righi 30, Болоня

 
 
последвани от Stinco al forno в същата тратория
 
 

В Модена попаднах на фестивал на сицилианската храна - cannoli (пълнеха ги на момента, както си му е редно)

 

 

 

Хм, очевидно сме пътували в един самолет, а в тази тратория нямаше места в събота вечерта, когато минах.

 

Освен това, сме пътували и до Модена май по-едно и също време. Ако се окаже, че си бил и в музея на Енцо Ферари ....

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...
  • 2 месеца по-късно ...

Местни ме пратиха  в една кръчма в северозападната част на Тенерифе, където цените бяха нереално ниски, не знам перат пари или какво..

Общо взето както е в южните части на Родопите у нас.

 

Кръчмата беше голяма, със страхотна гледка към океана, работи само за обяд и предлагат 4 вида предястия, без право на избор, дават по малко от четирите.

Предястията бяха салата + панирана скарида в кошничка от тесто и  папая + печено местно  козе сирене с мохо + крокета от треска.

Вече основното има избор от 4 варианта, два вида риба с гарнитура, телешка пържола или свинско бонфиле пак с гарнитури.

Десерта е между стандартния флан или торта.

Полага се по една бира или две чаши вино на човек.

Едвам се изяде всичко, хем бяхме гладни.

Допълнително поръчахме по една мин вода.

 

Всичко това за  по 11 евро на човек

До сега не съм виждал такова нещо никъде, изключая както казах Родопите.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Бальот. Мислете си каквото щете, но беше ужасно вкусно.

Пресечен пилешки зародиш - виждат се крилца, клюн и очички, но има вкус на яйце с подправки.

Намери ме във Филипините, остров Сиаргао. Една жена ходи с хладилна чанта и продава по улицата. Струва стотинки.

post-3630-0-28866500-1462479779_thumb.jpg

Редактирано от altanev
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Какво е името на този деликатес от Санторини ?  :)

Комбинирани морски дарове и зеленчуци на скара.

Или, както вика Сънчо, си е баш мешана скара ;)

 

А това е УхТУпоТ/ може да се напише с цели 4 грешки/ ;) ;) ;)

 

post-1504-0-79931800-1462516936_thumb.jpg

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Много готина тема, разгледах я цялата с интерес, но една от любимите ми кухни не присъства, така че веднага се включвам с няколко предложения от Швеция:

 

Едно от най-евтините и вкусни неща за мен е varmkorv/korv med bröd или чисто и просто хот-дог. Сервира се задължително с печен лук и кисели краставички и по желание картофена салата за гарнитура. На мен лично ми харесва навсякъде, най-добрите цени са във веригите 7Eleven:

 

IMG_20150323_204259.jpg

 

Световноизвестните köttbullar - кюфтенца с картофено пюре, кафяв сос и сладко от боровинки (тази снимка е от ресторант Mälardrottningen в Стокхолм)

 

IMG_20150324_213359.jpg

 

Шведите са майстори в приготвянето и на всичко морско, а едно от най-добрите места в Стокхолм, където може да се хапнат такива вкусотии на прилични цени е бистро Kajsas Fisk в халите Hötorgshallen. На обяд обикновено се чака за маса, но си заслужава, а специалитетът на заведението е рибената супа (на първата снимка, съдържанието е от скариди, миди, бяла риба, сметана, масло, домати, подправки) и салатата със скариди.

 

IMG_20150324_140357.jpg

 

IMG_20150325_135749.jpg

 

IMG_20150325_135932.jpg

 

Стигаме и до сладките неща - kanelbullar ("канелени охлювчета"), които се продават навсякъде, има ги и във вариант с шафран - saffransbullar.

 

IMG_20150323_112731~2.jpg

 

И за десерт - semla (мн.ч. semlor), което е нещо познато в цяла Скандинавия и Прибалтика и първоначално се е консумиралo само на Сирни заговезни, след който започват постите (при тях е винаги във вторник - Fettisdagen или Shrove Tuesday). Хлебчетата са с различни размери, а пълнежът е от сладка бадемова паста и сметана, подправката е кардамон. Обикновено се продават с размери като тази от първата снимка, но има и гигантски, които са си за двама човека - втората снимка е от кафене Ambrosia в Малмьо.

 

IMG_20150324_102032~2.jpg

 

IMG_20150328_172506.jpg

 

Изброените неща не са толкова специални (като например еленското месо или пресните раци), а по-скоро традиционна и разпространена кухня, иначе ако питате някой от Южна Швеция, ще ви препоръча kebabpizza - месо за дюнер и пържени картофки върху блат за пица с доматен сос, всичко това обилно полято с майонеза  :lol:

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 15
Връзка към коментар

Местни ме пратиха  в една кръчма в северозападната част на Тенерифе, където цените бяха нереално ниски, не знам перат пари или какво..

Общо взето както е в южните части на Родопите у нас.

 

Кръчмата беше голяма, със страхотна гледка към океана, работи само за обяд и предлагат 4 вида предястия, без право на избор, дават по малко от четирите.

....

Някакво име, адрес, или репер някакъв?  :rolleyes:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Някакво име, адрес, или репер някакъв?  :rolleyes:

То вярно, че и адреса го няма..., снимките не излязоха добри и за това не ги пуснах!

Адреса е  El Tanque-Tenerife, Lomo Molino.

В Трипадвайсора има нещо странно, не знам дали се е сменил собственика, но там го дават като скъп ресторант с цени 15-60евро, а то е най-евтиния възможен, ядеш за 10 евро, то няма и какво да поръчаш друго за повече. Гледам, че последните мнение са добри, докато назад са по-зле.

Ще го повторя при първа възможност.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Малко японски манджи. Между другото май японската кухня е предимно за очите, не толкова за небцето. Доста от ястията са много красиви, но сравнително безвкусни. Другото ми впечатление е, че местната храна по ресторантчета и хранителни обекти е по-евтина от тази в Западна Европа и особено Скандинавия.

 

Японска вечеря

post-47-0-78744000-1462614328_thumb.jpg

 

Сушиподобно бенто

post-47-0-99917800-1462614353_thumb.jpg

 

Японска паста

post-47-0-44648200-1462614364_thumb.jpg

 

Тези са много красиви, но реално нямат вкус

post-47-0-13403600-1462614374_thumb.jpg

 

Дайфуку - оризово тесто с пълнеж от боб

post-47-0-57201000-1462614384_thumb.jpg

 

Телешкото с лук беше много вкусно

post-47-0-30139300-1462614453_thumb.jpg

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Докато сме на японска тема, пакетирани сладки (май със захар бяха) пържени картофки, много странни, но нелоши на вкус и нещо като захарни пръчки, но от водорасли или канела, като десерт. Не съм била в Япония и нямам снимки, японци са ми ги носили от там.

В Истанбул пък хапнах кюфтета с шам фъстък омесен с каймата, чудесна комбинация.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не помня дали пусках похапванията на крак от коледните базари в Кьолн и Аахен:

- опушване/опичане на сьомга на огън и сандвич с нея

12122015-IMG_0035_resize.jpg

12122015-IMG_0039_resize.jpg

- шишчета разни

12122015-IMG_0043_resize.jpg

12122015-IMG_0082_resize.jpg

- напоена с ром захар, фламбирана, която, топейки се, пада в греяно вино

12122015-IMG_0057_resize.jpg

- пълнено хлебче

12122015-IMG_0091_resize.jpg

- тортички (но не от базара)

13122015-IMG_0136_resize.jpg

 

И бургундски специалитети:

- охлюви

DSC_0226_resize.JPG

- телешко по бургундски

DSC_0229_resize.JPG

- поширани яйца във винен сос

DSC_0223_resize.JPG

 

  • Харесвам 13
Връзка към коментар

Аз се включвам с "пазарни" снимки от малкото сардинско село San Pantaleo - мисля, че това са най-екологичните неща, които съм хапвала в последно време, а като любител на сирената, изобщо не ми се тръгваше. За тези, които скоро ще посетят острова - четвъртък е денят за пазар, а цените са съвсем прилични за предлаганото качество:

 

DSC01962.JPG

 

DSC01983.JPG

 

DSC01991.JPG

 

DSC02006.JPG

 

IMG_20150618_132600.jpg

 

IMG_20150618_133312.jpg

 

IMG_20150618_133318.jpg

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Майни, ако има мераклии...

 

 

На 16 май Mall Plovdiv ще бъде домакин на Международен Кулинарен Фестивал – “България посреща вкусовете на света”. Фестивалът е част от инициативата “Мислиш си, че познаваш вкуса на България”, подкрепена от Министерство на Туризма, посолствата на 20 държави, GTC, Международен дамски клуб, кулинарна академия HRC, Община Пловдив.

 
Събитието ще се проведе на 16 май от 11:00 до 21:30 ч. в шатра на открития паркинг на Мол Пловдив.
 
За фестивала в Пловдив очакваме присъствие на посланици, консули и търговски аташета от Италия,  Египет, Мексико, Индия,  Индонезия и САЩ.
 
В продължение на целия ден на фестивала, жителите и гостите на града ще имат възможността да се насладят и опитат вкусовете на 20 различни държави, участници в инициативата. Местният бизнес също е поканен да се включи с презентирaне на храни и напитки, като по този начин Пловдив ще представи България пред света в рамките на инициативата.
 
Кампанията е различна и отговорна заради благотворителните каузи, зад които са застанали организаторите.
 
Всички средствата събрани от посетителите в деня на фестивала, както и средствата събрани от благотворителния базар, организиран съвместно с училищата в гр. Пловдив, ще бъдат дарени на Фондация „Искам бебе“ – клон Пловдив, която подпомага двойки с репродуктивни проблеми.
 
 
 
Програма на събитието
 
11:00 ч. – 11:30 ч. откриване
 
През целия ден от 11:30 ч. до 21:00 ч.  фестивалът е отворен за посетителите, които искат да се насладят на вкусовете на различните държави участници.
 
Програмата включва: презентации и дегустация на фирми изложители на храни и напитки от гр. Пловдив и региона; благотворителен базар на децата от училищата и детските градини; презентация на Хлебна къща – ритуал по замесване на хляб, изпичане и дегустация от гостите; презентации на занаятчийската камара.
 
11:30 ч. – 14:00 ч. Уъркшопи и презентация на кулинарна академия HRC насочена към любители и професионални готвачи.
 
14:00 ч. – 21:00 ч. Презентации и готварски шоу програми от чуждестранните готвачи и изпълнения от различните държави гостуващи на фестивала. Готварски презентации на победителите в националния конкурс “ Мислиш си, че познаваш вкуса на България”.
 
14:00 ч.– 15:00 ч. – готварско шоу на Индонезия
 
15:00 ч. – 16:00 ч. – готварско шоу на Мексико
 
16:00 ч. – 17:00 ч. – готварско шоу на Египет
 
17:00 ч.– 18:00 ч. – готварско шоу на САЩ
 
18:00 ч. – 19:00 ч. – готварско шоу Индия
 
19:00 ч. – 20:00 ч. – готварско шоу Италия
 
В програмата на фестивала ще се включи и фолклорен ансамбъл Тракия.

 

...А мисля, че подобни събития ще има и в други градове, на други дати.

 

:)

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

post-1326-0-93169600-1463482718_thumb.jpeg

post-1326-0-95032800-1463482768_thumb.jpeg

Нищо ново под слънцето,но добре приготвено суши в Япония не е за пренебрегване.Пък и у наше село нищо друго не работи.

Понеже сме почти на другия край на земното кълбо затова ги виждате наобратно.

  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Да довърша кулинарната тема за Япония.Казвам "Да довърша",не защото си тръгваме,а защото кулинарната програма е изпълнена.Оттук нататък само импровизации.

За тая вечер програмата беше Тепаняки.

post-1326-0-02349100-1463661395_thumb.jpeg

Както казва един приятел "Може да е скъпо,но си струва парите".

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.