Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

И понеже моята почивка се оказа един своеобразен вид вкусов туризъм да пусна няколко снимки тук: 

 

Риба тон със сметанов със с гъби 

post-514-0-78974600-1400094495_thumb.jpg

Октопод с картофи

post-514-0-02289400-1400094544_thumb.jpg

Паста, но вече не помня с какво

post-514-0-99872000-1400094606_thumb.jpg

Местната качупа

post-514-0-19034000-1400094706_thumb.jpg

Йогурт с ягоди

post-514-0-03563200-1400094725_thumb.jpg

Местна риба гаропа 

post-514-0-98061600-1400094870_thumb.jpg

Пилешки бутчета пълнени със скаридки и сос от миди

post-514-0-16410400-1400094892_thumb.jpg

Козе сирене на грил, поднесено със сос от мед и подправки

post-514-0-02552300-1400095043_thumb.jpg

Риба серра

post-514-0-55460500-1400095066_thumb.jpg

Скариди с банани и брашно от маниока

post-514-0-91046500-1400095085_thumb.jpg

Шишчета от октопод

post-514-0-57969500-1400095275_thumb.jpg

Паста със скариди

post-514-0-72429500-1400095409_thumb.jpg

Печена на грил гаропа

post-514-0-87269400-1400095442_thumb.jpg

Пица

post-514-0-46911700-1400095461_thumb.jpg

 

Имаше и още много други ястия, но те бидоха ометени преди да се сетя, че трябва да снимам.

Абе там е раят на чистата храна, както и на всякакви морски специалитети.  Храната винаги ни беше сервирана в много добър гурме вид.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 17
Връзка към мнение

И понеже мойта почивка се оказа един своеобразен вид вкусов туризъм да пусна няколко снимки тук: 

 

Риба тон със сметанов със с гъби 

attachicon.gifDSCN2046.JPG

Октопод с картофи

attachicon.gifDSCN2047.JPG

Паста, но вече не помня с какво

attachicon.gifDSCN2048.JPG

Местната качупа

attachicon.gifDSCN2082.JPG

Йогурт с ягоди

attachicon.gifDSCN2083.JPG

Местна риба гаропа 

attachicon.gifDSCN2113.JPG

Пилешки бутчета пълнени със скаридки и сос от миди

attachicon.gifDSCN2114.JPG

Козе сирене на грил, поднесено със сос от мед и подправки

attachicon.gifDSCN2277.JPG

Риба серра

attachicon.gifDSCN2278.JPG

Скариди с банани и брашно от маниока

attachicon.gifDSCN2279.JPG

Шишчета от октопод

attachicon.gifDSCN2375.JPG

Паста със скариди

attachicon.gifDSCN2398.JPG

Печена на грил гаропа

attachicon.gifDSCN2440.JPG

Пица

attachicon.gifDSCN2446.JPG

 

Имаше и още много други ястия, но те бидоха ометени преди да се сетя, че трябва да снимам.

Абе там е раят на чистата храна, както и на всякакви морски специалитети.  Храната винаги ни беше сервирана в много добър гурме вид.

Леле, както съм гладен... Ако кажеш и че не е скъпо, направо се замислям да ги посетя тия острови. Даже гледах някакви директни полети от Бразилия (смътни спомени просто). Пък и говорят португалски.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Леле, както съм гладен... Ако кажеш и че не е скъпо, направо се замислям да ги посетя тия острови. Даже гледах някакви директни полети от Бразилия (смътни спомени просто). Пък и говорят португалски.

Вечеря за двама с ордьоври, основни и десерт + бира или малка бутилка вино - между 35-50 евро.

Омар - 22-32 евро в зависимост от заведението. 

Риби -10-11 евро порцията. Няма грамажи.

Октоподи, калмари, скариди и паста - 5-7 евро.

Първоначално изглежда евтино, но цените са си почти европейски. На острова няма нищо, което да привлича пътешественици освен храната. Всяко ястие е красиво оформено и изключително вкусно. Основните туристи са англичаните, но те са само по ол инклузив хотелите. 

Строителството на малки хотели е поето изцяло от италианците от Северна Италия. Супермаркетите са на китайци, които са получили много големи привилегии на острова и дори са освобедени от такса туристи от правителството на Кабо Верде.

Местните обичат италианците и почти всички говорят по един или друг начин някакво подобие на италиански език.

Изводът ми обаче е, че е доста скъпо за свободните туристи. Такситата не са с апарат и имат някакви си техни твърди цени. Случва се обаче и да се пробват да си докарват по двойни тарифи. Пазаруването на местния пазар също не е много евтино. Определя се цената според клиента. По сувенирните магазинчета на местните и сенегалците можеш и да се пазариш, ама няма и какво да купиш в тях. В сувенирните магазини на европейците - цените са твърди и европейски.

В началото на изграждането на туристическия сектор на този остров са, но тъй като нещата се ръководят от европейци цените са и такива. Покупка на апартамент в комплекс - обявена цена около 75-90000 евро. Не знам някой дали въобще купува, но  в Салрей е като строителна площадка в близост до крайбрежните улици.  Пътна мрежа - хубав асфалтов път от 3 год. между летището, града и големите ол инклузив комплекси. Павирани пътища от около 40-50 год. изградени от португалците, свързващи малкото населени места. Всичко останало е оф роуд - камъняк, пясък и прахоляк. Може да се обикаля с джип и пикапи. Ползват и АТВ-та, ама прахолякът е неописуем и ако не си привърженик на този вид усещания трудно ще се пробваш. 

Мирни и дружелюбни хора, но имат голям приток на сенегалци и от Гвинея Бисау. Беше много спокойно и вечер се прибирахме сами пеша до апартамента ни, който беще на около 2 км. от центъра на града. На връщане на летището в Лисабон отворих ФБ страницата на острова прочетох, че последната сутрин докато сме обикаляли из града да обядваме е станала стрелба за наркотици. Не сме я усетили по нищо. Животът си беше бавен и муден по африкански. 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Полската кухня е много интересна, за това винаги когато съм в Полша гледам да й се насладя.

Това са две кулинарни снимки от посещението ми в красивия Гданск, на Балтийско море.

 

Едно от любимите ми ястия - пироги (в Украйна ги наричат вареники, в Русия пелмени). Тези на снимката са "фермерски" - приготвени със стафиди, ядки и пилешко (цена = 8 лв.):

post-47-0-35723400-1403969707_thumb.jpg

 

Един от полските специалитети - татар! Представлява напълно сурово смляно месо. Обикновено се консумира с много лук и сурово яйце, но в случая те бяха отказани от дамата. Месото на снимката е от сьомга, но татар се прави и от други меса (цена = 15 лв):

post-47-0-06420400-1403969709_thumb.jpg

Редактирано от tonik
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ларнака, Кипър - Ocean basket. Уникално вкусно плато. Мидите бяха с чеснов сос, 2 вида калмари - панирани и на плоча, скаридите - фантастични! Незабравимо вкусно!

post-1237-0-01822500-1403971911_thumb.jpg

 

Барселона - тапас в готическия квартал: калмари, пататас бравас (пържени картофи с чеснов и червен сос) и дребна пържена риба

post-1237-0-90679900-1403972187_thumb.jpg

 

Коледен базар в Будапеща

post-1237-0-13525400-1403972281_thumb.jpg

 

Вечеря в Ко Самуи - риба със страхотен сос и за десерт сладолед

post-1237-0-14213900-1403972366_thumb.jpg

post-1237-0-42087000-1403972399_thumb.jpg

 

Отново Ко Самуи - брускети и новозенландски миди в италиански ресторант на Липа Ной Пиер - пристанището, откъдето тръгват фериботите, с които Air Asia с общо три вида транспорт те доставят в Банкок

post-1237-0-94470900-1403972486_thumb.jpg

 

Малайзия, остров Ланкави - коктейл със скариди, риба с пармезан и чеснов хляб

post-1237-0-08251600-1403972649_thumb.jpg

post-1237-0-61302700-1403972703_thumb.jpg

 

Торта в Мадейра, която реално представлява кекс, покрит с шоколад

post-1237-0-47146700-1403972899_thumb.jpg

 

Парижки вкусотиики

post-1237-0-86964100-1403973083_thumb.jpg

post-1237-0-45485200-1403973723_thumb.jpg

post-1237-0-77332600-1403973755_thumb.jpg

  • Харесвам 12
Връзка към мнение
батко Биси

Едно прехвалено естонско лосче. Не че беше зле, но очаквах по-интересен вкус. В последствие разбрах, че някъде предлагали мечешка лапа и щеше да е предизвикателство ако е било истина, но вече си бях тръгнал.

post-1724-0-95748900-1403973869_thumb.jpg

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...

Нещо я позанемарихме тази тема, да я повдигна по малко по-различен начин ;)

Попадна ми следното:
Меню за официалния обяд, даден от Крал Александър в чест на Цар Борис III, двореца в Белград, декември 1933г.

 

10574252_353021534877848_430831136904906

 

 

превод на око ;) :

 

Пилешки бульон

Омар

Шницел от гъши дроб

Кралски фазан

Салата Каприз

Грах с масло

Хавайска бомба? (някакъв сладкиш ще да е това )
Бисквити "Котешко езиче"
Кейк Камембер
Плодове

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Да се включа и аз с един  десерт. Мястото - някъде из джунглата на Бали, след като бяхме на подводница, ни направиха шведска маса.

В листото се слагат от бялото и червеното нещо и се забъркват. Бялото е безвкусно, а другото е сладко и като се смесят, става доста приятно на вкус.

 

post-1179-0-97496900-1414870645_thumb.jpg

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Не съм сигурна дали тук му е мястото, но искам да попитам мога ли да купя в Бг кафяво сирене бруност /норвежко/?

brunost_yay.jpg

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да не ти прозвучи странно, но съм виждал кафяво сирене в Ikea, но гръцката в Солун. Не помня дали беше бруност или е някакъв шведски вариант.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А, не е странно, защо...  :)

То си е съвсем нормално човек да си купи норвежко сирене от шведски магазин в Гърция  :)

Наистина ли в Бг няма никъде?!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не съм сигурна дали тук му е мястото, но искам да попитам мога ли да купя в Бг кафяво сирене бруност /норвежко/?

...

В България не знам дали можеш да си купиш, но он-лай можеш: http://www.amazon.de/Gudbrandsdalen-Gudbrandsdalsost-Molkenk%C3%A4se-Braunk%C3%A4se-Karamellk%C3%A4se/dp/B004134OJK

 

Ако имаш нужда ще помагам, но не знам как стои въпроса със съхранението и дали има изискване за минимална/максимална температура.

 

Мога да проверя и в Германия скоро.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не съм сигурна дали тук му е мястото, но искам да попитам мога ли да купя в Бг кафяво сирене бруност /норвежко/?

brunost_yay.jpg

Brunost ако ,става въпрос за кашкавал с карамел...не се учудвай че в България не може да го намериш.Какъв пазар сме ,че да има такъв тип кашкавал тук....то и gulgeitost няма :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

аз не снимам много храна, вече го отчитам като минус :)

 

 малко от Брселона

 

zsjwv4.jpg

 

k3p0y.jpg

 

и как така никой не е показал къривурст , този , специално, е от Берлин :)

 

2roj90o.jpg

 

 

и картофена супа с люта наденица

 

16li7bk.jpg

 

 

и нещо нетрадиционно, пак от там, но във виетнамски ресторант :) не знам как се казва, но беще много вкусно :)

 

anl9ht.jpg

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Тази тема не е  за пощенливи като мен  :blush: Като изключим няколко кадъра, които ми събраха аксоните на мозъка  :blink:

 

И аз отчитам като пропуск снимане на храна. Било ми е неудобно, признавам. Правила съм го инцидентно. Обаче вечее тръц - и това ще се снима  :) Все пак има едно-две нещица да сложа и аз дан. 

 

Японската серия

 

Тук се бях напъхала в някакво ресторантче в пресечка на Гинзата. Не говореха английски, ръцете доста добре ми послужиха... хах.. Търсех специална храна и тук пишеше, че я има. Купон беше :)

 

DSC01247.JPG

 

DSC01248.JPG

 

DSC01249.JPG

 

DSC01250.JPG

 

DSC01251.JPG

 

В Йокохама 

 

DSC00877.JPG

 

В Камакура, пак Япония

 

DSC01068.JPG

 

Последно от Япония - отновво Йокохама - беше луд купон, щото пак не говореха английски и си избирах по картинка. Мани, мани, мани  :lol:

 

DSC01146.JPG

 

DSC01152.JPG

 

Тайланд, остров близо до Патая - там проядох една камара морски неща и дори да се смеете, мисля че тук ми беше сефтето на скаридите :)

 

DSC00820.JPG

 

Попаднах и на един плаващ пазар в Патая, там нямам никаква идея какво съм яла! 

 

DSC00869.JPG

 

И отново Патая, с колегите от Тайланд. Нямяам никаква идея пак какво беше, но помня че за първи път ядох lobster.

 

DSC00435.JPG

 

Като стана реч за раци, не мога да пропусна crab-а, който ги похапнах за сметка на компанията в Santander. Няма такава вкусотия...

 

1897801_10203452905540670_3430605942218345105_n.jpg

 

Финал и млъквам. Шотландия... Навсякъде се е намърдала и течна храна, откъде ли се е взела не знам  :rolleyes:

 

P1010070.JPG

 

 

 

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

В България не знам дали можеш да си купиш, но он-лай можеш: http://www.amazon.de/Gudbrandsdalen-Gudbrandsdalsost-Molkenk%C3%A4se-Braunk%C3%A4se-Karamellk%C3%A4se/dp/B004134OJK

 

Ако имаш нужда ще помагам, но не знам как стои въпроса със съхранението и дали има изискване за минимална/максимална температура.

 

Мога да проверя и в Германия скоро.

Не съм проверила в Икеа и Nordsee - ще погледна и там, пък после ще го мислим. Може да се разходим и до Берген...  :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Сега виждам тази тема! Едно от основните неща, които правя, когато пътувам е да ям местна храна! :)

 

В едно малко градче в Сицилия - Santa Croce Camerina, в известния местен ресторант Rosa Cambra (не съм сигурен, че го изписвам правилно) срещу 20 евро сервират местна храна, която със сигурност не можеш да изядеш. Дори и половинка вино е включено. Според мен това е много добро предложение!

 

Аранчини с кайма и домати:

post-2151-0-45179300-1417601264_thumb.jpg

 

Запържени червени чушки в зехтин и галета:

post-2151-0-04468500-1417601332_thumb.jpg

 

Картофено пюре увито в бекон и запечено:

post-2151-0-55591200-1417601385_thumb.jpg

 

Картофи в сицилиански стил с маслини, кедрови ядки, селъри, домати, канела... леко кисело на вкус:

post-2151-0-19352600-1417601444_thumb.jpg

 

Рулца от мариновани патладжани с моцарела, рукола и пресни домати, полети със зехтин:

post-2151-0-73838900-1417601521_thumb.jpg

 

"Сицилиански" баници - дебели кори, едните с рикота, а другите с доматен сос:

post-2151-0-09727600-1417601597_thumb.jpg

 

Орикети със сметанов сос, телешка кайма и босилек + лазаня с артишок, спек и рикота:

post-2151-0-75858500-1417601626_thumb.jpg

 

Телешки скалопини с доматен сос:

post-2151-0-87660400-1417601703_thumb.jpg

 

Свински котлет с ароматни трохи:

post-2151-0-31135600-1417601727_thumb.jpg

 

Салатата към основните:

post-2151-0-73198400-1417601747_thumb.jpg

 

И десертът - каноли с рикота и диня:

post-2151-0-20273400-1417601771_thumb.jpg

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

ах тия канолииии, потекоха ми лигите :)

 

аз да продължа с лангос от Будапеща, което си е като голяма мекица, само дето отгоре му слягат всякакви добавки и става да си оближеш пръстите. Лично аз ядох със сирене, кашкавал и някаква сметана и още го помня :)

 

langos-stand.jpg

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

В навечерието на коледните празници, ето нещо, изработено от мен преди няколко години в студентската ми работа - écailler, или отваряч на стриди и морски дарове в един от добрите ресторанти в Лион. Работата е трудна, работи се навън зимно време, често се нараняват ръцете и ви замръзва задника и ушите, но си отядох поне на корем на стриди и миди (сурови), скариди, раци, омари.. мммм

Зимна традиция във Франция, особено на Бъдни вечер и Коледа. Добър апетит :)

post-1318-0-31734000-1417611382_thumb.jpg

post-1318-0-44582300-1417611383_thumb.jpg

  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   2 магеланци

    • Marisha
    • muchachote
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.