Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

Прошуто, моцарела бъфала post-2186-0-45319300-1418369971_thumb.jpg

бретцели post-2186-0-28233500-1418370023_thumb.jpg

обазда post-2186-0-64443900-1418370044_thumb.jpg

кнедли супа post-2186-0-32467100-1418370081_thumb.jpg

кайзершмаан post-2186-0-39847900-1418370117_thumb.jpg

джоланче post-2186-0-87042200-1418370140_thumb.jpg

хм хм хмpost-2186-0-31515900-1418370165_thumb.jpg

картофено рьощи с ябълков сос, пържено в мас post-2186-0-22004800-1418370209_thumb.jpg

 

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Ето зa товa говорим :P
post-72-0-07798600-1418522818_thumb.jpg
450+ грaмa крехко, чисто телешко бонфиле, medium към полусурово опечено, със сос, гъби, мaриновaни мaслини, и мaлки кaртофени топчетa, сaмо топнaти във вряло олио, колкото дa хрупкaт.
post-72-0-10106000-1418522925_thumb.jpg

Нa много местa в Европa съм опитвaл телешки стекове, нa тaкъв досегa не бях. Може би сaмо сръбските се доближaвaт, но пaк остaвaт дaлеч по кaчество, грaмaж и вкус. И в Брaзилия не ги могaт чaк толковa. Сaмите брaзилци признaхa, че южните им съседи сa безспорните мaйстори нa телешките стекове.
Утре ще ги видим колко ги умеят нещaтa с Крaлските рaци :)

A нaвън си е още светло. Aко не бях оглaднял толковa, нямaше дa рaзберa, че е стaнaло 10 вечертa. След седмицa ще си прaзнувaт нaстъпвaнето нa лятото....

Редактирано от wilks
  • Харесвам 24
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Това е въпрос с награда.

Познайте в това тайландско блюдо :), пърженкото какво е и какъв му е соса?

Награда - една българска бира, не тайландска, на следващата сбирка, на която смогна да присъствам...:)

post-1316-0-05100300-1420644710_thumb.jpg

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Също така, бих препоръчал, освен снимки да се посочват и координати на самото заведение...

 

Честно да си призная, рядко снимам в заведенията и обикновено се сещам да направя снимка чак когато всичко вече е ометено на масата. :lol: Иначе съм голям чревоугодник по отношение на храненето в чужбина. Задължително се яде нещо традиционно за района, избира се локална кръчма без кьорав чужденец в нея и т.н. Естествено, имам разни снимки, но все с лицето на съпругата ми, което надали е интересно за вас... :P

 

Като стана дума за Барселона, лично аз бях очарован от различните видове "тапас", както и от прекрасната морска храна. Айде, една снимка, напук на принципите от Барселонета. Заведението е на самия плаж, паеята беше пълна скръб, но за сметка на това кофата с миди и различните "тапас" свършиха добра работа:

 

attachicon.gifBarca.jpg

 

Ако трябва обаче да отворя тема с подобно съдържание, бих започнал с любимото ми заведение от всички посетени от мен в чужбина. Става дума за небезизвестната "Tratoria Da Emilia", която се намира на старото пристанище на Соренто. В тази автентична фамилна тратория е обичала да похапва навремето София Лорен, а качеството на храната (естествено основно прясна риба и морски дарове), както и това на червеното вино собствено производство, е просто изумително. Препоръчвам горещо!

attachicon.gifSorento.jpg

В края на април ще съм в Соренто, задължително ще посетя местенцето, да проверя дали това, което казваш, е вярно!:)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Тъй като съм в пустинята в момента (работя по контракт)тук пробвах шоколад с камилско мляко и шейк с фурми.Обичам техния чай с кардамон и кондензирано мляко и вече черпя колежките с него:))

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ресторанти има много и различни, ето някои предложения.

От Испания, моркса паейа, но да е не е в първата кръчма, понеже там са като за туристи..

Тази на снимката е мое производство, доста ми костваше, докато стана добър. Вътре освен зеленчуците и ориза има два вида риба, скариди, калмари, два или три вида миди. Някъде слагат и малки рачета за вкус

034803439.jpg?r=0

 

Едни от най-интересните и вкусни неща съм ял са при  Баските, това е типичен тяхен бар с т.нар. тапаси, невероятни са. Пробва се наред за по-лесно.

034803438.jpg?r=0

 

Във Франция щях да се пръсна от ядене на току що извадени стриди, беше на полеви условия, но беше чудно преживяване. Изядохме една касетка.

034803441.jpg?r=0

034803440.jpg?r=0

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Чая с кардамон и мляко го открих покрай индийските ми колеги, страшно вкусен го правеха :)

 

Малко индийска кухня (от Южна Индия):

- кулфи (сладолед)

DSCF0424.JPG

 

- няколко вида дал с ориз и хляб пури:

DSCF0772.JPG

 

- от тук не помня кое точно какво е, но се разпознава хляба пури отпред, отзад жълтото с черните точки, мисля е "докхла" (гужаратски специалитет), в чашката има ласи и до него нещо като "парата" (плоска питка, обикновено със солен пълнеж), вътре с нерафинирана палмова захар (jaggery)

DSCF0597.JPG

 

- два десерта тип "kheer" - с ориз (нещо като мляко с ориз) и фиде

DSCF0773.JPG

 

- закуска - отпред е доза (палачинка от оризово брашно), а отзад кръглото като поничка, е "вада" (нещо като пържена поничка от леща с къри):

DSCF0476.JPG

 

Френска кухня иска ли някой? ;)

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към мнение

Turkey ,Istanbul - един от моите фаворити,обожавам стария град и съм като гид :)post-2687-0-04998100-1422990750_thumb.jpgpost-2687-0-71851900-1422991146_thumb.jpgpost-2687-0-86267600-1422989128_thumb.jpg

                                                                                                                                                 post-2687-0-07852500-1422990025_thumb.jpg

турска кухня

post-2687-0-86267600-1422989128_thumb.jpg

post-2687-0-90432200-1422991472_thumb.jpg

post-2687-0-40524800-1422990367_thumb.jpg

post-2687-0-12455500-1422989423_thumb.jpg

post-2687-0-75853500-1422989710_thumb.jpg

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Ето малко балийска храна и от мен. По принцип нямам отношение към храната - ям когато съм гладна и рядко ми се прияжда нещо конкретно. В чужбина винаги пробвам местната храна, но никога не ми идва на ум да я снимам. Снимките в Бали са изключение, тъй като освен от вкуса, бях впечатлена и от усета за красивото, с който се прави всичко, включително поднасянето на храната.

Първата снимка е на традиционно балийско ястие с риба /не помня име/, поднесено в бананово листо. Люто, но вкусно :) . Консумирано в "Лотус" кафе, Убуд.

post-1617-0-11501200-1422994833_thumb.jpg

 

И кордон бльо, пак в Убуд

post-1617-0-36894500-1422995065_thumb.jpg

Не че на другите места не сме яли вкусна храна, но изобщо не ми е хрумвало да я снимам :)

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Установих, че имам много малко снимки на храна във Франция :lol:

 

Малко елзаски специалитети (от Колмар):

- нещо средно между кюфтета и кнедли

DSCF0105_resize.JPG

- "манала" - човечета от бриошово тесто, които се ядат на Никулден с чаша горещ шоколад и мандарини

DSCF0142_resize.JPG

- различни видове коледни бисквити и сладкиши

DSCF0264_resize.JPG

 

Провансалската следа:

- различни видове хляб на пазар в Екс-ан-Прованс

IMG_0025_resize.JPG

- представителна извадка от разни местни специалитети - рататуй, салата с тостове с козе сирене, маслинова паста (тапенад)

IMG_0055_resize.JPG

- calissons d'Aix - сладки от бадемово брашно, портокалови кори и захаросан пъпеш, покрити със захарна глазура

IMG_0074_resize.JPG

- фугас, козе сирене Банон и смокини (без да забравяме розето):

IMG_0019_resize.JPG

 

Перигор:

- тарта с орехи

20082014-IMG_0236_R_resize.jpg

- козе сирене с кимион в хрупкава коричка

29082014-IMG_0617_R_resize.jpg

- патешки дроб

29082014-IMG_0623_R_resize.jpg

- телешко в бирен сос

29082014-IMG_0632_R_resize.jpg

  • Харесвам 14
Връзка към мнение

post-2186-0-93780800-1423039170_thumb.jpg Мадрид, сандвич със сьомга

post-2186-0-41859600-1423039271_thumb.jpg Фуертвентура, Ла костило, най-вкусната риба, която съм яла - морски костур с чесън и канарски картофи

post-2186-0-92350200-1423039344_thumb.jpg корабна закуска в Атлантическия океан

post-2186-0-43735700-1423039429_thumb.jpg катплана с Октопод, Мадейра, Португалияpost-2186-0-65486200-1423039478_thumb.jpg козе сирене с различни видове местни сосове -  с мед, с чушки и зеления не знам с какво е , ама е супер. Ла палма

post-2186-0-13727000-1423039552_thumb.jpg тапас, тенерифе

post-2186-0-26055800-1423039591_thumb.jpg свински медальони с картофи, Санта круз, Тенерифе

post-2186-0-15562600-1423039639_thumb.jpg чийз торта, пак там

post-2186-0-32689100-1423039688_thumb.jpg джоланче с биричка, Мадрид, ама в немско заведение

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Ако отидете в Залцбург опитайте един от най-добрите австрийски десерти - Залцбургски нокъл.

Това на снимката е за двама със сладко от ягоди. Струва 12 евро и съм го поръчал в кафе "Моцарт" на една от централните търговски улици.

post-2151-0-28034300-1423041077_thumb.jpg

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

В Прага в много заведения предалагат "Чеснова супа". Най-накрая си я поръчах. Не ми хареса! :)


 

post-2151-0-58908500-1423129987_thumb.jpg

Редактирано от Miro
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Супа Том Ян навсякъде из Азия, където може. За мен това е най-страхотната вкуснотия от морски дарове с лимонова трева. И там, каквото друго се полага. ;) обикновено студеееена биричка, че нали е лютичко ;)

 

post-1504-0-57122000-1423130339_thumb.jpg

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

И още едно характерно ястие от местата, които посетих в Коледното-Новогодишното си пътуване - гулаш! Ние си го знаем като унгарско, но на практика във всички заведения, в които бях във Виена, Братислава, Краков, Прага предлагаха гулаш. Този от снимката по-долу го ядох в Прага. Сервиран така, в хляб с хрупкава коричка... много добро!post-2151-0-48161200-1423130487_thumb.jpg

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Морска португалска кухня, пипала от октопод по Алентехо

DSCF1050.JPG

IMG_6079.jpg

IMG_7102.jpg

Риба меч на скара

IMG_7103.jpg

Малки калмари на скара

IMG_7319.jpg

Тон на скара, неочаквано сочна беше

IMG_7607.jpg

Азорски специалитет, за двама души, една тенждара големи парчета различни риби! Невероятна беше

IMG_7705.jpg

Непознати за мен рибоци, собствено барбекю

IMG_7781.jpg

4 вида меса+наденици+зеленчуците, готвени в дупка в земята в близост до гейзерите в Азорите!

 

  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Ошко, със змиите ни нахраниха във Виетнам. Една от най-старите ферми. Имам им визитката ако искаш да я посетиш. В тази ферма хранят и с други животинки, но е.... ммммм.... меко казано неприемлива храна за мен.

 

 

Angelika, ако пазиш визитката за фермата за змиите, дай моля име и адрес. Ако навия другите и има възможност, да пробваме. Да разбирам, че си доволна от вкуса?
Връзка към мнение

Не я намерих, но като отряд един за бързо реагиране ми помогна дружка и член на форума апропо! 

 

Много сме! Силни сме! Благодаря ти, Светлуш ! :)

 

А ето го и адреса на фермата, където нашето знаме го пополазиха представители на актуалното меню ! 

 

 

Mr. Nguyễn Văn Dực's House in Lệ Mật Snake Village !

 

 

 

Линк със много инфо, снимки, и клипове http://www.phuocndelicious.com/2011/04/03/snake-banquet/

 

 

Бон апетит!!

Редактирано от Angelika
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Вчера в Гърция опитах от тази приказна риба - писия.

Хубаво е да се експериментира. Макар и да не съм супер почитател на рибата, този екземпляр много ми допадна. Освен средната кост, има и отстрани, но останалото е без кости и много вкусно. Такъв рибок обаче не е за сам човек, за да не пукне от преяждане :P

post-1179-0-98413000-1424121355_thumb.jpg

 

А този десерт го сервираха в една таверна, като комплимент от заведението уж, защото сме направили по-голяма сметка. Аз обаче си мисля, че комплиментът го правят по-скоро, за да преглътнеш по-лесно сметката :)  Така или иначе, сладоледът е ефектен и много вкусен :wub:post-1179-0-72583600-1424121640_thumb.jpg

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.