Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

преди 21 часа, Емика каза:

Много хубаво кюнефе в София правят в р-т Голдън Неро на Витошка 180, приготвят го на момента.

Купувала съм си и от турците на площад Македония, на спирката, не беше хубаво, беше престояло доста време.

Да си кажа за Варна :) В Турския ресторант, който е в района на гарата, правят уникално кюнефе. Струва 5 лв. Толкова се бях зарибила, че една колежка с връзки ми намери суров кадаиф да мога да се пробвам да го приготвя вкъщи, а аз на свой ред организирах женско парти на по кюнефе с вино :) Естествено не ми се получи, но си го изядохме с удоволствие. 

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

 

На 14.06.2017 г. в 20:25, Boreto каза:

Например, за две ходения в Тайланд и обикаляне по какви ли не закрити и открити пазари така и не открих къде се предлагат скакалци и подобни традиционни специалитети, за които съм чувал. Явно трябва да търся по-целенасочено :)

 

О, има в изобилие в Чанг Рай. Бях се зарекла да опитам, но така и не ми дойде смелост.

IMG_2425.thumb.JPG.e5071e8f6b7661b8f46da54ff11e7ef4.JPG

Изключително ми хареса чийз кейка и палачинковата торта с чай,следвайки магелански препоръки:

IMG_2272.thumb.JPG.6fd354003a1fff6539fca0e96151b175.JPG

 

IMG_2271.thumb.JPG.f20c0923d7fc6411c29ce7fa6196f56e.JPG

За морските дарове няма да споменавам, тъй като са любима храна на мнозина. :)

 

 

 

 

  • Харесвам 10
Връзка към коментар
13 minutes ago, liliya said:

 

О, има в изобилие в Чанг Рай. Бях се зарекла да опитам, но така и не ми дойде смелост.

IMG_2425.thumb.JPG.e5071e8f6b7661b8f46da54ff11e7ef4.JPG

Изключително ми хареса чийз кейка и палачинковата торта с чай,следвайки магелански препоръки:

Супер!! Като ги гледам, със сигурност бих пробвал поне 2-3 вида :) И сега като се заговорихме за тайландска кухня, с радост установявам, че най-накрая (отново) ще има тайландски ресторант в София от идния понеделник. Йехааа!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Някой от посетилите Страсбург би ли предложил някое от местните ястия които да опитаме. Пък ако и помогнете с някое хубаво и евтино заведение, безценни сте. :)

Предварително благодаря на отзовалите се

Връзка към коментар
преди 33 минути , Костов каза:

Някой от посетилите Страсбург би ли предложил някое от местните ястия които да опитаме. Пък ако и помогнете с някое хубаво и евтино заведение, безценни сте. :)

Предварително благодаря на отзовалите се

Най-популярният местен (за Елзас) специалитет e Tarte flambée  (Flammkuchen на немски) - това е нещо като пица, но тестото обиконвено е много тънко, почти като палачинка, отгоре с лук, наколко сирена (най-типично е местното Мюнстер) и тънко нарязано беконче. Има няколко разновидности - традисионел, а л'алзасиен, гратине ..., може да е и с други добавки като гъби, например.
Цената в обикновен ресторант е между 8 и 12€
Върви както с бира така и с вино, и понеже за района е характерно бялото вино, аз си взимах Ризлинг или Силванер, в типичните елзаски чашки със зелено столче:
DSC00115.thumb.JPG.acb05bb0e5cebbeb146d003ecd12c42a.JPG

DSC00588.thumb.JPG.a4e8578c3be00752ad7c0a809f58c5cd.JPG

 

Другото много характерно за Елзас е Choucroute - кисело зеле, приготевно с разни мръвки и вурстчета и евентуално картофи. Аз понеже не съм голям фен, не съм пробвал, затова снимката е от нета:
10025063_1373796468.jpg

 

Също така, аз във Франция винаги хапвам и лучена супичка, не е специално характерно за Страсбург и Елзас, но си е френско:
 

 

DSC00467.thumb.JPG.11a8837e7ab24f201d70fc874703d9f6.JPG

 

 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 20
Връзка към коментар
преди 15 минути , Фичо каза:

Най-популярният местен (за Елзас) специалитет e Tarte flambée  (Flammkuchen на немски) - това е нещо като пица, но тестото обиконвено е много тънко, почти като палачинка, отгоре с лук, наколко сирена (най-типично е местното Мюнстер) и тънко нарязано беконче. Има няколко разновидности - традисионел, а л'алзасиен, гратине ..., може да е и с други добавки като гъби, например.
Цената в обикновен ресторант е между 8 и 12€
Върви както с бира така и с вино, и понеже за района е характерно бялото вино, аз си взимах Ризлинг или Силванер, в типичните елзаски чашки със зелено столче:
DSC00115.thumb.JPG.acb05bb0e5cebbeb146d003ecd12c42a.JPG

DSC00588.thumb.JPG.a4e8578c3be00752ad7c0a809f58c5cd.JPG

 

Другото много характерно за Елзас е Choucroute - кисело зеле, приготевно с разни мръвки и вурстчета и евентуално картофи. Аз понеже не съм голям фен, не съм пробвал, затова снимката е от нета:
10025063_1373796468.jpg

 

Също така, аз във Франция винаги хапвам и лучена супичка, не е специално характерно за Страсбург и Елзас, но си е френско:
 

 

DSC00467.thumb.JPG.11a8837e7ab24f201d70fc874703d9f6.JPG

 

 

Благодарско, Фичо!

А бе гледах ги аз тия неща, ама си викам: " Това ще да е пица", а то не било. Пък и лучената супа, напомня ми за любимия ми сериал - Ало ало. И това с киселото зелце ще опитаме. :)

 

Редактирано от Костов
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

аз пък да се *оплача* малко - миналия уикенд във Франкфурт се чучнахме за вечеря в ..... италиански ресторант /нещо вурстове и наденици не са ни на сърце, та не сме търсили местни специалитети/

 

обаче менюто само на немски.... в общи линии различихме пастите и пиците, и логично в най-предната част локализирахме, че трябва да е антипастата - имаше няколко предложения от типа

 

6   jdjdlsjhdjjsjhhhssfftlldldldlddjxxxudjejddggdu /тотално невъзможна дума за прочитане и произнасяне/

12 jdjdlsjhdjjsjhhhssfftlldldldlddjxxxudjejddggdu

 

и ние възхитени решихме, че това са брой видове salami & formaggio

след кратко колебание дали да сме много или малко лакоми  и след сладка раздумка със Салваторе как скоро сме били в Палермо, смело забучихме пръст в това дето беше 6 вида

 

след 15 минути на масата тържествено пристигна една чинийка с 6 охлюва :wacko: и няколко уреда да ги ядем!

викам сега като ни домързя да отваряме translator-a предварително дай поне да изгледаме някое видео как се чупят и смучат и тн... стана ми леко зле само при мисълта и първите кадри, хич не обичам разни лигави неща и черупки

 

добре че този Салво загря как се назландисваме и суетим десетина минути, та деликатно ни прошушна на ухо ако не ги щем да си ги вземе, което бързо приехме като най-добрата му оферта и се отървахме.... но съм доста озадачена, досега никъде в Италия не съм виждала охлюви в няколко вида като антипаста, типично ли е изобщо?

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Костов каза:

Някой от посетилите Страсбург би ли предложил някое от местните ястия които да опитаме. Пък ако и помогнете с някое хубаво и евтино заведение, безценни сте. :)

Предварително благодаря на отзовалите се

Да допълня Фичо с малко сладки неща:

- може да пробвате още и "Куглоф" (kouglof)- бриошоподобен, като силно бухнал кекс. Бива в сладък и солен вариант

kouglof-400x300.jpg

- боровинкова тарта

000000000000058747_E2.jpg?sw=600&sh=350

- или тарта с прясно сирене (нещо като чийзкейк) - tarte au fromage blanc

tarte-au-fromage-blanc-400x300.jpg

 

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
Преди 1 час, Роца каза:

Да допълня Фичо с малко сладки неща:

- може да пробвате още и "Куглоф" (kouglof)- бриошоподобен, като силно бухнал кекс. Бива в сладък и солен вариант

kouglof-400x300.jpg

- боровинкова тарта

000000000000058747_E2.jpg?sw=600&sh=350

- или тарта с прясно сирене (нещо като чийзкейк) - tarte au fromage blanc

tarte-au-fromage-blanc-400x300.jpg

 

Е това преди лягане  и тия сладкиши направо си е брутално.... голям тараш падна у дома в шкафовете за сладичко. :dancing:

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Мезеджийско видео от Кипър, вдъхновението ми дойде след като набарах в супермаркета едно хубаво ''съветско'' мезе, заглавието е на руски, защото статистиката на моя канал в ю-тюб сочи, че го посещават най-много зрители от Русия, маслинките пък са домашно производство :lol::drinks:

https://www.youtube.com/watch?v=N-REXYZ6bfc

Връзка към коментар
1 hour ago, Yabandzhieva said:

 

IMG_20170702_104308.jpg

Никога не бях пробвала севиче Манаби.Е имах тази възможност вчера вечерта в един от най новите ресторанти в Кито URKO, koйто представя по нов модерен начин Еквадорскста кухня.

20170701_203013.jpg

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Воденицата 3, Крива Паланка, Македония.

Вериятно е известна на доста от вас с огромните вкусни порции. Нормална салата  на снимката се яде от 2-3 човека поне, голямата е за 4-5 човека и струва цели 6,50лв. Плескавицитпе са по 1 педя.

Все си мислех, че има скрита камера, просто не реално изглежда всичко.

IMG_0160.thumb.JPG.65505a091c8a955e9a306a0c7ac17bac.JPGIMG_0161.thumb.JPG.45144c09d9cc8bd9ef545a17c27afeeb.JPGIMG_0162.thumb.JPG.c8f9053ab8bea939613caf5bad84d83d.JPG

 

 

  • Харесвам 34
Връзка към коментар
преди 12 часа, Alexander каза:

Вчера пробвах в Македония бозолед, както се досещате е наливна боза със сладолед. Много добра комбинация

Аууу, бях я забравила, пили сме я преди години. Невероятно добра комбинация за тънка талия:lol:

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
На 17.06.2017 г. в 21:26, antea каза:

Италия охлюви

Имаме един приятел половин италианец, когото галено наричаме жабарче. Той е от севера, Бергамо, но се изненада. Казва, че жабари викат на французите, а италианците наричат охлювари, защото предпочитали охлюви. 

Тогава и аз се замислих дали у нас по погрешка викаме жабари на италианците, а по света е  различно. 

Ако може някой поживял повече на място да ме просвети. Коя нация какво предпочита. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Тони каза:

В Бърно.

FB_IMG_1502466480191.jpg

FB_IMG_1502466493867.jpg

FB_IMG_1502466499073.jpg

FB_IMG_1502466504131.jpg

FB_IMG_1502466509055.jpg

FB_IMG_1502466515392.jpg

FB_IMG_1502466521117.jpg

FB_IMG_1502466526498.jpg

FB_IMG_1502466570963.jpg

Най - вкусния джолан го хапвахме там : Mendlovo nám. 158/20, 603 00 Brno-střed-Staré Brno, Чехия. Направо ви завидях. 

Не пропускайте 3D фонтаните , много са красиви :)

П.C.Много приятно място. Два пъти съм била там и пак ми се ходи. Разбунихте стари страсти. Ако имате време обиколете и язовира Brno reservoar. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.