Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

  • 2 седмици по-късно ...

Спонтанен избор зо Новогодишна вечеря  при пътуване до Атина- на 12 етаж на хотел Best western Dorian in. 
Новогодишното меню - отлично изпълнено, а гледката от 12 я етаж уникална на всички посоки, отвсякъде фойерверки. 

IMG_1644.jpeg

IMG_1654.jpeg

IMG_1656.jpeg

IMG_1657.jpeg

IMG_1646.jpeg

  • Харесвам 17
  • Браво 4
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Отново спонтанен избор в Gold souk ресторант  насред пазара. 
Ориз  със скариди, пържен и със зеленчуци и пилешка шуарма.

Най- приятен беше Карак чай, черен чай с мляко, подсладен и със шафран и още нещо. Всички местни го пиеха. 
Евтино и вкусно. 

IMG_1871.jpeg

IMG_1872.jpeg

IMG_1874.jpeg

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
  • 3 седмици по-късно ...

Тайланд....даже и на летището храната е вкусна 🙂 Чак ме е срам от количеството храна, което ще ви покажа, но в своя защита ще отбележа, че бяхме три човечета и понякога ни оставаше 😄 От снимките опитах....всичко 😄 

 

DSC_0041-2.jpg

 

DSC_0042-2.jpg

 

DSC_0049-2.jpg

 

DSC_0058-2.jpg

 

DSC_0060-2.jpg

 

DSC_0061-2.jpg

 

DSC_0078-2.jpg

 

DSC_0100-2.jpg

 

DSC_0107-2.jpg

 

DSC_0110-2.jpg

 

DSC_0195 (2)-2.jpg

 

DSC_0213 (2)-2.jpg

 

DSC_0215 (2)-2.jpg

 

DSC_0222-2.jpg

 

DSC_0264-2.jpg

 

DSC_0397-2.jpg

 

DSC_0406-2.jpg

 

DSC_0416-2.jpg

 

DSC_0525-2.jpg

 

DSC_0537-2.jpg

 

DSC_0556-2.jpg

 

DSC_0586-2.jpg

 

DSC_0682-2.jpg

 

DSC_0693-2.jpg

 

DSC_0695-2.jpg

 

DSC_0714-2.jpg

 

DSC_0912-2.jpg

 

DSC_0915-2.jpg

 

DSC_0916-2.jpg

 

DSC_0054 (2)-2.jpg

 

DSC_0118 (2)-2.jpg

 

DSC_0120 (2)-2.jpg

 

DSC_0129 (2)-2.jpg

 

DSC_0150 (2)-2.jpg

 

DSC_0299 (2)-2.jpg

  • Харесвам 22
  • Шок 4
  • Браво 10
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Занзибар. Храната там се оказа много по мой вкус.

Почти всички хотели са поне с включена закуска, която започва така. Мангото в Занзибар е великолепно!

 

20240209_130657.jpg.2025be75bf4328971c7652de776b50ea.jpg

 

Този хотел специално го държат турци и второто ястие на закуска след чинията с плодове беше различно всеки ден.

 

20240205_083758.jpg.66edf526c1dd95e3424d6f693a810dea.jpg

 

Имаше даже япрак сармички с ориз и стафиди в най-добрите турски традиции. :smile3:

 

 

20240207_084549.jpg.bc77b2eaafbe4d25af745f2763c7a4d5.jpg

 

Или самоса (пълненото пържено тестенце) и чапати (прилича на гьозлеме без пълнеж).

 

20240206_083707.jpg.765268e59e945bb4d273861ca9fd98f7.jpg

 

Палачинки.

Предлагаха и трето ястие – яйца, пържени филийки плюс каквото още искаш, но ние бихме отбой още на второто.

 

Готвачът ни беше много добър и пробвахме почти цялото неголямо меню.

 

20240206_204957.jpg.c75f4183cca422bf69289b819315087a.jpg

 

Салата с авокадо и биряни с октопод. Авокадото също е безумно вкусно, не бях яла такова. Можете да ми се смеете, домъкнах си две в България. По 800 гр. бройката за долар.

Толкова прекрасни подправки да имаше в това биряни, че аз дето не обичам ориз, си облизах пръстите. Това са единични порции - стават за двама.

 

Успях за десет дни да изпия цели три бири. :smile3: Бирата е по 2$.

 

20240205_125259.jpg.70005cb360fa24f9ec829e042b370366.jpg

 

 

20240206_205010.jpg.0e25e49ddf85d33fe17c587d3ea7f24a.jpg

 

20240209_145238.jpg.274ebe4c9d5d5dbd1374d4e041ba4bbf.jpg

 

И малко повече вино. :smile3:

 

20240207_190535.jpg.ef8aa3eb08c50a050ff0b2928dca6e5e.jpg

 

Малките заведения нямат хладилници за храна и всичко е уловено същия ден.

 

Калмарите са най-вкусните досега.

 

20240207_192041.jpg.d5d90442b77f653e78829c463e2518d8.jpg

 

Октопод с кокос.

 

20240207_163842.jpg.d3380989403cdb4db404ead8af965c17.jpg

 

Всички основни морски са на цена макс. 10 долара.

 

Бяхме в малко съседно капанче за омазване. И това е по 10$, но нямаха студено вино.

 

20240205_194600.jpg.8be388a0d42d62f4d81fc18c8ad24108.jpg

 

20240205_194620.jpg.adaca91e05f4c0a82ae7a0f5e569d919.jpg

 

Други калмари, гриловани, пак вкусни.

 

20240208_141712(0).jpg.d98e3f79dd3f0374708a2bd322791741.jpg

 

Всичкото ядене ни омръзна на петия ден и няколко пъти вечеряхме коктейли с кашу и манго. :smile3:

В Стоун Таун на пазара има страхотни плодове, но не бяха много склонни да намаляват цената, за оборот просто ни дадоха още без пари. 

 

432703533_427510506510704_4428846356382394813_n.jpg.a688f62ad78d3e306667f6229b432d64.jpg

Личи

432779495_1649402472553825_1076059431700052312_n.jpg.b57f007ea48965534bf0b36c5f6a4dbd.jpg

 

Има и богат рибен отдел. 

 

432794233_2404665423054601_2022313993492013947_n.jpg.2d686c03f63feaa459bb567845837f8c.jpg

 

431364074_1597758030991436_56998000756894491_n.jpg.5318e4fe9923e800ddb1037ee1a00cf5.jpg

 

Продава се какво ли не – сушена риба в торби и сушени насипни скариди, където да не казвам какви насекоми лазят.

 

В Стоун Таун има супер приятно заведение Secret Garden.

427963656_10161453769502148_8472822614179699723_n.jpg.dd675468de39db2a358d26c4536c31fd.jpg

 

Бяхме за късен обяд, дадоха ни едно лист-меню с 6-7 ястия, за вечер може и да е различно.

 

432810574_437645792083105_1417467609187674534_n.jpg.14ce259bf8a48786f3a3058cb7f0d7de.jpg

 

Основите са различни, а гарнитурите - еднакви за всички. Аз вече не щях да видя риба/морски и съм на зеленчуково къри с кокос, специално поисках spicy, но не беше кой знае колко. В другата чиния е риба тон. 

От месата се предлага само пилешко навсякъде. Другарчето яде веднъж къри и силно одобри.

 

Вечерният пазар с улична храна в Стоун Таун. Пихме една захарна тръстика. После се прежалихме и си взехме по нещо, на което там му викат пица, но за мен е гьозлеме – пекат се няколко отделни кори и после се пълни и пак пече. Плънките са поне двайсет. Аз ядох с авокадо, домати и сирене. А има със сирене и течен шоколад. :)

 

432826876_421956590245780_4070413775731548528_n.jpg.56c296a9705a8d3d6c8b58eac774b4b7.jpg

 

Има и рибни (и т.н.) шишчета, но пасувахме.

 

419133280_1097272221567944_7193043341860669423_n.jpg.0489e3ca1a786461ee9974dcc0d73c39.jpg

 

Последствия нямаше.

 

 

Преди това минахме през Милано, където посетихме тратория с кухня от Рим (аз месо не ям, а миланската кухня е основно месо + ризото). 

 

20240202_211210.jpg.92ef06b29706101d2e41dc84aa5ce165.jpg

 

Печен артишок, четири пържени маслини с телешка кайма, а на преден план панирани листа от салвия - много свежи и немазни.

 

20240203_121442.jpg.e69b91ff994043771af1c949f1804985.jpg

 

И един сандвич от по-специална сандвичарница в Бусто Арсицио – октопод, спанак, филирани бадеми и нещо за намазване. Октоподените сандвичи от Бари сдадоха първото място. :smile3:

 

 

 

  • Харесвам 27
  • Браво 7
Връзка към коментар
преди 28 минути , Argentique каза:

Занзибар. Храната там се оказа много по мой вкус.

Почти всички хотели са поне с включена закуска, която започва така. Мангото в Занзибар е великолепно!

 

20240209_130657.jpg.2025be75bf4328971c7652de776b50ea.jpg

 

Този хотел специално го държат турци и второто ястие на закуска след чинията с плодове беше различно всеки ден.

Кой е този хотел?

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
преди 9 часа, Bella A каза:

От.Закуската - Шри Ланка. 
има израз на уважение и към католическия Великден. 

IMG_0181.jpeg

IMG_0182.jpeg

IMG_0187.jpeg

IMG_0188.jpeg

IMG_0186.jpeg

IMG_0183.jpeg

Какво гледаме? Всичко ми изглежда стандартно - бюфет в хотел, храна тип "за туристи". Няма обяснения, кое е интересното, кое е типично шриланско, кое ви впечатли, кое ви е вкусно, какво бихте препоръчали? 

Не се заяждам, само се чудя тези снимки какво допринасят в темата, която се казва "Кулинарен туризъм или какво да ядем по света". 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Да, стандартна закуска в хотел, но има и снимка с етикети за местни самболи, не само за познатите индонезийски, както и ястие кошничка от оризово брашно като палачинка, с яйца отвътре и се пекат в малък тиган тип уок. . 
Етикетите са вместо обяснение, затова са снимките. 

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Gnocchi fritti - специалитет, типичен за областта Емиля Романя. Известни са и под други имана, но въпреки че се наричат ньоки, нямат общо с пастата. По- скоро са от рода на бухти и мекици, сервират се с прошуто крудо, мортадела и други колбаси и сирене Squacquerone, което е кремообразно, но може и с други сирена, обикновено като предястие и към вино. 

IMG_20240429_084847.jpg.befe8298aa6e3c5af90b3c35ff7e1ab7.jpg

 

  • Харесвам 20
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Кулинарният туризъм в Пулия е изпитание за всеотдайния кулинарен турист - как да намери място за още нещо вкусничко и как да не се натаралянка още по светло с прекрасните им вина. 😂

@Argentique беше из Пулия с майка си, а  майка й е по-голям фен на храната дори от самата @Argentique, само дето не й личи толкова. 

Като свой личен провал отчитам, че не успях да я убедя да пробва конски кюфтета или конска яхния в Лече. Не че аз бих ги яла, но е хубаво да подкокоросаш някой друг да излезе извън познатото. 😂

Лече и областта Саленто са върхът на пулийската кухня. Сядаме в заведение и ни дават винена листа, в която само вината на чаша са шест страници, бутилките са отделно. Добре започваме.

 

20240425_190230.jpg.9fba18606e31b43f77c012a84a349f12.jpg

 

Паста орекиете в различни вариации.

 

20240425_191828.jpg.8394b5695c3b9fbcfadb753d7d4d3b83.jpg

 

Хлябът в Саленто е отделна песен. Кой яде хляб преди паста? Е, като дадат кошничка с хрупкави тарали, тъмен хляб с орехи и известният бял с кора от Матера, никой няма да му устои.

Снимки няма, както няма снимки и на безбройните бурати и други сирена, изядени вечер вкъщи.

 

20240426_202327.jpg.15c092ae7303ca6fcbaae5c57759bba8.jpg

 

Лазаня.

 

20240426_122954.jpg.d22cebd84cd5e8f09370779ec6067a5f.jpg

 

Певецът Ал Бано пък си имал винарна в Саленто и продукцията му се продава в кварталния магазин.

 

20240426_214917.jpg.eb03225b012c41e39c1131cfc3c57a93.jpg

 

В Монополи нещата са туристически,  цените по-високи,  но хубава храна има.

 

Комплиментът от заведението:

 

20240427_125135.jpg.0024b331ce1764360e8190be91dd9285.jpg

 

Салата с октопод с толкова добре подбрани съставки /морков, пюре от целина, фенхел/ и сос, който беше облизан от чинията.

 

20240427_204608.jpg.d6e901adb2399452e8a84ce1ffaec03a.jpg

 

Фрито мисто за двама.

 

20240427_204626.jpg.4e41535c7a2950e918c0dc9ba4564e59.jpg

 

Сладолед в Монополи 

 

20240427_204526.jpg.81aea28f9bb40ef7fde24d4bfb630e04.jpg

 

Изядохме и по едно пастичото лечезе за идеята. Снимки на деянието няма. 😃

 

20240427_141130.jpg.5b4529c7b9916af2b85554f6f9f0f8d4.jpg

 

В Полиняно в неделя е кошмарно откъм натовареност по заведения. От радост, че намерихме места, поръчахме бутилка примитиво. Наложи се да дам всичко от себе си, за да не остане. 😄

 

20240428_120628.jpg.08394745b022b56e01b751320f6baf04.jpg

 

20240428_192845.jpg.4e349857c3901c8cbe072d22c0e265b3.jpg

 

20240428_122252.jpg.4800dddca8075dd3b3df7456d19ab1a8.jpg

 

В Бари сядахме все в Стария град по непретенциозни места и в La Cantina dello Zio, дето го знам от преди. 

Пица за 4 евро в едно народно кръчме.

 

20240429_123512.jpg.e15e5fe233a11b27e0b55a05fb3426bb.jpg

 

При Zio, където дават таралки и маслини за мезе.

 

20240430_195237.jpg.16f9b588a9f2b3f1d947ab842713876c.jpg

 

Два пъти ядох грилован октопод и се отказвам да се боря повече с това жилаво животно в Пулия. В Испания и Португалия са експертите в сферата.

 

20240430_195220.jpg.7113371587ef3c35dda9a0b56aab6fdc.jpg

 

Лазаня.

 

20240430_130143.jpg.bace52224919f4d0268a2c26916fb248.jpg

 

Странни зеленчуци продават в любимия ми супермаркет в Бари Dodeca. Прочетох - нещо средно между краставици и диня! 😁

 

20240430_141859.jpg.a195a758ad49b8836b2dfcc82bd63cd3.jpg

 

Телешко някакво, консуматорът остана доволен.

 

20240501_124704.jpg.8cd3748283c9f902055432b655289bb3.jpg

 

 И единственият десерт за седмица - вариация на тирамису с шотче Амаро Лукано за разкош.

 

20240501_194417.jpg.57d62c02e9d6b36cfaa137659175383b.jpg

  • Харесвам 29
  • Браво 6
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 14.05.2024 г. в 22:44, Argentique каза:

Кулинарният туризъм в Пулия е изпитание за всеотдайния кулинарен турист - как да намери място за още нещо вкусничко  

20240501_124704.jpg.8cd3748283c9f902055432b655289bb3.jpg

@Argentique, ти нямаш сърце! 😁

  • Харесвам 3
  • Смея се 4
Връзка към коментар

Seogwipo. Барбекю от черното прасенца от Jeju. Месото е от различни части на прасенце. Месото не е само това на снимката, няколко пъти донасяха кюфтета, наденички,  кожички. Снимките са до и след преяждане:biggrin:. Имаме и подарък от заведение, шишенце с подправка от мандарини. Тук има цели плантации с мандарини.

IMG-1acd6b91559570e9e0342f02db55c0e2-V.jpg

IMG-5bb9fa72077522e9b2aaa01d72b88e29-V.jpg

  • Харесвам 26
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.