Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

Публикувано:

Аууу, за злояд човек като мен, който се мръщи даже на повече сланинка по пържолата и не вкусва шкембе чорба, тая тема придоби ужасителен уклон :D

Но след се стигна до там - сещам се заонова  италианското сирене с червейчета :D

 

 

а тук още гадорийки от цял свят :D  :

 

http://www.youtube.com/results?search_query=Bizarre+Foods+with+Andrew+Zimmern&oq=Bizarre+Foods+with+Andrew+Zimmern&gs_l=youtube.12..0.1255.1255.0.5701.1.1.0.0.0.0.137.137.0j1.1.0...0.0...1ac.2.11.youtube.zLvfiqQt13o

Ееее, драго ми е да намеря съмишленик, който не обича шкембе чорба :) Всички ме гледат учудено, като кажа, не обичам.

  • Харесвам 3
Публикувано:

Това за свинската мас е абсолютно вярно, но рискуваме да се отклоним от темата.

Само ще кажа на младите девойки, като сте бременни, мажете се със свинска мас, ако искате да си запазите кожата. Гарантирано!

малко офтопик - разбира се, че е полезна, така напр. изключително полезен е и известният на българите "свински ариел", т.е. домашния ператен сапун, който и съд. малко соде...не само че избелва петна и дрехи, но е доста полезен и при някои екземи, дерматити, упорити гнойници по кожа, кели, и т.н. ако се къпеш с него, а не да се използва химия, която изостря кожното страдание още повече... край на офтопика

Публикувано:

Ееее, драго ми е да намеря съмишленик, който не обича шкембе чорба :) Всички ме гледат учудено, като кажа, не обичам.

Аз също мразя шкембета, шкембе чорби, трътки, шийки, опашки, бъбреци, мозък, чревца...

  • Харесвам 2
Публикувано:

Аз също мразя шкембета, шкембе чорби, трътки, шийки, опашки, бъбреци, мозък, чревца...

Ставаме трима значи :) Само език мога да кусна, и то не всеки. За сведение на посрещачите това, че не ги обичам, не означава, че не мога да ги ям, и в казарма съм бил даже :D

  • Харесвам 1
Публикувано:

Хора, айде да не превръщаме и тази тема в безмислен чат, моля ви. Кой какво обича или не...Интересно е какво е видял и опитал, без значение къде, но нека все пак има информация някаква, а не сам дрън-дрън. Достатъчно подобни теми има- за лични размисли и страсти...

Дано не се обидите, но каквото-такова.

  • Харесвам 5
Публикувано: (редактирано)

Аз също мразя шкембета, шкембе чорби, трътки, шийки, опашки, бъбреци, мозък, чревца...

 

Е какво ядеш тогава - хляб и лютеница? :P

Капитаншата като дойде за първи път в България, мигновено я заведох в едно арменско ресторантче да нагъваме шкембе-чорба. Ама тя много люто яде, аз толкова не мога издържа!

За свалените кила с корейската кухня - бъзикате ме вие, но не съм гладувал :) Истината е, че се бях поосвинил малко, така че слязох до нормата...и малко под нея. Корейците се хранят много балансирано, не ядат хляб (даже съм чувал, че го считат за вреден), и по сладките неща не залитат. Те азиатците май поначало не си падат много по сладкото. Дай на азиатец баклава и му гледай сеира :D От друга страна, сещам се, че веднъж в интернационална компания се хванах, та опържих картофи - станаха страхотни. Само че братята филипинци не ги погледнаха. Аз, да си призная, изпитах известно разочарование от тяхната "оценка" за усилията ми. И като питах един от пичовете защо така, той абсолютно небрежно ми отвърна - ами ти не си им сложил захар на картофите! :wacko:

 

P.S. Хаяско спомена казармата и един старшинка веднага се появи! :P

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 5
Публикувано:

Между другото, не знам доколко сте запознати с метаболизма и имунните свойства на мазнините, но свинската мас е най-здравословния продукт от животинските мазнини

Аз за гъшата мас съм чувал това ...

  • Харесвам 1
Публикувано:

Срамота, че до сега никой не е споменал китайското. Та, цяла книга може да се изпише (и предполагам е изписана по въпроса), в различните части кухнята е различна, използват различни подправки, естествен аз за една седмица там не мога да пробвам всичко и още повече да усетя разлика. А и мисля, че за европейци го правят леко не толкова люто. 

 

Като цяло вкуса му е доста по-различен от европейското китайско, където правим ориз и му сипваме 100 кила соев сос...не че е лошо нашето де, просто е по-различно. 

 

Започвам с патица по пекински:

 

222614_10150174326247965_5562107_n.jpg

 

Ще се изненадате колко малко месо има в цяла патица...

 

225140_10150174326302965_6356572_n.jpg

 

Добре е предварително да е запознат човек, обаче. Влизане в капанчета, само защото изглежда такова, където турист не би влязъл може да е несполучливо. В случая не, че беше развалено или с лоша хигиена, просто не беше вкусно...

 

230167_10150172643957965_1861830_n.jpg

 

Това ми беше любимото. Китайците много не го ядат, но изглежда е любимата манджа на чужденците в Китай - Kung Pao Chicken, пилешко с кашу и подправки. 

 

222653_10150178290887965_1109298_n.jpg

 

Това е първият път, когато ядохме наистина нещо мега вкусно, на третия една, една китайка помогна с поръчката...

 

230367_10150171012642965_8018032_n.jpg

 

А това сами си го поръчахме. По картинка. За това и този огромен казан вдясно, щото си мислехме че е стандартна чинийка. Това най по средата беше овнешко, ако не се лъжа. Много вкусно беше всичко, но нямаше как да се справим двама човека(аз един, сестра ми и племенницата още един).

 

230633_10150174329482965_1006358_n.jpg

 

Това пак ние си го поръчахме и то беше вкусно, накрая привикнахме.

 

221613_10150178293107965_4939186_n.jpg 

  • Харесвам 9
Публикувано:

Лигите ми потекоха, Жоро :D

Китайското ми харесва навсякъде, а Индия е рай за ядене.

Но да не ставам банален, наздраве с едно аджарско хачапури от Батуми:

 

PICT2156.JPG

  • Харесвам 11
Публикувано:

Всъщност, много е важно храната да е съставена от непознати думи, "аджарско хачапури" директно се класира само зараи това, че човек си няма и най-бледа представа какво представлява :)

  • Харесвам 4
Публикувано:

Всяка държава си има особености. В Португалия например не ядат краставици, дори като се замисля, не съм ги и срещал по магазините.

Публикувано:

Интересува ме дали някой от тук присъстващите е опитвал (в Сингапур или другаде) дуриан?

Наистина ли мирише толкова отвратително?  :P

Публикувано:

Интересува ме дали някой от тук присъстващите е опитвал (в Сингапур или другаде) дуриан?

Наистина ли мирише толкова отвратително?  :P

Наистина мирише много, забранен е в обществения транспорт и такситата :) Ма то и дъвки не може...

Публикувано:

Всъщност, много е важно храната да е съставена от непознати думи, "аджарско хачапури" директно се класира само зараи това, че човек си няма и най-бледа представа какво представлява :)

 

Че какво му е неразбираемото - хачапури от Автономна репупблика Аджария :D

Публикувано: (редактирано)

... аз за 9 месеца свалих 14 килограма, когато за храната ми се грижеше корейска готвачка :)

Сигурен ли си, че е било само от храната?  :rolleyes:

...или да не питам повече :)

 

 

 

А другаде ги пържат, както ние пържим тиквичките  :)

 

те на някой места и доматите пържат, и то не толкова далечни места в Европа.

а в Холандия съм ял най-вкусните печени домати, примерно  :)

Редактирано от wilks
Публикувано: (редактирано)

Интересува ме дали някой от тук присъстващите е опитвал (в Сингапур или другаде) дуриан?

Наистина ли мирише толкова отвратително?  :P

 

В Индонезия е забранено да се внася в ръчен багаж в салоните на самолетите.

 

@wilks

 

Само от храната, нищо, че съм палавник, както ме разкриха в друга тема :D

  Редактирано от captain_oveur
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Малко от Виетнам, нямам читави снимки на външния вид, но определено най-вкусната храна от азиатските кухни, които съм пробвал. 

 

 

Това беше първият ден във Сайгон, шишчетата се завиват в оризова палачинка, ако не се лъжа, поливат се със сос, издърпва се клечката и се ядат. Не беше особено вкусно, но ставаше. На оризово базираните десерти в Азия не мога да свикна и това си е, много са ми като безвкусно желе малко :)

 

166830_478456497964_3142568_n.jpg

 

Тук вече сме в Hoi An, където беше истинската кулинарна мания. Ресторантчето беше бекпекърско/туристическо, но общо взето каквото и да поръчахме за два дни беше супер вкусно. Супата е Pho - традиционна за Виетнам, яде се с лъжица и клечки. Има нудъли, месо и явно цялата магия идва от подправките...в момента си умирам за едно Pho. Другото в чинията е Fried Wonton, мисля че пак е някакво тестено изделие, но имаше супер пълнеж. Пробвахме и пълнени сепии и подобни, но ги няма на снимка, айде да не се разпростирам в спомени, че ще се удавя!

165603_480570472964_8143783_n.jpg

 

Иначе и по улиците има фаст фуд, стига да искате!

165195_478456667964_8042081_n.jpg

 

167169_480571747964_4291111_n.jpg

Продавачката на банани на втората снимка съвместява длъжност със фотографски декор. Като ни видеха постоянно предлагаха летвата??(как се казва това нещо?) с бананите да се снимаме. 

 

А иначе стандартен виетнамски ресторант изглежда ето така...

163147_480571762964_1640217_n.jpg

 

  • Харесвам 8
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Виетнамска рибка :) Казваха и "слонско ухо". Табиета е, че всяко парченце се завива в оризова кора, слагат се някакви подправки, завива се и се хапва (по този начин се хапва и прослувутата "Патица по пекински")

Преди и след своевременната намеса

 

post-132-0-80762200-1372769948_thumb.jpg

post-132-0-49574000-1372769812_thumb.jpg

 

Помело, пълнено с морски дарове и някакви треви и зеленчуци:

post-132-0-89052100-1372769190_thumb.jpg

 

Препоръчвам горещо виетнамската кухня, като задължителни са Pho-то (тяхна нудълс супа, както Жоро, вече е описал), и най- вече пролетни рулца (нямат почти нищо общо с рулцата в Тайланд, нито с тези, които се правят тук)... Тези мога да ги ям сутрин, обед и вечер.

Често сладко, люто, кисело се мешат, и понякога резултатите са брррр... Например- диня с лют червен пипер и сол, разкошна салата със... захар...

Редактирано от vesi
  • Харесвам 6
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Хамонът, мисля, не е пушен, а само сушен. И наистина прилича на Прошуто, макар да не е съвсем същото.

 

A най-хубавата paella ни я сготви една украинка в Малага, даже и рецептата ми записа, а на другия ден ни сготви още една пред мен, за да ми покаже всички "тънкости" :)

Да, не е пушен, а само сушен. Зарива се целия със сол и се оставя мисля, че месеци наред. И най-добрия се прави от тъмни иберийски прасета, които между другото се отглеждат май повече във вътршността на Португалия отколкото в Испания. А паеята е различна в различните региони и от това зависи дали ще има морски дарове в нея, но си е добра. В Каталуня имат фидеуа, което се прави подобно на паеята, но е от едни мини макарончета, много е доброоо.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Да се включа и аз, но с нещо сладко и по-традиционно.

Белгийски гофрети и мляко с какао, и всякакви шоколадени неща на пазара в Антверп.

post-356-0-32015300-1373464404_thumb.jpg

post-356-0-35470400-1373464783_thumb.jpg

  • Харесвам 4
Публикувано:

Да се включа и аз, но с нещо сладко и по-традиционно.

Белгийски гофрети и мляко с какао, и всякакви шоколадени неща на пазара в Антверп.

Белгийският шоколад е върховен. А гофрета в Белгия хапнах от улична будка, така миришеше по улицата, че беше невъзможно да не си купя :blush::)  Беше невероятна!!

  • Харесвам 1
Публикувано:

Ееех, белгийски шоколад...

Я да мушна една снимка от Годайва на Гран Плас 

u_1221056854_F1020040-1.JPG

Въпреки че тук снимах по-скоро мацката, отколкото шоколада

  • Харесвам 2
Публикувано:

Да се включа и аз, но с нещо сладко и по-традиционно.

Белгийски гофрети и мляко с какао, и всякакви шоколадени неща на пазара в Антверп.

 

Хм, сещам се за една забележителна фраза на мой колега от студентските години, изключително подходяща като коментар на твоите снимки - "Харабия, пичка, навих са"! :lol:

  • Харесвам 1
  • 4 месеца по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.