Прескочи до съдържание

Оптимален маршрут за 5 дена в Исландия?


Sun4o

Препоръчани мнения

Така-а-а.

Дойде и моят ред да пусна ...найста тема за любимата в този форум Исландия:).

Какво искам като помощ?

В общи линии програмата я глася Рейкявик-Golden Circle-Vik-Skaftafel-Blue Lagoon-Рейкявик. Долу-горе по ден за всяко без лагуната, там ще е последния полуден.

Нямам все още никакви резервации за хотели.

Не обичам много екскурзиите на тъгъдък, не обичам и многото застояване.

Кацаме (дай Боже, имам предвид не толкова сигурността, а връзките между полетите да са наред) в 18:40, имаме 5 пълни дни, 6 нощувки, става въпрос за края на Октомври - началото на Ноември.

Букнал съм кола под наем, 4-ма пълнолетни сме:), горе-долу и акъла ни е толкова.

 

Тъ...давайте акъл за всичко по програмата, приемам всякакви съвети.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз май е време да млъкна малко. Словоблудствата ми в шеста исландска тема за по-малко от 2 месеца ще приличат повече на диагноза, отколкото помощ...

Да бе...баш в моята тема да млъкнеш...а били исландците услужливи и приветливи...:).

Поизчел съм те в две от темите и силно се надявах на твоя съвет.

Няма тема досега за 5 дневна Исландия, затова имам нужда от седем-осем рамена да бутнете. Иначе точно аз съм се оплаквал няколко пъти в този форум вълшебен, че последния много се разводнява с 10 теми за една дестинация, но шеф Георги винаги е дърпал ушите на оплакващи се като мен с мотива, че по-добре всеки да си пусне отделна тема, отколкото да пита в чужди.

И аз така реших да направя, а сега демонстрации...:)

Аз също писах в двеста теми за Тайланд и нищо ми няма.:)

Сега да оставя майтапа настрана.

Имам предвид как да разпределя дните по забележителностите и най-вече нощувките. Къде да не отсядам и къде един ден няма да ми стигне? Може някъде 200 км. да мина с една забележителност, а другаде за 50 км. два дена да са недостатъчни...Имало екскурзии за сиянието, други казват, че ако има такова, се виждало отвсякъде, само да е тъмно.

Обичам леки преходи пешеходни, за да почуствам атмосферата, не само препускане с кола, затова няма да обикаляме цяла Исландия. Знам, че е недостатъчно, но това се отнася за половината свят. Аз и една България не съм я обиколил цялата...

Ей такива подробности ме интересуват.

Редактирано от Sun4o
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

5 дни са перфектното време хем да видиш южния бряг с добро, но не тежко темпо както искаш, хем да не се изкушаваш да се юркаш да обикаляш целия остров. А Jokulsarlon е оня, дето като го стигнеш, дърпаш ръчната и връщаш обратно :) И се лъжеш, коментирано е в другите теми, но никой не е длъжен да знае целия форум наизуст, който не му пречи ще повтаря!

 

Относно нощувките, специално предложение за теб, мислил ли си за кемпер под наем? Geysir дават, може би и другите фирми също: http://geysir.is/Цената не е гот, де, но ако приспаднеш хотела що годе се изравняват...

 

Колкото до план, то той е очевиден, само може леки нюанси да се вкарат тук-там. 

 

ден 1: карате до Рейкявик и спите там, няма да има време за лагуната

ден 2: Golden Circle, пак спите в Рейкявик

ден 3: Карате до Vik, спите във Vik

ден 4: Карате до оня "Jokulsarlon" и спите в региона. Добро място е това, спал съм там, дано цените ви уреждат, че сега като ги гледах за моето пътуване бяха кошмар. Ако имате късмет времето да е хубаво може да се разходите из Skaftafell

ден 5: Карате целия път обратно до Рейкявик, спите там. 

ден 6: Не си писал в колко излитате, ама шматкане из Рейкявик, може би из Рейкянес, малко синя лагунка преди излитане и така. 

 

Общо взето това е по начина поставен от теб. Един ден може да се спести от обиколката по южния бряг, но ще вдигне темпото, нещо, което каза, че не искаш да правиш...

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Първият бях в Исландия за 4 дни, а вторият за 8 дни, но съм сигурен, че ще има и трети път поне за 15-30 дни с палатка, кемпер или каравана ;)

 

Рядко обичам да отивам втори, трети път в една държава, но Исландия, Тайланд и още няколко места в света са изключението от правилото ;)

 

Jökulsárlón и водопадите по пътя и аз непременно бих го влючил в 5 дневна обиколка.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Мисля, че цитираш моето мнение за безсмислието да ползваш тур за северното сияние. И все още съм на тази позиция. Има ли го, вижда се. Извън светлините на града е по-лесно различимо, разбира се. Всичко е до късмет с атмосферните условия. Което ме навежда на спомените, че ние си тръгнахме от Исландия на 16-ти октомври и след ден-два там падна сняг. Улучихме прекрасно есенно слънце преди това. Имайте и резервен вариант за лошо време, не препускайте на всяка цена.

Ние също имахме 5 дни, но темпото ни беше бавно и някои места пропуснахме, затова не се включвам със съвети по програмата.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Друже, аз се самоиронизирам по въпроса, иначе ми е изключителен кеф. Георги е много прав. Ще пиша с удоволствие и в теми "6 дни в Исландия", "7 дни в Исландия", "8 дни в Исландия", "N дни в Исландия...". Исландия е наркотик. Всеки ден, прекаран в страната заслужава не само нова тема с техническа организация, но ще те връща за повече и повече там. От рамената, които търсиш, предлагам само 1, което е стандартно, но ти го давам на драго сърце.  :)

 

Ти ще се върнеш от тази екскурзия с твърдото впечатление, че 5 дена са минали в сън. Организирай дните си така, че да съответстват на твоето лично разбиране за комфорт. Съветвам разумен баланс между забележителности с колата и пешеходни турове. Принципно, дните под седмица в Исландия, предполагат сгъстена програма на юг, което уточнихме много пъти, и което не е трудно и сам да стиковаш. Няма голяма философия в схемата първо ходене в Исландия за малко дни - покрива се екзистенс минимума с опорните точки Рейкявик разходка атмосфера - 1 ден, Златно колело (Тингватлир, гейзери, Гутлфос, кратера Керид) - 2 ден (евентуално спане в Селфос, Хелла или Хвьотлсвьолур); водопади Селяландсфосфос, Скогарфос, фолклорен музей Скогар, нос Дирхолей, лавов плаж с базалтови скали, Тролският кораб при Вик, водопад Сиду и Скафтафетл ледник разходка с търсене на спане наоколо - 3 ден; ледената лагуна Йокутлсарлон със спретване на хубав (и безопасен!!!) хайкинг по пътя някъде надолу, а после примерно марш за спане до Хьобн (най-далечното място)- 4 ден, и връщане към полуостров Рейкянес за Кеплавик през езеро Клейвараватн, лавови полета, региона на Гриндавик и отбиване през Синя лагуна - 5 ден. Колкото по-далече отидете, толкова повече последният ден ти отива в повече път на връщане. През цялото това време дебнеш небето вечер. Стъмва се по-рано все пак. Не искам да те разочаровм, но е твърде вероятно, а и се подготви психически за пропуск, но ще има облаци, вероятно е да няма силна слънчева активност, и по скалата на Аврора Форкаст да стои единичка или двойка, т.е. нищо да не видиш 5 дена, както и често светлините наоколо да ти пречат. Но пък може и да успееш, и то силно зрелищно. Снимането на сиянияето, предполагам знаеш как става. Допълнителният тур за сияния ще ви одрусат, да. Възможно е спане в цялата ос между Рейкявик и Кеплавик на връщане преди полета. Нямаш 200 км. без забележителност, но със сигурност имаш 50 км. за които два дни са недостатъчни. Карайте внимателно. Пейзажите побеляват, някъде губят леееко зеленото си очарование от лятото, но другаде стават още по-величествени. Късметлии сте, че цените падат, но с тях и температурите. Вятърът е сериозен по бреговете, видимостта понякога - проблем. Не пренебрегвайте и знаците за стесняване на пътя и "слепите" участъци без видимост по път 1. Храна, вода и бензин в колата нон-стоп!

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Относно туровете  за сиянието - не предлагат нищо, което не можеш и сам да си нагласиш. Напротив, нито един тур няма да те държи до 3 часа за да видиш сиянието, тяхното е излизане в 9, връщане да речем най-късно в 1, ако видиш нещо - видиш. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Я, темата се поразвила...тенкЮ ;) .

Да си доуточня мераците - не смятам да отивам до Сиркъла и да се връщам, предпочитам спане по път, може и във Вик.

Не смятам да ходя и до Хьобн (засега), малко далече ми идва. Изхождам и от (не)очакваните метеорологични условия, ще гледам да не претрупвам програмата.

Отделно съм и кулинарен глезльо, тоест някъде може и да позаседнем на вкусна рибка с бира и т.н., та да отвея още няколко часа в загуба.

Излитането ни е в 11:40 на 6-ия ден, тоест смятам 5-ия ден следобеда и евентуално вечерта да минат в плацикане в лагуната. Може и да спим там, не знам още.

По-късно ще пиша повече, сега ще поработя върху финансирането на пътуването :) .

 

П.П. Бай Добри, горд съм, че прописа и в моята тема... :lol:  

Връзка към коментар

Това съветвах и logist13 - Златно колело с водопади до Вик за един ден идва тъгъдък. Не е невъзможно, разбира се, просто е тъгъдък. Аз през август съм го правил и замръкнах, дето е още светло, за тебе в октомври и то с нагласа за НЕ тъгъдък - не знам. 

 

Няма лошо, че си кулинарен глезльо. Има много плюсове на това да си постоянно гладен (ала полицай на Траянови врата). Обаче имай предвид, че заведенията при самите забележителности, както например кафявия ресторант Гейсир при гейзерите

ICELAND_32.jpg,

в който може да се яде риба, а отстрани да се взимат сувенири и стоки, така както и два-три ресрторанта във Вик, са бая скъпи, да знаеш. И бирата идва към 8-10 евро. По бензиностанциите е скромните 5-6. Обичайна практика за дране на кожи като си на популярно място с голям туристически поток. Избягвай застой при подобни кожесвалячи, защото и качеството е понижено. По водопадите и до ледената лагуна големи заведения за плюскане изявени няма (освен ако не си хванеш рибата сам и я опържите на газово котлонче). Обаче се иска лиценз за ловене на риба брат. И е много скъп - към 50 евро на ден. Имаш малко заведенийце при Скафтафетл и евентуално тук таме дребни хот-дочета от караванки. Класиката е голямо плюскане в Рейкявик, торби с храна за из път от маркета, и голямо разплуване в Блау Льонид накрая  :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Я, темата се поразвила...тенкЮ ;) .

Да си доуточня мераците - не смятам да отивам до Сиркъла и да се връщам, предпочитам спане по път, може и във Вик.

Не смятам да ходя и до Хьобн (засега), малко далече ми идва. Изхождам и от (не)очакваните метеорологични условия, ще гледам да не претрупвам програмата.

Отделно съм и кулинарен глезльо, тоест някъде може и да позаседнем на вкусна рибка с бира и т.н., та да отвея още няколко часа в загуба.

Излитането ни е в 11:40 на 6-ия ден, тоест смятам 5-ия ден следобеда и евентуално вечерта да минат в плацикане в лагуната. Може и да спим там, не знам още.

 

Сиркъла за това е Сиркъл, защото не се връщаш, а правиш една обиколка :). Много е малка засечката с маршрута до Вик, в рамките на 20-30 минути каране, колкото да излезеш от Рейкявик. Ако толкова ти е мерак планирай втората нощувка някъде в Selfoss, но недей да го правиш чак до Вик. Аз подхождам от чисто практичната полза, да не мъкнете багажа с вас през деня, а и Рейкявик е доста по-живичко вечер, ако щеш за хапване след дългия ден. Пък и ако ще търсите сияние има отправни точки в доста повече посоки към евентуалното ясно небе. В Selfoss пък много по-бързо ще излезете извън града.

 

За кулинарната глезотия можеш да направиш отбивка в ден 2 (този до Вик) на ей това място: http://www.fjorubordid.is/english-2/menu/Не съм ходил там, но много го хвалят. Понеже не говоря исландски, може хвалбите да са от сорта на както чужденците хвалят нашите псевдо-български ресторанти тук, не знам. Легендата казва, че супер често ресторанта е пълен с хора, които бият целия път от Рейкявик само заради супата. 

 

При това положение 5-ти ден се цопнете в лагуната, от оня :) Jokulsarlon до нея е 5 часа каране, така че със спирките по пътя ще стигнете точно привечер... А сутринта на 6-тия ден обиколете Rejkjannes... или ги разменете двете неща. Мисълта ми е, ако искате да свършите нещо в 6-тия ден, колкото и малко да е,  недейте се връщайте обратно в Рейкявик, а спете близо до летището. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Може да пробваш и:

 

1. Аалто бистрото http://www.aalto.is/

 

2. Фиш маркета http://fiskmarkadurinn.is/

 

3. Или "Ресто" с много свежа рибка и супи: http://www.resto.is/

 

Но предполагам, че едва ли ще ти остане кой знае колко време да търсиш конкретни адреси на ресторанти, а по-скоро ще влизаш в някои от многобройните малки заведения с храна, на които се натъкнеш, и ще експериментираш. Има кеф и тръпка в Рейкявик и с това - тук супичка, там сьомга, зад ъгъла скат или сепии за обяд, вечеря с агнешко...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Така.

Започвам бавно-бавно.

Първите 2 нощувки ще са в Рейкявик, поради естеството на полети и начало на трипа. 

Кацаме в 18;40, докато вземем колата и се придвижим до Рейкявик, стана време за пиене, ядене и лягане. А ако връзките м/у Уиз и Райън Еър не се напаснат, изпуснем полета и спим в Лондон, то на следващия ден пак кацаме в Рейкявик.

Та за да не нарушава програмата, втората нощувка пак ще е в исландската столица.

Засега съм се спрял на няколко хотела:

http://www.booking.com/hotel/is/100-iceland.bg.html?aid=368032;sid=b782064b3e1b29c3a7b3ccd9320f6e9a;dcid=4;checkin=2015-10-29;checkout=2015-10-31;dist=0;group_adults=2;room1=A%2CA;sb_price_type=total;srfid=ee2c39bc62c52d68f0d86fe9dea6426918f0967fX22;type=total;ucfs=1&

https://www.expedia.com/Reykjavik-Hotels-Best-Western-Hotel-Reykjavik.h526527.Hotel-Information?chkin=10%2F29%2F2015&chkout=10%2F31%2F2015&rm1=a2&rm2=a2&hwrqCacheKey=6634586a-473e-4e2c-b687-03e425ec6d0fHWRQ1442302246518&c=186d252b-04da-417f-ad6e-2a36d85f50d6&&price=113&ts=1442302250123#chkin=10/29/2015&chkout=10/31/2015&rm1=a2&rm2=a2

https://www.expedia.com/Reykjavik-Hotels-Northern-Comfort-Apartments.h9699096.Hotel-Information?chkin=10%2F29%2F2015&chkout=10%2F31%2F2015&rm1=a2&rm2=a2&hwrqCacheKey=6634586a-473e-4e2c-b687-03e425ec6d0fHWRQ1442302246518&c=186d252b-04da-417f-ad6e-2a36d85f50d6&&price=88&ts=1442302250123#chkin=10/29/2015&chkout=10/31/2015&rm1=a2&rm2=a2

Помагайте, ако сте били в някои от тях.

Ако пък имате впечатления от друг, свиркайте.

Търся добър хотел, със собствена баня и кенеф :) , с добри условия и удобни легълца, на нескъпа цена. 150-200 долара ми идват малко множко, поне за Рейкявик. Добре ще е да има фри паркинг. Въобще как стои въпроса с паркирането на столицата?

Следващите стъпки ще ги уточнявам по-късно.

 

Предварително благодаря

Връзка към коментар

Има много хотели с безплатна зона за паркиране. Но ако няма, гледай четирите зони за паркиране, с 4 цвята. Оглеждаш се за светещи спотове с P-знаци. Колкото си по-близо до Лейгавегур - централната търговска улица, толкова ти е по-скъпа зоната за паркиране на час. Най-скъпа е червената - около 230 isk на час. После са синя, зелена и още една, съответно по-далече, но с намаляващи суми - 125, 85, етц. Ако ли не - има и 7-8 парк-хаус-ове от 7 до 24 ч. на различни точки из центъра. 80 isk първоначална, 50 isk на час. Имаш машини за плащане тип pay & display. 

Глобите не са шега, имай го предвид: 

- просрочено време паркинг - 2.5 K, 

- спрял си на забранено място - 5 К,

- спрял си на място за инвалиди - 10 К (тук са много чувствителни, наистина)

Ако платиш веднага, глобата пада на половина. Ако просрочиш - става двойна.

 

Питай все пак Роси (българка от Варна с мъжа й исландец Щефан, държат апартамент за 6 до 8 човека в Рейкявик) каква цена ще ти даде за 4 човека (Нали толкова бяхте?). Не гледай тази тук. 

https://www.airbnb.com/rooms/7651261?checkin=09%2F06%2F2015&checkout=09%2F07%2F2015&guests=5&s=N4ta

https://www.facebook.com/enjoyreykjavik

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

И според мен се фокусирайте върху апартамент. Защо трябва да сте в отделни стаи, като може да си вземете двустаен апартамент и купона да е пълен? Дори да не се чувстваш комфортно с airbnb, там се предлагат апартаменти и през букинг...на по-висока цена обаче. 

 

Бил съм в този и е перфектен, и като локация, и като условия, и като всичко: http://www.booking.com/hotel/is/reykjavik4you-apartments.bg.html?aid=368032Имаше една закусвалничка точно от другата страна на улицата, на една пряка от централната улица, в същото време е тихо. Апартаментите си имат паркинг, идеални са. 

 

Както и в тези, доста по-елементарни и си личеше износване, но и доста по-добра цена: http://www.booking.com/hotel/is/welcome-apartments.bg.html?aid=368032

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Сега да задам нЕкои въпроси, че не ми се рови в темите хиляда за Исландия:

 

Чейндж бюра - как да ги намерим и навсякъде еднакво ли сменят? Ние ще сме 5 човека и плащането с карта ще е малко неудобно. По малките градове и селца има ли или да се запасим с кинти още от Рейкявик?

Плащане по хотелите - може ли с долари и евро и ако да - курса трънски ли е или не?

Как бяха имената на хот-дог вълшебното място, къде беше и ресторанта със супа от раци?

На кои от местата има входни такси и дърварски ли са? Знам за лагуната, но по Голден сиркъла, Водопади, Вик, езерото и ледника не знам.

На лагуната дават ли халати/хавлии или да си носим.

Засега са тези:)

Връзка към коментар

Сега да задам нЕкои въпроси, че не ми се рови в темите хиляда за Исландия:

 

Чейндж бюра - как да ги намерим и навсякъде еднакво ли сменят? Ние ще сме 5 човека и плащането с карта ще е малко неудобно. По малките градове и селца има ли или да се запасим с кинти още от Рейкявик?

Плащане по хотелите - може ли с долари и евро и ако да - курса трънски ли е или не?

Как бяха имената на хот-дог вълшебното място, къде беше и ресторанта със супа от раци?

На кои от местата има входни такси и дърварски ли са? Знам за лагуната, но по Голден сиркъла, Водопади, Вик, езерото и ледника не знам.

На лагуната дават ли халати/хавлии или да си носим.

Засега са тези :)

 

- Няма чейндж бюра, може да обмениш в банките, както и да дърпаш от банкомат. Аз лично не виждам проблем пет човека да плащате с карти, ние бяхме 7 и се оправихме. Даже е по-лесно, в магазинчета и примерно в бензиностанции, където е като фаст фуд, всеки си плаща неговото. Ако има общи сметки, например супермаркет, се тегли чертата накрая, като се четат извлеченията от картите. Предполагам си имате доверие, че никой няма да направи тарикатлък :) Не се занимавай с крони, наистина, но ако много държиш - запасете се от Рейкявик, не върви да си планирате пътуването около това къде има и къде няма банкомат и до колко работят банките, извън Рейкявик е трудно.

 

- На мен ми обръщаха резервациите в крони и така плащах с карта, но предполагам зависи от хотела. Booking си пишат, че се плаща в тяхна валута на място. И в двата случая курса беше ок, нищо не пречи да се разправяш, ако нещо гледат да те цакат, но не вярвам.

 

- Хотдога е Baejarins beztu pylsur: https://www.google.ie/maps/place/B%C3%A6jarins+Beztu+Pylsur/@64.1482427,-21.9400184,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x48d60b2d30a5aebb:0xeea12cdcfc633a79?hl=en

 

- Супата от раци в Рейкявик е близо до там. Sea Baron: http://saegreifinn.is/

https://www.google.ie/maps/place/S%C3%A6greifinn/@64.150767,-21.9462714,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x48d60b2c856d36a9:0xc24186c40993959d?hl=en

 

 

- За лагуната само, виж си ценоразписа сам: http://www.bluelagoon.com/blue-lagoon-spa/prices-and-packages/

Това отговаря и на въпроаса ти за хавлията :) Онлайн резервация е по-евтина. Единственото друго място с вход е вулкана Kerid, искаха 200 крони мисля, което макар и малка сума си е обирдижййство отвсякъде при положение, че всички други гледки в Исландия са безплатни, но няма да му се притрисаш чак толкова. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Чейндж бюра - как да ги намерим и навсякъде еднакво ли сменят? Ние ще сме 5 човека и плащането с карта ще е малко неудобно. По малките градове и селца има ли или да се запасим с кинти още от Рейкявик?

 

 

Няма вариант да не плащате с карта. Извън Рейкявик почти всички бензиностанции са без служители и бензина се плаща на колонката с карта. Най-добре е както предлага Георги. Общите разходи ги плащайте с една карта и събирайте бележките, а собствените може всеки да си ги плаща отделно. Аз нямам спомени да сме харчели много кеш. На летището ако добре си спомням имаше някакво чейндж бюро, но не съм 100% сигурен.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Абе ако сме сами е лесно, вадя картата и точка, ама при 5 човека е друго. Имаме да плащаме хотели, 2-ки, 3-ки стаи, ресторанти, не е толкова просто, накрая все ще има минати или сърдити:)

Връзка към коментар

Всичко основно с пластика, сънчо - в Исландия, и особено в Норвегия, знаеш - политиката е едва ли не към премахване на книжните пари. И тези, които те придружават, отивайки в такава страна, преди да се сърдят, да го имат предвид. Нищо не пречи, ако един плаща, другите да му се издължат в кеш. Навсякъде в ресторантите и хотелите приемат карти, а кеша наистина ще ти е безполезен при много от бензиностанциите.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

ади и аз да се обадя.....Уважавам много,страните в които можеш да плащаш може би всичко с кредитна карта,или поне на мен ми направи точно такова впечатление.Сигурно най вече е заради това ,че страната е слабо населена, и хората там  се опитват да оптимизират буквално всичко да избегнат нуждата от човешка ръка.  Дори и някой от тоалетните са с карта  ;)  ;) ето го доказатлеството:

 

p.s.Много слушай бай Добри какво говори, изключителен специалист на темата Исландия  :) Следващия път го взимам с мен,изцяло на мои разноски.... ;)  

post-2409-0-75950900-1445755043_thumb.jpg

Редактирано от Iceman
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.