Прескочи до съдържание

Япония - бързи въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с Япония. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Токио?

- Може ли да шофираме в Япония с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Токио или Осака?

- Заслужава ли си JR Pass?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 47 минути , EmoKrastev каза:

Съмнява ме да успеете за 1 час и 15 мин. С visit japan web спестявате 4-5 минути - личен опит отпреди месец но в Токио. Зависи и колко далеч ще е перона откъдето тръгва влака. Това което @veselush ти е писала за qr код е за шинкансена но той е от друга гара, не от летището. С чекиран багаж мисля че няма да успеете. Няма ли по-късен влак? Ако няма може да хванете влак до Shin Osaka и оттам шинкансен до Киото - шинкансена беше 30-35 лева за двама, 15 минути се пътува. Има и късни влакове. 

С такси ще е много по-скъпо

Благодаря и на двамата, има и по-късни влакчета. Искаше ми се да се в хотела най-късно в 11. Няма да буквам значи никакъв транспорт предварително. Каквото се падне след като приключим с проверките.

Връзка към коментар
преди 13 часа, Magelanko каза:

Здравейте, кацаме в Осака KIX към 19:00 местно време по разписание / в най-добрия случай 18:40/.  Реалистично ли е да хванем JR влак в 20:16 към Киото /1ч-1ч30мин след като сме кацнали/. Попълнихме visit japan web, надявам се по-бързо да ни бият печат. На място ли да купим билети или да резервираме ?  До колкото разбирам и в двата случая трябва да се редим на машинките за билети. С по един куфар на човек сме който в размерите на west JR /до 250см тотал и под 30кг/ и поне това няма да го мисля. Колко би излязло едно такси, в интернет срещам различни цифри от 12к до 25к йени. 

Ние планираме да пътуваме с автобус до Киото в неделя. Излизаше като изгоден, прилично бърз и най-лесен начин в сайта на летището. Ето им разписанието: 

https://www.kate.co.jp/en/timetable/detail/KY

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 28 минути , Lindt каза:

Ние планираме да пътуваме с автобус до Киото в неделя. Излизаше като изгоден, прилично бърз и най-лесен начин в сайта на летището. Ето им разписанието: 

https://www.kate.co.jp/en/timetable/detail/KY

Добър вариант е, но на приятелката ми често и се гади в автобуси и не ми се рискува. 😄 Въпреки че още ще я държи хапчето от самолета. 

Връзка към коментар
преди 11 часа, ivailo_radev каза:

А защо не погледнете и Haruka Express. Беше много комфортен, с място за багаж, запазени места и са на около 30 минути. Директно стигате гарата в Киото с него.

Най-вероятно с него ще е, за него и исках да побързам. Ако не ще хванем следващия. Билети на дискаут 2.2к YEN one way  - https://www.westjr.co.jp/global/en/ticket/pass/one_way/haruka/ , при нормална цена 3.6к. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, Magelanko каза:

Най-вероятно с него ще е, за него и исках да побързам. Ако не ще хванем следващия. Билети на дискаут 2.2к YEN one way  - https://www.westjr.co.jp/global/en/ticket/pass/one_way/haruka/ , при нормална цена 3.6к. 

Точно за този билет смятах да ти пиша, ама ти си го открил 🙂

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Рекорден брой туристи за месец март в историята на Япония - 3,081 милиона :

Japan Tourism Bureau released statistics on international arrivals to the country in March 2024. For the first time ever, the number of arrivals broke the 3 million mark, a growth of close to 12% year over year.

Japan-Toruism-Arrivals-March-2024.png

IMG_2964.png.71fcdea094538eda3ff15df17f804c61.png

IMG_2963.png

• Браво 1
  • Замислям се 2
Връзка към коментар

Удрям греда с навигациитев Киото. Google maps и Arukumachi зареждат с 300 зора и не мога да свърша никаква работа. Имал ли е и друг проблем, има ли по-добра навигация за градски транспорт, която да ползвам в Киото?

Връзка към коментар
3 minutes ago, Gentleman Basta said:

Удрям греда с навигациитев Киото. Google maps и Arukumachi зареждат с 300 зора и не мога да свърша никаква работа. Имал ли е и друг проблем, има ли по-добра навигация за градски транспорт, която да ползвам в Киото?

С японски СИМ нямаше проблеми преди доста години. 

Г мапс е топ за транспорт, други не съм ползвал. 

Пусни един speed test, каква скорост имаш на мобилния интернет?

С какъв интернет си? 

Същото ли е на вифи?

Пробвай да се вържеш на впн (ако имаш) и виж дали ще е същото. 

Връзка към коментар
18 minutes ago, Gentleman Basta said:

С wifi е нормално поведението. Всъщност съм с есим и се чудя дали не е проблем

42 мегабита е скоростта, не е в това проблема

Значи пробвай през ВПН след като имаш 42 мбит. 

И друго може да пробваш. Пусни хот спот от телефона с есим. На друг телефон пробвай г мапс. 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 39 минути , era123 каза:

Значи пробвай през ВПН след като имаш 42 мбит. 

И друго може да пробваш. Пусни хот спот от телефона с есим. На друг телефон пробвай г мапс. 

И така не се случиха нещата

Връзка към коментар

Бях с бисквитка и нямах проблем, тук-там се позагубваше обхвата, но изкарах 15 дни с Google Maps само и съм много доволен. Не би трябвало да е проблема от e-sim-a, след кратка справка  -> 

Цитат

The speed of the network depends on factors such as your location, carrier, available spectrum, and network congestion. Neither eSIM nor physical SIM has a direct impact on network speed

Евентуално да се свържете с доставчика на данни, щом с WiFi няма проблем.

Връзка към коментар

Уф, ще пътуваме като предците си - отиваме на някаква спирка и чакаме докато дойде нещо. После се доверяваме на шестото си чувство за подходяща за прехвърляне спирка и пак чакаме следващото нещо. То накрая толкова ще се смирим и научим на търпение, че няма да ни трябва будистки храм 🙂

• Замислям се 1
Връзка към коментар
1 hour ago, Gentleman Basta said:

И така не се случиха нещата

Кое така? ВПН или хот спот?

Като казваш,че гмапс зарежда с 300 зора, какво значи това?

Картата не се зарежда? Навигирането не се зарежда?

По принцип за маршрут има нужда от мнооого малко нет - скорост и обем. 

Пробвай на вифи да свалиш картата офлайн.  После само пробвай да изчисли маршрути с градския и/или пеша. 

Други страници и вайбър зареждат ли ок и може ли да се говори с глас/видео?

Връзка към коментар

И ние бяхме с бисквитка, никакви проблеми нямахме. За Г мапс забелязах една особеност специално в Токио - винаги дава маршрут с jr влак и почти не дава метрото. На връщане летяхме от Ханеда а хотела ни беше в Асакуса - Г мапс упорито даваше две смени дотам с jr линия и никаква опция с метрото. Добре че една девойка от Сингапур с iphone и някаква друга навигация ни светна че с метрото от Асакуса се стига директно до летище Ханеда без никакви смени. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
15 minutes ago, stanimir said:

Наясно съм доколко сме свикнали с онлайн навигациите , но старомодния начин за ориентиране все още работи.

Да, ама много време се губи. А Япония си е меле от всякакъв транспорт + шлякана азбука. А ѝ трябва да можеш да четеш карти иначе:

Наличието на компас ще ти помогне да се загубиш по на север. 

Оффтопик. 2003г само с хартиена карта, 8 дни каране из Калифорния, даже намерих адрес на приятелка в Лос Анджелис, някъде в забит квартал. 

На мен ми е интересно защо така става с на гентлемена мапса. 

Връзка към коментар
преди 7 часа, era123 каза:

Кое така? ВПН или хот спот?

Като казваш,че гмапс зарежда с 300 зора, какво значи това?

Картата не се зарежда? Навигирането не се зарежда?

По принцип за маршрут има нужда от мнооого малко нет - скорост и обем. 

Пробвай на вифи да свалиш картата офлайн.  После само пробвай да изчисли маршрути с градския и/или пеша. 

Други страници и вайбър зареждат ли ок и може ли да се говори с глас/видео?

И с двете не постигнахме резултат - и с vpn, и с хора спот. Гугъл мапс по 2 минути ни търси локацията и още поне толкова върти, за да предложи маршрут.

Трудно ни е да преценим колко по-добре е на wifi, защото и то не е страхотно. Понякога зарежда, понякога не.

По-бързо се отварят официалните страници на забележителностите и се вижда какво минава от там, отколкото навигациите.

Има карти на всички линии на автобуси, с цветове и маршрути. Виждаш къде се пресичат, не е проблем ориентирането, но не и кога минават самите автобуси.

А те не са чести, в Арашияма бяха веднъж на час, а до там 2 пъти на час. Иначе около центъра е прилично, минават много неща през 1 спирка, но наистина се губи време в чакане, което може да се ползва по-рационално.

Ние по принцип ще се справим с Киото, той е малък и зеленичък. Но ако бяхме в голям град, щяхме да сме се самоубили вече.  

• Харесвам 1
Връзка към коментар
9 minutes ago, Lindt said:

И с двете не постигнахме резултат - и с vpn, и с хора спот. Гугъл мапс по 2 минути ни търси локацията и още поне толкова върти, за да предложи маршрут.

Трудно ни е да преценим колко по-добре е на wifi, защото и то не е страхотно. Понякога зарежда, понякога не.

По-бързо се отварят официалните страници на забележителностите и се вижда какво минава от там, отколкото навигациите.

Има карти на всички линии на автобуси, с цветове и маршрути. Виждаш къде се пресичат, не е проблем ориентирането, но не и кога минават самите автобуси.

А те не са чести, в Арашияма бяха веднъж на час, а до там 2 пъти на час. Иначе около центъра е прилично, минават много неща през 1 спирка, но наистина се губи време в чакане, което може да се ползва по-рационално.

Ние по принцип ще се справим с Киото, той е малък и зеленичък. Но ако бяхме в голям град, щяхме да сме се самоубили вече.  

Много странно. При 42мбит скорост има ли нещо, което да работи както трябва? Страници, воип?

Как е ако отворите г мапса в браузъра и там се навигирате?

Това, че не ви локира бързо го има в градове с много сгради. GPSa по някога му е трудно. В Япония и Корея съм имал този проблем. 

Обаче ако имате 3+Г/4Г би трябвало от там да ви намери като помощ за гпс. 

Какъв ВПН ползвате (опен впн, уаиргард, и.тн.) и до къде? Платен?

На какъв телефон?

Връзка към коментар
преди 24 минути , era123 каза:

Много странно. При 42мбит скорост има ли нещо, което да работи както трябва? Страници, воип?

Как е ако отворите г мапса в браузъра и там се навигирате?

Това, че не ви локира бързо го има в градове с много сгради. GPSa по някога му е трудно. В Япония и Корея съм имал този проблем. 

Обаче ако имате 3+Г/4Г би трябвало от там да ви намери като помощ за гпс. 

Какъв ВПН ползвате (опен впн, уаиргард, и.тн.) и до къде? Платен?

На какъв телефон?

Google pixels 8, VPN @Branko предложи вчера tunnelBear.

Официалните сайтове си зареждат. Магеланци също. Чатове също.  На мен май вече ми омръзна да мисля над този проблем, но е хубаво да му се намери решение или да се направи предварителна подготовка с карти на следващите групи, ако все пак е заради AirAlo цялото мъчение.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
11 minutes ago, Lindt said:

Google pixels 8, VPN @Branko предложи вчера tunnelBear.

Официалните сайтове си зареждат. Магеланци също. Чатове също.  На мен май вече ми омръзна да мисля над този проблем, но е хубаво да му се намери решение или да се направи предварителна подготовка с карти на следващите групи, ако все пак е заради AirAlo цялото мъчение.

Кво става ако изберете друг оператор? Тоя есим работи ли на всеки оператор или само на един?

Мапса през браузъра как е?

За тия пиксели имаше някакви простотии с 5Г-то. 

Пробвайте да изберете тип връзка до макс 4Г от настройките. Макар, че щом всичко работи само мапса да не работи е силно подозрително. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.