Tedy Публикувано: 21 март, 2016 Автор Публикувано: 21 март, 2016 Мурси. Противно на очакванията се оказаха много приятелски настроени. Имах предварителна нагласа да крия всичко по-ценно, защото в нета бях чела колко са агресивни и как, ако харесат нещо си го искат и при отказ може да стане много сериозен конфликт... сега чак ми е смешно. Според гида ни за тези хора най-ценното са... кравите. Цитирам: "дай им диаманти и ще ти ги върнат, за тях златото не означава нищо." Със сигурност редовния приток на туристи променя техния свят и начин на мислене, но чак да ги прави агресивни без причина не забелязах, напротив. Усмихнати, доброжелюбни, особено след залез, когато шансовете да изкарат някой бир от снимки напълно изчезват заедно с последните лъчи на слънцето. През деня постоянно са нащрек някой да не ги снима и те да пропуснат да си получат дължимото. И както вече споменах те БРОЯТ... щракванията на затвора и смятат по 5. Щрак, щрак и чуваш тен, още 2 щраквания стават туенти и т.н. :) Най-скъпите жени от племената са на мурсите, при брак мъжа плаща на семейството на невестата 35 - 38 крави. 24
Tedy Публикувано: 25 март, 2016 Автор Публикувано: 25 март, 2016 Жените хамър са много атрактивни с прическите си и яркия, червен цвят на косите. Единственото племе, в което и аз се вписах в пейзажа по обясними причини и събирах възхищението на по-малките момичета. Дрехи от кози кожи, мидички внесени от езеро в Кения, мъниста допълват общата фешън картина. Гривните по врата показват, че тази жена не е първа съпруга. Първите са с по-висок ранг в семейството и носят колие с определена форма, което да ги отличава. 29
wiliko Публикувано: 25 март, 2016 Публикувано: 25 март, 2016 Теди, тази плочка или каквото е там на Мурсите, постоянно ли я носят... Много интересности показваш, продължавай поне да гледаме снимки ... докато ни дойде ред и ние да идем до там 1
Tedy Публикувано: 25 март, 2016 Автор Публикувано: 25 март, 2016 Теди, тази плочка или каквото е там на Мурсите, постоянно ли я носят... Не. Ние отседнахме в село, което е далеч и не е туристическо. Когато реших да снимам жени с типита се оказа, че в нашето има само една. Скочихме в колата и отидохме до съседното, но според мен плочките ги слагат само като атракция за туристи и фотографи. Съдейки по намръщените им физиономии не се чувстват много комфортно с тях. 21
Tedy Публикувано: 6 април, 2016 Автор Публикувано: 6 април, 2016 Соленото езеро Асале, първи и последен залез заснет сред природата на Етиопия. За 3 седмици пътуване, твърде необичайно за мен. И първи ден от тура Данакил. Езерото е част от депресията, 120 м под морското равнище, температурата на въздуха се движи около и над 40 С. Няма вода... изобщо, въздуха е толкова сух, че човек дори не се поти, не се вмирисва, директно се балсамира и запазва вечно млад. В това съм напълно убедена. Та, ако търсите живата вода от приказките, извора на вечна младост е някъде там. :lol: Езерото се намира върху частните земи на Афарите, местното племе. 100 % мюсюлмани и леко агресивни от силното слънце, слаби, сухи хорица. Няма отровни гадини, няма насекоми, само ... туристи виреят там. Направих 2 варианта и ми е трудно да избера по-добрия, затова ги пускам и двата. 27 1
ruwenzogy Публикувано: 6 април, 2016 Публикувано: 6 април, 2016 Ако след прекрасните разкази и снимки на Теди, някой се е запалил да ходи на там, да ме има в предвид. Сериозен съм. Отдавна чакам момента, и той май наближава.... 3
Tedy Публикувано: 8 април, 2016 Автор Публикувано: 8 април, 2016 Ако след прекрасните разкази и снимки на Теди, някой се е запалил да ходи на там, да ме има в предвид. Сериозен съм. Отдавна чакам момента, и той май наближава.... Жалко, че не беше с нас, с трети човек седмицата при племената щеше да е по-изгодна като цена. За Данакил и Лалибела можеш и сам, но за долината Омо с гид ще ти излезе скъпо. За там наистина ти трябва компания. Етиопия не е полулярна като дестинация в България, а е уникална със забележителности и култура. Оги, трябва по-често да се засичаме по срещи и да обсъждаме бъдещи пътувания, че виж как се получават разминавания. 4
Tedy Публикувано: 9 април, 2016 Автор Публикувано: 9 април, 2016 (редактирано) Село Арборе. Отседнали сме в къщата на местния вожд или старейшина, който си изглежда съвсем цивилизовано. Селото е сравнително близо до град, наблизо има река. Отличителното при Арборе освен риболова е, че са едно от двете племена отглеждащи петли и кокошки. И ги ползват, за да си набавят пресни яйца, не заради месото. На въпроса защо другите не гледат пилци ми отговарят - заради шума, който вдигат. Така лесно враговете локализират местоположението на селото. Племенна им работа, за тях петлите и кокошките имали зъл дух и ала бала, но когато нещата опрат до оцеляване всичко това изглежда съвсем логично. И да разкажа за къщата, където бяхме отседнали. Според Фитрету категория поне 3 звезди по стандарта на Омо. :lol: Мда, единствената нощ, когато ни лазиха някакви гадинки, не знам какви бяха, не ги питах и до близко запознанство не стигнахме. Та настъпи мрак, ние сме в къщата на Шефа. Всичко наоколо е тъмно, правиш 2 крачки и току си се пребил някъде, защото нищо не се вижда на 3 м, но ние си имаме бумтях генератор. И светим, и сме шумни, защото от една жестока тонколона с гъгнив звук звучи музика, а ТВто предава картинката, африкански ритми йеееее. Главата ми се наду, но нали всичко е в наша чест не смея да се оплача. Всички сме седнали и цъкаме в нета, аз съм в магеланци, както и сега. По-късно се вадят едни дюшеци, мятат се на земята в прахоляка, скок отгоре и ей ти ги 3те звезди. Ние сме в палатка - лукс категория. Фитрету си беше забърсал гадже от Джинка да си го води в Арба Минч. Та мацката си беше облякла за прахоляка много симпатична розова пижамка. Спи се без завивки и с дрехи. Сутринта само се обадих на Шефа, стана човека и за 1 секунда беше готов да ме води при племето за фотосесия. Практично, доста. Ех, спомени, спомени... Редактирано 9 април, 2016 от Tedy 19 1
Tedy Публикувано: 9 април, 2016 Автор Публикувано: 9 април, 2016 (редактирано) Ето и нашето настаняване в Арборе и прословутата тонколона. Редактирано 9 април, 2016 от Tedy 15
Tedy Публикувано: 14 април, 2016 Автор Публикувано: 14 април, 2016 Пазарът на хамър в Димека. Сърдеха се като ги снимам и тук ги отстрелвах без да вдигам апарата, от нивото на корема, каквото хвана това, но пък да са по-естествени. А това е китаеца от Тайван, заедно с него, Влади и канадеца Джейми останахме дълго край ръба на кратера. Накрая полузадушени се предадохме и се оттеглихме за много кратък сън в лагера, където всички останали отдавна спяха. 34
Tedy Публикувано: 14 април, 2016 Автор Публикувано: 14 април, 2016 Отвя ме... Гале, снимки да искаш, пълна съм, то обработване няма. 1
strelec72 Публикувано: 14 април, 2016 Публикувано: 14 април, 2016 (редактирано) Гале, снимки да искаш, пълна съм, то обработване няма. Теди ,пускай ги всички.....ние не сме претенциозни,можем и необработени да ги гледаме ....само не знам сега как ще спя и къде пак ще скитам на сън....нямам покой ни денем ни нощем след твоите снимки Редактирано 14 април, 2016 от strelec72 2
Childish Публикувано: 15 април, 2016 Публикувано: 15 април, 2016 Теди, по-щастлива отколкото си на снимките тук, не съм те виждала! 4
Tedy Публикувано: 15 април, 2016 Автор Публикувано: 15 април, 2016 Теди, по-щастлива отколкото си на снимките тук, не съм те виждала! Мен основното, което ме мотивира да пътувам последните години е идеята да преживея някакво приключение. В Етиопия възможности си имаше и ги използвахме до последно. Наистина беше много яко пътуване, бих отишла там и по-за дълго с идеята да обикалям нискобюджетно. И със сигурност вече ще планирам по една Африканска държава всяка година. Нацелихме период без гадини, няма престъпност, само трябва да се внимава с хлапетата, ако ги снимаш без пари моментално хващат камъните. Теди ,пускай ги всички.....ние не сме претенциозни,можем и необработени да ги гледаме ....само не знам сега как ще спя и къде пак ще скитам на сън....нямам покой ни денем ни нощем след твоите снимки Знам, но не мога да пусна суровите файлове, а ако ще обработвам така или иначе, поне да е като хората и да си има контраст и цвят. Започвай да събираш пари, сега знам много повече и мога да помагам със съвети. 7
Tedy Публикувано: 19 април, 2016 Автор Публикувано: 19 април, 2016 И 2 кадъра от свещената земя на Лилабела. Етиопците са изключително религиозни, ортодоксални християни, спазват старите традиции, които при нас отдавна са минало. Без да искаме нацелихме религиозен празник, деня на Дева Мария. Неработен ден, целия град се беше стекъл в църквите за пост и молитви. 25
Tedy Публикувано: 20 април, 2016 Автор Публикувано: 20 април, 2016 (редактирано) Десанеч. Прекосихме реката в супер неустойчива лодка издълбана от дънера на голямо дърво. През цялото време се клатеше и влизаше вода, а аз се притеснявах за техниката. Хубавото е, че и през ум не ми мина мисълта за крокодили, така де, карах я по приоритети. Първото място беше за апарата, а дали щях да бъда изядена не беше на дневен ред. Имах точно един час да се огледам, да снимам и да изчезна по най-бързия начин обратно до лодката, оставяйки Фитрету насред гневна тълпа от племето. Десанеч определено не бяха от най-приятелски настроените, но са много красиви и атрактивни като модели за снимане. Редактирано 20 април, 2016 от Tedy 29
мая Публикувано: 20 април, 2016 Публикувано: 20 април, 2016 освен Декември - февруари кога е другия период с нисък риск от малария за Омо? И изобщо има ли такъв 1
Tedy Публикувано: 20 април, 2016 Автор Публикувано: 20 април, 2016 освен Декември - февруари кога е другия период с нисък риск от малария за Омо? И изобщо има ли такъв това е сухия сезон, но Фитрету ми каза, че през април е много зелено и красиво. дали тогава има риск от малария не съм питала. 3
Tedy Публикувано: 20 април, 2016 Автор Публикувано: 20 април, 2016 Лилабела. Нашият гид ни заведе в местен ресторант, където освен вкусно беше и невероятно евтино, защото цените си бяха за етиопци. Една манджа струваше около 2 лв. Излишно е да казвам, че там се хранихме и 3-те дена. На празника на Дева Мария стопанката беше замесила уникално вкусен хляб, а снимката е правена в кухнята, където младо момиче печеше инджера. Долу вляво черното нещо е подобно на сач, в който под капак за около 3, 4 мин голямата "палачинка" се приготвя. Момичето има татуиран кръст на челото и китката, което е често срещано в Лилабела. 24
Ushakal Публикувано: 20 април, 2016 Публикувано: 20 април, 2016 Надявам се да продължава разказа ти, Tedy, много е интересно и снимките са страхотни. 2
Tedy Публикувано: 20 април, 2016 Автор Публикувано: 20 април, 2016 Надявам се да продължава разказа ти, Tedy, много е интересно и снимките са страхотни. Днес определено ми е дошла музата да обработвам. 3
ruwenzogy Публикувано: 20 април, 2016 Публикувано: 20 април, 2016 На мен пък ми е интересно как стои финансовата страна на въпроса. Колко платихте на въпросния гид ( гидове). Той ли уреждаше спанетата, снимките, екскурзиите? И въобще всичко свързано с финансите. Така човек може да си направи сметка дали такова пътуване му е по джоба и дали си заслужава. Не говоря само за долината Омо, а и за останалата част от пътуването. В моите изповеди се стремя да дам отговор на този въпрос , за да е ясно , на който иска да ходи по моите стъпки. Иначе , хубаво, интересно, вълнуващо, екзотично, и всякакви суперлативи могат да се изкажат, но дайте да видим на каква цена. Защото аз мисля, че всичко си има цена, и не съм привърженик на максимата , че кеф цена няма... 3
Tedy Публикувано: 20 април, 2016 Автор Публикувано: 20 април, 2016 4-дневният тур до Данакил беше 500$ и всичко беше включено, с изключение на бакшишите за шофьора и гида. Аз бях договорила към него и трите дена в Тигрей общо за 830$ на човек. В Лилабела бяхме само с местен гид, за 3 дена договорихме 90$, нямахме фирма. Седмицата в Омо вали струваше по 300$ на ден за двамата с всичко включено без парите, които се дават за снимки. В Адис се разхождахме сами. Безопасно е. С вътрешните полети, които са голяма цифра излиза скъпо, затова обърнах внимание, че цената им може да е два пъти по-ниска, ако се лети до Адис с етиопските авиолинии. Оги, на 5-та страница съм написала цените. Самоцитирам се, за да не се повтарям. В туровете беше включено всичко: гид, транспорт, храна, настаняване, без бакшишите. Влади беше писал и колко сме дали за снимки в Омо, около 60$. НО дали другата година тези цени ще са актуални не мога да кажа. Сам знаеш, че пътуванията поскъпват, падат само цените на самолетните билети. Една от причините да не акцентирам на финансовата страна е факта, че моите пътувания последните години са повече фотографски, което ни натоварва бюджета, но срещу това получавам свободата да снимам по моя преценка. Съответно, ако ти планираш пътуването си по друг начин, спокойно можеш да свалиш от моята цена. Т.е. аз не съм представителна извадка за бюджетна екскурзия, защото приоритетите ми са различни. Фитрету е в тройката на най-добрите гидове за Омо, за мен това беше важно и затова го наех, но съм убедена, че би могло да се намери и по-евтин гид за района. Ако имаш други въпроси, питай, сега инфото ми е прясно в главата. 4
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега