venceremos Публикувано: 16 декември, 2025 Публикувано: 16 декември, 2025 Не знам дали е точно за тази тема, но да информирам: Временно затваряне на главната писта на EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg От 15 април до 20 май 2026 г. главната писта на летище EuroAirport ще бъде затворена за ремонтни дейности. През този период полетите ще използват второстепенната писта. Авиокомпаниите са коригирали своите разписания: easyJet ще предлага намалено, но все пак надеждно обслужване до ключови европейски бизнес, градски и ваканционни дестинации. Планирани са общо 32 полета на ден. Сега проверих, че от/до София няма да има. Повече подробности ТУК 4
stanimir Публикувано: 17 декември, 2025 Публикувано: 17 декември, 2025 Най-сетне загражденията са махнати . В Рим беше открита новата станция на метрото, наречена „Колизей-Императорски форуми“, предадоха световните агенции и италианските медии. Както подсказва името й тя се намира по средата между Колизея и Римските форуми - две особено популярни туристически дестинации в Рим. Станцията отваря врати след 13 години работа и огромни технологични предизвикателства. Тя има четири нива, а дълбочината й е 32 метра. Станцията обслужва третата линия на метрото и прокарва нишка образно казано между модерния транспорт, археологията и инженерните постижения. По време на строителството на няколко пъти бяха открити археологически находки, които наложиха намеса на археолози и извършването на разкопки, а това забави за известно време строителните дейности. Сега някои от откритите там археологически находки са изложени във витрини в самата метростанция. Така де факто пътниците, купувайки си билет за метрото от 1,50 евро, всъщност влизат подземно музейно пространство, в което има 350 експоната, сред които керамични делви и лампи, дървена сабя от Трети век преди Христа, бронзови печати, статуетки и много други антични предмети. Малко по-нататък се намират останките от баня, принадлежала на частен дом на заможен римлянин. Те свидетелстват за богатството на кварталите в този район. По времето на Римската империя градът е бил изграждан на няколко последователни слоя, образно казано. Това превръща Рим във впечатляваща терен за археологически разкопки. На церемонията по откриването на новата метростанция, на която пътниците ще могат да се прекачат и на втора метролиния, кметът на Рим Роберто Гуалтиери заяви, че това едно историческо и изключително събитие. Той защити скъпите строителни дейности, които отчасти парализираха трафика в столицата и усложниха придвижването на милиони туристи и жители. Гуалтиери заяви, че всички открити находки по време на строежа не са препятствие, а свидетелстват за изключителното минало на града. При изграждането на метростанцията е била използвана археологическа техника, разработена специално за работа при изграждане на метростанции в историческия център на градовете. При този метод се разполагат междинни плочи, докато напредват разкопките, отгоре надолу, което гарантира стабилността на конструкцията и продължаването на строителните дейности. Също днес в Рим беше открита и съседната метростанция при Потра Метрония, която е на две крачки от Стените на Аврелий. Тази метростанция разкрива обширен военен комплекс от Втори век преди Христа, включващ резиденция, разкрасена с фрески и мозайки. Структурите на комплекса там са били грижливо демонтирани, реставрирани и после разположени в специално пространство, което пътниците ще могат да разглеждат от специално изградено мостче. Изграждането на трета метролиния, или линия С, започна през 2007 г. и тя трябва да свързва североизточните части на Рим с югоизточните му части. Когато бъде завършена тя ще има 31 станции и ще е дълга 29 километра. Заради археологическите находки строителството беше значително забавено. 12 1
Гост Публикувано: 17 декември, 2025 Публикувано: 17 декември, 2025 преди 5 часа, stanimir каза: Най-сетне загражденията са махнати . В Рим беше открита новата станция на метрото, наречена „Колизей-Императорски форуми“, предадоха световните агенции и италианските медии. Както подсказва името й тя се намира по средата между Колизея и Римските форуми - две особено популярни туристически дестинации в Рим. Станцията отваря врати след 13 години работа и огромни технологични предизвикателства. Тя има четири нива, а дълбочината й е 32 метра. Станцията обслужва третата линия на метрото и прокарва нишка образно казано между модерния транспорт, археологията и инженерните постижения. По време на строителството на няколко пъти бяха открити археологически находки, които наложиха намеса на археолози и извършването на разкопки, а това забави за известно време строителните дейности. Сега някои от откритите там археологически находки са изложени във витрини в самата метростанция. Така де факто пътниците, купувайки си билет за метрото от 1,50 евро, всъщност влизат подземно музейно пространство, в което има 350 експоната, сред които керамични делви и лампи, дървена сабя от Трети век преди Христа, бронзови печати, статуетки и много други антични предмети. Малко по-нататък се намират останките от баня, принадлежала на частен дом на заможен римлянин. Те свидетелстват за богатството на кварталите в този район. По времето на Римската империя градът е бил изграждан на няколко последователни слоя, образно казано. Това превръща Рим във впечатляваща терен за археологически разкопки. На церемонията по откриването на новата метростанция, на която пътниците ще могат да се прекачат и на втора метролиния, кметът на Рим Роберто Гуалтиери заяви, че това едно историческо и изключително събитие. Той защити скъпите строителни дейности, които отчасти парализираха трафика в столицата и усложниха придвижването на милиони туристи и жители. Гуалтиери заяви, че всички открити находки по време на строежа не са препятствие, а свидетелстват за изключителното минало на града. При изграждането на метростанцията е била използвана археологическа техника, разработена специално за работа при изграждане на метростанции в историческия център на градовете. При този метод се разполагат междинни плочи, докато напредват разкопките, отгоре надолу, което гарантира стабилността на конструкцията и продължаването на строителните дейности. Също днес в Рим беше открита и съседната метростанция при Потра Метрония, която е на две крачки от Стените на Аврелий. Тази метростанция разкрива обширен военен комплекс от Втори век преди Христа, включващ резиденция, разкрасена с фрески и мозайки. Структурите на комплекса там са били грижливо демонтирани, реставрирани и после разположени в специално пространство, което пътниците ще могат да разглеждат от специално изградено мостче. Изграждането на трета метролиния, или линия С, започна през 2007 г. и тя трябва да свързва североизточните части на Рим с югоизточните му части. Когато бъде завършена тя ще има 31 станции и ще е дълга 29 километра. Заради археологическите находки строителството беше значително забавено. Италианците винаги са ми били любимци с това неповторимо съчетание на история, инженерство и правилно отношение към живота 🙂
adreno Публикувано: 19 декември, 2025 Публикувано: 19 декември, 2025 Достъпът до емблематичния фонтан ди Треви става платен | trip.dir.bg Достъпът до емблематичния фонтан ди Треви става платен Въвеждането на такса се очаква да носи 6,5 милиона евро годишно на Рим, обяви кметът 20:36 | 19 декември 2025 | Редактор : Надежда Христова 5 3160Снимка: Getty Images Туристите ще трябва да плащат по две евро от февруари следващата година, за да имат достъп до фонтана ди Треви в Рим, предаде АФП, цитирана от БТА. Въвеждането на такса се очаква да носи 6,5 милиона евро годишно на града, обяви кметът на италианската столица Роберто Гуалтиери. Само жителите на Рим ще продължат да ползват безплатен достъп. Фонтанът ди Треви, който привлича всекидневно многобройни посетители, ще се вижда безплатно от разстояние, но достъпът отблизо ще бъде запазен за притежателите на билети, посочи кметът на пресконференция. Виж ощеМагията на фонтана ди Треви "От 1 февруари въвеждаме платен билет за шест обекта в италианската столица, включително за фонтана "Треви". Входът за останалите пет обекта ще струва пет евро", каза Роберто Гуалтиери . Бароковият шедьовър - едно от най-популярните места в Рим, е прославен от филма "Сладък живот" на Федерико Фелини с Марчело Мастрояни и Анита Екберг. Фонтанът "Треви" е на първо място в списъка на много посетители, дошли да разгледат Вечния град. Да си пожелаеш нещо и да хвърлиш монета във водата е традиция, толкова дълбоко вкоренена, че властите събират хиляди евро на седмица, които след това се предават на организацията "Каритас". Между 1 януари и 8 декември около девет милиона туристи са посетили зоната пред фонтана, което прави средно 30 000 души на ден, отбеляза Гуалтиери. Кметството по-рано обяви, че иска да регулира достъпа до ди Треви поради прекалено голямото струпване на хора в тази зона, която е мишена на джебчии. Виж ощеРим ограничава достъпа до фонтана Ди Треви Това не е първият път, когато италианските власти въвеждат такси за посещение на забележителности. Венеция въведе миналата година туристическа такса за вход по време на периодите с голям наплив. 1 1
stanimir Публикувано: 20 декември, 2025 Публикувано: 20 декември, 2025 9 hours ago, adreno said: Достъпът до емблематичния фонтан ди Треви става платен | trip.dir.bg Достъпът до емблематичния фонтан ди Треви става платен Въвеждането на такса се очаква да носи 6,5 милиона евро годишно на Рим, обяви кметът 20:36 | 19 декември 2025 | Редактор : Надежда Христова 5 3160Снимка: Getty Images Туристите ще трябва да плащат по две евро от февруари следващата година, за да имат достъп до фонтана ди Треви в Рим, предаде АФП, цитирана от БТА. Въвеждането на такса се очаква да носи 6,5 милиона евро годишно на града, обяви кметът на италианската столица Роберто Гуалтиери. Само жителите на Рим ще продължат да ползват безплатен достъп. Фонтанът ди Треви, който привлича всекидневно многобройни посетители, ще се вижда безплатно от разстояние, но достъпът отблизо ще бъде запазен за притежателите на билети, посочи кметът на пресконференция. Виж ощеМагията на фонтана ди Треви "От 1 февруари въвеждаме платен билет за шест обекта в италианската столица, включително за фонтана "Треви". Входът за останалите пет обекта ще струва пет евро", каза Роберто Гуалтиери . Бароковият шедьовър - едно от най-популярните места в Рим, е прославен от филма "Сладък живот" на Федерико Фелини с Марчело Мастрояни и Анита Екберг. Фонтанът "Треви" е на първо място в списъка на много посетители, дошли да разгледат Вечния град. Да си пожелаеш нещо и да хвърлиш монета във водата е традиция, толкова дълбоко вкоренена, че властите събират хиляди евро на седмица, които след това се предават на организацията "Каритас". Между 1 януари и 8 декември около девет милиона туристи са посетили зоната пред фонтана, което прави средно 30 000 души на ден, отбеляза Гуалтиери. Кметството по-рано обяви, че иска да регулира достъпа до ди Треви поради прекалено голямото струпване на хора в тази зона, която е мишена на джебчии. Виж ощеРим ограничава достъпа до фонтана Ди Треви Това не е първият път, когато италианските власти въвеждат такси за посещение на забележителности. Венеция въведе миналата година туристическа такса за вход по време на периодите с голям наплив. Мега тъпотия.Толкова ли е опрял Рим до 5-6 млн. евро.Не толкова отдавна дори във форумите можеше да се разхождаш свободно.2€ няма да гътнат никого , но оставят лош привкус. Минавал съм десетки пъти почти по всяко време на денонощието, ей така просто да му се полюбувам. 5
searus Публикувано: 20 декември, 2025 Публикувано: 20 декември, 2025 Не знам как можеш да му се любуваш, проправяйки си път до него с лакти... Аз съм за, ако така наистина се ограничи стълпотворението. С 2 евро няма да обеднея... Въпросът е там, че вероятно билетите ще се изкупуват месеци предварително... 4
Topfly Публикувано: 20 декември, 2025 Автор Публикувано: 20 декември, 2025 преди 16 минути , stanimir каза: Мега тъпотия.Толкова ли е опрял Рим до 5-6 млн. евро.Не толкова отдавна дори във форумите можеше да се разхождаш свободно.2€ няма да гътнат никого , но оставят лош привкус. Минавал съм десетки пъти почти по всяко време на денонощието, ей така просто да му се полюбувам. Свръхтуризмът е доста голям проблем за всички. Последните години тълпите около Треви са просто непоносими и отнемат удоволствието да се полюбуваш на фонтана. Много по добре е да има такса и ограничение на броя на туристите в един момент. В Колизеума от доста време трябва предварително да си купиш билет с час и това премахна огромните опашки от един-два часа, които имаше преди това, а влизането и излизането стана бързо и удобно. Подобни ограничения със сигурност ще намалят броя на туристите, но и за града и туристите е по добре да има по малко туристи, които не натоварват чак толкова града, а таксите могат да компенсират по малките като цяло приходи от туризъм. Аз лично съм отлагал пътуване до Рим с децата, защото билетите за Колизеума бяха свършили. За купола на базиликата св. Петър например не продават предварително билети с час и бяхме принудени да чакаме час и половина на опашка 😞 4
stanimir Публикувано: 20 декември, 2025 Публикувано: 20 декември, 2025 44 minutes ago, searus said: Не знам как можеш да му се любуваш, проправяйки си път до него с лакти... Аз съм за, ако така наистина се ограничи стълпотворението. С 2 евро няма да обеднея... Въпросът е там, че вероятно билетите ще се изкупуват месеци предварително... Мини към полунощ и няма да има почти никой. 8 1
Topfly Публикувано: 20 декември, 2025 Автор Публикувано: 20 декември, 2025 преди 9 минути , stanimir каза: Мини към полунощ и няма да има почти никой. Идеално! Ако има вход, билети и часове е много по лесно да се пренасочи част от тълпата от пиковите часове към по малко натоварените. За туриста е също много по добре ако може да си планира времето и да е сигурен, че когато има билет тълпата няма да е непоносимо голяма. Проблемът обаче с тези късни часове е, че метрото в Рим затваря много рано и не случайно вечерта след 10-11 часа тълпите са много по малки. 5
Argentique Публикувано: 20 декември, 2025 Публикувано: 20 декември, 2025 По сертификатно време (март), когато почти нямаше чужденци и билети за Ватиканските музеи можеха да се купят от вечерта за сутринта, ходих на Треви в 7.30. Дори тогава имаше някакви хора. Но вечер за снимки определено е по-добре, защото е осветен, а сутрин - в сянка. Вечер ходих в 22 ч. и беше лудница на три реда. Може да се избегне метрото с настаняване някъде наблизо. 6
Desi89 Публикувано: 20 декември, 2025 Публикувано: 20 декември, 2025 преди 4 часа, Topfly каза: Свръхтуризмът е доста голям проблем за всички. Последните години тълпите около Треви са просто непоносими и отнемат удоволствието да се полюбуваш на фонтана. Много по добре е да има такса и ограничение на броя на туристите в един момент. В Колизеума от доста време трябва предварително да си купиш билет с час и това премахна огромните опашки от един-два часа, които имаше преди това, а влизането и излизането стана бързо и удобно. Подобни ограничения със сигурност ще намалят броя на туристите, но и за града и туристите е по добре да има по малко туристи, които не натоварват чак толкова града, а таксите могат да компенсират по малките като цяло приходи от туризъм. Аз лично съм отлагал пътуване до Рим с децата, защото билетите за Колизеума бяха свършили. За купола на базиликата св. Петър например не продават предварително билети с час и бяхме принудени да чакаме час и половина на опашка 😞 Проблемът е, че посредници изкупуват билетите и после ги препродават по-скъпо, което мен изключително ме отблъсква, защото не допринасят с нищо. А вече и Форума и Палатин имат Supersite места, в които се влиза само с по-скъпия билет и не можеш да влезеш с обикновен (но когато купувах билети, естествено не го знаех и това много ме разочарова на място - за втори път съм, 2018 не беше така), който включва Арената и Подземията на Колизеума, но е още по-трудно да бъде купен, защото се изкупува много бързо, иначе е 24 евро. Иначе пак си има много хора в Колизеума, не може една свястна снимка да стане, но въпреки това е изключително място и пак бих го посетила. Този ноември бях за втори път, уж по-слаб сезон, но като минах покрай Треви и просто си тръгнах, опашката беше изключително голяма.
Topfly Публикувано: 20 декември, 2025 Автор Публикувано: 20 декември, 2025 преди 54 минути , Desi89 каза: Проблемът е, че посредници изкупуват билетите и после ги препродават по-скъпо, което мен изключително ме отблъсква, защото не допринасят с нищо. Проблемът с посредниците до колкото знам значително го ограничиха. Вече билетите са поименни и на входа проверяват имената по документи. Друго нещо което може да се направи е да се увеличи работното време. В Будапеща например пред известното кафене Ню-Йорк имаше огромни опашки и фирмата която е наемател в кафенето реши да приемат гости до 2 часа през нощта. 2
Дани Магелани Публикувано: 20 декември, 2025 Публикувано: 20 декември, 2025 преди 45 минути , Topfly каза: Проблемът с посредниците до колкото знам значително го ограничиха. Вече билетите са поименни и на входа проверяват имената по документи. Друго нещо което може да се направи е да се увеличи работното време. В Будапеща например пред известното кафене Ню-Йорк имаше огромни опашки и фирмата която е наемател в кафенето реши да приемат гости до 2 часа през нощта. А беше време, когато в Ню Йорк кафе се влизаше съвсем свободно. Дори нямах резервация. Може би, защото цените тогава бяха космически. 4
Desi89 Публикувано: 20 декември, 2025 Публикувано: 20 декември, 2025 преди 1 час, Topfly каза: Проблемът с посредниците до колкото знам значително го ограничиха. Вече билетите са поименни и на входа проверяват имената по документи. Друго нещо което може да се направи е да се увеличи работното време. В Будапеща например пред известното кафене Ню-Йорк имаше огромни опашки и фирмата която е наемател в кафенето реши да приемат гости до 2 часа през нощта. Точно ноември купих билети за Колизеума през Виатор, имах 20$ кредити и платих същата сума. Не можах да взема от оригиналния сайт за Подземията, така изпуснах и обикновените билети. Дано наистина вземат мерки, с Боргезе е същото. А кафе Ню Йорк е приказно в 8:30, изобщо не се чака, масите половината все още са празни. 3
Desi89 Публикувано: 20 декември, 2025 Публикувано: 20 декември, 2025 преди 46 минути , Дани Магелани каза: А беше време, когато в Ню Йорк кафе се влизаше съвсем свободно. Дори нямах резервация. Може би, защото цените тогава бяха космически. Влиза се, рано сутрин е супер 🙂 но цените и сега ми се струват космически. 3
master_of_germs Публикувано: 20 декември, 2025 Публикувано: 20 декември, 2025 Те от Треви изкарват милиони евро само като почистват нощем монетите, хвърляни от туристите. Което мене лично ме отвращава. Най-вече хвърлянето. Що за изрод трябва да си, за да мърсиш така световно наследство. Другата простотия с катинарите по какви ли не мостове - още по. Тя е не само безумна но и опасна. Поне по едно време общината в Рим се сети тия хвърлени монети да отиват за социалните домове... 11
Desi89 Публикувано: 20 декември, 2025 Публикувано: 20 декември, 2025 преди 20 минути , master_of_germs каза: Те от Треви изкарват милиони евро само като почистват нощем монетите, хвърляни от туристите. Което мене лично ме отвращава. Най-вече хвърлянето. Що за изрод трябва да си, за да мърсиш така световно наследство. Другата простотия с катинарите по какви ли не мостове - още по. Тя е не само безумна но и опасна. Поне по едно време общината в Рим се сети тия хвърлени монети да отиват за социалните домове... Оф, и за го намирам за простотия, и моментите, и катинарите. В Аквариума в Будапеща имаше надпис: "Не хвърляйте монети на крокодила. Той не ходи на шопинг!" И във водата, пълно с монети. Абсолютен потрес! 😡 4 3
stanimir Публикувано: 20 декември, 2025 Публикувано: 20 декември, 2025 В Нова Зеландия нали окачват сутиени , поне не тежат. 1 2 1
Topfly Публикувано: 21 декември, 2025 Автор Публикувано: 21 декември, 2025 преди 17 часа, master_of_germs каза: Те от Треви изкарват милиони евро само като почистват нощем монетите, хвърляни от туристите. Което мене лично ме отвращава. Най-вече хвърлянето. Що за изрод трябва да си, за да мърсиш така световно наследство. Другата простотия с катинарите по какви ли не мостове - още по. Тя е не само безумна но и опасна. Поне по едно време общината в Рим се сети тия хвърлени монети да отиват за социалните домове... Според мен си доста строг спрямо тази традиция датираща още от римско време. С какво точно се “мърси световното наследство“? Монетите нито замърсяват или рушат, а една от причините този фонтан да е толкова известен е че там се хвърлят монети. В Рим има още около 50 подобни монументални и около 300 декоративни фонтатана, но точно заради традицията за хвърляне на монетите, филмите и т.н. това е най-популярният фонтан. Произходът на обичая да се хвърлят монети във Фонтан ди Треви (Fontana di Trevi) Откъде идва обичаят? Хвърлянето на монети във вода има древни корени. Още в Древен Рим хората са пускали дарове във извори и кладенци, за да умилостивят боговете, да поискат закрила или късмет. На водата се е приписвала лечебна и магическа сила. Съвременните „правила“ се оформят през XIX–XX век: 1 монета (с дясната ръка, през дясното рамо): ще се върнеш отново в Рим 2 монети: любов 3 монети: раздяла или развод (според тълкуването) Традицията става световноизвестна благодарение на книги и филми от XX век, особено Three Coins in the Fountain, които я романтизират. Какво се случва със събраните пари? Монетите от фонтана се събират всеки ден, а средствата се използват изцяло за благотворителност: приходите се даряват чрез римската организация Caritas използват се за подкрепа на бедни и нуждаещи се, социални програми и кухни за храна годишно се събират няколко милиона евро Важно: тези пари не са туристически приход на града, а се разпределят по строго контролиран начин за социални каузи. Любопитни факти Всеки ден във фонтана попадат хиляди монети Ваденето на пари от фонтана от туристи е незаконно и се счита за кражба Това е една от най-посещаваните и фотографирани забележителности в Рим Защо точно Фонтан ди Треви (Fontana di Trevi) става най-известният „фонтан на желанията“? 1) Древният водопровод Acqua Vergine Фонтанът е крайна точка на античния акведукт Acqua Vergine, изграден през 19 г. пр.н.е. Той е един от малкото римски водопроводи, които работят без прекъсване и днес. Това създава силна символика: „вечна“ вода → вечен късмет → завръщане. 2) Мястото, където се „сбогуваш“ с Рим Исторически това е било последното място, което пътешествениците виждат, преди да напуснат града. Естествено се появява жестът „да си пожелаеш да се върнеш“. 3) Бароковият спектакъл Днешният облик (XVIII в.) превръща фонтана в театрална сцена с фигурата на Океан и драматични скали. Емоционалното въздействие подсилва ритуала – хората по-лесно вярват в „магията“. 4) Киното и популярната култура Филми като Three Coins in the Fountain (1954), La Dolce Vita и Roman Holiday превръщат жеста в глобален символ на романтиката. Оттук нататък традицията „се копира“ по света. 12 1 1
Topfly Публикувано: 21 декември, 2025 Автор Публикувано: 21 декември, 2025 Ако някой се готви да пътува в Куба нека има предвид, че скоро положението може да се влоши много и да настъпи масов дефицит на горива. Петролната блокада на Венецуела от САЩ тласка Куба към срив 4
Иван Попов Публикувано: 21 декември, 2025 Публикувано: 21 декември, 2025 Е, то вече всичко става платено….. Сега и фонтанът Ди Треви, после сигурно и въздуха ще таксуват 🤦♂️ Хвърляш монета – плащаш, снимаш – плащаш, дишаш – абонамент 😂
Argentique Публикувано: 21 декември, 2025 Публикувано: 21 декември, 2025 преди 6 минути , Иван Попов каза: Е, то вече всичко става платено….. Сега и фонтанът Ди Треви, после сигурно и въздуха ще таксуват 🤦♂️ Хвърляш монета – плащаш, снимаш – плащаш, дишаш – абонамент 😂 Спокойно, след 21 ч ще е безплатно за всички. Opening hours and visiting modes Access, guaranteed to a maximum number of around 400 people at the same time, is from the central staircase while the exit is at the gate on the Via dei Crociferi side. Visits are regulated as follows: every day from 9 a.m. to 9 p.m. (last access at 8.30 p.m.); on Mondays and Fridays from 12 a.m. to allow for coin collection operations; every other Monday from 2 p.m. to 9 p.m. for emptying and cleaning the tank. Free access from 9 p.m. https://www.turismoroma.it/en/places/trevi-fountain 3 1
stanimir Публикувано: 21 декември, 2025 Публикувано: 21 декември, 2025 Това вече звучи по-разумно , дори да отседнем покрай "Термини" , пак е на пеш разстояние на прибиране късно вечер. И 10€ да го направят, който разполага с броени минути за снимка пред фонтана пак ще плати.Ако искаха единствено да регулират струпването на хора можеше да го направят с безплатна онлайн регистрация , както е на места в Китай , но явно нямат против да изкарат и някое евро отгоре 🙂 4
Topfly Публикувано: 22 декември, 2025 Автор Публикувано: 22 декември, 2025 преди 13 часа, Иван Попов каза: Е, то вече всичко става платено….. Сега и фонтанът Ди Треви, после сигурно и въздуха ще таксуват 🤦♂️ Хвърляш монета – плащаш, снимаш – плащаш, дишаш – абонамент 😂 Бизнес моделът вече е измислен и работи: Ето конкретни компании и проекти по света, които по един или друг начин предлагат услуги или продукти, свързани с платен чист въздух — от бутилки с чист въздух до комерсиални пречиствателни решения: 🌬️ 1. Компании с бутилки/консервиран чист въздух Това са бизнеси, които продават въздух, събран от много чисти райони, обикновено в буркани или кутии (често като сувенир или маркетингов продукт): 🇨🇭 Swiss Pure Air AG Швейцарски стартъп, който събира чист въздух от Алпите и го продава бутилиран. startupticker.ch 🇬🇧 Fresh Bottled British Air Предлага бутилки с въздух от Обединеното кралство, доставяни до клиенти в различни страни. My Baggage 🇺🇸 Vitality Air (исторически) канадска компания, която е продавала консервиран въздух от Скалистите планини, най-вече за пазари с високо замърсяване (например Китай). TIME 🇮🇳 Pure Himalayan Air Продукт, продаван под формата на кенчета с чист въздух (пример на търговски продукт). amazon.in 🏢 2. Международни компании за пречистване на въздуха Тези фирми не продават въздух в буркани, но предлагат пречистватели, решения и услуги, които осигуряват по-чист въздух срещу заплащане — подходящо за домове, офиси или индустриални помещения: 🇸🇪 QleanAir Scandinavia Шведска мултинационална компания за решения по пречистване на въздух — включително чисти помещения, пречистватели и системи за контрол на качеството на въздуха. Wikipedia 🇺🇸 Molekule Производител на иновативни пречистватели за въздух на базата на PECO технология. Wikipedia 🇺🇸 ActivePure Technologies Американска компания, създаваща технологии и продукти за пречистване на въздуха и повърхности под марката ActivePure. Wikipedia 🇰🇷 Coway Южнокорейска компания с глобално присъствие, която произвежда пречистватели на въздух и други домакински уреди. Wikipedia 🇺🇸 GPS Air Фокусирана върху технологии за качеството на вътрешния въздух, включително пречистватели и системи за йонизация. Wikipedia 🇭🇺 3. Локални компании/услуги (пример България) Някои фирми предлагат продукти и услуги за по-чист въздух, включително поддръжка и наем на пречистватели: ClearAir – предлага пречистватели за въздух за дом и офис (и услуги по поддръжка) чрез локален бранд в България. Pure Water+1 Онлайн магазини като CleanAir предлагат различни пречистватели и аксесоари за домашен въздух. CleanAir.bg Търговци като TsP Магазин продават пречистватели BONECO и други решения за здравословен въздух. tspbg.com 📌 Бележка за бутилен въздух vs пречистватели Бутилките с чист въздух са предимно маркетинг/новост и нямат здравословен ефект при ежедневно дишане, защото обикновено съдържат много малък обем въздух. ABC Пречиствателите и професионалните решения гарантират реално подобрение на качеството на въздуха в помещения — това е „чист въздух срещу услуга/такса“ в практичен смисъл. 2 1
Anna Kalinovska Публикувано: 22 декември, 2025 Публикувано: 22 декември, 2025 В хотела в Сага, ок. 4500 м н.в. имаше инсталация за килсород над леглото.. За всичко си има първи път.. Снимка някой друг път. 2
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега