Прескочи до съдържание

Актуални новини от света на пътешествията

Препоръчани мнения

Публикувано:

По мои спомени от студентските години бързите влакове бяха малко по-бързи от сегашните. 🙃 (завърших в началото на века 🙂)

Иначе на места в гората между София и Пловдив се строи трасе. Даже високо на места. 

Като за начало поне някакво информационно озвучаване на влаковете бива да пуснат. Много е интересно като се прибираш примерно от Римини, където в градския транспорт обявяват спирките, да спре влакът на някоя тъмна гара в ремонт и да чуеш вечния въпрос "къде сме"... 🤣

Аз си следя с навигация, ама не всеки може...

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, Костов каза:

@Argentique,  ключовото изречение тук е - Ремонти по трасето. Като целта на тия ремонти е влаковете да се движат със 160 km/h. Но кога ще стане...?

За ремонтите не знам, но се строи ново трасе през планината за по-висока скорост. Проблемът е, че когато се построи, проектната скорост вече ще е отживелица, ама на държавниците в оня момент им липсваше далновидност. Иначе от Белово нататък скоростта е прилична. 

През 1938 г. влакът между Пловдив и София пътува 2:20 ч.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 15 часа, Argentique каза:

Дано е преди да си извадя пенсионерска карта 😜

Няма страшно! Ако има забавяне в проекта, правителството ще увеличи възрастта за пенсиониране с колкото се налага. 🤣

• Смея се 11
  • Замислям се 1
Публикувано:

Аз като чуя ЖП проекти и все се сещам за Тунел 3 https://maps.app.goo.gl/eZ89fxRJ95DLbGYg7

Историята накратко е тук, нямам време да търся сега по-обстойна: https://chotorovi.com/placemarks/изоставен-жп-тунел/

"Информация: Тунела с дължина 210м, височина – 7м и височина 4м е построен по времето на Цар Борис III.Не е ясно защо тунела е с номер 3 и къде са 1 и 2. Използван е за мандра и гъбарник в началото на 90-те. Тунелът е бил проектиран и построен като част от ж.п.линията Видин–София.,която е трябвало да минава по проект през с.Синаговци.Като част от екипа е участвал и строителен инженер от Видин,родом от „Калето“.Той проектира ж.п.мост зад тунела,над реката,в посока с.Ивановци.При първата проба на натоварване на моста,основите му поддават и той се срутва,Налага се корекция на ж.п.трасето и то приема сегашният си вид.Строителният инженер,млад човек приема много лично неуспеха и лабилната му психика не издържа,като в в резултат от стреса полудява."

Би било наистина яко да модернизират трасетата тук и да се развива нормална скорост. Сегашната свързаност е пълна излагация и това не е само по отношение на България вътрешно, но и като цяло за Балканите. 

• Харесвам 3
Публикувано:
На 11.05.2026 г. в 13:22, Coo каза:

Сегашната свързаност е пълна излагация и това не е само по отношение на България вътрешно, но и като цяло за Балканите. 

Това е щото не се харесваме много. Не по други причини.

На 10.05.2026 г. в 21:34, Alexander каза:

Как изобщо си представяте, че нещо може да се случи..

ЕС, Шенген, евро, светът на един полет разстояние. Вярно, половин живот отне, ама пък някои и това не доживяха.

• Харесвам 4
Публикувано:
На 10.05.2026 г. в 22:34, Alexander каза:

Чудя се на оптимизма някои..

В момента най-бързия влак София-Пловдив е по-бавен от влака, който се е движил преди почти 90 години, да 90! Да не говорим, че 80-те имаше и още по-бърз, който правеше под 2 часа между двата града.

Как изобщо си представяте, че нещо може да се случи..

Аз съм пътувала в студентските си години, средата на 90те на 20 век, с Пловдив експрес, Пловдив-София, 2 часа, да не беше и 1.50ч. Ходеше до Враца, тръгваше в 7ч. от Пловдив. После премахнаха частта до Враца, а после спряха и влака. Защото любимата на всички "пазарна икономика ", в България се преиначи на "да откраднем най-много", съответно се стимулираше неадекватния автобусен транспорт, пари се даваха там, за да печелят определени хора, това доведе до спадане на пътникопотока с влаковете, което доведе до липса на пари и снижаване на качество, което доведе до още по-лошо качество, по-редки влакове, закриване на "нерентабилни" линии ,което доведе до обезлюдяване на селата, което доведе до още по-малко ползване на влаковете, което доведе до още по-голям батак. И вече няма оправия. Дори щяха нещастниците да закрият теснолинейката, оставяйки десетки труднодостъпни родопски села без транспорт. А сега им е и туристически бум този влак. А едва се спаси, на косъм, от смърт. И не разбирам защо всички се оплакват при положение,че години наред се толерира съсипията на всяка една обществена дейност под мантрата "пазар". 

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 минути , luba_rizova каза:

Аз съм пътувала в студентските си години, средата на 90те на 20 век, с Пловдив експрес, Пловдив-София, 2 часа, да не беше и 1.50ч. Ходеше до Враца, тръгваше в 7ч. от Пловдив. После премахнаха частта до Враца, а после спряха и влака. Защото любимата на всички "пазарна икономика ", в България се преиначи на "да откраднем най-много", съответно се стимулираше неадекватния автобусен транспорт, пари се даваха там, за да печелят определени хора, това доведе до спадане на пътникопотока с влаковете, което доведе до липса на пари и снижаване на качество, което доведе до още по-лошо качество, по-редки влакове, закриване на "нерентабилни" линии ,което доведе до обезлюдяване на селата, което доведе до още по-малко ползване на влаковете, което доведе до още по-голям батак. И вече няма оправия. Дори щяха нещастниците да закрият теснолинейката, оставяйки десетки труднодостъпни родопски села без транспорт. А сега им е и туристически бум този влак. А едва се спаси, на косъм, от смърт. И не разбирам защо всички се оплакват при положение,че години наред се толерира съсипията на всяка една обществена дейност под мантрата "пазар". 

И аз съм пътувал преди 1989 и помня, че беше под 2 часа. А и беше доста чист, за разлика от сега.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 час, luba_rizova каза:

Дори щяха нещастниците да закрият теснолинейката, оставяйки десетки труднодостъпни родопски села без транспорт.

Може ли пример за такива "труднодостъпни" села? Все пак тя се движи по дефилето успоредно на автомобилен път. Така че дали ще е теснолинейка или рейс е все тая. Места достъпни само от теснолинейката няма.

А иначе самата теснолинейка изминава под 100км за 4.5ч, така че тя по-скоро е туристическа атракция, отколкото "ефективен транспорт".

• Харесвам 4
Публикувано:

Дано влаковете стават по-бавни, а пътуванията и пътуващите - по-малко. Масовият туризъм и консуматорство на "преживявания" стават все по-вредни и досадни. 

Публикувано:
2 hours ago, Брани said:

Дано влаковете стават по-бавни, а пътуванията и пътуващите - по-малко. Масовият туризъм и консуматорство на "преживявания" стават все по-вредни и досадни. 

Не знам колко туристи пътуват с влак, май повечето са учащи и работещи от малките населени места към градовете и обратно. Обаче автомобилният поток става все по-голям и автопарка все по-лъскав. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Като гледам сравнението от горната снимка Бургас и Велико Търново, явно вече не е шега – на места у нас човек почти може да се чуди дали с колело няма да стигне по-бързо, отколкото с влак. Погледнете само Пловдив – Русе: 6 часа и 42 минути с БДЖ!

Това е почти колкото среден полет от Атина до Делхи (oколо 8 часа), а говорим за разстояние в рамките на България.

image.png.5001ca5df2f4fa0e2a428ece8807f661.png

image.png.0e84f2013bc8fc8e094166460558f783.png

• Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:

най-редовно чувам, ауууу 6 часа със самолет е много време, а 12 било абсурдно дори да се помисли. Няма нужда да казвам, че 99% от хората казващи го, не са пътували със самолет над 3 часа и то 2-3 пъти, нито са се качвали на по-голям от от стандартните а320 и б737 

Обаче с колата 12 часа не им е много на същите, това никога не съм го разбирал.

• Харесвам 6
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 8 часа, Alexander каза:

най-редовно чувам, ауууу 6 часа със самолет е много време, а 12 било абсурдно дори да се помисли. Няма нужда да казвам, че 99% от хората казващи го, не са пътували със самолет над 3 часа и то 2-3 пъти, нито са се качвали на по-голям от от стандартните а320 и б737 

Обаче с колата 12 часа не им е много на същите, това никога не съм го разбирал.

Не е нужно да разбираме всичко. Разни хора, разни гледни точки.

Но на много хора колата им дава възможност да разнообразят тия 12 часа с колкото си щат почивки по всяко време. Не че съм фен на дългите часове в кола, даже напротив. Понеже имам вестибуларни проблеми и ми става лошо. Най-зле е в автобус, разбира се, но в самолет също не си е работа... Никога не съм успявал дори и за минутка да заспя, пътувайки в тези превозни средства.

От друга страна 10 часа в спален вагон на БДЖ ми осигурява немислим комфорт на цена, която вече и нискотарифките не предлагат. 

В същото време съм напълно наясно, че ще има и хора, които не пътуват често с влак и не биха могли да заспят в купето, и за тях ще е мъчение.

• Харесвам 11
Публикувано:

На 26 май 2026 година,  след 6-годишна пауза, ще бъде възстановен ежедневният  влак между Тбилиси и Баку.

• Харесвам 6
Публикувано:

Да, спряха го с идването на пандемията. Но сега първоначално само Баку-Тбилиси, скоро ще възстановят целия маршрут Баку-Тбилиси-Карс, както беше преди... От 2017 до 2020 свързваше трите държави, Азербайджан, Грузия и Турция. 

Парадоксално беше, че беше затворена и границата Азербайджан-Грузия от 2020 насам. Заради пандемията първо, а после?  

https://aktual.ge/Read/53379

https://primeinfo.az/2026/05/baki-tbilisi-demiryol-xetti-ile-sernisindasima-6-ilden-sonra-berpa-olunur/

qatar да не се бърка с държавата Катар 😉 (гатар е "влак"на азербайджански)

undefined

https://az.wikipedia.org/wiki/Bakı–Tbilisi–Qars_dəmiryol_xətti

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 час, Hakkâri Spor каза:

скоро ще възстановят целия маршрут Баку-Тбилиси-Карс, както беше преди

Никога  не е имало редовен  пътнически влак  Баку-Тбилиси-Карс.  PR пътнически влак имаше и толкова.  Товарните влакове се движат Баку-Тбилиси-Карс. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, epetkov каза:

Никога  не е имало редовен  пътнически влак  Баку-Тбилиси-Карс.  PR пътнически влак имаше и толкова.  Товарните влакове се движат Баку-Тбилиси-Карс. 

Под "редовен" какво се разбира? Имаше нощен влак  Баку-Тбилиси със спални вагони  (на азербайджанските железници),  2017 анонсираха доста гръмко и по турските, и по азербайджанските телевизии за линията Карс-Тбилиси-Баку, първоначално за карго. Пандемията им спря плановете. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 часа, Hakkâri Spor каза:

Имаше нощен влак  Баку-Тбилиси със спални вагони

Имаше, разбира се, нощен влак Баку-Тбилиси, който на 26ти май отново тръгва.  Но нямаше пътнически влак по новата линия Тбилиси-Карс. Реално никога не е имло пътнически влак Баку-Тбилиси-Карс, а само товарни влакове до Карс.  

Публикувано:

Ами може и да стане с пътници. В линка, който дадох по-горе   https://aktual.ge/Read/53379 има изречение: 

Həmçinin ikitərəfli Əlaqələndirmə Şurasının protokolu imzalanıb ki, buna əsasən Bakı-Tbilisi-Qars yeni dəmir yolu sahəsi tam istismara veriləcək. (Подписан е и протокол на двустранния Координационен съвет, според който новият жп участък Баку-Тбилиси-Карс ще бъде пуснат в пълна експлоатация.) Работят по въпроса.

Primarily a freight train, part of the ‘New Silk Road’ link between Europe and Asia, the BTK (Baku-Tbilisi-Kars) will also accommodate passengers. (Предимно товарен влак, част от връзката „Нов път на коприната“ между Европа и Азия, БТК ще приема и пътници)

https://wander-lush.org/baku-tbilisi-kars-railway-train/

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, Hakkâri Spor каза:

Ами може и да стане с пътници.

Именно. Сега е моментът. Дано да стане сега.  Така или иначе има закупени още преди Ковид  специални  модерни (и скъпи)  пътнически влакове,  които в движение си сменят междурелсието от стандарт 1520мм (екс-СССР)  на европейски  стандарт  1435 мм  междурелсие. 

Публикувано:

А аз викам дано да има директен полет до Азърбайджан или Грузия , щото с влак и без влак, стигането от България изобщо е три дни път с камили.Да вземат да махнат и визите , че са като черна дупка за Европа на фона на съседите си.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 10.05.2026 г. в 23:16, Argentique каза:

Като за начало поне някакво информационно озвучаване на влаковете бива да пуснат. Много е интересно като се прибираш примерно от Римини, където в градския транспорт обявяват спирките, да спре влакът на някоя тъмна гара в ремонт и да чуеш вечния въпрос "къде сме"... 🤣

Понеже ми излезе тази тема най-горе, да дам актуално инфо.

Прибирах се преди малко с влака и СЪЩИЯТ кондуктор вече обикаля и обявява спирките на глас! 😂

Така че въпросът с информационното озвучаване е решен засега. А и беше светло, всичко се вижда. 😀

• Смея се 6
Публикувано:
преди 18 часа, epetkov каза:

Именно. Сега е моментът. Дано да стане сега.  Така или иначе има закупени още преди Ковид  специални  модерни (и скъпи)  пътнически влакове,  които в движение си сменят междурелсието от стандарт 1520мм (екс-СССР)  на европейски  стандарт  1435 мм  междурелсие. 

Не знам за междурелсието, в Азербайджан съм се возил на влак Stadler (мисля, че са швейцарски) Баку-Сумгаит-Баку, а в Грузия пак с такива влакове по Тбилиси-Батуми-Тбилиси, беше доста комфортно, и в двете държави. БДЖ са супер назад в това отношение.  Междурелсието в бившите ССР знам, че е с 8 см по-широко (или там някъде). В прибалтийските вече има и от двата вида междурелсие, но само по европейския стандарт е по мн. малко направления.

преди 18 часа, stanimir каза:

А аз викам дано да има директен полет до Азърбайджан или Грузия , щото с влак и без влак, стигането от България изобщо е три дни път с камили.Да вземат да махнат и визите , че са като черна дупка за Европа на фона на съседите си.

Вече няма директни ни до Армения, ни до Грузия, ни до Азербайджан, а имаxме и до трите.  Поне Тбилиси беше кажи речи достъпно с полетите до Ереван.  

(W!Zz вече имат от Букурещ до Ереван) 😉

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.