Прескочи до съдържание

Актуални новини от света на пътешествията

Препоръчани мнения

Публикувано:

Уиз имат и Рим - Баку, но полетите се разминават със софийските и трябва да се лети до Рим предния ден.

За дългия уикенд началото на май летях до Баку - на отиване от Рим, на връщане до Будапеща. Общо Рим - Баку - Будапеща излезе около 75 евро. Билетите взех месец по-рано. Но си беше хамалогия с придвижването първо до Рим, после от Будапеща...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 часа, Hakkâri Spor каза:

W!Zz вече имат от Букурещ до Ереван)

A също така от 4ти юли и румънската DAN  AIR започва Букурещ - Ереван. 

• Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 19.05.2026 г. в 11:05, Hakkâri Spor каза:

Ами може и да стане с пътници.

Изглежда този път наистина ще стане. За 2ри юни е планиран първият пътнически влак по цялото трасе Баку-Тбилиси-Карс.

• Харесвам 5
Публикувано:

Словения не приема вече израелски самолети на своя територия. 

p.s. Това беше и една от страните, които бойкотира Евровизия, заради участието на държавата-агресор

IMG_1871.jpeg

Passengers on an Israir flight to Slovenia were forced to land in Croatia after Slovenian authorities reportedly blocked the Israeli aircraft from landing in Ljubljana.

Israir said the decision was politically motivated and linked to opposition toward Israel. CEO Uri Sirkis called it a “blatant violation” of EU air agreements. The diversion left passengers stranded in Zagreb while the airline works to resolve the dispute with Slovenian and European authorities.

• Харесвам 3
  • Браво 5
Публикувано:
преди 3 часа, Hakkâri Spor каза:

Нова линия, удобна за @zon😉

Благодаря, че мислиш за мен и моя комфорт 🫶 

Brussels Airlines и те ме зарибяват с е-мейли. :))) 

• Харесвам 3
Публикувано:

След индийците и Търкиш се ос..ха :

Полет на Turkish Airlines е принуден да се върне, след като канализацията е наводнила кабината по време на излитане в Денвър.

Рутинен международен полет се превърна в кошмар, когато самолет на Turkish Airlines, излитащ от международното летище в Денвър, е бил принуден да се върне, след като пътниците са открили изтичане на канализация и човешки отпадъци в кабината по време на излитането.

Инцидентът е станал на 1 юни 2026 г. на борда на полет на Turkish Airlines, пътуващ за Истанбул. Според съобщенията, пътниците са забелязали неприятно миришещи канализация, преливащи от тоалетните на самолета и разпространяващи се в части от кабината малко след подготовката за излитане. Нехигиеничните условия бързо станали невъзможни за игнориране, което е накарало екипажа да прекрати пътуването и да върне самолета на изхода.

Свидетели описват силна миризма и видими отпадъчни води в кабините, създаващи дискомфорт и безпокойство сред пътниците. Персоналът на авиокомпанията е осигурил настаняване на пътниците, докато екипите по поддръжката са проверявали самолета, за да установят причината за повредата на канализационната система.

Въпреки че не са съобщени пострадали, необичайният инцидент е предизвикал широко внимание онлайн, като много пътници го нарекоха една от най-странните аварийни ситуации по време на полет, наблюдавани през последните години.  „Турските авиолинии“ не са посочили риск за безопасността от събитието, но самолетът е бил изваден от експлоатация за технически проверки, преди да възобнови операциите си.

FB_IMG_1780691004526.jpg

• Шок 6
  • Браво 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

лаос
се присъединява към железопътния коридор Изток-Запад, простиращ се от Югоизточна Азия до Европа.

Един от новите железопътни коридори свързва Лаос, Виетнам, Китай, Казахстан, Русия и Естония, създавайки маршрут от Югоизточна Азия до Балтийско море.

• Харесвам 6
Публикувано:
1 hour ago, stanimir said:

България в челото на ЕС по качество на водата :

FB_IMG_1781717677918.jpg

Хахахаха, мод да премести във вицовете.

• Смея се 1
Публикувано:

Не знам за каква вода става дума, но явно не е само морска, щото Австрия е на четвърто място, а съседна Унгария е на опашката, като и двете нямат излаз на море.

• Смея се 3
Публикувано:

Става дума за вода за къпане. 🙂

Може да ме наречете оптимист или идеалист, но като знам колко пречиствателни станции са монтирани по морето, произведени и доставени само от нашата фирма, и колко други "загубени" сделки имаме, където конкуренцията достави оборудване, съм склонна да вярвам, че качеството на водата в Черно море е значително по-добро, отколкото преди 15 г.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 13 часа, Zaro каза:

Не знам за каква вода става дума, но явно не е само морска, щото Австрия е на четвърто място, а съседна Унгария е на опашката, като и двете нямат излаз на море.

Унгария си има Балатон, а Австрия алпийски езера, които са изключително чисти, въпреки че сигурно единици ги ползват за къпане...

Публикувано:

Посетителите на Венеция, които не остават да нощуват в града, може да плащат доста по-скъпа „входна такса“. Сега тя варира от 5 до 10 евро, но новата управа на града, оглавявана от десноцентриста Симоне Вентурини, иска таксата да варира от 30 до 50 евро, съобщават италиански медии сред които "Скай Ти Джи 24", "Пост", "Фато куотидиано" и АНСА.

Идеята се подкрепя и от Асоциацията на венецианските хотелиери.

Официално предложение в тази насока градоначалникът на Венеция Вентурини ще направи в идните седмици.

30 евро или в някои случаи 50 евро ще се плащат обаче в дните, в които има най-голямо струпване на туристи в Града на каналите. Това ще накара повече туристи да пренасочат визитата си във Венеция вместо през лятото за периода ноември-февруари.

По-високата входна такса ще бъде използвана за поддръжката на града.

/ГГ/

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Нови полети до и от Европа през есента и зимата

Авиокомпании разширяват полетите към и от Европа през есенно-зимния сезон с нови маршрути до Канарите, Карибите, Азия, Лапландия и Австралия

Ето какво се очертава за тази есен и зима по отношение на нови въздушни маршрути до и от Европа:

Air Canada: Торонто-Тенерифе и Монреал-Тенерифе

Air France: Завръщане към Малдивите и Доминиканската република

Discover Airlines: Мароко и Финландска Лапландия

easyJet: 13 нови зимни маршрута от Обединеното кралство

Eurowings: от Германия към Испания, Австрия, Косово и Египет

Finnair: Хелзинки-Мелбърн (през Банкок) и полети до Лапландия

ITA Airways: Рим-Санто Доминго

Lufthansa: Франкфурт-Куала Лумпур и разширяване на Allegris

Singapore Airlines: Сингапур-Мадрид през Барселона

Soltour: Полети между Испания и Европа

SWISS: Полети до Бенгалуру

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, Ivan Ivanich каза:

Air Canada: Торонто-Тенерифе и Монреал-Тенерифе

Air Transat:  Монреал Трюдо - Истанбул (от 29 октомври 2026)

преди 2 часа, Ivan Ivanich каза:

ITA Airways: Рим-Санто Доминго

Което значи, че май ще сложат Санто Доминго и в сайта на България еър, че нали имат code share с ITA.  Два полета на една резервация до Доминикана. Друг е въпросът какви ще са цените...

• Харесвам 4
Публикувано:

Кьолн,  

14.07.2026 1 (БТА)

Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) актуализира днес политиката си към авиокомпаниите, като им препоръча да избягват въздушното пространство на Бахрейн, Кувейт, Катар, ОАЕ и да не летят над водите на Оманския залив на фона на новите атаки между Иран и САЩ, предаде Ройтерс.

Само преди седмица агенцията беше отменила предишното си предупреждение след временното намаляване на напрежението, последвало примирието между Техеран и Вашингтон през миналия месец. Тогава тя препоръчваше повишено внимание при полети над въздушното пространство на Бахрейн, Кувейт, Катар, ОАЕ, Израел, Йордания, Оман и Саудитска Арабия. Новата препоръка е значително по-строга и ще остане в сила до 29 юли.

"Непредвидимото развитие на военните действия, съчетано с възможното използване на ракети, дронове, бойни самолети и системи за противовъздушна отбрана, създава висок риск за гражданските полети на всички височини и полетни нива в засегнатото въздушно пространство“, се посочва в комюнике на агенцията.

Според агенцията наличието на големи американски военни бази в региона увеличава вероятността държавите, обхванати от предупреждението, да бъдат директно изложени на ирански ракетни и дронови атаки. Освен това съществува риск граждански самолети да бъдат погрешно идентифицирани от американските или други системи за противовъздушна отбрана

• Харесвам 2
Публикувано:

Не знам къде да го напиша, но имам 2 лични новини 🙂

Внимавайте с Ардатур за международни пътувания, ако не се съберат хора анулират билетите или предлагат алтернатива с Фликсбъс 🙂

Също така DAN AIR имат проблем с личните данни, ако купиш през тяхната система за разплащания NETOPIA - направо ти крадат данните от картата.

Взех си билет с ДанЕър румънската авиокомпания през Оподо и нямаше проблем, после добавих багаж от сайта им с карта, която ползвам само в Уиз и Райън и на следващия ден започнаха опити за покупки и да потвърждавам от приложението, добре, че видях и замразих картата.

Та да си знаете, ако купувате билет директно от Дан Еър системата им е пробита и данните от картите отиват при хакерите или на Payment Provider-a им, писах им да видим. Не стига това, ами отмениха и полета...

• Харесвам 1
  • Шок 8
  • Замислям се 2
Публикувано:

Не знам дали вече не е коментирано, но все пак:

Qatar Airways напуска България, спират полетите между Доха и София

Все още не са обявени причините за решението, след като авиокомпанията оперира на българския пазар повече от 15 години.

Офисът в София се закрива от септември, като се освобождава и персоналът. "Това е тежък удар за България, за свързаността ни с цяла Азия, Африка и Австралия, както и за туристическия бизнес", коментира Горанова. Авиокомпанията оперира на българския пазар повече от 15 години, като в най-добрите време изпълняваше дори и по два полета на ден между Доха и София.

Публикувано:
На 15.07.2026 г. в 9:20, vinidj каза:

Не знам къде да го напиша, но имам 2 лични новини 🙂

Внимавайте с Ардатур за международни пътувания, ако не се съберат хора анулират билетите или предлагат алтернатива с Фликсбъс 🙂

Също така DAN AIR имат проблем с личните данни, ако купиш през тяхната система за разплащания NETOPIA - направо ти крадат данните от картата.

Взех си билет с ДанЕър румънската авиокомпания през Оподо и нямаше проблем, после добавих багаж от сайта им с карта, която ползвам само в Уиз и Райън и на следващия ден започнаха опити за покупки и да потвърждавам от приложението, добре, че видях и замразих картата.

Та да си знаете, ако купувате билет директно от Дан Еър системата им е пробита и данните от картите отиват при хакерите или на Payment Provider-a им, писах им да видим. Не стига това, ами отмениха и полета...

Честно казано, никога не бих очаквал подобно нещо от Арда Тур, защото винаги съм ги възприемал като голяма, сериозна и утвърдена транспортна фирма. Аз лично съм пътувал с тях доста пъти и досега не съм имал никакви проблеми. Предлагането на FlixBus като заместител обаче определено не звучи особено добре, особено ако първоначално пътуването е било обявено с автобус на Арда Тур.

Публикувано:

А дано наистина стане!

Директна линия София – Абу Даби би била чудесна новина, особено ако се изпълнява от Etihad Airways. Това ще даде още една много добра възможност за удобни връзки към Азия, Австралия, Африка и Близкия изток, без задължително да се минава през Истанбул или през някой от големите европейски хъбове.

Разбира се, засега става въпрос само за разговори и проучване на възможностите, но дано този път нещата стигнат и до реален резултат.

Най-малкото ще има още една сериозна алтернатива на Turkish Airlines и Lufthansa (примерно), което винаги е добре както за цените, така и за избора на полети. 🙂

• Харесвам 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• tigar4o
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.