Прескочи до съдържание

Актуални новини от света на пътешествията

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 8 минути , EmoKrastev каза:

Собственика бил унгарец който преди няколко години бил фалирал в Унгария и след това се е преместил в България и регистрирал фирма. Интересно че и при предния фалит фирмата се казвала така Робинзон турс

Предишният фалит беше при Ковид. В Унгария ако ти фалира фирма 5 години нямаш право да заемаш ръководна длъжност в друга фирма. Най-вероятно поради това е регистрирал фирма в България. Като причина за сегашният фалит се сочат високите цени на керосина и голямата конкуренция от НТА. Фирмата се казваше отново Робинсон, защото използваха старият имидж на работещата от 20 години агенция. Самото име обаче е доста странно за агенция, защото Робинсон доста дълго е останал на непредвидана “почивка“ на необитаем остров, без никой да го прибере 😄

Публикувано:

То си е заложено в името на фирмата - зарязва пътуващите някъде. Имаш късмет, ако си останеш вкъщи.

• Харесвам 3
Публикувано:

Значи в Албания или Грузия примерно да очакват възкръсналата Робинсон Турс ...и така докато не се забърка на неподходящо място с местни бандити та да настъпи окончателно мотиката.

• Харесвам 3
Публикувано:

Неподходящо екипирани туристи трябва да платят за спасяването си от австрийски хеликоптер

Австрийската планинска спасителна служба проведе сложна операция, за да спаси 36 неподходящо екипирани туристи от три семейства, включително малки деца в колички, съобщи днес полицията на провинция Тирол, предаде ДПА.

Групата е изпаднала в затруднение на надморска височина от над 2300 метра, твъргвайки спонтанно на преход от планинска станция близо до алпийското селище Зьолден.

Туристите, сред които е имало възрастни, тийнейджъри и няколко малки деца, са били „практически без“ подходяща екипировка, заяви говорител на полицията пред ДПА.

Те са били от Белгия, Великобритания, Съединените щати и Австрия.

По думите на говорителя семействата многократно са се озовавали на труден и опасен терен, като на моменти са се отклонявали от маркираната пътека. В крайна сметка двама членове на групата са подали сигнал за помощ.

Два хеликоптера са спасили обща 14 души, четирима от които с помощта на лебедка. Другите 22-ма туристи са били свалени пеша до долината от планински спасители. Няма пострадали.

Според говорителя на австрийската полиция обаче на туристическата група ще бъдат фактурирани разходите за цялата спасителна операция.

/СХТ/

• Харесвам 6
  • Шок 2
Публикувано:

KLM спира безплатните сандвичи със сирене и алкохола на европейските полети от октомври

Емблематичният безплатен сандвич със сирене (broodje kaas) на борда на KLM отива в историята. От октомври 2026 г. нидерландската авиокомпания въвежда платен кетъринг на всички европейски полети под новата концепция „Grand Café KLM". Бирата и виното също вече няма да са включени в цената на билета. За хилядите българи, които летят от Schiphol до София, Бургас или други европейски дестинации, промяната означава: или си носите храна, или плащате на борда.

Какво остава безплатно

Кафе, чай, вода, портокалов сок и класическата нидерландска строопвафел (stroopwafel) остават безплатни. Всичко останало - храна, алкохол, безалкохолни напитки и закуски - ще се купува. 

Какво можете да купите на борда

Пътниците ще могат да поръчват предварително (преди полета) или да купуват от менюто по време на полета. Сред опциите са поке боул, цезар салата, рап с яйце и сьомга, йогурт с плодове и семена. Точните цени все още не са обявени, но очаквайте нивата на типичен платен кетъринг на борда - между €4–8 за закуска и €3–5 за напитка. 

Досега безплатният сандвич със сирене се предлагаше на по-дългите европейски полети - полети до 1–2 часа обикновено получаваха само напитка и строопвафел.

Как ви засяга

Полетите Амстердам–София и Амстердам–Бургас са около 3 часа - достатъчно дълги, за да сте гладни. Досега получавахте сандвич и напитка; от октомври ще трябва или да ядете преди полета, или да купите на борда, или да си носите собствена храна - което е напълно позволено.

Бизнес клас и Flying Blue

Промяната засяга Economy класата. Пътниците в Business Class на европейските полети продължават да получават включена храна и напитки. Статусът в програмата за лоялност Flying Blue може да носи допълнителни бонуси - проверете условията.

Както писахме по-рано за контрола на KLM от Инспектората, авиокомпанията е под натиск да оптимизира разходите си на фона на високите цени на горивата. Платеният кетъринг е стандартна практика при Transavia, easyJet и Ryanair - KLM просто следва тенденцията.

Какво трябва да направите

Поръчайте предварително през приложението на KLM или уебсайта - обикновено е по-евтино и имате повече избор.
Носете си собствена храна - KLM позволява храна от вкъщи, стига да не е гореща и да не миризма силно.
Проверете дали билетът ви включва допълнителни услуги - някои тарифи може да запазят елементи от кетъринга.
Ако летите с деца, планирайте предварително - детските менюта вероятно ще са на допълнителна цена.

Важно да знаете

KLM е провела няколко тестови кръга с новия кетъринг на различни европейски дестинации, преди да обяви окончателното решение. Промяната е само за европейски полети - на трансатлантическите и междуконтиненталните полети кетърингът остава включен.

Краят на безплатния broodje kaas е символичен за нидерландската авиация - но прагматиката е ясна: по-голям избор, по-малко разхищение, по-ниски базови цени. 

Източник: AD.nl

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 3 часа, Hakkâri Spor каза:

Краят на безплатния broodje kaas е символичен за нидерландската авиация - но прагматиката е ясна: по-голям избор, по-малко разхищение, по-ниски базови цени. 

Икономията е майка на мизерията! Не съм го измислил аз, но работата ми с и покрай авионите многократно ме е убедила в тази мисла. 

• Харесвам 6
Публикувано:
5 hours ago, Hakkâri Spor said:

Какво остава безплатно

Кафе, чай, вода, портокалов сок и класическата нидерландска строопвафел (stroopwafel) остават безплатни.

но прагматиката е ясна: по-голям избор, по-малко разхищение, по-ниски базови цени. 

В сравнение с Луфти все пак е истински разкош ! 

"Прагматиката" - да , точно така е ...и повече мармоти.

Тоя дни австралийците от JetStar измислиха още по-култовата "такса за ползване на багажното отделение над седалките"  - това което в Европа отдавна се води платен голям ръчен багаж , но там долу все още беше безплатен.Вече не , но формулировката "за удобство" на пътниците" е неизменно при всички. Наистина е време да започнат да събират такса за тоалетната.Така ще държат цените ниски за "удобство на пътниците" , които нямат нужда от такива допълнителни услуги.

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 13 часа, Hakkâri Spor каза:

а хилядите българи, които летят от Schiphol до София, Бургас

преди 13 часа, Hakkâri Spor каза:

Полетите Амстердам–София и Амстердам–Бургас са около 3 часа

Какви са тия измишльотини, КЛМ не летят до България, Бургас пък съвсем...

• Харесвам 1
Публикувано:

Е аз го копи-пейстнах оттук https://www.facebook.com/photo/?fbid=122120777577208344&set=a.122101204521208344

Статията явно е само за KLM. А добавките до България са измишльотина на админа им. И направо ми стана смешно как дават акъл да се наяждаме преди да се качим на полета, хахаха. Храната изобщо не е толкова скъпа на борда. И при повечето други цените са такива. 

Публикувано:

Да дам и малко информация от последното ми пътуване до Австрия и по-точно Халщат

Мястото наистина е страшно красиво – малко, подредено и с онази типична алпийска атмосфера между планината и езерото. Разбира се, туристите са много и на моменти си личи, че Халщат отдавна не е някое спокойно и непознато австрийско селце, но въпреки това определено си заслужава да се види поне веднъж.

Едно нещо обаче ми направи доста силно впечатление и е добре човек да го има предвид – в Халщат на доста места все още искат плащане само в брой. В ресторанта, в който седнахме – Bräugasthof Lobisser – още на масата имаше голяма табелка „Sorry, no cards“, а същото предупреждение беше написано и в менюто. 😄 Даже са се погрижили да обяснят, че най-близкият банкомат е само на около 30 метра.

Хапването иначе беше точно каквото човек очаква в Австрия – шницел с картофи, лимон и бира Stiegl. 🍺🙂

Порциите бяха прилични, обстановката типично австрийска, а в менюто имаше и Kaiserschmarrn, Sachertorte, Apfelstrudel и останалите класики.

Интересен детайл е и че изрично са написали, че бакшишът не е включен в сметката.

Та един практичен съвет за Халщат – колкото и да сме свикнали вече навсякъде да плащаме с карта или телефон, дръжте си и кеш. В Австрия това по принцип не е чак такава екзотика, но в Халщат ми се стори особено разпространено.

Иначе Халщат е от онези места, които на снимки изглеждат почти нереални, а на живо са още по-впечатляващи. 🙂

20260719_131312.jpg.3e1266e2b377d65d2d78a12f7a8842bf.jpg

20260719_131321.jpg.e6fe696c499d86f3801f1458aef04090.jpg

20260719_131317.jpg.d9df6e3ba5852e40beba35aad951c0ec.jpg

20260719_131934.jpg.2a52917d4461cc2f58172005dbb0173a.jpg

20260719_133204.jpg.8b7588d95a397ffd2a2513303a9df850.jpg

• Харесвам 18
Публикувано:
На 11.08.2026 г. в 7:47, stanimir каза:

Наистина е време да започнат да събират такса за тоалетната.Така ще държат цените ниски за "удобство на пътниците" , които нямат нужда от такива допълнителни услуги.

Аз, лично, всячески се опитвам да избягвам тази услуга, понеже едно от най-омразните ми неща при пътуване е да влизам в тоалетна на самолет - може би единстевното място, в което усещам наченки на клаустрофобия, плюс "екстрите", свързани с хигиената в тези помещения.  Така че особено на къси полети до около  3:30ч. практически никога не ползвам.  

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 45 минути , Иван Попов каза:

Та един практичен съвет за Халщат – колкото и да сме свикнали вече навсякъде да плащаме с карта или телефон, дръжте си и кеш.

На мен лично, плащането в кеш, когато съм доволен от мястото за хапване, ми носи удоволствие с лакърдиите покрай връщане на ресто и оставяне на бакшиш - добавя малко социален елемент, за разлика от безполовото плащане с карта, с или без бакшиш.

Просто лично усещане.

• Харесвам 4
Публикувано:
33 minutes ago, Фил said:

Аз, лично, всячески се опитвам да избягвам тази услуга, понеже едно от най-омразните ми неща при пътуване е да влизам в тоалетна на самолет - може би единстевното място, в което усещам наченки на клаустрофобия, плюс "екстрите", свързани с хигиената в тези помещения.  Така че особено на къси полети до около  3:30ч. практически никога не ползвам.  

Всъщност обикковено ги почистват много на често (на дългите полети).На кратките повечето хора нямат нужда , ако са посетили WC на летището и не се наливат с течности.Аз също избягвам , нискотарифните обикновено са и много мизерни в това отношение и изобщо откъм всякаква чистота.Май това остана една от малкото разлики.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 15 часа, Zaro каза:

На мен лично, плащането в кеш, когато съм доволен от мястото за хапване, ми носи удоволствие с лакърдиите покрай връщане на ресто и оставяне на бакшиш - добавя малко социален елемент, за разлика от безполовото плащане с карта, с или без бакшиш.

Напълно съм съгласен и подкрепям! Но... За мен парите са най-мръсното нещо на света. в буквалния и преносен смисъл. Дори и да плащам с карта винаги се старая да оставя нещичко на ослужващия ни. Приемам го като оценка за старанието, което е проявил към нас.  

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 16 часа, Zaro каза:

Просто лично усещане.

Аз пък съм точно от другата крайност – ако мога, почти винаги плащам с телефона. 
За бакшиша съм съгласен, разбира се – ако съм доволен, винаги оставям, независимо как плащам. На доста места вече и при плащане с карта можеш директно да избереш процент бакшиш или конкретна сума, така че и това не е особен проблем. Просто самото ровене за банкноти, монети и ресто изобщо не ми липсва. Иначе да, това си е просто до лично усещане.

Преди 1 час, дядо Пепи каза:

За мен парите са най-мръсното нещо на света.

За мен също са много мръсно нещо. 😄 А и това с монетите хич не ми липсва – все гледаш, ровиш, все нещо не достига, после ресто, стотинки...  По-добре цък и хайде. 😊

В Халщат просто ми направи впечатление, че на доста места кешът не беше въпрос на предпочитание, а направо единствената възможност.

Винаги съм оценявал отношението на обслужващия персонал – понякога един дребен жест е напълно достатъчен. Вчера например обядвам в един ресторант и сервитьорката ме пита: „Ванка, искаш ли малко диня и пъпеш?“ Казах ѝ „може“ и след малко вече бяха на масата. 😊

Е, как да не оставиш бакшиш след такова отношение? Да, познаваме се, но точно жестът е важен – когато някой се старае, обръща ти внимание, препоръчва ти нещо или просто се интересува дали всичко е наред, според мен е съвсем нормално и ти да покажеш, че го оценяваш.

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:

Пътуванията се превръщат в състезателен спорт

Рекордните 82-ма души са посетили всички 193 държави - членки на ООН, през миналата година според платформата NomadMania

Тувалу, съставена от девет малки острова в южната част на Тихия океан, не е типичната ваканционна дестинация. Бившата британска колония, разположена приблизително по средата между Хавай и Австралия, е трудно достъпна и се обслужва от едва няколко полета седмично. Туризмът почти не съществува. Основните забележителности са летищната писта в столицата Фунафути, която през повечето следобеди се превръща в място за пикници и футболно игрище, както и спокойната пощенска служба, привличаща запалени колекционери на марки. Това е една от най-слабо посещаваните държави в света.

Нищо от това не е било достатъчно, за да разубеди Тед Нимс, американец, да прекара там една седмица, като в същото време е отбелязал още една държава в списъка си - своята 191-ва. Организацията на обединените нации има 193 държави членки. Г-н Нимс е сред нарастващия брой "броячи на държави", които се стремят да посетят всяка от тях. Миналата година рекордните 82-ма души са заявили, че са постигнали подвига да пътуват до всичките 193 държави, според NomadMania - онлайн общност за обсебени от приключения пътешественици.

Запалени пътешественици

Когато Travellers' Century Club е основан през 1954 г., само малцина привилегировани са можели да се похвалят, че са посетили 100 държави, което е минималното изискване за членство. Днес социалната организация има близо 2000 членове, след като по собствените ѝ думи е преживяла "доста значителен подем" през последните години. Запалените пътешественици прекарват часове в платформи като NomadMania и Most Travelled People, където има класации и оживени дебати за това какво всъщност се счита за посещение. (За някои транзитното преминаване през летище е достатъчно, но най-крайните ентусиасти го отхвърлят като твърде лесен начин за отметка.)

Толкова много време на път може да изглежда като самотно занимание. Но хостелите и настаняването в частни домове предлагат много забавления и социални контакти, казва Карол Уонг, малайзийка, която наскоро е посетила Самоа - своята 142-ра държава. Именно "луксозният хотел" е мястото, което е "много самотно", смята тя. В интернет пристрастените към пътуванията обменят съвети и общуват помежду си. Някои дестинации са толкова неизвестни, че посетителите търсят информация във Facebook групи като Every Passport Stamp, където въпросите варират от съвсем практични ("Работи ли фериботната линия между Казахстан и Азербайджан?") до необичайни ("Посещавал ли е някой атола Еневетак на Маршаловите острови?").

Да се посещават нови места е все по-модерно занимание дори ако не възнамерявате да запълните целия си паспорт с нови печати. Около половината от британците, анкетирани миналата година от асоциацията на туристическата индустрия ABTA, са планирали да посетят нова държава в сравнение с едва 18% преди десетилетие. "Има и елемент на самохвалство", казва Сет Борко от Skift, сайт за новини от туристическия сектор, като посочва влиянието на социалните мрежи.

Проблемът със свръхтуризма

Проблемът със свръхтуризма също играе роля, тъй като все повече туристи се стремят да избягват претъпканите площади и популярни забележителности. Според Skift нарастващ брой американци, пътуващи до Европа, избират малки градове или селски райони. Делът на международните посещения, концентрирани в десетте най-посещавани държави в света, е намалял от около 60% през 1980 г. до 40% през 2024 г.

"Харесва ми да виждам места, които не са толкова силно повлияни от туризма", казва Шанг Цян Сун, 34-годишен сингапурец, който посещава Тувалу, държава, която може да се превърне в една от първите, изчезнали заради покачването на морското равнище. Ако възнамерявате да станете един от тези броячи на държави, по-добре си стягайте багажа.

2026, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Линк

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 41 минути , stanimir каза:

Основните забележителности са летищната писта в столицата Фунафути, която през повечето следобеди се превръща в място за пикници и футболно игрище

Почти като в Науру.

• Харесвам 5
Публикувано:

Скандално видео от Бали праща турист зад решетките за година

26-годишен швейцарец бе осъден на една година затвор в Бали, след като разпространи видео с обиди по време на свещения „Ден на тишината“. Властите на острова затягат мерките срещу туристи, които не зачитат местната религия и закони

Швейцарски турист бе осъден на една година лишаване от свобода, след като обиди свещен религиозен празник на индонезийския тропически остров Бали, съобщи BBC.

Във вече премахнато видео 26-годишният Лузиан Андрин Зграген се е заснел как се разхожда по напълно празен плаж по време на индуисткия празник Ниепи (Nyepi), описвайки ситуацията в социалните мрежи като „лудост“.

Той бе арестуван през март, след като кадрите предизвикаха вълна от масово недоволство и гняв сред местното население.

Ниепи, известен още като „Денят на тишината“, е ежегоден празник, по време на който иначе оживеният и пълен с туристи остров буквално замира. Хората остават по домовете си и се въздържат от правенето на какъвто и да е шум. Строгите ограничения важат за абсолютно всеки на острова, независимо от неговата религия, включително и за чуждестранните туристи.

По време на празника летището на Бали спира работа, а интернет връзката се прекъсва за целия остров. Всички развлекателни събития са забранени, а употребата на електричество е намалена до минимум.

„Дълбоко съжалявам, извинявам се“

Тази година празникът се падна на 19 март, а Зграген се заснел как съзнателно нарушава забраната за излизане, публикувайки видеото в Instagram с множество ругатни и обидни надписи.

„Направеното от подсъдимия обиди жителите на Бали, нарани тяхната вяра и предизвика обществено недоволство“, заявява председателстващият съдия по делото.

По време на съдебния процес Зграген заяви, че не е разбрал пълния обхват на ограниченията и че не е имал намерение да обижда никого:

„Дълбоко съжалявам за това, което направих, и се извинявам на народа на Бали“, каза той в съдебната зала.

Това не е първият случай на задържани или депортирани чужденци заради незачитане на ограниченията по време на Ниепи.

След пандемията туризмът в Бали отбеляза рекордни нива, като миналата година беляза исторически връх от близо седем милиона чуждестранни посетители. Заедно с масовия поток обаче зачестиха и случаите на непремерено и обидно поведение от страна на туристите.

Чужденци все по-често отнасят солени глоби и присъди заради неприлични прояви около свещени храмове, създаване на капсулирани общности и системно нарушаване на правилата за движение. В отговор властите в Бали категорично заявиха, че затягат контрола и няма да tolerрат невъзпитани прояви на острова.

• Харесвам 5
  • Браво 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

От статията: 

"Сред конкретните теми бяха възможностите за директна въздушна връзка между България и Китай"

Министър Илин Димитров: Китай е пазар с огромен потенциал за българския туризъм
10 септември 2026

https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/novini/ministur-ilin-dimitrov-kitay-e-pazar-s-ogromen-potencial-za-bulgarskiya-turizum

ПС: Мили модератори, ако това е за летище София или друа тема, преместете го там, за да не спамя тук.

• Харесвам 7
Публикувано:

Изглежда не само тук сме си изгонили туристите

Туристическият бранш в Анталия регистрира притеснителен спад в броя на туристите от четири важни държави

Резултатите на турския курортен център Анталия през периода януари-август 2026 г. показват сериозен спад в четири от първите пет основни пазара, от които идват туристи в региона, предава турската новинарска агенция ДХА.

Председателят на работната група по туризъм към общинския съвет на Анталия Реджеп Явуз определи данните като „предупреждение от страна на Европа към туризма в Анталия“, цитира думите му агенцията. Явуз заяви, че основната причина за спада е намаляването на броя на пристигащите от ключови дестинации като Германия и Великобритания, към които вече се присъединяват Полша и Нидерландия.

Според Явуз европейските пазари изпращат сериозен сигнал към Турция. „Регистрираме загуби в четири от петте най-важни за нас пазара. През този сезон тръгнахме с нагласата „бройката не е важна, нека гледаме приходите“, но спадът в броя на туристите естествено понижи и потенциалните приходи от туризъм“, посочва Явуз, цитиран от ДХА.

Изчисленията на експерта показват, че в сравнение с миналата година Анталия е загубила около 672 хиляди посетители. При среден предвиден разход от около 750–800 евро на човек, очакваната пропусната полза за местната икономика се оценява на близо половин милиард евро.

От изнесените данни става ясно, че при първите 30 страни, изпращащи най-много туристи в Анталия, понижение се отчита при 26 държави, а ръст — едва при 4 (Русия, Украйна, Унгария и Узбекистан). Увеличението от тези четири пазара възлиза на общо 48 хиляди души, докато спадът от останалите 26 страни достига 640 хиляди души.

Явуз посочва, че макар геополитическото напрежение в Близкия изток, колебанията в цените на горивата и икономическият натиск в Европа да оказват влияние, основният проблем за Анталия е нарушеното съотношение между цена и качество, наричано още  „възприятие за стойност“.

По думите му европейският турист не е спрял да пътува, а просто избира алтернативни дестинации в Средиземноморието като Испания, Гърция, Италия, Малта и Португалия, които продължават да бележат ръст през 2026 г.

„Посланието от европейския пазар е изключително ясно, че само капацитетът от легла, слънцето, морето и богатата шведска маса в системата „ол-инклузив“ (all-inclusive) вече не са достатъчни сами по себе си. Занапред европейският турист ще предпочита дестинации, които му вдъхват сигурност, предлагат различни преживявания и най-вече му дават съответствие между платената цена и полученото качество“, заявява Реджеп Явуз пред ДХА.

• Харесвам 8
Публикувано:

Ами те самите турски туристи бягат на море на близките гръцки острови, което е показателно.
Но това не са пакетни туристи. Сега вече им дават и облекчени визи за близките острови и съвсем ги напълниха. 
В Турция много се вдигнаха цените по туристическите места и ресторантите с алкохол.
По местата за местни по бива. Дори в Истанбул се намират. Седнах да ям в някаква случайна локанта (заведение на самообслужване с готови манджи) в Саръер (на север до Босфора) - манджите с месо бяха по около 3 евро, постните по 1-1,5.
И за съжаление, имаше големи мъже, които обядваха нахут с много хляб за по евро. :unsure:Месо, риба - отдавна са доста скъпи там. А на пилето не му викат месо. 😄

• Харесвам 6
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 3 часа, stanimir каза:

Изглежда не само тук сме си изгонили туристите

Туристическият бранш в Анталия регистрира притеснителен спад в броя на туристите от четири важни държави

Абсолютно нормално. До онзи ден бях в Бодрум, като бях пак там миналата година по същото време и правя директно сравнение.

Разликата за само 12 месеца: почти двойни цени нагоре на кажи-речи всичко, видимо по-малко чуждестранни туристи и празнеещи ресторанти. Супа+готвено (супер малка порция) в местна столова/локанта за под €12 нямаше, което ми се стори скандално скъпо, за по-лъскавите ресторанти дори не ми се коментира, а алкохолът е само за милионери. Касиер в супермаркет БИМ ме заговори и почна да се оплаква колко негостоприемни са станали турците, как вече били лоши хора и колко ненормално било едно и също нещо за чужденци да струва х 5. Излишно е да казвам също, че отново опитаха да ме излъжат няколко пъти за какво ли не.

Вървим по техния път 1:1. Дано има някакво осъзнаване, тъй като туристите не са с безкрайно търпение и много бързо си сменят настроението.

За сметка на това Кос на 15 км. отсреща се пръскаше и таверните бяха с много приемливи цени. Основно английски и немски по улиците. След Бодрум Гърция ми се стори направо евтина.

• Харесвам 13
  • Замислям се 2
Публикувано:

Бях точно по миналия Великден на двете места и пак храната беше по-скъпа в Бодрум, но пък учудващо имаше бира по под 5 € (3-4 за голяма) по баровете на плажа и местните се занимаваха с това, пък и аз не останах по-назад. 🙂

Радвам се, че успях да пообиколя района овреме на евтинията, плюс да им посетя музейните обекти (Ефес, Памуккале, Мугла, Кападокия, Истанбул и т.н.), че вече и там цените са масово по 25-30 € за чужденци. 

То и в Гърция за всеки случай вдигнаха музеите със 100% преди година и нещо. Засега в Гърция обаче отлив няма, макар доста хора да се оплакват от цени по островите. Но там ходят доста американци, вчера гледах клип как чичо се радваше на евтин гръцки лаврак в ресторант за 25€, че при тях били на двойна цена.

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, Argentique каза:

Бях точно по миналия Великден на двете места и пак храната беше по-скъпа в Бодрум, но пък учудващо имаше бира по под 5 € (3-4 за голяма) по баровете на плажа и местните се занимаваха с това, пък и аз не останах по-назад. 🙂

Радвам се, че успях да пообиколя района овреме на евтинията, плюс да им посетя музейните обекти (Ефес, Памуккале, Мугла, Кападокия, Истанбул и т.н.), че вече и там цените са масово по 25-30 € за чужденци. 

То и в Гърция за всеки случай вдигнаха музеите със 100% преди година и нещо. Засега в Гърция обаче отлив няма, макар доста хора да се оплакват от цени по островите. Но там ходят доста американци, вчера гледах клип как чичо се радваше на евтин гръцки лаврак в ресторант за 25€, че при тях били на двойна цена.

Аржи, в Кавала разкошен лаврак или ципура е 10 евро порцията. По островите, на които ние ходим, е малко по-скъпо, но с дъщеря ми се храним за 40 евро двете, като това включва и кана вино, безалкохолни и бакшиша. Единствената ни тесла в Гръцко беше масово налазеният  от българи плаж на Нея Перамос, но логично няма да повторим. В Ретимно миналото лято открихме едно заведение в стария град, посещавано предимно от местни, където вечеря с вино ни излизаше около 30 евро. Скоро ще видим дали още съществува и как са цените. 

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.