Прескочи до съдържание

Белгия - въпроси и отговори

Lyubina

Препоръчани мнения

Успях да спретна едно планче за Белгия и искам да го сложа тук с няколко въпроса по него:

Отиваме на гости при приятел е Leuven и ще нощуваме всичките дни при него с изключение на 21.09 за да сме по близо до крайбрежието ако остане варианта за там на 22.09. До всички градове ще пътуваме с влак от Leuven сутрин и ще се връщаме вечер.

Белгия 09.2022

16.09 – 19:35ч. кацане в Брюксел

17.09 – Leuven - бира, барбекю и разходки или каквото са ни измислили домакините

18.09 – Leuven - бира, барбекю и разходки или каквото са ни измислили домакините

19.09 – Antwerp: Train station; Cathedral of our Lady; Het Steen; Begijnhof; National bank; Fotomuseum-FOMU; Port Atwerp – Zaha Hadid Building; Saint Pauluskerk; Zurenborg; Kastel Sterchshof

20.09 – Ghent: Het Belfort; Stadhuis; Gravensteen; Graffiti Street; Korenlei; Graslei; Post offise; st. Michel bridge; boat trip on canals; Saint Bravo; Saint Pietersabdij; Leopldskazerne; Rabot; Donkere Poort

21.09 – Bruges: Onze Lieve; Saint Salvators kathedraal; Bonifacius brug; Sashuis; Langerci; Belfort; Grote Markt; Spiegelrei; Potterierei brug; Provinciaal Hof; Stad Huis; Vrije

22.09 – Крайбрежния трамвай от Knokke-Heist до De Panne и ако остане време Brussels

22.09 – Namur и Dinant като алтернативен вариант на тази дата

23.09 – Brussels (ако не е отметнат на 22.09 след крайбрежието):

Grote Markt; Cathedrale de sts Michel et Gudule

и Leuven (ако не сме го разгледали на 17, 18, 24 или 25) :

Arenbergkastel; Historish Stadhuis; Oude Markt; Grote Markt; Train station; Universiteitbiblotheek; Monseigneur Ladenzeplein; Groot Begijhof

– ако са отметнати двата града в друг ден правим ненаправеното от 22.09

24.09 – Leuven - бира, барбекю и разходки или каквото са ни измислили домакините

25.09 – Leuven - бира, барбекю и разходки или каквото са ни измислили домакините

20:20ч. излитане от Брюксел

Ето и въпросите ми:

1. Кой музей на шоколада да избера и в кой град?

2. За 22.09 ако не успея да ги натъкмя по програмата – кое да избера?

3. За Градовете където съм написала кои неща да видим има ли нещо което да изключа или пък друго, което да включа?

Благодаря предварително!

Връзка към коментар

Първо за Льовен: градът спокойно може да се разгледа пешеходно за ден (максимум). Ако обичате ботанически градини - има много хубава градина почти в центъра. 

Замъкът Аренберг ще ви отнеме не повече от 2 часа, още повече че той вече е част от Университета (дарен е от фамилията) и се използва от студентите по време на академичната учебна година. 

Ако имате време и интерес, попитайте домакините си за едно кръчме (нашата любима бирария в Льовен), наречено Domus. Намира се на по-малко от 200 метра от сградата на общината, имат собствена пивоварна, огромен избор от бутилирани бири и страхотни пилешки крилца. (ако разбира се обичате). Има и друго меню разбира се 🙂 

Що се отнася до избор между Намюр - Динан или крайбрежния трамвай, аз съм пристрастна и бих избрала първия вариант.  Допълнително, крайбрежието на Белгия е много ветровито и за такива топлолюбиви като мен изобщо не е приятно място (освен ако не уцелите някой изключително топъл ден, което за септември е малко вероятно). 

Музей на шоколада - признавам си, не знам. 

Ако имате време, посетете Durbuy, най-малкото градче в Белгия. Много колоритно. 

АКо още имате време и сили, разгледайте сайта с 365 места за посещение в Белгия (който съм давала тук и се актуализира всяка година). : https://www.365.be/en/

Брюксел не е само центъра, т.е. не е само Grand Place (Grote Markt). 

В парка Cinquantenaire (още известен като Jubelpark) има интересен музей на автомобилите, военно-историческия музей. 

Под съдебната палата, наблизо се намира антикварен пазар на открито - може да бъде много колоритно място (ако си падате по подобни)

https://visit.brussels/en/place/Flea-market-on-the-Jeu-de-Balle-Square

ИМа и още, просто това е много на бързо. 

Докато сте в Брюж (гледам че сте си набелязали църквата "Св. Богородица", или още Onze Lieve, огледайте се (че е тъмно и тясно, но тълпите ще ви подскажат) - там се намира първата  творба на Микеланжело, която е напуснала Италия, докато той е бил жив. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Lyubina каза:

Първо за Льовен: градът спокойно може да се разгледа пешеходно за ден (максимум). Ако обичате ботанически градини - има много хубава градина почти в центъра. 

Замъкът Аренберг ще ви отнеме не повече от 2 часа, още повече че той вече е част от Университета (дарен е от фамилията) и се използва от студентите по време на академичната учебна година. 

Ако имате време и интерес, попитайте домакините си за едно кръчме (нашата любима бирария в Льовен), наречено Domus. Намира се на по-малко от 200 метра от сградата на общината, имат собствена пивоварна, огромен избор от бутилирани бири и страхотни пилешки крилца. (ако разбира се обичате). Има и друго меню разбира се 🙂 

Що се отнася до избор между Намюр - Динан или крайбрежния трамвай, аз съм пристрастна и бих избрала първия вариант.  Допълнително, крайбрежието на Белгия е много ветровито и за такива топлолюбиви като мен изобщо не е приятно място (освен ако не уцелите някой изключително топъл ден, което за септември е малко вероятно). 

Музей на шоколада - признавам си, не знам. 

Ако имате време, посетете Durbuy, най-малкото градче в Белгия. Много колоритно. 

АКо още имате време и сили, разгледайте сайта с 365 места за посещение в Белгия (който съм давала тук и се актуализира всяка година). : https://www.365.be/en/

Брюксел не е само центъра, т.е. не е само Grand Place (Grote Markt). 

В парка Cinquantenaire (още известен като Jubelpark) има интересен музей на автомобилите, военно-историческия музей. 

Под съдебната палата, наблизо се намира антикварен пазар на открито - може да бъде много колоритно място (ако си падате по подобни)

https://visit.brussels/en/place/Flea-market-on-the-Jeu-de-Balle-Square

ИМа и още, просто това е много на бързо. 

Докато сте в Брюж (гледам че сте си набелязали църквата "Св. Богородица", или още Onze Lieve, огледайте се (че е тъмно и тясно, но тълпите ще ви подскажат) - там се намира първата  творба на Микеланжело, която е напуснала Италия, докато той е бил жив. 

Много благодаря. За шоколада може да не е музей а просто място с много видове шоколад. Очаквах да кажеш за Намюр пред крайбрежието. Все пак се надявам дните в които сме с приятелите в Льовен да го разгледаме и да остане време и за двете. За бирата разчитам на домакина ни, който за годините дето живее там е опитал доста, но бирарията ще я посетим. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В Брюж включете посещение на Begeijnhof Ten Wijngaerde и разходка с туристическа лодка по каналите, струва си.

Ще ви отнеме време ако искате да минете цялото крайбрежие с трамвай. Може да се съсредоточите в определени места, в Остенде е хубаво и предлага комбинация на град и курорт. Ще ви е нужно и време да се придвижите до и от морето и Брюксел в един ден, след това до Льовен - не. Ако тръгнете рано сутринта за Брюж, късният следобед може отидете до Остенде и да се приберете.

В Брюж и Брюксел е пълно с магазини за шоколад ще имате голям избор. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 часа, zon каза:

В Брюж включете посещение на Begeijnhof Ten Wijngaerde и разходка с туристическа лодка по каналите, струва си.

Ще ви отнеме време ако искате да минете цялото крайбрежие с трамвай. Може да се съсредоточите в определени места, в Остенде е хубаво и предлага комбинация на град и курорт. Ще ви е нужно и време да се придвижите до и от морето и Брюксел в един ден, след това до Льовен - не. Ако тръгнете рано сутринта за Брюж, късният следобед може отидете до Остенде и да се приберете.

В Брюж и Брюксел е пълно с магазини за шоколад ще имате голям избор. 

Благодаря много за идеите. Аз лодка съм писала за Гент - да я сменя ли да е в Брюж? Идеята за крайбрежието е предния ден да спим в Брюж и от там да стигнем с влак до Кноке, така няма да губим време, а и ако ни омръзне по крайбрежието слизаме и се прибираме. 

Връзка към коментар
преди 4 часа, MayaS каза:

Благодаря много за идеите. Аз лодка съм писала за Гент - да я сменя ли да е в Брюж? Идеята за крайбрежието е предния ден да спим в Брюж и от там да стигнем с влак до Кноке, така няма да губим време, а и ако ни омръзне по крайбрежието слизаме и се прибираме. 

В Гент също е хубаво с лодка, но в Брюж е още по хубаво. Ако имате възможност ги направете и двете.

Щом ще спите в Брюж, ще имате повече време за крайбрежието, дано и прогнозата за времето да е с вас за деня. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , zon каза:

дано и прогнозата за времето да е с вас за деня. 

Благодаря отново, а пък времето каквото се падне много не ни притеснява, но на нас датите за обиколките не са ни фиксирани и може да разместим градовете съобразявайки се с прогнозата. В този ред на мисли ще има ли свободни хотели в Брюж ако резервираме няколко дни по рано само, но и да не са скъпи(то скъпо е относително де) примерно под 100€

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 53 минути , MayaS каза:

В този ред на мисли ще има ли свободни хотели в Брюж ако резервираме няколко дни по рано само, но и да не са скъпи(то скъпо е относително де) примерно под 100€

Нямам опит с хотелите в белгийската провинция (дори и в такива туристически центрове като Брюж), но като се има предвид, че ще бъдете там през втората половина на септември (когато децата вече са на училище, а и времето не е особено благоразположено към туристите 😉 , макар че то там винаги си е препълнено с ентусиасти) ми изглежда доста вероятно да се намери нещо подходящо. 

Казвам го и защото току що хвърлих един поглед на Booking за 1 август (съвсем произволно избрана дата) и се оказа че има поне няколко предложения за под 90€, без да броя хостелите. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , Lyubina каза:

Казвам го и защото току що хвърлих един поглед на Booking за 1 август (съвсем произволно избрана дата) и се оказа че има поне няколко предложения за под 90€, без да броя хостелите. 

Да и аз разрових букинг за след 18 септември и ми излизат такива хотели, но дали ще са останали за последния момент ще видя като останат няколко дни преди пътуването за да проследя прогнозата. Току що рових за тези карти за по 10 пътувания с влак, но не мога да стигна до more ifo, нещо аз ли бъркам. Иначе пише че се закупува през приложението. Исках да прочета повече подробности за тази карта. Има ли вероятност за септември да въведат пак ковид рестрикции и какви ли ще са?

Връзка към коментар

@MayaS, отдавна вече не съм пътувала с белгийските железници, но от сайта им ми излиза този вариант: 

https://www.belgiantrain.be/en/tickets-and-railcards/railpass

Тъй като разликата в цените е сравнително дребна, предполагам че ще можете да си ги купите на гише или от автомат (поне навремето можеше, така че не виждам защо и сега да не е възможно). Основно изискване за ползване на машините за билети е наличието на кредитна карта (и дебитна става, но техните са специфични - Банконтакт, издавани от ING и не всички пос-терминали и машини приемат обичайните дебитни карти). 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , MayaS каза:

Да и аз разрових букинг за след 18 септември и ми излизат такива хотели, но дали ще са останали за последния момент ще видя като останат няколко дни преди пътуването за да проследя прогнозата. Току що рових за тези карти за по 10 пътувания с влак, но не мога да стигна до more ifo, нещо аз ли бъркам. Иначе пише че се закупува през приложението. Исках да прочета повече подробности за тази карта.

В момента, а и за септември се отнася, има оферта за влаковете двама пътуват на цената на един. Същата я имаше и по коледно-новогодишните празници, когато ние бяхме за 5-6 дни в Брюж и Анверп. Пътувахме от Шарлероа до границата с Франция в посока Лил, после от границата до Брюж, Гент отиване и връщане, Антверп, Брюксел отиване и връщане и накрая пак Шарлероа. Излезе ни по-изгодно от 10-те пътувания. Направи сметка, може и при вас така да се получи.

За съжаление не важи офертата за септември, а до 31 август. Заблудих се.

На 31.03.2022 г. в 14:25, iMari каза:

Белгийските железници пускат 2 в 1 билети-двама души могат да пътуват на цената на един билет. Промоцията е от 2 април до 31 август.

https://www.brusselstimes.com/belgium-news/213893/two-for-the-price-of-one-belgian-rail-relaunches-duo-tickets

Редактирано от ДиянаВ
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 12 минути , Lyubina каза:

@MayaS, отдавна вече не съм пътувала с белгийските железници, но от сайта им ми излиза този вариант: 

https://www.belgiantrain.be/en/tickets-and-railcards/railpass

Тъй като разликата в цените е сравнително дребна, предполагам че ще можете да си ги купите на гише или от автомат (поне навремето можеше, така че не виждам защо и сега да не е възможно). Основно изискване за ползване на машините за билети е наличието на кредитна карта (и дебитна става, но техните са специфични - Банконтакт, издавани от ING и не всички пос-терминали и машини приемат обичайните дебитни карти). 

Въпроса е картата дали важи за всички влакове, дали има лимити за часове и дали прекачване се брои за ново пътуване.

Връзка към коментар
преди 41 минути , MayaS каза:

Въпроса е картата дали важи за всички влакове, дали има лимити за часове и дали прекачване се брои за ново пътуване.

И аз мъдрувах по тези въпроси доста и когато съвсем се оплетох, взеха, че удължиха промото 2 в 1🙂 /първоначално беше до 13.12, после стана до 13.01/ Дано и при вас така да се получи, защото беше много удобно. С 2-3 клика на телефона и имаш билети.

Доколкото четох тук, 1 пътуване с прекачване се брои за 1, когато е по предложения в разписанието маршрут. Ако обаче сляза на междинната гара и там се поразходя няколко часа, вече се считат 2 пътувания. Как се отчита кога е започнало пътуването и кога се качваш на втория влак, не ми стана ясно🙂 

Предполагам знаеш за офертата с двупосочен билет през уикенда.

За ковид мерките, кой знае дали ще има такива трета есен😔 Ако въведат, очаквай да са стриктни в спазването им. Сертификат искаха навсякъде.

Връзка към коментар
преди 22 часа, MayaS каза:

3. За Градовете където съм написала кои неща да видим има ли нещо което да изключа или пък друго, което да включа?

Брюж
-  пиповарната Brouwerij De Halve Maan където правят местната бира Brugse Zot,  има приятно заведение, където може да се пробват бирички с хубави пържени картофи за гарнитура
 - още една готина бирария - 't Brugs Beertje - малка, но с хубава, автентична атмосфера 

Динан
- моста със саксофоните и статуята на генерал де Гол до нея
- музеят на Адолф Сакс - миниатюрен, но интересен
- катедралата Notr Dame 
- качване с лифта горе на цитаделата откъдето има хубава гледка 
- Maison Leffe - музеят на известната белгийска бира - срещу €10 имате тур, дегустация и подарък бирена чаша (и тук инфлацията си казва думата - преди 5г. билетът беше €7) 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Фил каза:

Брюж
-  пиповарната Brouwerij De Halve Maan където правят местната бира Brugse Zot,  има приятно заведение, където може да се пробват бирички с хубави пържени картофи за гарнитура
 - още една готина бирария - 't Brugs Beertje - малка, но с хубава, автентична атмосфера 

Динан
- моста със саксофоните и статуята на генерал де Гол до нея
- музеят на Адолф Сакс - миниатюрен, но интересен
- катедралата Notr Dame 
- качване с лифта горе на цитаделата откъдето има хубава гледка 
- Maison Leffe - музеят на известната белгийска бира - срещу €10 имате тур, дегустация и подарък бирена чаша (и тук инфлацията си казва думата - преди 5г. билетът беше €7) 

С толкова много бирени предложения, ще трябва да те черпя бира на сБирката, няма начин 🙂 .

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Цитат

С толкова много бирени предложения, ще трябва да те черпя бира на сБирката, няма начин 

Това е първото, което се сещам, като чуя Белгия ... :grin:

Също така - ако решите че са ви много дните в Льовен, може някъде около Брюж и Гент да включите един ден и до Лил във Франция - от Брюж и Гент има фликсбус до там, пътува се час, час и половина ...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 11 минути , ДиянаВ каза:

И аз мъдрувах по тези въпроси доста и когато съвсем се оплетох, взеха, че удължиха промото 2 в 1🙂 /първоначално беше до 13.12, после стана до 13.01/ Дано и при вас така да се получи, защото беше много удобно. С 2-3 клика на телефона и имаш билети.

Доколкото четох тук, 1 пътуване с прекачване се брои за 1, когато е по предложения в разписанието маршрут. Ако обаче сляза на междинната гара и там се поразходя няколко часа, вече се считат 2 пътувания. Как се отчита кога е започнало пътуването и кога се качваш на втория влак, не ми стана ясно🙂 

Предполагам знаеш за офертата с двупосочен билет през уикенда.

За ковид мерките, кой знае дали ще има такива трета есен😔 Ако въведат, очаквай да са стриктни в спазването им. Сертификат искаха навсякъде.

Ако още е в сила 2 в 1 ще го ползвам предполагам. За уикендите сме с приятелите и евентуално с кола, но иначе да знам за него. Нямаме бустер и за това се чудя за изискванията.

Връзка към коментар
преди 9 минути , Фил каза:

Това е първото, което се сещам, като чуя Белгия ... :grin:

Също така - ако решите че са ви много дните в Льовен, може някъде около Брюж и Гент да включите един ден и до Лил във Франция - от Брюж и Гент има фликсбус до там, пътува се час, час и половина ...

То ние все в Льовен ще нощуваме за целия престой и все от там ще тръгваме сутрин за някъде и затова така съм ги написала съботите и неделите все там, че все биропиене е планирано за тях 😂  . Но всичко може да се променя по програмата. 

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 40 минути , Vency каза:

Аз лично бих заменил крайбрежието с посещение на Лил. 

Просто след Брюж, прескочете до Ostend за половин час. Колкото да се разпишете ,че сте видели атлантика.

Благодаря. Аз си мисля (поне това се отнася до мен), че цялото пътуване са само градове и ще ми омръзне, еднообразието не моя начин на живот и пътуване. Искам и природа, но не знам и не съм проучвала къде и какво може да се види. Ще се опитам за разуча.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , MayaS каза:

Благодаря. Аз си мисля (поне това се отнася до мен), че цялото пътуване са само градове и ще ми омръзне, еднообразието не моя начин на живот и пътуване. Искам и природа, но не знам и не съм проучвала къде и какво може да се види. Ще се опитам за разуча.

Без да съм ходила натам, но по усет, гледайки мапс в сателитен вариант, мисля, че по-зелено е на изток от Льовен към река Маас🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, MayaS каза:

Съвесм естествено е да търсиш подобно разнообразие, но точно Белгия, като една от най-гъсто населените старни в Европа и с предимно равнинен релеф ( Ардените са основно между 300-500м. надморска височина), като че ли няма кой знае какво да предложи като природа... 
В този ред на мисли евентуално може да направите някаква разходка с корабче по долината на Мьоз (Маас).

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.