Прескочи до съдържание

Белгия - въпроси и отговори

Lyubina

Препоръчани мнения

преди 18 минути , Фил каза:

Съвесм естествено е да търсиш разнообразие, но точно Белгия, като една от най-гъсто населените старни в Европа и с предимно равнинен релеф ( Ардените са основно между 300-500м. надморска височина) като че ли няма кой знае какво да предложи като природа... 
В този ред на мисли евентуално може да направите някаква разходка с корабче по долината на Мьоз (Маас).

Готина идея.  Аз някъде там гледах един парк с пешеходен маршрут и гледка от високо, някаква пещера също и си мисля дали да не го включа в програмата плюс корабчето по реката (обичам да се возя на плавателни съдове). 

Връзка към коментар

По долината на реката е Динан. В Намюр Маас се слива със Саар. Ардените са ниски, но много зелени и красиви. Ако имаш интерес, помислете за Буйон (там има много запазена крепост), абатството Орвал.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Около Буйон и надолу имаше много хубави гледки с меандри на река, даже си имам снимки, но съм забравил подробности...

Имаше и замък, с демонстрации на соколарство в неделя...

Абатство с яка бира, май Орвал беше. Ако сте с кола лесно ще се оправите.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Замъкът е в Буйон, на хълма над града. Там правят демонстрации със соколи. Мисля че съм споменала за него в темата ми за Белгия, за Орвал също. Затова пуснах и линк към техния ежегоден указател за туризъм 365.be

Замъкът е бил на рицаря Жофроа дьо Буйон, известен в България като Готфрид Булонски, кръстоносец от първия поход и първи крал на Йерусалим.

За Орвал има легенда, според която Матилда (единствената жена, чиято гробница е в Свети Петър в Рим) си изпуснала годежния пръстен в аязмото и една риба (пъстърва?)й го върнала. Тя била толкова благодарна, че построила манастир около аязмото  а тъй като долината изглеждала като окъпана в злото от слънчевите лъчи, я нарекли Vale d'Or  (Orval).

Не знам дали има някакво зрънце истина но поне звучи романтично. И е наистина красиво и доста мистично.

П. П. Пиша през телефона и не ми се разпростира в историята.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, MayaS каза:

Благодаря. Аз си мисля (поне това се отнася до мен), че цялото пътуване са само градове и ще ми омръзне, еднообразието не моя начин на живот и пътуване. Искам и природа, но не знам и не съм проучвала къде и какво може да се види. Ще се опитам за разуча.

От логистична гледна токчка, ако искаш природа с кола е много по-лесно и спестява време. Иначе природа има :))) 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 21 минути , zon каза:

От логистична гледна токчка, ако искаш природа с кола е много по-лесно и спестява време. Иначе природа има :))) 

Тези съботи и недели с приятелите, сигурно ще може да мръднем с тях до някое местенце с кола. Така че давайте идеи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 24 минути , MayaS каза:

Тези съботи и недели с приятелите, сигурно ще може да мръднем с тях до някое местенце с кола. Така че давайте идеи.

Durbuy, Spa, Saint-Hubert, Coo waterfall 

Villers-la-Ville Abbey 

нещо по необичайно Sahara Lommel https://photos.app.goo.gl/pRwUr4cgXRraXf958 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Може да звучи тъпо, но да си питам:☺️

При плащане с банкова карта в транспорта в Брюксел се отчита и вход и изход, предполагам.

Има ли значение  вратата на автобуса и пр. (влизане предна врата, а изход задна напр.)?

Връзка към коментар

Може и да звучи тъпо, но не знам (не се шегувам, не го приемай лично). Просто не съм ползвала градски транспорт в Белгия последните 6 години (просто защото не съм ходила скоро). 

Сигурна съм, че @zon ще може да ти отговори, или някой който е посещавал последната година. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 57 минути , Mamas каза:

Може да звучи тъпо, но да си питам:☺️

При плащане с банкова карта в транспорта в Брюксел се отчита и вход и изход, предполагам.

Има ли значение  вратата на автобуса и пр. (влизане предна врата, а изход задна напр.)?

Няма значение откъде се качваш. Отчиташ само на качване. От банковата карта блокират 7,50 евро, колкото е дневната карта, а после ти връщат останалата сума до 2-3 дни, ако ползваш само едно пътуване. Мисля, че един билет важеше за 60 минути. Има две машинки - едната е за кредитни и дебитни карти, а другата за абонаментни. За пътуващите под 25 г. е безплатно.

https://visit.brussels/site/en/article/transport-in-brussels

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Не откривам, но да питам скоро пътували или живущи в Белгия - Брюксел: има ли някакви изисквания свързани с ковид - сертификати, тестове, локатори за попълване или др. за влизане в Белгия ?

За уточнение - полет на Шарлероа с Уиз.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

@zon, моля за актуална информация - има ли някакви изисквания за влизане в Белгия свързани с COVID. И другото с какви карти може да се плаща - VISA, Masterkard стават ли (дебитни и кредитни), нямам Maestro. BБлагодаря предварително.

Връзка към коментар

За сега няма специфични ограничения за влизане в страната.

Няма проблем да се плаща с карти навсякъде. Само в един ресторант ми се случи да не приемат дебитни карти, а само кредитни.

Билет за градския транспорт може да се вземе директно с карта, по същата схема както и в София. Особеното е, че при първо плащане ти блокира 7 евро от картата (цената на дневна карта), в края на деня обаче се отчита плащане само за реално направените пътувания. , 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Ardent каза:

Билет за градския транспорт може да се вземе директно с карта, по същата схема както и в София. Особеното е, че при първо плащане ти блокира 7 евро от картата (цената на дневна карта), в края на деня обаче се отчита плащане само за реално направените пътувания. , 

Благодаря. Аз ще купя карти за 10 пътувания с влак през приложението и май друг транспорт няма да се ползва.

Връзка към коментар
На 13.09.2022 г. в 8:23, MayaS каза:

@zon, моля за актуална информация - има ли някакви изисквания за влизане в Белгия свързани с COVID. И другото с какви карти може да се плаща - VISA, Masterkard стават ли (дебитни и кредитни), нямам Maestro. BБлагодаря предварително.

Мноого отдавна няма изисквания за влизане в Белгия от ЕС държава. 

Не би трябвало да имаш проблем с плащанията. В някои малки магазини имат ограничение за минимална сума, тъй като трябва да плащат неоправдано висока такса за трансакция. Имай си кеш при всички положения. В някои кафенета, изкючения са не съм попадала от доста време, все още искат плащане само в брой. 

Пожелавам ви страхотно прекарване! 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, zon каза:

Мноого отдавна няма изисквания за влизане в Белгия от ЕС държава. 

Не би трябвало да имаш проблем с плащанията. В някои малки магазини имат ограничение за минимална сума, тъй като трябва да плащат неоправдано висока такса за трансакция. Имай си кеш при всички положения. В някои кафенета, изкючения са не съм попадала от доста време, все още искат плащане само в брой. 

Пожелавам ви страхотно прекарване! 

Благодаря много!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейтте, 

Ще посетим Брюксел за 5 дена в средата на Октомври. В момента съм в процес на букване на място за спане . Много добра цена ми излиза в ibis budget Brussels South Ruisbroek. 

Като въведа маршрут от този хотел до централната им гара например, ми дава най-бърз варинат (23мин) с влак S2 oт близката гара  Ruisbroek. Можем ли да пътуваме с  този влак с еднодневните карти за градския им транспорт или билетите са отделни?

Връзка към коментар
На 19.09.2022 г. в 16:20, Niki_1978 каза:

Здравейтте, 

Ще посетим Брюксел за 5 дена в средата на Октомври. В момента съм в процес на букване на място за спане . Много добра цена ми излиза в ibis budget Brussels South Ruisbroek. 

Като въведа маршрут от този хотел до централната им гара например, ми дава най-бърз варинат (23мин) с влак S2 oт близката гара  Ruisbroek. Можем ли да пътуваме с  този влак с еднодневните карти за градския им транспорт или билетите са отделни?

Виж този линк със сравнение на отделните продукти, които предлагат за обществения транспорт на зоната за Брюксел. Не съм сигурна дали Ruisbroek попада в тази зона на Sвлаковете в зона 'Брюксел'. Има комбинации за набор от пътувания с компанията за жп транспорт (SNCB-NMBS) и компаните за обществен транспорт за автобуси, трамваи и метро ( STIB-MIVB, De Lijn and TEC ).

Може да провериш и колко излиза и единичния билет за влака, и също дали имат комбинация за 10 еднократни пътувания. Също така прецени дали си струва усилието да пътувате всеки ден в двете посоки, като цена и време, и дали няма да има по-близо разположен хотел на приемлива цена. 

Връзка към коментар

Compare our products (stib-mivb.be)

STIB-MIVB 1 DAY Valid on the STIB-MIVB network  The STIB network includes 4 metro lines, 17 tram and 55 bus lines (+ 11 Noctis night bus lines).  Този пас за деня важи за метро, автобуси и трамваи. Не  за влакове.

BRUPASS XL TICKET  Brussels + extended zone
(Brupass XL zone) Valid on the STIB-MIVB, SNCB-NMBS, De Lijn and TEC networks  този включва и влаковете от и до жп гарата в Ruisbroek. 

Но е за 10 единични пътувания. Може да се ползва от няколко човека, но всеки трябва да се отбележи, че пътува. Цената е същата ако си купиш единичен билет за влак от Ruisbroek до Brussels-Central. Не виждам смисъл от него. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Купих билети до Шарлероа в края на годината, за да усетим и белгийския коледен дух. Ще имаме четири пълни дни (3 нощувки) и сега се чудя какво посетим през това време. Засега съм се спрял на една нощувка в Брюж, една в Гент и една в Антверпен, като цялото време ще е разпределено между трите града. Ще се радвам обаче на съвети и предложения, ако мислите, че тези четири дни в Белгия могат да бъдат оползотворени по-добре. Ще пътуваме с влак между градовете.

Връзка към коментар
преди 49 минути , Suunto каза:

Купих билети до Шарлероа в края на годината, за да усетим и белгийския коледен дух. Ще имаме четири пълни дни (3 нощувки) и сега се чудя какво посетим през това време. Засега съм се спрял на една нощувка в Брюж, една в Гент и една в Антверпен, като цялото време ще е разпределено между трите града. Ще се радвам обаче на съвети и предложения, ако мислите, че тези четири дни в Белгия могат да бъдат оползотворени по-добре. Ще пътуваме с влак между градовете.

Бил съм и в трите града, като най-много ми харесаха Брюж и Гент, за които ще ви стигне по 1 ден да разгледате почти всички забележителности. Ако имате възможност да наемете кола бих ви препоръчал да посетите руините на абатство Вилерс - https://oneticketjustgo.com/abatstvo-vilers-belgiya/ . 

В Гент препоръчвам да посетите един пъб Pub De Dulle Griet, който има интересна традиция. Ако поръчате местна бира ще трябва да оставите едната си обувка като залог. Обувката ще я поставят в специален кош, който е окачен на тавана и след като изпиете бирата и върнете чашата ще получите обратно своята обувка от бармана. Бирата се сервира в специална стъклена чаша 1.2 литра (genuine coach glass). Тук съм описал с подробности местата, които посетих и които смятам, че си заслужава - https://oneticketjustgo.com/how-spend-a-day-in-ghent-belgium/

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

Скоро бяхме в Антверпен в една пивоварна, отворена за посещение. Около нея има ресторант, пекарна, магазин за мезета и много приятен сувенирен магазин. Бирата много се хареса на мъжете, аз не разбирам от бири, но ми хареса и на мен. 

https://www.dekoninck.be/en/interactive-tour?gclid=Cj0KCQiA7bucBhCeARIsAIOwr-8W_zo8TK7i8lZ-fw1xABKClYoAkHEXydYmH_pGQw83s7nmLENi9aUaAgCQEALw_wcB

IMG_20221113_120446.jpg

IMG_20221113_124335.jpg

IMG_20221113_132515.jpg

IMG_20221113_130838.jpg

IMG_20221113_133438.jpg

За Брюж препоръчвам The Old chocolate house, страхотен горещ шоколад правят.

https://www.oldchocolatehouse.be/

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

А бе хора, човекът ще търси начин да се наслади на коледна Белгия. 🙂 

Аз бих препоръчала, така и така е в Белгия, да отскочи до Германия за коледни базари 😉 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Някой може ли да каже дали на Шарлероа има машини за паспорт с биометрия? Чета в сайта че има някаква транзит зона, ако си само с ръчен, но май като идваш от нешенгенска страна трябва да се влезе и после наново през всички проверки. Така ли е? Отдавна не съм правила връзки.

• Замислям се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.