Прескочи до съдържание

Кратки и бързи въпроси за Рим

Spqr

Препоръчани мнения

Няма отделен билет само за Колизеума. Билетът е комплексен и включва Колизеума, Палатинския хълм и Римския форум. Т.е.  достъпът е свободен и за 3-те обекта, като от касите се взима билет с цена 0,00е.

Редактирано от Romana
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря ви и аз така помислих, че и трите ще са включени, но все пак не бях сигурна :) ще опитам именно от там да вземем безплатния билет ако това ще помогне за опашката.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Точно за безплатния ден не става този номер с Палатин. Дори и да минете първо от там, после на Колизеума пак ще чакате на опашката и трябва да си вземете билет. Пак казвам, че това важи само за безплатния ден. Най-добрият вариант, според мен е да отидете преди отварянето, за да се наредите на опашката и да влезете бързо, има по-малко хора определено.

Връзка към коментар
преди 3 часа, Lady Vengeance каза:

Точно за безплатния ден не става този номер с Палатин. Дори и да минете първо от там, после на Колизеума пак ще чакате на опашката и трябва да си вземете билет. Пак казвам, че това важи само за безплатния ден. Най-добрият вариант, според мен е да отидете преди отварянето, за да се наредите на опашката и да влезете бързо, има по-малко хора определено.

Лейди, миналата година по това време точно в безплатна неделя така направихме, после в Колизеума влязохме по бързата. Билети взехме от Палатин.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

привет, следващия уикенд сме три пълни дни в Рим, обаче билети за нищо няма да купуваме предварително онлайн, та искам да питам при покупка на билети на място /примерно за Ватикан, Колизеума, купола на Св.Петър/ на касите имат ли пос-терминал - т.е. разпространено ли е картовото плащане в Рим? откакто в Лондон със сетни сили успяхме да похарчим едва няколко банкноти и си върнахме 95% от кеша, хич не искам да се презапасявам излишно

еднократният билет от 1,50 евро, който е валиден за 100 минути, но само за едно пътуване с метро, може ли да се използа първо в трамвай, и после в рамките на тези 100 минути да се качиш за едно пътуване в метро?

Редактирано от antea
Връзка към коментар
Преди 1 час, antea каза:

привет, следващия уикенд сме три пълни дни в Рим, обаче билети за нищо няма да купуваме предварително онлайн, та искам да питам при покупка на билети на място /примерно за Ватикан, Колизеума, купола на Св.Петър/ на касите имат ли пос-терминал - т.е. разпространено ли е картовото плащане в Рим? откакто в Лондон със сетни сили успяхме да похарчим едва няколко банкноти и си върнахме 95% от кеша, хич не искам да се презапасявам излишно

еднократният билет от 1,50 евро, който е валиден за 100 минути, но само за едно пътуване с метро, може ли да се използа първо в трамвай, и после в рамките на тези 100 минути да се качиш за едно пътуване в метро?

Аз бих ти препоръчала поне за Ватикана да си купите онлайн, ако искате да влизате, че опашките са много дълги.

Връзка към коментар

дали ще е много натоварено и сега през ноември /нетуристически месец/? също се чудя и за Ватиканските градини - практически май те ме интересуват повече от музеите, но не знам в такъв сезон дали ще бъдат впечатляващи /зелени/?

Връзка към коментар

На касите на всички забележителности в Италия може да се плаща с карта.Рим не прави никакво изключение.Не е нужно да питате -просто подавате картата и казвате колко и какви билети искате.Ако сте пенсионер,инвалид,студент,младеж под 26г. или учител, имате право на намаление.Представяте си съответния документ и сте готови.

Аз нося 20-30 евро за спорта.Май само на количките за сладолед и храна из града ,не съм видяла,но и не съм питала, дали може с карта.

Носят се легенди за опашките.Истината е, че ако идете преди 10 пред Колизеума ще чакате не повече от 10-15 мин.Дори и за Ватикана.След това - 25 мин.Всъщност не ходете първо в Колизеума,а на някой от другите входове.Там свеждате чакането до 5 мин.

Какво е нисък сезон в Рим (Италия)?Забравяте азиатците:lol:

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар

А как се доказва, че човек е пенсионер, инвалид, студент или учител? Едва ли ще разчетат ТЕЛК-то решение или решението за пенсиониране, а не знам и българска студентска книжка колко ще помогне :(

Сериозно, по какъв начин се доказват всички тези обстоятелства?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За пенсионери се считат хората на 65 и повече години. Това се вижда веднага от личната карта. За студенти и преподаватели - тези с международни студентски и преподавателски карти. За инвалиди не съм сигурна как точно се определят, но обикновено пишат за инвалид с придружител.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Ivan Ivanich каза:

А как се доказва, че човек е пенсионер, инвалид, студент или учител? Едва ли ще разчетат ТЕЛК-то решение или решението за пенсиониране, а не знам и българска студентска книжка колко ще помогне :(

Сериозно, по какъв начин се доказват всички тези обстоятелства?

За студенти и ученици се смятат хората под или на 25 г. Аз съм на 24 и когато бях там лятото не съм носил документ, който ми потвърждава академичния статус (ама съм си наистина, де). Хората автоматично ме сметнаха за студент по повечето туристически места само като поглеждаха личната карта и си ми даваха намалението.

За пенсионери вече са обяснили горе. За малки деца също има разни намаления, ако ще водиш челядта.

Редактирано от Eager_Traveler_Paul
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Наивен въпрос, но... мога ли да видя нещо от Палатинския хълм, ако нямам билет? Например арката на Константин, или арката на Септимий Север?

Връзка към коментар
преди 11 минути , Nikolay Ivanov каза:

Наивен въпрос, но... мога ли да видя нещо от Палатинския хълм, ако нямам билет? Например арката на Константин, или арката на Септимий Север?

И двете арки можеш да ги видиш безплатно. :) 

Едната по принцип не е в платена зона(арката на Константин), а другата чудесно се вижда от тук и тук

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Малко извън темата, /ама не много/ - къде си @Spqr?

Не съм виждала скоро да си  писал и определено, твоите интелигентни писания за любимата ми  Италия много ми липсват.:(:unsure::O

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

По-горе сте описали как се доказват разни специфични неща.

Все пак да уточня,че пенсионерите и младежите доказват годините си с лични карти.

Освен това има и специални младежки карти:

ISIC EYC - карти за студенти редовно обучение и ученици над 12г. възраст.За студентите няма горна възрастова граница.Струват 15 лв и важат една академична година - от 1.09. до 31.12 на следващата календарна година.Важат за много места в цял свят.

IYIT - карти за младежи от 12 до 25 навършени години.Струват 12лв.Важат една година от издаването.

EYC - карта за младежи от 16 до 29 г.Струва 15лв.Важи 1 г от издаването.Използва се в 36 държави в Европа.

ITIC - карта за преподаватели в училища и университети.Струва 20лв.Важи една академична година.

Картите са лични, с актуална снимка.Издават се под егидата на UNESCO.Освен за забележителности, важат и на страшно много други места-места за забавления,пътувания в БДЖ,хотели и даже самолетни билети. Подробности потърсете в нета. ***  Техните офиси издават тези карти за България.

За инвалидите и аз не разбрах какво точно искаха,понеже италианският ми е слаб,но дано някой ни обясни.

Тук изниква тази тема,защото Италия е страната,където картите се приемат безусловно.В Малта,например преди години не признаха моята ITIC.

Млади съфорумци Пътувайте!!!

Редактирано от Mary
Премахнато име на агенция
  • Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, patilana каза:

ISIC EYC - карти за студенти редовно обучение и ученици над 12г. възраст.За студентите няма горна възрастова граница.Струват 15 лв и важат една академична година - от 1.09. до 31.12 на следващата календарна година.Важат за много места в цял свят.

Мхм за другите карти не съм много запознат,но за тази не е точно така.

Има възрастова граница до 26 години за редовните(БДЖ 50% само за редовните студенти).Така е струва 15 лв.(от тази година) и се издават в офиси на агенция или безплатно в учебните отдели в университетите ,като дебитна карта от банка ДСК.И важи до следващата година януари ,а не до декември.Могат и да се издават и на студенти задочно обучение.Имат и електронен вариант.Моля,ако постът не е за темата да се премести или премахне.Благодаря.:)

Редактирано от Георги
махнато име на агенция
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
На 11/2/2017 в 22:45, ValL каза:

Здравейте,

Предстои ни пътуване до Рим след няколко дни и искам да благодаря на всички магеланци тук, които пишете толкова полезна информация. Изчетох няколко теми и пак ще ги препрочета, така че предварително се извинявам, ако въпросът ми се повтаря :) Видях, че имаше информация за безплатната неделя в колизеума и се пада да сме точно в тази неделя в Рим. Прочетох, че не е необходима резервация за този ден, но пък ако билетите за него включват Палатин и Римския форум, как стои въпросът с достъпа до тях в този ден :) трябва да си купим от място билети или също е безплатно ?

Би ли споделил/споделила как влязохте в Колизеума, Форума и Палатинския хълм. И на двете опашки ли се чака? Колко време?

Ние сме сега в неделя / били сме и преди/, но искаме отново да влезем, но да не губим време. Ако остане време и Термите на Каракала да видим безплатно.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@lesy когато ние бяхме,също в неделя,околко 13 часа пред Палатин и на Форума нямаще никакви хора.Ако знаехме щяхме да идем тогава.Иначе пред Колизеума чакахме около 20 мин.След това на Форума изчакахме 10 - тина.

Хубаво време и добро настроение във Вечния град!

Връзка към коментар

Информация за безплатната неделя от вчера, 03.12.2017 за посещение на Колизеума и Форума:

На площада, срещу входа има пунктове за продажба на билети. Отварят в 8.30ч., както и касите вътре, но пред касите не се образува опашка. Ние бяхме едни от първите там. Като се вземат билети от външните каси, се влиза направо, през загражденията за Рома пас.

Билетът е 1 и се влиза с него и във Форума /някъде напред пишеше, че в безплатната са отделни билетите/.

Това е. Рим е прекрасен и през зимата!

• Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте, пътешественици!

Предстои ми пътуване в Рим през април догодина за 5 дни. Ходила съм в Рим преди 15 години, така че много от по.популярните места ще ги повторя - Колизеят, Ватиканските музеиу Форумите, Свети Петър. Имам няколко въпроса.

1. Къде е най-удачно да търся хотел/хостел/апартамент, за да обиколя най-важните (и най-изтърканите туристически места). Планирам да зачестя ходенията в този град, поне веднъж на година, но искам да си припомня най-популярното. Оккритията за по-неизвестните на редовия турист места ще ги оставя за постепенно проучване.

2. Попрочетох темата и разбрах, че за вила Боргезе и Ватиканските музеи е редно да си купя он-лайн предварително билети. Моля за Вашите съвети за кои забележителности да си купя предварително билети и за кои не е нужно. Тъй като ще съм от 5 до 10 април, едва ли ще има свободен вход на някой обект, а дори и да има вероятно е нереалистично да се редя на огромни опашки.

3. Как седи въпросът с този Рома Пас (не съм си купувала никога такъв тип пасове и нямам идея как се купуват, как се ползват и изобщо какво да очаквам).

4. Ходя страшно много пеша и не се уморявам.......Все пак как стои въпросът с обществения транспорт, какво е разумно да си купя - какви билети, карти.

5. Кацам с Райън на Чампино. Попрочетох за придвижването, но понеже знам колко са силни италиянците с чуждите езици (ще изпадна с ситуацията на оня виц с милиционерите), дали ще мога на летището да си купя някакви билети - не само за придвижване до града, но и за из града? Ако не е съвсем правимо, какво ме съветвате?

Всяка Ваша препоръча е повече от добре дошла.

Благодаря пердварително!:)

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.