Прескочи до съдържание

Роуминг в ЕС от българските мобилни оператори

Препоръчани мнения

има вече обявени критерии как ще се засича преобладаваща употреба в роуминг и съответно добавянето на надценка, чийто размер ще бъде обявен след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз - http://media.mtel.bg/newsite2015/private/PDF/obshti-uslovia/Izmenenie-i-dopalnenie-na-OU-v-sila-ot-15.6.2017.pdf?_ga=2.247118340.1415301699.1494496938-1135323375.1355810373

също са обявили и как ще става изчислението на ползвания в роуминг трафик на данни, за който се ползват националните условия

Цитат

По отношение използването на пренос на данни и достъп до интернет в роуминг в ЕС/ЕИЗ при национални условия ще бъде въведена политика за справедливо ползване, която ограничава обема на данни в роуминг в ЕС/ЕИЗ, който може да бъде ползван на национални цени т.н. „отворен пакет на данни“. В случаите на „отворен пакет на данни“ потребителите ще могат да ползват обем мобилен интернет в роуминг в страни от ЕС/ЕИЗ, равностоен на двукратния обем, който се получава като общата национална цена без ДДС на този пакет за целия период на фактуриране се раздели на регулираната максимална цена за роуминг на едро, която се определя от ЕК. След достигане на този обем цената на МБ ще бъде равностойна на регулираната максимална цена за роуминг на едро, която се определя от ЕК

Пример: Ако ползвате тарифен план с месечна такса от 15 лв. без ДДС и 2GB на максимална скорост, след което се прилага ограничение на скоростта, обемът за данни в роуминг, който може да ползвате ще бъде:
15 BGN *2 / (7,7 EUR *1,95583) = 1,99 GB

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 18 минути , antea каза:

има вече обявени критерии как ще се засича преобладаваща употреба в роуминг и съответно добавянето на надценка, чийто размер ще бъде обявен след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз - http://media.mtel.bg/newsite2015/private/PDF/obshti-uslovia/Izmenenie-i-dopalnenie-na-OU-v-sila-ot-15.6.2017.pdf?_ga=2.247118340.1415301699.1494496938-1135323375.1355810373

също са обявили и как ще става изчислението на ползвания в роуминг трафик на данни, за който се ползват националните условия

Освен горното, тук също са дали пример за изчисляване на трафик:

http://www.mtel.bg/promeni-rouming

Връзка към коментар

Някой по-запознат може ли да обясни като на идиот какво се случва след 15.06

Трябва ли да имаш безплатни минути и мегабайти  за ЕС или като си имаш безплатни за национални мрежи си имаш безплатни и за ЕС. На сто места четох, нищо не разбрах. В теленор още нищо не знаели(те все не знаят) Сега нови планове са пуснали. Нашите изтичат през юли точно като детето е във Франсето и два дни преди аз да тръгна нататък.

И ако си във Франция и звъниш от теленорски на френски мобилен, като международен ли ще се таксува?

Май ще ни е ро-изгодно да си купим местна карта за единия телефон.

Редактирано от EliDion
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако на някой ще е от полза,Виваком раздават до 31 май безплатни карти за мобилен интернет с 4000 Мб,дори да не си абонат.Важат за 30 дни, и в роуминг.Ако си вземеш картата в края май ,ще е активна до края на юни,и от 15 до края на юни може да се ползва безплатно в роуминг.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, EliDion каза:

И ако си във Франция и звъниш от теленорски на френски мобилен, като международен ли ще се таксува?

От теленорски на френски номер е международен разговор. Понеже си и в Франция разговора е международен и в роуминг. Ще платиш международен разговор по тарифата на Теленор. Роуминга ще е безплатен.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз пък доколкото разбрах от условията на Виваком, ако си в роуминг в ЕС и звъниш на някой в ЕС, то ще се черпят минутите от плана (като национални минути). Т.е. би трябвало като си във Франция и звъниш на френски номер, само да ти се намалят минутите от пакета.

Малко по-сложно ми е да разбера какъв е лимита на MB... нещо си двукратно ама какво точно? Макар, че като сметна цената извън пакета MB, то се получава за 1 GB цена от 14,34 лв.! А 1 GB трудно се стига освен ако не дърпате много видеа или висите в онлайн телевизия.

VIVACOM:

• Включените във Вашия тарифен план/допълнителен пакет национални минути ще са валидни и за изходящи роуминг разговори в ЕС/ЕИЗ до България, в страната на пребиваване и в рамките ЕС/ЕИЗ, без за тях да бъде начислявана допълнителна такса.

За всеки изходящ разговор към страни от ЕС/ЕИЗ (включително България) ще се черпи от включените минути за национални повиквания към други национални мрежи (съответно фиксирани или мобилни). След изчерпване на включените минути/или ако нямате такива, цената се формира съгласно определената в тарифния план цена за разговор към други национални мрежи.

Изходящ разговор към фиксирани мрежи в страни от ЕС/ЕИЗ (включително България) ще се таксува по цена за разговор към национални фиксирани мрежи. За изходящ разговор към мобилни мрежи в страни от ЕС/ЕИЗ (включително България) се прилага цена за разговор към други национални мобилни мрежи.

• Включените MB във Вашия абонаментен план/допълнителен пакет ще са валидни в роуминг в страни от ЕС/ЕИЗ при следните условия:

- В случай че ползвате абонаментен план/допълнителен пакет, който включва неограничен обем от MB (без значение дали се прилага ограничение по скорост), потребление на данни в роуминг е без допълнителна такса в обем, равен на двукратния обем, който се получава след разделяне на дължимата месечна такса (без ДДС) за ползвания абонаментен план/допълнителен пакет на регулираната максимална цена на роуминг на едро, определена от ЕК.

След изчерпване на този обем се прилага допълнителна такса от 0.014 лв/MB (с ДДС)

Редактирано от rossi
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Радослав каза:

От теленорски на френски номер е международен разговор. Понеже си и в Франция разговора е международен и в роуминг. Ще платиш международен разговор по тарифата на Теленор. Роуминга ще е безплатен.

Не е така. Ако си в България и от български номер звъниш до Франция е международен разговор, като цените към мобилни и фиксирани мрежи обикновено са различни. Ако си във Франция и звъниш  от БГ номер до френски е по цена за роуминг.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Информацията

преди 11 минути , rossi каза:

Аз пък доколкото разбрах от условията на Виваком, ако си в роуминг в ЕС и звъниш на някой в ЕС, то ще се черпят минутите от плана (като национални минути). Т.е. би трябвало като си във Франция и звъниш на френски номер, само да ти се намалят минутите от пакета.

Малко по-сложно ми е да разбера какъв е лимита на MB... нещо си двукратно ама какво точно?

Абсурното по новите правила ще бъде, че в роуминг международните разговори в рамките на ЕС ще бъдат в пъти по евтини от международните разговори от България към ЕС. Който говори много с чужбина ще си струва да си вземе и една чужда карта. Дори да му сложат допълнителни роуминг такси, пак ще му е по евтино!

Това за МВ аз го разбирам, че ограничените предлатеми МВ си се ползват свободно в ЕС, но ако има неограничен пакет, той няма да е неограничен и в ЕС, а месечната такаса ще се дели на удвоената цена на едро за МВ и толкова ще могат да се ползват “безплатно“ в чужбина. След това ще има такса за МВ.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Като влезна да чета в тая тема и започва да ме боли главата :wacko: :lol: ...
А уж технологиите трябваше да ни улеснят живота :mosking:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 6 минути , Фичо каза:

Като влезна да чета в тая тема и започва да ме боли главата :wacko: :lol: ...
А уж технологиите трябваше да ни улеснят живота :mosking:

Тук става дума за цената на технологиите :) Ако не те интересува цената, говори си свободно и плащай колкото ти кажат на края :)

Връзка към коментар

Именно - удобното ползване на някакъв продукт/услуга според мен включва и лесна възможност  да се ориентираш за цената му.  

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Зависи какви планове имате в момента или какви ще имате.

Пример с моя план: Имам 1000 минути на месец НЕЗАВИСИМО дали е към мобилни/фиксирани в БГ или мобилни/фиксирани в ЕС.

В момента: Ако съм в БГ и звъня на френски мобилен номер ми се приспадат от 1000-те минути, все едно звъня на човек от моята група. Ако съм в Германия и звъня на френски мобилен номер - плащам роуминг.

След 15 юни:  Ако съм в БГ и звъня на френски мобилен номер ми се приспадат от 1000-те минути, все едно звъня на човек от моята група. Ако съм в Германия и звъня на френски мобилен номер - ОТНОВО ще ми се приспадат от 1000-те минути.

Същото правило важи и за данните.

С други думи - след 15 юни - каквото правите в ЕС (дали е разговор или данни) се брои все едно го правите в БГ. Както ви таксуват в БГ, така ще ви таксуват и докато сте в ЕС

Редактирано от cybersimo
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Георги Матеев

Днес минах през офиси на трите оператора и профилактично поразпитах за роуминга, че още не ми е съвсем ясен. В общи линии е пълна каша и служителите яко се оплитат в детайлите, но поне всички се обединиха около следното:

- в роуминг ще са валидни всички минути, включени в настоящия национален план - без изключение, ограничение или оскъпяване.

- в роуминг ще са валидни ограничено количество мегабайти (цифрите варираха от 2000 до 3000 мб месечно), независимо колко имате включени в плана. След изчерпването им всеки мегабайт в роуминг ще се плаща допълнително по около 2 стотинки.

Ще поживеем и ще видим, но не бих се изненадал да изникнат подводни камъни и леки уловки :)

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 3 часа, Nik каза:

Не е така. Ако си в България и от български номер звъниш до Франция е международен разговор, като цените към мобилни и фиксирани мрежи обикновено са различни. Ако си във Франция и звъниш  от БГ номер до френски е по цена за роуминг.

Ако съм в Франция и искам да проведа два разговора: един към България, и един към Франция как според вас ще се таксуват?

Моят отговор е: И към двата разговора ще се начисли роуминг такса /след 15ти ще е нула лева/ защото се намирам в чужбина. След което единият разговор ще се таксува като вътрешен - повикване БГ-БГ, а другият като международен БГ-ЕУ. Какви ще са ти таксите за 2рата компонента ще зависи от тарифният ти план. Моят тарифен план примерно е с ххх безплатни минути към България и Европейски съюз, тоест плащам само роуминг таксата, като след 15ти ще ми е абсоллютно безплатно.

Без да претендирам за точност в понятията, има разлика какво е роуминг и какво е международен разговор.

Международен разговор е обаждане към небългарски номер.

Роуминг е, СИМ картата ти, издадена от БГ оператор да се регистрира в чужда мрежа и да се извършват и приемат обаждания през тази мрежа.

Тоест ако си в Франция и звъниш на небългарски номер, вкл. и Франция си в роуминг и извършваш международен разговор.

Връзка към коментар
преди 1 час, Радослав каза:

Ако съм в Франция и искам да проведа два разговора: един към България, и един към Франция как според вас ще се таксуват?

Моят отговор е: И към двата разговора ще се начисли роуминг такса /след 15ти ще е нула лева/ защото се намирам в чужбина. След което единият разговор ще се таксува като вътрешен - повикване БГ-БГ, а другият като международен БГ-ЕУ. Какви ще са ти таксите за 2рата компонента ще зависи от тарифният ти план.

Няма такова нещо! Когато си извън България, но в ЕС и се обаждаш към телефон ЕС по новите правила ще те тарифират все едно си в България и се обаждаш на български номер по тарифния ти план. Единствено когато се обаждаш от България към номер в ЕС ще те тарифират като международен разговор, защото тези тарифи не се регулират от ЕС.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
2 hours ago, Topfly said:

Единствено когато се обаждаш от България към номер в ЕС ще те тарифират като международен разговор, защото тези тарифи не се регулират от ЕС.

Няма такова нещо. Това дали ще те тарифират като международен разговор зависи изцяло от тарифния ти план. Виж примера ми по-горе. В моя план няма разлика дали звъня на човек от групата ми в БГ или на мобилен номер от ЕС.

Връзка към коментар
преди 5 часа, Радослав каза:

Моят отговор е: И към двата разговора ще се начисли роуминг такса /след 15ти ще е нула лева/ защото се намирам в чужбина. След което единият разговор ще се таксува като вътрешен - повикване БГ-БГ, а другият като международен БГ-ЕУ.

Как ще е след 15-ти, ще видим.  Към момента- няма как да си във Франция и да звъниш на френски, мексикански, виетнамски номер и да е международен разговор. Ти си в роуминг. И според роуминг плана и договора си, имаш роуминг цена за ЕС /вкл. България/, зона 1, зона 2...

Международен разговор е когато БГ номер звъни от България към номер, който не е на български оператор. 

Преди 1 час, cybersimo каза:

Няма такова нещо. Това дали ще те тарифират като международен разговор зависи изцяло от тарифния ти план. Виж примера ми по-горе. В моя план няма разлика дали звъня на човек от групата ми в БГ или на мобилен номер от ЕС.

Да, зависи от тарифния план колко ще те таксуват- нула лв. или повече.  Но разговорът е международен и се тарифира като такъв. В твоя случай с цена нула лв.

Ето извадка от мои международни разговори- от България, с българския си номер звъня на италиански номер. Разговорът се отчита като международен. Тарифират ме с нула лв. защото още не съм изразходвала моите ХХХ безплатни минути по договор. Но ако ги бях изчерпила, тези 810 секунди международен разговор щяха да ми излязат солено.

Bg_It.thumb.jpg.751a3c922b8e0a100d66ee023263ccfa.jpg

Връзка към коментар
Георги Матеев

Да, големият въпрос всъщност е дали когато си в роуминг разговорите към НЕбългарски ЕС номера ще се таксуват като международни разговори (но без допълнително начислен роуминг, както беше досега) или като национални разговори (все едно звъниш на български номер от България). Тоест дали цялото ЕС пространство ще се счита като една единствена "страна" или отново ще се дели на национални и международни зони.

Аз преди 2 месеца побързах да преподпиша с Мтел защото ми предложиха огромно количество мобилен интернет, което ми е най-важното (доста рядко говоря и минутите не ме греят много). Предусещах, че скоро такива гигабайти ще са мираж и новите планове на операторите ще бъдат силно поорязани откъм интернет, което вече е факт. За сметка на интернета обаче в плана си нямам включени никакви международни или роуминг минути към/в ЕС, а само безлимитни национални разговори към всички оператори. Та изрично попитах за моя конкретен заварен случай и според младежа от Мтел когато съм в ЕС роуминг ще мога да говоря безлимитно и към НЕбългарски номера - тоест ЕС номерата, набрани от мен в роуминг, ще се отчитат като национални минути. Естествено на този етап това ми звучи прекалено хубаво за да е истина, ама след месец ще разберем :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Моя близка в Англия е абонат на мобилния оператор ЕЕ  /http://otzivi.co.uk/Otzivi/отзиви-за-мобилен-оператор-ее/ / . Има 1000 включени минути в плана си към стационарни и мобилни английски номера. Когато се намира в която и да е държава от ЕС тези минути важат към всички държави от ЕС и се черпят от плана ѝ без допълнително оскъпяване.  Това се случва от половин година, т.е. мобилния оператор е приел правилата за роуминг в ЕС предварително е предоставил по-добра услуга/бонус на клиентите си. Засега за мобилния интернет няма промяна, т.е  включените мегабайти не важат извън Англия.

Редактирано от Таньо
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Айде сега въпрос с повишена трудност. На 15.06 заминаваме за Исландия. Т.к. тя е част от Европейската икономическа зона, включена ли е във всички тези гимнастики и ще мога ли да си ползвам интернета там (имам включени 10 гб в плана) ? :)

П.С. Защо ли бях сигурен, че нашите операторчета пак ще си измислят някакви тънкости и ще ни объркат в 100 вида условности, когато стане въпрос за роуминг.

Ще си отговоря сам:

Цитат

3. Създава се нов раздел Xa, както следва

Ха. (Нов – в сила от 15.06.2017 г.) РОУМИНГ УСЛУГИ В РАМКИТЕ НА ЕС/ЕИЗ И ПОЛИТИКА ЗА СПРАВЕДЛИВО ПОЛЗВАНЕ, СЪГЛАСНО ИЗИСКВАНИЯТА НА РЕГЛАМЕНТА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ (ЕС) 2016/2286 (РЕГЛАМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ)

Значи важи и за ЕИЗ. А що се отнася за ограничението.

Цитат

За абонаментен план/допълнителна услуга, който/която включва неограничен обем данни, независимо от скоростта, се прилага ограничителен обем. Ограничителният обем е равен на двойния размер на абонаментната такса без ДДС, разделен на цената на 1 GB на едро, определена съгласно член 12 от Регламент (ЕС) № 531/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 13 юни 2012 година (Регламент (ЕС) № 531/2012). След достигане на този обем, се прилага цената на МВ, равностойна на регулираната максимална цена за роуминг на едро, съгласно член 12 от Регламент (ЕС) № 531/2012.

Член 12 от посочения регламент:

Цитат

Считано от 1 юли 2012 г., средната цена на едро, която операторът на посетена мрежа може да определи за местния доставчик на роуминг клиент за предоставянето на регулирани услуги за роуминг на данни чрез посетената мрежа, не превишава защитната граница от 0,25 EUR за мегабайт пренесени данни. Защитната граница се понижава на 0,15 EUR за мегабайт пренесени данни на 1 юли 2013 г. и на 0,05 EUR за мегабайт пренесени данни на 1 юли 2014 г., като остава 0,05 EUR за мегабайт пренесени данни до 30 юни 2022 г., без да се засягат разпоредбите на член 19.

Което води до следното изчисление. Ще предположим, че таксата на абонат Х към Мтел е 20 лв (или грубо 10 евро).

2х10 евро/50 евро за 1гб = 0,4 (или 400 мб) безплатен интернет в рамките на ЕС/ЕИЗ. След това трябва да се плаща по 0,05 EUR на МБ.

Само не разбирам защо Мтел говорят за "регулирана максимална цена за роуминг на едро", а в регламента се говори за "средна цена на едро" и "защитна граница", която от 2014 насам е 0,05 EUR

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, П.Кръстев каза:

Айде сега въпрос с повишена трудност. На 15.06 заминаваме за Исландия. Т.к. тя е част от Европейската икономическа зона, включена ли е във всички тези гимнастики и ще мога ли да си ползвам интернета там (имам включени 10 гб в плана) ? :)

П.С. Защо ли бях сигурен, че нашите операторчета пак ще си измислят някакви тънкости и ще ни объркат в 100 вида условности, когато стане въпрос за роуминг.

Да, важи и за Исландия, Норвегия и Лихтенщайн също. Не за Швейцария, там резачката продължава. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, cybersimo каза:

Идеята ми беше, че няма задължение мобилния оператор да те тарифира като вътрешен разговор, когато се обаждаш от България към ЕС. Ако го направи в някой тарифен план това е напълно доброволно. В доста тарифни планове обаче и след 15 юни обажданията до ЕС от България ще се тарифират по около 1 лев на минута.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.