Прескочи до съдържание

Airbnb - ама наобратно


Препоръчани мнения

Здравейте,

От известно време ми се върти в главата една идея.

Имам свободен апартамент и да взема да го "листна" в airbnb.

 

Имам следните притеснения:

- какви са шансовете да го направят на г.. , на нищо за относително кратко време т.е. какъв ли е профила на туристите, ползващи airbnb, ама в BG.

- Как се осчетоводяват приходите  .... или пък ... не се осчетоводяват. :)

- трябва ли да съм член на някоя туристическа асоциация, да имам някакви тапии, все едно е хотел и т.н. (това би ме отказало моментално)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Посетителите също имат рейтинг, можеш да им откажеш без проблем. Проблем е отказване на вече приета резервация.:)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Здравей. И аз ще ти дам мнение за обратната страна, независимо че не ти познавам имота :)

 

Търсих си апартамент под наем в София за едно идване. Извън сезон – 1 ноември. И ми се събра погледа – всичко беше заето! Говоря за централната зона, за която държах. Е, намерих де... Но щом тогава се замислих за такъв бизнес...

 

Профилът на хората, които ползват обикновено – такива като НАС. Какви сме ние, сам си отговори.

Дръж цена value for money – много дълго за обяснение, но дано ме разбереш.

Осигури атмосфера – с малко пари (евтини, но арт аксесоари) накарай хората да се влюбят в него.

Дали ще го направят бардак – сложно да се каже. Сключи застраховка задължително, фиксирай добра цена за чистене – тук са свикнали на нея, и не се притеснявай излишно.

 

И един много искрен съвет: Осигури перфектно обслужване и клиентите ще те обожават. Българите сме много, ама много зле в сервиза!

 

За данъчни истории не искам да взимам отношение...

 

Поздрави :)

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

Профила на туристите вероятно е такъв, какъвто е по целия свят. Очаквай същите хора, които резервират airbnb в бг да са тези, които го правят в Париж, Лондон и Рим. Не виждам причина да е по-различен. Нека хората с опит кажат дали като цяло е проблем, ние като примерни гости почти винаги оставяме апартамента в изходно положение :)

 

За счетоводството, не искам да те подлъгвам, но си се осчетоводяват, няма такъв филм да имаш приходи и законно да си траеш  за тях :)

 

За третата точка, мисля, че не е необходимо, ама знаеш ли какво може да се роди в нечия бюрократска глава. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

В първият ни апартамент в зората на сайта, във Виена, собственичката се оказа българка с доста интернационален произход. Тя каза, че не е очаквала толкова добре да върви този бизнес. Сега има още 2 апартамента около Барселона.

Точно преди нас имаше проблем с някакво вандалче от Острова и каза, че депозита, мисля 100 евро, не е бил достатъчен. Била се свързала с бащата на въпросния и той обещал да покрие разноските. Но и всяка застраховка е ОК в подобни, според мен редки случаи. И ние винаги оставяме в безупречен вид апартаментите след ползване.

Ако имаш желание и апартамента е на добро място, пробвай се. Ще трябва и време да отделяш. Рейни много добре се е изказала.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз имам познат, който предлага два хубави апартамента във централната част на Варна през airbnb.

 

В началото му беше трудно като новак, но с времето 4-5 месеца  му потръгна. Доста е доволен, има почти постоянно хора, но е и доста зает, понеже предлага трансфери от-до летището, чистене е от него и т.н.

 

Клиентите са му основно чужденци от различни страни. Не е имал проблеми до сега с нищо счупено или разрушено.

Дори ми предложи да ми отдава и моя и да делим, понеже често неговите са заети, а клиенти явно има.

Със сигурност има файда от тази работа.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Хм, благодаря за темата , и аз имам апартамент в центъра на Пловдив, който давам под наем, но си мислех да взема да го погледна като бизнес, а ако има полза, бих инвестирала и в друг. Обаче, не знам до колко идват чужденци и в моя смотан град, дето е толкова красив, а не знае как да се промотира. За това ми е интересно основно осчетоводяването и на мен, ако има някой инфо, да казва, моля. Дали е стандартен данък върху приходите, или е някакъв друг, дали има туристически данък ... такива неща. Иначе, и моята идея беше да предлагам и трансфер, даже мислех да предлагам на мама да прави домашна закуска, ако някой иска и да носи :)    .  ​Мама живее на първия етаж в същата кооперация :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Другият апартамент в същата кооперация и домашната закуска са два големи плюса в полза на идеята. Аз приветствам !

От данъчна гледна точка, би следвало да е с 10% данък върху доходите и таксите за сайта.

Като минус виждам отношението на съседите, ако започнат да мрънкат, че идват много и различни хора, но вие си ги познавате.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Хм, благодаря за темата , и аз имам апартамент в центъра на Пловдив, който давам под наем, но си мислех да взема да го погледна като бизнес, а ако има полза, бих инвестирала и в друг. Обаче, не знам до колко идват чужденци и в моя смотан град, дето е толкова красив, а не знае как да се промотира. За това ми е интересно основно осчетоводяването и на мен, ако има някой инфо, да казва, моля. Дали е стандартен данък върху приходите, или е някакъв друг, дали има туристически данък ... такива неща. Иначе, и моята идея беше да предлагам и трансфер, даже мислех да предлагам на мама да прави домашна закуска, ако някой иска и да носи :)    .  ​Мама живее на първия етаж в същата кооперация :)

 

Боже, аз да имах апартамент в центъра на Пловдив, а и ако беше в нашата махала....

 

Чужденците, които ползват airbnb и подобни платформи, знаят как да дойдат в тоя "смотан град". Вземи се в ръце! Ей къде е 2019 г. А да наричаш Пловдив смотан град не го разбирам. Гледала ли си колко обекта има в Пловдив? Около 100. Значи 100 човека вече са те изпреварили. Айлякът е заразен. Столица на културата за 2019, най-стария жив град в Европа...

 

Погледни културния афиш на Вроцлав за тази година. Наполовина да е тук, пак е страшно много.

 

Както виждаш, хиените тук знаят крайпътните капанчета на Фарьорьките острови. Не сме само ние открили тайните кътчета на света. Пловдив, майна, го чака добро време, ако не се бъгнат нещата в световен мащаб.

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Зарски, смотан е не, щото няма какво да покаже, а не знае как да развива туризма /няма работещо летище, няма реклама, е, надявам се нещата да се пораздвижат вече, за това го и обмислям./.  Иначе не си го давам за друг за нищо на света. . Но, темата ще ми е интересна и да се включи самурайка, тя има опит, макар и японски.

Редактирано от luba_rizova
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Предоставянето на стаи под наем за краткосрочно настаняване попада в определението на стаи за гости или апартаменти за гости - определението е в т.28 и 29 от ДР на Закона за туризма.

Необходима е категоризация, която се извършва от общината по местонахождение на обекта. Полезно четиво - НАРЕДБА

за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията.
Облагат се с патентен данък, който е от 25 от 250 лв годишно на стая като се определя от съответния общински съвет. За София е 250 лв на стая.
Отделно се заплаща туристически данък, който зависи от реализирания брой нощувки.
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Включвам се, с удоволствие :)

 

И благодаря на hristov.hb за детайлната законова част, която е важна!

 

Значи първо - всеки се притеснява, дали ще върви, но докато не се започне, няма как да знае. Разбира се локацията е най-важна, той страия господин Хилтън си го е казал, но не е само това. Цялата идея на сайта е нощувка и още нещо...като "още нещото" може да направи привлекателен всеки имот, ако се поднесе добре. Тук идва момента на хоста - доколко може да менажира подобно нещо. Комплекс от цена, услуки, комуникация, визия, усет към хората, усет към интериора, подход....комплексно е.

 

Гостите са като цяло коректни, не правят мизерии, но си зависи и къде е имота, т.е. какъв тип туристи ще идват. В Сл. Бряг биха идвали пияни английски младежи, докато в Пловдив - семейства с деца интересуващи се от история. Много си е хубав града и да кажа, че и аз като Рейни се шашнах като не открих нищо свободно през лятото на 2015та в Пловдив! А това с майката на първия етаж и закуската - мммм, мечта! Аз не бих се замисляла и секунда!

 

По същество, отплеснах се...

Направете си първо сметка на разходите - освежаване, мебелиране (не много пари, повече вкус, интериора прави впечатление), спално бельо (качествено, че евтинотоизлиза скъпо), кърпи...После т.нар. running costs - колко ще струва обслужването - за чистене, за посрещане на гости, има ли човек който да го прави или ще се плаща на някой, ток, вода, парно, разходи за транспорт до и от...

После внимателно прегледайте какво се дава в района, на какви пари и как им е календара (доколко са заети). Помислете вие къде ще попаднбете ценово, като в началото ще сте едно 20-30% по-евтини докатотръгне. Направете една песимистична сметка на приходите и теглете чертата. Сметката излиза ли над обикновен месен наем? Да? ОК, тогава си струва да се работи по каузата.

Като следваща стъпка - проверки в общината, изкарване на разрешителни, говорене със съседи, обясняване, подмазване, предлагане да заплащате по-високи такси вход и тн. Важно е, защото не искате мизерии от съседи и общинари тъкмо когато бизнеса най-сетне потръгне. Съветче - рекламирайте на гостите кварталните магазинчета, кафененца, пекарнички, салончета за красота като говорите със собствениците и специално подчертаете, че ще им пращате клиенти ;) Така ще си имате съюзници в квартала - ако местната общност вижда файда от вашия бизнес ще мрънка по-малко. А че ще мрънка е сигурно.

 

И накрая - с какво ще сте различни, специални, интересни? Гледка? Цена?Закуска? Посрещане на гарата? И тук съвет - направете детайлна карта на района около имота с отбелязани хитри места - хубаво еспресо, евтин обяд, вкусни кифли, хубава площадка за деца. Също транспортни връзки, идеи за еднодневни екскурзии, шопинг и т.н. За да се чувстват гостите у дома си - оставете им заредена кухня - кафе и чайове, сол, оцет, пипер, подправки. Може ориз и спагети, мюсли - неща които биха могли да си приготвят лесно. Едно че създава уют, вточо, че си губи смисъла да имаш куня и да трябва да си купиш кило сол и литър олио за да си направиш една салата...Помислете и за някакво подаръче за добре дошли - мускалче, кърпичка, биричка...

 

И сте готови, честито! Официално работите Мара Пепеляшка :P  Чистене, пране, гладене, посрещане, изпращане и пак от начало!

  • Харесвам 27
Връзка към мнение

Ей,саму,колко гениални идеи даваш!! Страхотнаа си! Взех бая да се навивам /вен, а ти?/, то моя квартал е толкова чудесен,чеее ... Има 3 детски площадки в рамките на 100м., голям парк, едни от хубавите ресторанти на града са на 200м , аз не работя, имам роднина камериерка с 10годишен опит в Малта за чистенето, кво ли сме чакали до сега. Проблем са само съседите, по-скоро само едни от тях,другите са 6. Както и да е,мерси за подробната информация и от счетоводна гледна точка, много е полезна,както и всичко,което споделяте. Благодаря! В София най-вероятно локацията има по-малко значение даже, тъй като така и така все нещо е далеч, което пък е плюс, а и има повече гости на града все пак. Ех,замечтах се покрай вас.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Люба, повече да не си посмяла да обиждаш града ни...!:)

За наказание ще те пратя в София с колата в 17-18 часа...

 

Проблемът със съседите е основният тук, другото са подробности и малко бюрокрация.

Скоро правих един ремонт вкъщи и се консултирах с нотариус относно това, доколко заверения от него документ с подписите на комшиите има тежест.

Каза ми - почти никакъв...

Както се е подписал, така утре може да се отметне и да се оплаче в общината от теб или директно да поиска да разрушиш стореното от теб, щото му пречело. Или пък ако някой новодомец, купил си апартамент след това в нашата кооперация не ми хареса ремонта...

В общи линии, това се отнася и за вашия случай...

Редактирано от Sun4o
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

. За да се чувстват гостите у дома си - оставете им заредена кухня - кафе и чайове, сол, оцет, пипер, подправки. Може ориз и спагети, мюсли - неща които биха могли да си приготвят лесно. Едно че създава уют, вточо, че си губи смисъла да имаш куня и да трябва да си купиш кило сол и литър олио за да си направиш една салата...Помислете и за някакво подаръче за добре дошли - мускалче, кърпичка, биричка...

Мисля, че това, което си написала, е много важно.

Лично аз помня как във Флоренция ни чакаше бутилка шампанско и кутия бисквити на масата, а за малкия - сок. Две чаши за шампанско и една за сок. Нито шампанското е било скъпо, нито сокът, но човекът си е направил труда, та дори е преценил, че единият гост е дете.

Една позната дава стаи за гости в СПА курорт с мин. извори. Колко пъти съм й давала идеи да остави на масата 3-4 бутилчици минерална вода с марката на курорта + ябълки (там са в изобилие за стотинки), а тя ме гледа неразбиращо и ми вика "да, бе, да". Сакън да не похарчи 2 лв.  

Редактирано от но нейм
  • Харесвам 9
Връзка към мнение

 кво ли сме чакали до сега....

 

 

Айде де? Щом сте дългогодишни обитатели съседите няма да са толкова голям проблем, особенно ако плащате повече. И, разбира се, не пускате тълпи купонджии. Но българина си е мрънлив по принцип. И като гост също. Аз имам минимален опит и само положителен, но хора, които дават в България се оплакват. По принцип чужденците едно хубаво нещо да намерят - ще го напишат в мнението си, а българите - всичко да им е идеално и само едно нещо да не им е допаднало - веднага с него ще започнат. :)

 

Но мястото е важо - идват хора, които представа си нямат от града, транспорта, кварталите...Някой беше пускал "картата на всеки град" в куриозите - общо взето това е в главата на всеки турист - център и "no go zone". :)  Но ако нямаш работа - това е огромен плюс. Личният контакт е много важен. Чисто ппсихологически, като се запознаеш лично с хората се чувстват много по-ангажирани с пазенето на имота и правилата, отколкото ако са си общували безлично с пощенската кутия и са взели ключа от нея. Аз даже съм сложила усмихната снимка на цялото семейство с трите ни ангелчета и надпис welcome - сърце да не ти даде да вандализираш дома на такива мили дечица :lol:

Само с камериерката е трудно - тя може да ти е много от полза със съвети, но за чистенето - всеки път е различно и в различно време и ден от седмицата, едва ли ще е винаги на разположение.

 

Иначе аз много неща приготвям за гостите - нещо местно за хапване и писмо за добре дошли. На коледа - вино и домашна торта. Оставям бебешка козметика и книжки за деца, дребни подаръчета, топли чорапки зимата. Има аптечка с аспирин, лепенки и сиропче за температура, дамски превръзки и памперси. И съм готова да отговарям на всякакви въпроси - от това къде сервират вегънско до откъде да се купят евтини антики....

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Аз се сетих и за още нещо, изхождайки от моето виждане за избор между хотел и апартамент. Аз търся апартаменти и ги предпочитам пред хотелите само и единствено заради цената. Някак си ми е по-сигурно в хотел (особено с деца) и ако разликата е малка - избирам хотел. Та идеята ми е, че е хубаво да се проверят и цените на хотелите във вашия район.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз се сетих и за още нещо, изхождайки от моето виждане за избор между хотел и апартамент. Аз търся апартаменти и ги предпочитам пред хотелите само и единствено заради цената. Някак си ми е по-сигурно в хотел (особено с деца) и ако разликата е малка - избирам хотел. Та идеята ми е, че е хубаво да се проверят и цените на хотелите във вашия район.

 

Абсолютно! Само че тук идва на ред и психологията... Ако човек направи value for money и за равни пари предостави опция да се ползва от повече хора - дали ще се ползва е друга история - нещата изглеждат много различни! 

 

Аз си умирам за къщи за гости - не обичам безличните хотели - но не харесвам Airbnb като платформа. Тук са популяни много други платформи за къщи за гости, така че реално пазарът е уникално разширен - само човек да е креативен. Всъщност, апартамените в София извън Airbnb ги намерих.

 

luba_rizova, като човек, живял 20 години в Пловдив, съм на твоето мнение изцяло - дори да ме убият с камъни :) За кратко посещение, обаче, и от гледна точка на турист чарът е незаменим... И друго - България е ужасно натоварена с административни разходи. Просто... Въпреки това смятам, че има много хляб именно с къща за гости именно в град като Пловдив. Хубавото е, че с новите платформи човек е много по-независим и е ако е добър в маркетинга - и владее езици - може много да дръпне напред. Сериозно го помисли. ven62 също. Само го направете ДОМ, създайте атмосфера, отговаряйте веднага, глезете клиентите - и пазарът е ваш. 

 

Поздрави :)

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

E,e! Нямам думи. Благодаря. Не съм си и помислял, че толкова много и толкова бързо ще изразите мнение. Благодаря.

 

Сега по ред:

 

 

Предоставянето на стаи под наем за краткосрочно настаняване попада в определението на стаи за гости или апартаменти за гости - определението е в т.28 и 29 от ДР на Закона за туризма.

Необходима е категоризация, която се извършва от общината по местонахождение на обекта. Полезно четиво - НАРЕДБА

за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията.
Облагат се с патентен данък, който е от 25 от 250 лв годишно на стая като се определя от съответния общински съвет. За София е 250 лв на стая.
Отделно се заплаща туристически данък, който зависи от реализирания брой нощувки.

 

 

Въпроса не е да скрия приходи, а да не се занимавам с бюрокрация. Ще се запозная с тази Наредба. Дано да става и за физическо лице т.е. да не искат фирма. Ако някой има конкретен опит в това отношение, нека сподели (може и на лични)

 

 

 

Профилът на хората, които ползват обикновено – такива като НАС. Какви сме ние, сам си отговори. 

Дръж цена value for money – много дълго за обяснение, но дано ме разбереш.

Осигури атмосфера – с малко пари (евтини, но арт аксесоари) накарай хората да се влюбят в него.

Дали ще го направят бардак – сложно да се каже. Сключи застраховка задължително, фиксирай добра цена за чистене – тук са свикнали на нея, и не се притеснявай излишно.

 

И един много искрен съвет: Осигури перфектно обслужване и клиентите ще те обожават. Българите сме много, ама много зле в сервиза!

 

 

Това "такива като НАС' много ме кефи.

Ние с жена ми, където и да сме ходили, оставяме след нас поне толкова чисто колкото е било т.е. както Георги се е изразил в "изходно положение"

 

Сервиза - не ме притеснява - познавам една жена (чисти на повикване) Толкова малко пари взима, че винаги и оставям 30-40% повече, а почти покрива критериите на жена ми. :)

 

Съседите - ще почна да работя по въпроса. Че са едни пенсионери, само мрънкат, ама трябва да намеря начин да им стана "любимец".

 

Апартамента е след тотален основен ремонт, напълно обзаведен, всичко ново. Според мен, доста над средното равнище. Затова и не искаме да го даваме под наем. Разходът (не мога да кажа инвестицията) го направихме поради една единствена причина - като си идват децата (те живеят в Амстердам) да има къде да се чувстват отлично, без да се налага да се прескачаме в къщи, да се разпределяме по роднини и т.н.

 

@Luba_Rizova

Как може да кажеш такива неща за Пловдив. Моля модератора да изтрие "смотан". :)

 

Още един път - Благодаря.

Ще почна да разчепквам въпроса с официализарането (бюрокрацията, регистрацията ...) и съседите - покрай ремонта миналата година така ми изпилиха нервите ... Сега си давам сметка, колко съм спечелил от дузината преглъщания и въздържания да не им кажа точно това което трябва.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

 

Сервиза - не ме притеснява - познавам една жена (чисти на повикване) Толкова малко пари взима, че винаги и оставям 30-40% повече, а почти покрива критериите на жена ми. :)

 

 

Извинявай, не се изразих правилно :) Под сервиз имах предвид service - обслужване (не почистване само). Направи така, че гостите ти да се чувстват специални - както и samuraika го е отбелязала, но аз го натъртвам, защото сме много зле в Родината ни относно този показател... Убедена съм, че ще имаш успех :) Ако мога с нещо да помогна, не се притеснявай да поискаш :) 

Връзка към мнение

Извинявай, не се изразих правилно :) Под сервиз имах предвид service - обслужване (не почистване само). Направи така, че гостите ти да се чувстват специални - както и samuraika го е отбелязала, но аз го натъртвам, защото сме много зле в Родината ни относно този показател... Убедена съм, че ще имаш успех :) Ако мога с нещо да помогна, не се притеснявай да поискаш :)

 

Разбрах те много добре, не исках да доизяснявам темата, тъй като смятам, че за нас, с жена ми, това изобщо не е проблем, а по скоро е норма. Но щеше да излезе като самохвалство, както и стане де. :)

Връзка към мнение

 А това с майката на първия етаж и закуската - мммм, мечта! Аз не бих се замисляла и секунда!

 

 

 И тук съвет - направете детайлна карта на района около имота с отбелязани хитри места - хубаво еспресо, евтин обяд, вкусни кифли, хубава площадка за деца. Също транспортни връзки, идеи за еднодневни екскурзии, шопинг и т.н. 

 

Това са страхотни съвети!

 

Първото със закуската, в Хой Ан исках да се откажа от едната екскурзия и да седя и да ям цял ден палачинките на бабата от първия етаж.  :lol:  

 

Второто с картата беше решаващо за избора ми на апартамент в Хо Ши Мин и това беше първата ми резервация с airbnb въобще. Момичето беше направило толкова изключително подробна карта на района, че реших да я съпортна с резервация и се отказах от хотела.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Абсолютно съгласна с Рейни - в Бг на сървис индустрията й липсва сървиса - само индустрия...

 

А на човек какво му липсва като е на път - домашен уют и познати хора. Осигури и двете и ги готов.

 

И за цената е много важно! Не се губи от по-ниска цена, губи се от празен апартамент.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

luba_rizova, ven62 - имате чудесни условия, мога само да ви пожелая успех! И като чест airbnb гост да добавя - топ 3 на най-важните неща за мен - чистотата (особено банята), добрата wifi връзка и матраците. Лягаме си обикновено разбити от ходене и всяка сутрин на събуждане коментираме дали ни е било удобно леглото. Ако не мога да спя добре и тялото ми да се възстанови за следващия натоварен ден, няма да ми остане добро впечатление. Не говоря за скъп естествен латекс, разбира се, но поне удобни здрави пружинени матраци, стабилни и равномерни. А лошата wifi връзка предизвиква най-големите нерви, когато искаш да си подготвиш/преговориш детайли по плана за следващия ден, да прехвърлиш пари, да проследиш изгубен багаж, да пишеш в магеланци :)

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

luba_rizova, ven62 - имате чудесни условия, мога само да ви пожелая успех! И като чест airbnb гост да добавя - топ 3 на най-важните неща за мен - чистотата (особено банята), добрата wifi връзка и матраците. Лягаме си обикновено разбити от ходене и всяка сутрин на събуждане коментираме дали ни е било удобно леглото. Ако не мога да спя добре и тялото ми да се възстанови за следващия натоварен ден, няма да ми остане добро впечатление. Не говоря за скъп естествен латекс, разбира се, но поне удобни здрави пружинени матраци, стабилни и равномерни. А лошата wifi връзка предизвиква най-големите нерви, когато искаш да си подготвиш/преговориш детайли по плана за следващия ден, да прехвърлиш пари, да проследиш изгубен багаж, да пишеш в магеланци :)

 

Добивам все по-голяма увереност. Ако аз трябваше да изброявам в топ 3 щях да сложа 4 - твоите 3 + непосредствена близост до градски транспорт (метро)

Я, това с банята, не било само наша мания. :)

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.