Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:

Много безсмислена дискусия. TBI може да са чудесна банка за тези, които са имали късмета да им станат клиенти и да нямат технически проблеми. Аз не съм от тях. Типичен пример как ниската цена е за сметка на качеството. И все пак е хубаво, че ги има. Конкуренцията е полезна.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 часа, Gisp каза:

Ако имаш 2-3 примера от "белия свят" ще ми е интересно да видя.

Чак 2-3 примера не мога да дам, но например в Нидерландия интернет банкирането, теглене и внасяне на пари в банкомат са напълно безплатни (дори вече почти не останаха физически банкови клонове, които да обслужват физически лица), но в същото време сумата по сметката не се олихвява. Освен това разплащателните сметки се обслужват безплатно до определен лимит, който ако бъде надхвърлен, банката започва да начислява такса. Понятие като "депозитна сметка" не съществува...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 16 часа, Gisp каза:

Ами 'щото банката от твойте пари вади 20% лихва/печалба. А ти 2-3% лихва. За белия свят говорим. 

Че банките не са за оплакване е ясно, ама ти може ли да дадеш поне един пример как банката вади 20% печалба от парите ти? Тия цифри за нищо ги нямате…

• Харесвам 1
Публикувано:

Краткосрочнитв кредити на TBI с каква лихва са ? 

Никога не съм се интересувал, но на Запад  съществуват ли лихварски организации от типа на многото нароили се в България и цяла Източна Европа ? Едва ли този бизнес е измислен тук , но как е отвъд унгарската граница ?

Публикувано:

Един приятел от щатите си откри сметка тук и с изненада установи, че му искат месечна такса. Там нямало, а кешбекът му стигал до 5% до скоро, вече го били намалили на 2.

• Харесвам 1
Публикувано:

Не може от всичко да искат да вадят пари бг банките. Интернет банкиране, приложение, превод, откриване, закриване- това отдавна го прави компютър и би трябвало да е екстра и разходите да за за сметка на другите услуги. Та дори и превалутирането- в нашия случай (лев-евро)години наред банките изкарваха по-добри пари от обменните бюра. За мен това не е нормално. А по въпроса относно ТБИ, има си тема и там се си се обсъжда. 

Публикувано:

TBI.

Потребителски кредит с ГПР от 13% до 59.5%

...Машалла! ! 

Това е непостижимо за нормалните банки.

Ето откъде идва "безплатното" банкиране в TBI за потребителите с поне малко мозък Останалите плащат всичко 😁

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 9 часа, stanimir каза:

TBI.

...Машалла! ! 

Ето откъде идва "безплатното" банкиране в TBI за потребителите с поне малко мозък Останалите плащат всичко 😁

То е ясно, че банката няма да е на минус , важно е за мене да е безплатно и удобно- другите  да си правят сметката. Пределно ми е ясно че  някои такива екстри няма да са вечни. Това е естествения модел на развитие на бизнес - правиш нещо, привличаш клиенти с "добринки", трупаш капитал и в един момент го продаваш. Та и TBI, както казах преди, ще видим новите чорбажиите как ще действат.Номерът е портребителят когато и където може да се възползва от тези "добринки". Навремето подобно беше Корпоративна банка, бях и от първите клиенти и доста парички посъбрах от  лихвите  по депозите и най-важното - успях да си ги дръпна навреме.

• Харесвам 6
Публикувано:

Дадох дск за депозит в хотел в САЩ за да блокират 100 долара.

ама не са ги блокирали, а са ги взели и като  ги върнаха след седмица равносметката е:

Взети 173,99лв, върнати 162.13лв..

• Шок 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

За тези които обичат "сигурни" банки .... с такси:

Цитат

Банките са прибрали 1.5 млрд. лв. от такси за 8 месеца

А ние ще продължим с "фалшивите" банки БЕЗ такси

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

За вас без такси , но Асан и Айшето си плащат 50% лихва , а чаветата гладни :(

Банката си прибира своето по един или друг начин.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 5 часа, Alexander каза:

ама не са ги блокирали, а са ги взели и като  ги върнаха след седмица равносметката е:

Доларът пада, ама не чак толкова би трябвало да се усеща при сумата от 100$. Може би курс продава и купува при българските банки е с голям марж и/или товарят с някаква такса, не съм се заглеждала. Не е само ДСК. Февруари бях правила една резервация чрез приятелите от Експидия и след 2 месеца като я отмениха, и върнах платената сума в ОББ сметка разликата дойде към 20 лв. Става въпрос за сума от малко над 300 лв. От тогава само револют ползвам за такива валути, колкото и да съм безочливо нахална с тях - за Е-я говоря, не за ОББ.

• Харесвам 4
Публикувано:

Имаш 2% превалутиране, скрити в курса (първо BGN-USD и после обратно) и 1% такса за връщане на пари. Така за първите 8 месеца на 2025 приходите от такси на българските банки достигат 1.5 милиарда лева.

Публикувано:

И аз така с експидия- резервация за 113 долара - 220 лв, анулират ми я от хотела, а не аз и ми връщат 184 лв. И аз взех да се чудя какъв е бил курса на долара тогава, изилза около 1.95 , колкото еврото. ДСК е картата.

Публикувано:

Ами повечето български банки и ДСК със сигурност имат такса за превалутиране и такса за получаване на пари по картата

какъв е курса няма нужда да търсите, то се трупа всичко

кофти е, ама Револют няма такива работи, изпробвано

• Харесвам 1
Публикувано:
На 14.04.2025 г. в 21:50, Loverboy каза:

Някой може ли да ми каже какви са шесте първи цифри от картите (те са еднакви за всички и не идентифицират клиента), които Unicredit издават за MasterCard Gold Smart Credit картите? Някой има ли такава карта? 

При Пощенска от средния клас са 516786, но не мога да открия Уникредит Голд Смарт Кредит... 

Използвах първите 6 цифри от номера на картата на @Loverboy във валутния калкулатор на Пощенска (добаивих 2 произволни цифри за да станат 8). Разпозна я като World Debit Mastercard. Развъртях няколко дати и валути BGN/EUR/USD. За моя голяма изненада превалутирането ставаше при разлики само 0.1 - 0.45% над курса на ЕЦБ. Евро/Лев беше на фиксинг. Та се питам: дали е "ту гуд ту би тру" или Пощенсака дават доста добри курсове за превалутиране с премиум картите?

Публикувано:
На 27.09.2025 г. в 10:43, stanimir каза:

TBI.

...Машалла! ! 

Като със самолетните билети. Едни плащат по 20 евро, други - по 120.

• Харесвам 6
Публикувано:
7 minutes ago, Zaro said:

Като със самолетните билети. Едни плащат по 20 евро, други - по 120.

Да , TBI е нещо като лоу кост банка 🙂 Затова и обслужването и е такова , но пък тези които знаят как работи са на печалба.

• Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 6 минути , stanimir каза:

Да , TBI е нещо като лоу кост банка 🙂 Затова и обслужването и е такова , но пък тези които знаят как работи са на печалба.

TBI е Уиз Еър-а на банките 🙂

Едни са вечно недоволни и всеки път я ползват за последно в живота си.

Други знаят как да печелят от нея и не я биха сменили за нищо на света.

• Харесвам 14
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 16 минути , Джимбо каза:

Поне засега 🙂

Нищо не е вечно. Особено при банките.

Бях клиент на ПИБ 20 години. Развалиха си продукта (поне за мен), смених ги с ДСК. Останах в ДСК 8 години, докато и те не развалиха продукта и на свой ред ги смених с TBI.

Впрочем TBI е единствената българска банка, от която не ми се повръща. Засега.

Ползваме това, което ни е най-изгодно в дадения момент. Когато нещо спре да е изгодно сменяме банката без никакви угризения. Нека не забравяме, че ние сме просто бизнес за всяка банка и тя трябва да е същото за нас. Лоялността тук не значи нищо, а парите нямат емоции.

П.С. Макар че има едни хубави 3-годишни депозити, та по-спестовните със свободни средства може доста дълго да имат добрите условия на TBI.

• Харесвам 17
Публикувано:
On 9/30/2025 at 5:48 PM, Alexander said:

И при мен се получи нещо подобно. Миналата година, на връщане от Монголия купувам билет от Истанбул за София за автобус /Метро/ и ми дава грешка. След това с друга карта минава плащането. Прибирам се в София и установявам, че плащането всъщност е минало с картата на дск. Оспорвам транзакцията и получавам 56 лв при платени около 70, естествено причините са такса превалутиране и всичко останало. Трябва да отбележа, че самият курс беше доста по- добър от този на цкб. От тогава wizz картата само в бг. И сега се чудя дали изобщо да я сменям или да закрия.

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

ДСК са обновили тихомълком условията на кешбек програмата. Според документа, точките се конвертират в пари само ръчно и само през новото им приложение:

https://dskbank.bg/docs/default-source/документи-за-кредитни-карти/програма-cashback-по-кредитни-карти-на-банка-дск.pdf?sfvrsn=30.10.2025-09:07

image.png.94a2d92ed1ff9db97e3263dd790191a7.png

Остава отворен въпросът дали при задължителното преиздаване на картите, новите Виза ще попаднат в категория "издадени след 2023" и ще бъдат без годишна такса, при 24 и повече транзакции. (според  https://dskbank.info/cc-cashback25 )

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

да му мислят разните там златки (нарицателно), които изглеждат еднакво..., или по-скоро спонсорите, дето може да платят чуждите сметки

• Смея се 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• Guinness
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.