Прескочи до съдържание

Ало! Ало! - новини от Париж (и Франция)

Роца

Препоръчани мнения

Една шегичка по темата🙂

Гледам, че AliExpress също са официален спонсор на Олимпиадата Париж 2024. Мога ли да си закупя медали за 2лв. и нещо бройката и да си ходя окичена из улиците и гарите на Париж😄? Като олимпиец ще се ползвам ли с предимство и някакви привилегии😜?

IMG_4959.png

• Смея се 10
Връзка към коментар
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

Като олимпиец ще се ползвам ли с предимство и някакви привилегии😜?

За всеки случай пробвай с два.🥇🥈😉

За привилегии и предимства не знам, но може да ти искат автографи.

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

След като съобщиха, че ще увеличат цените на билетите за метрото,  докато трае Олимпиадата, време беше да обърнат внимание и на другите видове транспорт. 

От 20 юли до 08 септември, цената на индивидуалните билети за автобус, продавани от шофьора или на автомат, както и зареждани в пас Navigo Easy, ще стане 5 евро (при сегашни 2.50). 

• Шок 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Роца каза:

След като съобщиха, че ще увеличат цените на билетите за метрото,  докато трае Олимпиадата, време беше да обърнат внимание и на другите видове транспорт. 

От 20 юли до 08 септември, цената на индивидуалните билети за автобус, продавани от шофьора или на автомат, както и зареждани в пас Navigo Easy, ще стане 5 евро (при сегашни 2.50). 

Е, те прекаляват вече! И нощувки по 1000 евро едната. Тая Олимпиада ще храни поколения парижани 😀 Не знам как ще се върнат към старите цени след 8 септември като се пристрастят към лакомията.  

Връзка към коментар

Лошото е, че "редовите" парижани и жители на района няма да видят много от ползите на Олимпиадата. Засега виждаме само негативите - повишени цени, затворени улици, проблеми с транспорта. За след това, не ми се мисли. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 7 минути , Роца каза:

Лошото е, че "редовите" парижани и жители на района няма да видят много от ползите на Олимпиадата. Засега виждаме само негативите - повишени цени, затворени улици, проблеми с транспорта. За след това, не ми се мисли. 

Имате ли планове да се изнесете от Париж по време на Олимпиадата, както чувам, че много парижани вече са се организирали да го направят?  

Връзка към коментар

Аз, за щастие, не съм в самия Париж, а в "третия картофен пояс" 😂 - на 12ина км от Нотр-Дам. Но предвиждам последното ми ходене в Париж да е максимум в началото на юни, а после - чак през октомври 😂. В промеждутъка ще стъпя там само в случай на непредвидени обстоятелства.

Да живее хоум офисът!

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 2 часа, Jenbel каза:

Имате ли планове да се изнесете от Париж по време на Олимпиадата

Аз със семейството ми ще се приберем във Варна за Олимпиадата. Приятелско семейство българи си наеха лятна къща в Нормандия за два месеца, а апартамента си ще го дават  под наем по време на Олимпиадата. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Явно има и някакъв следолимпийски афтършок в хотелското настаняване, защото в петък проверявах за едно настаняване през месец април догодина за един музикален уикенд и буквално се отказах. Очевидно ще посетим италианския уикенд на въпросната група, макар, че и в Падуа цената на хотела е сериозна за три нощувки, но поне останалата част от логистиката е по-лесна и начинанието е икономически по-изгодно...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Билетите за Айфеловата кула поскъпват с 20%

orig.jpg?_=1704124464

Достъпът до Айфеловата кула ще струва с 20 на сто повече - до 35,30 евро, от 17 юни.

Цените за качване до върха на емблематичната парижка забележителност с асансьор ще се увеличат от 29,40 на 35,30 евро за възрастни, от 14,70 на 17,70 евро за посетители на възраст 12-24-години и от 7,40 на 8,90 евро за деца от 4 до 11 години, хора с увреждания и техния придружител, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Достъпът по стълби до 2-рия етаж вместо 11,80 евро ще струва вече 14,20 евро за възрастни, от 5,90 на 7,10 евро за младежи и от 3 на 3,60 евро за деца.

Достъпът ще остане безплатен за деца под 4 години и лица с активен солидарен доход (RSA).

Увеличенията бяха обявени след стачката, проведена миналия февруари от служители, недоволни от управлението на обекта, което доведе до затварянето му за шест дни.

Новите цени се оправдават с въздействието на здравната криза, свързана с КОВИД-19. "За периода от 2020 г. до 2022 г. компанията оператор на паметника (Société d'Exploitation de la tour Eiffel - SETE) претърпя оперативна загуба от около 113 милиона евро", пише кметството.

Към тези загуби на приходи бяха добавени допълнителни разходи за ремонтни дейности, свързани главно с текущата кампания за боядисване, усложнена от откриването на следи от олово. Тези дейности са оценени от кметството на френската столица на стойност 136 милиона евро.

След намаляването на посетителите до 1,5 милиона през 2020 г., през 2023 г. символът на Париж и Франция бе посетен от близо 6 милиона души.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Пет и половина години след големия пожар, парижката Света Богородица (Notre Damme de Paris) ще отвори врати отново на 8-ми декември.

Влизането в катедралата ще е безплатно, но поради очакването за голям брой желаещеи да я посетят, ще бъде необходимо да се направи онлайн резервация.

• Харесвам 12
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.