Прескочи до съдържание

Истанбул и Турция - новини и дискусии

Mary

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 4.10.2025 г. в 11:47, Ledi каза:

От месец октомври 2025г. има директни полети от летище Крайова до летище Истанбул

За тази линия знам от  доста време. Дори я презентирах в една видинска ФБ страница  (минимално лайкване),  но за автобусната линия си е новина.  Рядко имаме такова бързо пазарно реагиране на транспортна компания.   Ротацията на самолета на авиокомпания Animawings  e  Тимишоара-Истанбул-Крайова-Истанбул-Тимишоара. Така че имаме едновремено пускане на Тимищоара - Истанбул и Крайова Истанбул.   Румънският авиопазар се развива доста динамично. 

P.S  и  автобусната фирма била румънска. ........то пък оставаше и да е българска. 

• Харесвам 3
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

С официална церемония, в която участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, днес в Истанбул официално бе открит най-големият градски парк на територията на Турция, предаде Анадолската агенция. 

Новият парк, който се намира на територията на бившето летище „Ататюрк“ в европейската част на Истанбул, разполага с 1,2 милиона квадратни метра зелени площи, на които са засадени над 20 000 дървета. Наред с обширните зелени пространства, на територията на комплекса са изградени и четири библиотеки, четири ресторанта, открита сцена с капацитет 30 000 души, 12 тенис корта, 11 баскетболни игрища, по 6 футболни и волейболни игрища, както и над 100 000 квадратни метра пешеходни и велоалеи. 

Освен за развлечение паркът е предвиден да послужи и като сборен пункт при извънредни ситуации, като при нужда на територията му ще могат да бъдат приютени до 165 000 души. 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 7 минути , stanimir каза:

Новият парк, който се намира на територията на бившето летище „Ататюрк“

Откриването на парка би могло да стане формален повод за преименуването на метростанция "Летище Ататюрк". 

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

ако една ИстанбулКарт се използва за двама и повече пътници, при прекачване ще се плаща пълната тарифа, примерно 35 лири, а не трансферната цена, нали така? а в рамките на колко време се брои прекачване, а не ново пътуване? 

намерихме си две Истанбулкарти от преди три-четири години, които, доколкото разбирам, все още са валидни и ще можем да си ги заредим, смятаме да ги ползваме общо за четирима човека, като още имам колебания дали  направо да не си плащаме с банкови карти, вместо да се мъча да изчислявам с колко пари да ги зареждаме, за да не се окажем в положение, че не достигат баш когато ни трябва или пък да остане някоя по-значителна сума в тях, съвети?

Публикувано:
преди 47 минути , antea каза:

ако една ИстанбулКарт се използва за двама и повече пътници, при прекачване ще се плаща пълната тарифа, примерно 35 лири, а не трансферната цена, нали така? а в рамките на колко време се брои прекачване, а не ново пътуване? 

намерихме си две Истанбулкарти от преди три-четири години, които, доколкото разбирам, все още са валидни и ще можем да си ги заредим, смятаме да ги ползваме общо за четирима човека, като още имам колебания дали  направо да не си плащаме с банкови карти, вместо да се мъча да изчислявам с колко пари да ги зареждаме, за да не се окажем в положение, че не достигат баш когато ни трябва или пък да остане някоя по-значителна сума в тях, съвети?

Картата важи три години. 
Няма намаление за прекачвания на туристи. 
С банкова карта е по-скъпо. 

• Харесвам 5
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 34 минути , Бръмбар каза:

Истанбул кард има ли къде да се зареди на летище Сабиха Гьокчен?

Да.

Преди входа за метрото от лявата страна на коридора.

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Публикувано:

Istanbulkart вече струва 165 лири, наложи се да си купуваме нови защото последно са били зареждани октомври 2022, и за около месец им беше изтекла валидността; из интернет излизат информации, че могат да се зареждат с до максимум 500 лири, но това е било явно до последното увеличение на цените, ние успяхме до 600 лири и след това ни писна и последните пътувания си ги плащахме с банкови карти, забелязах също и че за всяко зареждане, както и за цената на самата карта, при плащането начисляват по 3.5% такса отгоре 

Истанбул си е все така прекрасен, но е станал фрапиращо скъп град

• Харесвам 6
Публикувано:

Турското министерство на търговията предвижда забрана за вписването на бакшиша в сметките на клиентите

Турското министерство на търговията е подготвило нов проект за наредба относно надценките за обслужване в ресторантите, кафетата, баровете, сладкарниците и др. заведения, които се вписват в сметките на клиентите, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Проектът забранява вписването в сметките на клиентите на надценка за обслужване или т.нар. бакшиш, за куверти и пр., която се прилага настоящем и варира между 10 и 15 процента от стойността на консумацията.

Проблемът от дълго време е тема на дебат в обществото и в медиите. В последно време са зачестили оплаквания от клиенти, че много заведения, особено в мегаполиса Истанбул, начисляват такси за маси и услуги, вариращи от 20 до 50 лири на човек.

За да се спре тази порочна практика, която предизвика възмущение и оплаквания, новата наредба предвижда да се забрани вписването на надценки за обслужване или куверт в сметките на клиента, се посочва в мотивите към проекта.

Преди това министерството наложи цените на всички услуги, храна, напитки и пр. в заведенията да бъдат ясно написани на входа и на масите на съответното заведение - наредба, която се спазва. В много заведения надписите са на турски и на английски език.

Съгласно настоящата практика могат да се начисляват допълнителни такси, като например такси за обслужване, куверт и др., при условие че са ясно посочени в ценовата листа.

Подготвената наредба предвижда в сметките на клиента да се вписва само цената на консумацията, без да се добавя надценка за обслужване. А таксата за обслужване или бакшишът да бъдат изцяло доброволни, според преценката на клиента.

Предвиждат се и солидни парични глоби за неспазване на новата наредба.

„Новият проект за регулиране на цените, който ще бъде внесен в парламента, премахва по-голямата част от допълнителните такси. Клиентите ще плащат само за консумацията и това, което са поръчали. Плащанията извън поръчката ще бъдат изцяло доброволни; задължителните такси за обслужване ще бъдат премахнати“, пише вестник „Тюркие"

Линк

• Харесвам 9
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:
На 3.12.2025 г. в 23:38, antea каза:

забелязах също и че за всяко зареждане, както и за цената на самата карта, при плащането начисляват по 3.5% такса отгоре 

При нас таксата не излизаше в проценти, а като сума. Забелязах, че ако зареждаш с банкова карта таксата е по-малка, отколкото ако зареждаш кеш.

Някой ако ще пътува до Истанбул да пише на лични, мога да дам Istanbulkart. Също така не успяхме да оползотворим една разходка с корабче по Босфора за двама, която бяхме резервирали през букинг и има вариант да се презапише за друга дата. 

Публикувано:
 (БТА)

Забрана за тютюнопушенето в Турция и в онези части на кафенетата и ресторантите, които са с отварящ се покрив, предвижда проектозакон на Министерството на здравеопазването в Турция, съобщи онлайн изданието „Сьозджю“. 

Проверка на БТА показва, че именно тази „врата“ в законодателството често се използва като възможност за заобикаляне на забраната от страна на заведенията. Друга честа практика е скриването на пепелниците малко преди появата на проверяващите и изваждането им след като те си отидат. 

По информация на Анадолската агенция готвените промени са част от пакет от мерки, свързани с борбата със зависимостите. Сред тях са тютюнопушенето, дигиталната зависимост и затлъстяването. 

Министърът на здравеопазването Кемал Мемишоглу подчерта, че промените ще направят мобилните екипи, които следят за спазването на забраната за тютюнопушене, по-активни, а поликлиниките за борба с тютюнопушенето и никотиновата зависимост ще разширят обхвата на дейността си.  

„По този начин ще постигнем по-добри резултати в борбата със зависимостта към тютюневи изделия. Подготвяме законодателни промени, свързани с пушенето на закрито. Надявам се, че най-скоро ще пренесем това и в дневния ред на Меджлиса. С одобрението и на президента (Реджеп Тайип Ердоган) трябва да постигнем много по-добри резултати по този въпрос“, заяви Мемишоглу. 

Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и горите работят и по съвместен законопроект, който ще обхване храните и съдържанието на захар в тях. Предвидено е също така семейните лекари и здравните центрове да бъдат по-активни в провеждането на политики за борба със затлъстяването и в поощряването на хората към здравословно хранене и активен начин на живот. 

/ПК/

• Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой знае ли защо автобусите от Пловдив до Истанбул имат такава голяма ценова разлика? Забелязах, че от няколко дни МЕТРО продава еднопосочен билет на цена от €36 (беше €30 преди седмица), докато FlixBus е на €28, а АрдаТур на €22-24. Има ли някаква разлика в обслужването, екстрите и прочие? Тагвам @Argentique, че май пътува доста по този маршрут.

Публикувано:
преди 12 минути , Guinness каза:

Някой знае ли защо автобусите от Пловдив до Истанбул имат такава голяма ценова разлика? Забелязах, че от няколко дни МЕТРО продава еднопосочен билет на цена от €36 (беше €30 преди седмица), докато FlixBus е на €28, а АрдаТур на €22-24. Има ли някаква разлика в обслужването, екстрите и прочие? Тагвам @Argentique, че май пътува доста по този маршрут.

Предполагам гледаш в Obilet.
Няма голяма разлика в качеството и за първи път (преди няколко дни видях) такава гигантска разлика в цената. Преди да е била 2-3 лв.
Много хора знаят Фликс и често е пълен с чужденци. С Ардатур не съм пътувала натам. Има едни Хунтур - при тях често има повечко празни места и винаги си взимаме билети в задната част, където обикновено по́ няма хора и се разширяваме по сам на седалка.
Но всъщност сега взехме билети за влака, че две поредни нощи на седалка в автобус и самолет много ще ми дойдат. И от Halkali директно на летището.
Двойно купе (трябва да сте двама, за един е повече) - 35€ на човек. Четворно (ако си сам, но ще си с непознати) - по-евтино. Има чаршафи, прашни одеяла и лежиш. На турската граница се слиза с все багаж. В момента жп Капъкуле се ремонтира и граничен контрол бил в Одрин.
Ще се връщаме с автобус обаче – скъп, евтин, който хванем. За влака няма да рискуваме, че не се знае дали ще се доберем навреме в 8 вечерта.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Аз не бях пътувала с автобус от 2 - 3 години, но по новогодишните празници ми се наложи. На отиване с Метро, навръщане с Алпар - не бях пътувала с Алпар и се бях приготвила да не се ядосвам каквото и да стане, но беше много нормално пътуване, без  - спиране уж за десет минути и тръгване след 40, пристигнахме в София почти два часа по - рано. С Фликс съм попадала няколко пъти на товарене / разтоварване на безброй кашони, слизат от магистралата преди  границата за да натоварят, после кашон по кашон през скенера,  заради което сме тръгвали поне с час по  -късно от границата, отделно все някой от чужденците нещо не е разбрал и чакаме служители да дойдат да проверят документите. С Метро съм имала и нормални, и безумни пътувания, заради които се престраших да ходя с колата, та е въпрос на по - скоро на късмет какви са шофьорите отколкото коя е фирмата.  

• Харесвам 4
Публикувано:

При мен 2024-та дневен Фликс също беше много бавен, пак с кашони. След месец нощен Фликс пристигна преди разписанието, но това много си зависи от границите, спътниците с нередовни документи, шофьорите, кой спрял на Мустафа маркет за час, кой не влязъл в Хасково и така.

Миналата година съм пътувала само с Метро, но само те имат в 9 сутринта от Истанбул и ми бяха удобни като час. Специално не ги избирам.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 47 минути , Ивайла каза:

Аз не бях пътувала с автобус от 2 - 3 години, но по новогодишните празници ми се наложи. На отиване с Метро, навръщане с Алпар - не бях пътувала с Алпар и се бях приготвила да не се ядосвам каквото и да стане, но беше много нормално пътуване, без  - спиране уж за десет минути и тръгване след 40, пристигнахме в София почти два часа по - рано. 

Да не се окаже, че сме пътували в един автобус 😄 Макар че на мен ми се стори, че над 2 часа по-рано пристигнахме в София. Иначе цените на билетите могат да зависят от много неща - самата дата на пътуване, наличие на промоция на даден превозвач  за периода и други подобни. 

ПП. На 1ви пътувахме ние. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 часа, bobbyfm каза:

Да не се окаже, че сме пътували в един автобус 😄 

Ние  - на 3 януари 🙂 По разписание продължаваха май към Благоевград, така явно не искат да се мотаят по бензиностаниции и Мустафа... Панорама и Алпар е един и същи автобус мисля. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Ние пътувахме с фирма Huntur от Истанбул и сме много доволни - повече от два часа по- рано пристигнаха, спряха ни на спирка по желание. Дори се шегувахме, че стигнахме до София по - бързо, отколкото от Сабиха /около 2 часа/ до автогарата.

• Харесвам 4
Публикувано:

Здравейте, 

гледам, че в темата са споменати huntur. От къде тръгват автобусите им за Истанбул в София? Благодаря!

• Харесвам 2
Публикувано:

От днес в официалния държавен вестник на Турция е публикувана промяна:  забраняват се допълнителни такси в заведенията като такса за  обслужване , такса за резервация , такса за куверт.
Линк към информацията
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2026/01/20260130-2.htm
Скрийншот

IMG_20260130_213128.jpg

• Харесвам 5
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
Нови цени на транспорта в Истанбул от 16-ти февруари 2026г.
Увеличение с 20% са гласували.
Така билета за метро/трамвай ще стане 42 лири.
Мармарай е с увеличение.Т6 също ще са с нови цени - 34 лири.
Корабчетата също поскъпват, такситата и те.
Цените за такси ще бъдат следните: минимална тарифа 210 лири, начална такса 65,40 лири и 43,56 лири на километър.
Като публикуват повече подробности за цените ще дам и аз повече информация и ще коригирам в пътеводителя.
  • Харесвам 8
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Турските железници днес проведоха първи тестове, включващи маневри с влакове в двете посоки на движение, по новоизграждащата се скоростна железопътна линия между централната железопътна гара на Истанбул „Халкалъ“ и ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле на българо-турската граница, предаде Анадолската агенция. 

Според съобщение на Турските железници, цитирано от Анадолската агенция, изграждането на 153-километровия участък между градчето Черкезкьой и Истанбул, който е част от новата линия, вече е напълно завършено, а експерти са извършили необходимите проверки на инфраструктурата. Именно в тази отсечка днес са започнати първите тестове с влакови композиции, посочват от Турските железници. 

Високоскоростната линия за пътнически и товарни превози, свързваща Истанбул с българо-турската граница, се изгражда от 2019 г. насам със съвместно финансиране от Турция и ЕС, като по нея влакови композиции ще могат да се движат с до 200 км/ч. Когато линията бъде завършена тя ще съкрати времето за придвижване с пътнически влак между Истанбул и Одрин от четири часа на час и половина, а за превоз на стоки – от осем на три часа. 

• Харесвам 11
Публикувано:

Дано подобрят и ускорят проверките по границите, поне може да се очаква от тях.
Последно пътувахме февруари за Халкалъ, малката гаричка на Капъкуле беше в ремонт и контролът се осъществяваше в Одрин на гарата.
Извадиха ни навън за гранична проверка, обаче за разлика от Капъкуле, тук чакахме над половин час с все багаж на студа да дойде един служител да ни провери документите. И после с багажа чакахме да минем през скенер, който не работеше, и просто си минахме покрай него. :rolleyes: С една дума ми развалиха съвсем съня в 3-4 часа и после така и не заспах дълбоко. :unsure:

Хубавото при турците е, че не се мисли на парче, а се строи метро Халкалъ-летище IST пред самата гара, което уж ще е готово тази година и ще улесни значително придвижването. И вероятно ще е готово навреме, като се сетя как един ноември прескачахме през линиите за влака на Халкалъ в пълен разгром по метални „мостчета“ и всичко беше действащ строеж с много работници в 9 вечерта, а след месец и половина слязохме от влака на готова действаща гара с ескалатори.
Иначе сега хванахме шатъла за ок. 5€ и след час бяхме на IST, лошото е, че са през час и нещо.

• Харесвам 9

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.