Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 7 минути , zon каза:

Последните години виниловите плочи за грамофон са хит и в много европейски и не само, градове ги продават. Намирам ги за очарователни и ми напомнят за деството и за тийн годините ми :))) 

Като нищо и касетофоните и може да станат тренд :))) 

При плочите въраждането е в следствие на желанието на меломаните да притежават любимата си музика. Чрез стриминг платформите само я наемат и са изцяло на благоволението на спотифай и ко, които утре си решават, че удвояват цените или блокират даден изпълнител за конкретна държава... Съмнявам се касетките да изживеят подобно възраждане, те също притежат "винтидж" усещането, но със сигурност губят по стил, практичност и качество на звука спрямо плочите. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Те и СД-тата се притежават, ама не е същото уж

Май манията е по аналоговото 

То аз така снимам на филм, ама става прекалено трудно вече. В града (5 млн души, столица на щата) няма къде да се прояви диапозитивен филм...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 часа, Георги каза:

При плочите въраждането е в следствие на желанието на меломаните да притежават любимата си музика. Чрез стриминг платформите само я наемат и са изцяло на благоволението на спотифай и ко, които утре си решават, че удвояват цените или блокират даден изпълнител за конкретна държава... Съмнявам се касетките да изживеят подобно възраждане, те също притежат "винтидж" усещането, но със сигурност губят по стил, практичност и качество на звука спрямо плочите. 

По-скоро желанието за връщане към старото меко аналогово звучене. Да, манията е налице и лично аз се радвам, че още преди нейното разрастване и почти двойно увеличение на цените, успях да попълня колекцията с около 200 албума на винил, които искам да притежавам и на такъв носител. Честно казано обаче, не съм убеден, че аналоговия звук е по-качествен от цифровия, като тук най-вече имам предвид новите албуми създадени след 1990 г. Практически за подобни албуми е безмислено да се събират на плочи, достатъчно е доброто старо CD. Е, малоумници като мен, събират цели дискографии на определин групи и изпълнители и на винил, но това е назначителна част от пазара. В същото време, новите винилови издания (ремастирани и ремиксирани) на групи като Пинк Флойд, например, звучат в пъти по-добре от оригиналните аналогови така наречени "първи преси", но това е валидно основно за групи и изпълнители от прогресив рок средите. От моя гледна точка, най-хубавото нещо на винила е прекрасния артуърк, който разкрива много повече от умаленото копие в книжното тяло към обикновените CD-та. Естествено, тук говоря за пряко съпоставяне между стандартно издание на плоча и стандартно издание на компакт диск - при бокс сетовете и специалните лимитирани издания нещата са различни. Касетките нямат шанс, дори не разбирам този тренд, но съм убеден, че съвсем скоро ще изчезне...

преди 10 часа, neuromancer каза:

Те и СД-тата се притежават, ама не е същото уж

Май манията е по аналоговото 

То аз така снимам на филм, ама става прекалено трудно вече. В града (5 млн души, столица на щата) няма къде да се прояви диапозитивен филм...

Според мен, все още няма носител, който да бие CD-то като качество на звука, да не говорим пък за специални носители от типа SACD и DVD-A. Затова и колекционери като мен събират цели дискографии, както на винил, така и на CD, SACD или DVD-A. Истината е, че аналоговия звук е различен и специфичен, като се характеризира със своята топлота, но за сметка на други показатели, които са на далеч по-високо ниво при цифровите физически носители...   

• Харесвам 1
Публикувано:

Aудиофилството е много странна материя - базира се на 50% научни аргументи и 50% суеверия. И като навлезеш там в един момент нещата почват много да ескалират ценово 🙂 То рядко има хобита, които да са евтини, но специално в аудиото разходите наистина са екстремни. Имах кратки заигравки преди 20-ина години, но хубавото е че бюджетът ми тогава не позволяваше разпищолване, че иначе кой знае как щеше да ми се промие мозъка.

Човек трябва да си намери това, което му е приятно, звучи добре на оборудването, което има и може да си позволи и го кара да се чувства комфортно. Пък дали е касетка, плоча или CD сякаш е второстепенно. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Първо да отговоря за касетния дек/касетофон - преди години в Търговския център в Овча Купел 1 (на ъгъла на Монтевидео и Президент Линкълн) имаше един човек, който се занимава да ремонтира стара аудио-техника. Не знам дали още го има и дали е добър в това, което прави - но може да се провери.

В последните повече от 10 години си има абсолютно завръщане към аналоговия звук - в началото бяха плочи, но в последните няколко години и аудиокасетите започнаха да стават малко по-популярни, макар и да са много далеч от това на плочите. 

От гледна точка на качество - всичко е много субективно, бих се съгласил с Duke, че цифровият формат в лицето на CD и SACD са по-качествени, а слушането на винил е по-органично именно заради липсата на перфектност. Но всъщност големият плюс на винила (и аудиокасетата в това число) не е в качеството, а в аналоговото слушане като участник в процеса. Когато пуснеш плоча, ти я пускаш от началото и я слушаш докрая - няма прескачане, няма превъртане, няма шъфъл - слушаш от началото до края албума, а после ставаш и я обръщаш, за да чуеш другата страна. Това според мен спомага за по-качествено слушане на самата музика и по-добро изживяване, а не за просто по-добро качество в технически аспект.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Raybeez каза:

Но всъщност големият плюс на винила (и аудиокасетата в това число) не е в качеството, а в аналоговото слушане като участник в процеса.

Съгласен, но само по отношение на винили с албуми създадени в аналоговата ера. Проблемът на тренда, според мен е, че днес на винил се издават абсолютно всички нови албуми и тук възниква противоречието - цифрово създадена музика се даунгрейдва на аналогов носител от което в крайна сметка се получава пълен миш-маш. Да, има и изпълнители и групи, които записват дори новите си албуми с аналогова техника и при тях действително има смисъл да купиш нов албум на винил, но това са наистина бутикови изпълнения. Ширпотребата е описаната от мен - цифрово създадена музика се издава на винил. Затова от моя гледна точка като фен на прогресив рок музиката е крайно любопитно да притежавам един и същи албум на няколко различни физически носителя, като започна от винилова "първа преса", мина през първо CD с AAD звук, после ремастирано CD, следва ремиксиран винил и стигна до 5.1 звук от DVD-A или SACD. Имам цели дискографии събирани през години на този принцип, но тук говорим за групи и изпълнители от "златната ера" на рок музиката...

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 26 минути , Lindt каза:

Някой може ли да препоръча хубава сладкарница в Бургас, откъде можем да вземем торта? 

За сватбата ни, преди 10 години, поръчахме от Роза. Бяха на добри цени, свежи и поне на мен ми допадаха повече от Захаро и т.н. Дали обаче и сега е същата ситуацията, не мога да кажа.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, ivailo_radev каза:

За сватбата ни, преди 10 години, поръчахме от Роза. 

Преди 10 години имаше и MADO в Бургас, на Богориди, най-яката сладкарница (а и не само), от известната турска верига. Но вече си затвориxа заведенията и в Бургас, и Варна, и В.Търново. 

• Харесвам 1
Граф Вронски
Публикувано:
В момента, Фил каза:

мерси, по-скоро ме интересува физически магазин 

Веднага се сещам за сувенирните магазинчета в полу-подлеза срещу входа на метростанция Сердика 2 (зад  храм „Света Петка Самарджийска“). След 1 час/1ч30мин ще мога да мина да видя дали има. Имам спомен, че съм виждал.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Фил каза:

Къде (в София) се продавят български знамена?

На пресечката на Столетов и бул. Витоша - срещу НДК.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, Фил каза:

мерси, по-скоро ме интересува физически магазин 

Ще ти донеса знаме довечера на куиза. И се надявам да влезе в кадър тая седмица по EUROSPORT 😉

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:

Здравейте, кой е в час с труда и почивките за 2027ма? Имам питане за отработванията по Великден и струпването с 1ви май догодина. 

1.5, събота - Първомайски официален празник в събота, заради което трябва да се "отпочине" в понеделник
2.5, неделя - Великден
3.5, понеделник - Великденски понеделник, почивен заради Великден, но се натрупва и "отпочиването" и на 1.май, събота
4.5, вторник - мести ли се "отпочиването" на струпването на празниците от понеделника във вторник или едното "гори" и 4 май ще си е обичаен работен ден?

Имам някакви спомени от преди, че когато Великден съвпадне така в понеделник и после няма "отпочиване" на другия национален празник, а вторник е работен ден. Обаче не съм сигурна, че помня добре. Как ще е през 2027?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , Coo каза:

Здравейте, кой е в час с труда и почивките за 2027ма? Имам питане за отработванията по Великден и струпването с 1ви май догодина. 

1.5, събота - Първомайски официален празник в събота, заради което трябва да се "отпочине" в понеделник
2.5, неделя - Великден
3.5, понеделник - Великденски понеделник, почивен заради Великден, но се натрупва и "отпочиването" и на 1.май, събота
4.5, вторник - мести ли се "отпочиването" на струпването на празниците от понеделника във вторник или едното "гори" и 4 май ще си е обичаен работен ден?

Имам някакви спомени от преди, че когато Великден съвпадне така в понеделник и после няма "отпочиване" на другия национален празник, а вторник е работен ден. Обаче не съм сигурна, че помня добре. Как ще е през 2027?

calendar.kik-info.2027.pdfЕто календар.

• Харесвам 5
  • 5 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте пътешественици!Искам да попитам дали има някой, който ще ходи до Тирана тези дни? Миналата седмица, при взимането на нещата от касетките на секюрити, брат ми си е забравил смарт-часовника! Писал си е с летището-намерен е, но нямат практиката да пращат по куриер, трябва да се вземе от място! Ако някой ходи и реши да направи услуга, ще съм благодарен(и ще почерпя)! Подробно ще се разберем на лично. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Имам питане дали случайно някой магеланец не е в Гърция в момента или до 02.09, с кола и с 5л. свободно място в багажника и ще се връща после в София, да помоля за една доставка, ще почерпя.  Май много условия станаха, ама все пак ... :smile3:

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• Otnesen
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.