Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

58 minutes ago, wiliko said:

Един въпрос за карти Маестро, немска и холандска, които са без номер, а е изписано IBAN върху тях, как може да се използват за Интернет плащане...

С банков превод, както и ако свържеш картата към Пейпал или ако мястото (магазин/страница) в Интернет поддържа начини на плащане Sofort Überweisung или Lastschrift. Естествено освен IBAN ще ти трябват и TAN кодове и ПИН. Това за немската Маестро.

Връзка към коментар

Идеята беше да може да се използва в jetcosta, за евтини билети, но явно няма да го бъде, ще разчитам на българската която имам, но ми се щеше да имам повече варианти...

Връзка към коментар

Има разни сайтове, с които можеш да търсиш по всякакви критерии - да речем дата и час на полета, заедно с начална и крайна точка. Аз така си намерих номерата на някой от старите полети. Има една тема, в която се дискутират тия сайтове:

Там конкретно се говори за регистрации на самолети, но аз съм пробвал да търся и номера на полети. Освен това, ако се разтърсиш из гугъл ще намериш още няколко такива сайта. Всичко е въпрос на достатъчно търпение и ще си намериш номерата на полетите.

Връзка към коментар
На 4/8/2018 в 3:01, Алекс каза:

Искам да попитам как мога да си попълня информацията за полетите във flightradar след като на минали резервация никъде не виждам номер на полет?

В мейловете за потвърждение трябва да има номера на полета

А по принцип не е задължително поле, ако не можеш да го намериш

Връзка към коментар
преди 2 минути , Rainy каза:

Kia Sportage 4x4 DIESEL или Toyota RAV4 4x4? :) 

Аз да внеса малко смут, ако колата е за теб, за какво ти е 4х4 в Англия? 
Иначе бих избрал Тойота с хибдридно задвижване, колкото и да е условно сравнението.

Връзка към коментар
преди 5 минути , tch каза:

Аз да внеса малко смут, ако колата е за теб, за какво ти е 4х4 в Англия? 
Иначе бих избрал Тойота с хибдридно задвижване, колкото и да е условно сравнението.

Исландия, кола под наем :) Иначе в Англия джиповете са огромен хит - трябва да питаш англичаните защо са луди по тях... хах

Аз нямам пари за нова кола, харча я за самолетни билети... xD

Връзка към коментар
преди 6 минути , Rainy каза:

Исландия, кола под наем :) Иначе в Англия джиповете са огромен хит - трябва да питаш англичаните защо са луди по тях... хах

Аз нямам пари за нова кола, харча я за самолетни билети... xD

Щом е така, вземаш тази която е с автоматик и с камера за заден ход, за да ти е удобно и лесно предвижването. Ако и двете коли го имат, тая която ти е "по-сладка" и/или по-евтина, и двете марки са ОК.

Иначе тая тенденция със СУВ я има в цяла Европа, хората искат да стоят на високо и като цяло по-високата кола е по-безопасна при челен удар.

Връзка към коментар
преди 3 минути , tch каза:

Щом е така, вземаш тази която е с автоматик и с камера за заден ход, за да ти е удобно и лесно предвижването. Ако и двете коли го имат, тая която ти е "по-сладка" и/или по-евтина, и двете марки са ОК.

Иначе тая тенденция със СУВ я има в цяла Европа, хората искат да стоят на високо и като цяло по-високата кола е по-безопасна при челен удар.

Точччно така направих :) Благодаря! 

https://www.bluecarrental.is/our-cars/kia-sportage---honda-cr-v-4x4-(automatic)/157/ 

Връзка към коментар
преди 10 минути , tch каза:

За сметка на това обаче са с по-висока опасност за преобръщане.

Връзка към коментар
преди 32 минути , adreno каза:

За сметка на това обаче са с по-висока опасност за преобръщане.

Теоретично да, на праткика с модерните ESP-системи е почти изключено да се преобърнеш. А и дори да се случи, ако си с колан преобръщането не е толкова опасно.

Връзка към коментар

В блог, на мястото на снимките се появява това:

untitled.png.25c711fd43d6a19d073e2f9b6a137332.png

Въпросът ми е блогърът ли е премахнал снимките или е нещо друго? Има ли начин да се видят. Направи ми впечатление, че от по-скорошни години снимките са видими, но да кажем от 2013 г. на мястото на всичките е това горе.

Връзка към коментар
преди 3 минути , Емика каза:

Въпросът ми е блогърът ли е премахнал снимките или е нещо друго?

Photobucket забраниха хотлинкването на снимки. Преди бяха много популярни, хората си качваха снимките при тях, след което пускаха линковет по форуми и блогове. В един момент Photobucket "врътнаха кранчето" и направиха услугата платена, т.е. за да си хостваш снимките при тях и да ги споделяш, трябва да си плащаш. Предполагам, че просто по-новите снимки, които са видими, са хостнати на друго място.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Приемам идеи и препоръки за лятно (сравнително тънко) дишащо яке за дъжд и вятър, което да не струва майка си и баща си ( а поне само баща си :biggrin:) или станаха много несъвместими изисквания ... :unsure:

Връзка към коментар
На 4/16/2018 в 8:08, Фичо каза:

Приемам идеи и препоръки за лятно (сравнително тънко) дишащо яке за дъжд и вятър, което да не струва майка си и баща си ( а поне само баща си :biggrin:) или станаха много несъвместими изисквания ... :unsure:

Много са несъвместими :)

Проучвах преди време, оказа се че "дишащите" и непропускливи материи в голямата си степен все още са предимно маркетингов шум. Май само в най-най високия клас има такива и те се поддържат трудно, като им се износва покритието и трябва да се възстановява. Сигурно се изказвам много лаишки, бях чел доста детайли за водната молекула как да минава от едната страна, да не минава от другата...но общо взето е това. Вали ли дъжд лятото без чадър си ставаш мокър - ако нямаш яке отвън, ако имаш яке ставаш парник и мокър отвътре :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На ‎16‎.‎4‎.‎2018‎ г. в 8:08, Фичо каза:

Това с дишането на мен не ми се получава.

Имам едно от Lidl за 20 лв. и едно на The North Face за 320 лв.  Почти едно и също нещо са.  Запарват здраво. Добре, че имат едни ципове отдолу - започват от края на ребрата и свършват на лактите, та малко омекотяват сауна ефекта. :) 

Виж нещо на Patagonia, но там цените включват не само майка си и баща си, ами и други роднини. :) 

Редактирано от ven62
  • Харесвам 3
  • Смея се 4
Връзка към коментар

Аз пък искам да попитам нещо друго. Ако модераторите преценят, че питането ми няма място тук, нека го изтрият. Предполагам, че най-точен отговор би могъл да ми даде някой юрист или работещ в МВР.
С няколко думи: В началото на м.септември 2016г. в автобуса някой ми открадна портфейла с неголяма сума, но и личната ми карта беше вътре. Разбрах това на сутринта на следващия ден и веднага отидох в  районното на МВР. Обясних кое, какво, що, описах случая и подадох документи за нова лична карта, като заедно с това ми написаха и акт за глоба. Странно е, че хем не си виновен, хем те наказват, ама нейсе. След няколко дни си получих новата лична карта, но за глобата, до онзи ден, никой никога не ме беше търсил, нито са ми удържали някакви пари отнякъде. И от онзи ден ме търси еди-кой, който бил/е "квартален" да ми връчи акт ли, постановление ли за някакви пари, не ми стана ясно, което било от 13.09.2016г. Не че тези пари ще ме "съборят", но (след като и преди 12години ми разбиха и обраха апартамента, а до ден днешен полицията нито са хванали обирджиите, нито някой ми е върнал бижутата, парите и фотоапарата), но е обидно... Та, въпросът ми е принципен: След като са изминали вече година и половина в "пас" и чак сега ме търсят, имам ли аз законно основание да не плащам въпросната глоба?
Благодаря.

Връзка към коментар
преди 29 минути , iaia_mama каза:

Аз пък искам да попитам нещо друго. Ако модераторите преценят, че питането ми няма място тук, нека го изтрият. Предполагам, че най-точен отговор би могъл да ми даде някой юрист или работещ в МВР.
С няколко думи: В началото на м.септември 2016г. в автобуса някой ми открадна портфейла с неголяма сума, но и личната ми карта беше вътре. Разбрах това на сутринта на следващия ден и веднага отидох в  районното на МВР. Обясних кое, какво, що, описах случая и подадох документи за нова лична карта, като заедно с това ми написаха и акт за глоба. Странно е, че хем не си виновен, хем те наказват, ама нейсе. След няколко дни си получих новата лична карта, но за глобата, до онзи ден, никой никога не ме беше търсил, нито са ми удържали някакви пари отнякъде. И от онзи ден ме търси еди-кой, който бил/е "квартален" да ми връчи акт ли, постановление ли за някакви пари, не ми стана ясно, което било от 13.09.2016г. Не че тези пари ще ме "съборят", но (след като и преди 12години ми разбиха и обраха апартамента, а до ден днешен полицията нито са хванали обирджиите, нито някой ми е върнал бижутата, парите и фотоапарата), но е обидно... Та, въпросът ми е принципен: След като са изминали вече година и половина в "пас" и чак сега ме търсят, имам ли аз законно основание да не плащам въпросната глоба?
Благодаря.

Глобата ще падне след изтичане на втората година. Крии се до 13.09.2018 !!! :)

пс. Не работя в МВР и не съм юрист

Редактирано от cybersimo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, ven62 каза:

Това с дишането на мен не ми се получава.

Имам едно от Lidl за 20 лв. и едно на The North Face за 320 лв.  Почти едно и също нещо са.  Запарват здраво. Добре, че имат едни ципове отдолу - започват от края на ребрата и свършват на лактите, та малко омекотяват сауна ефекта. :) 

Виж нещо на Patagonia, но там цените включват не само майка си и баща си, ами и други роднини. :) 

Ааааа, има, имаааа.

В годините съм натрупала солиден запас и опит с якета. Само от едни съм доволна, това са тези на Хели Хансен.Изработени са по специална технология и са изключително леки, приятни за носене и зиме, и лете. Тънки са, но хем топлят, когато е студено, хем, не са ти се залепили за тялото. Хем, като вали не пропускат. Усещането е, ако си с гли ръце, че си с копринена дрешка. Ама нали самият Хели Хансен е бил морски капитан и е изобретил LIFA технологията, при която вътрешният слой на дрехата абсорбира влагата от тялото. Но, за съжаление, струват майка си, баща си, че  и цялата рода. Последните, които купих и то, след половин година дебнене за разпродажба, бяха пак много скъпи. Ама, като им видях цените в Норвегия, се успокоих

Съвет към Фичо - Karrimor / купувам ги от английския Спорт директ/, също имат добри неща. Ей сега погледнах, имат и намаление, от техните имам добри ветровки, които пазят  от дъжд и не запарват.

Имаме и техни пухенки, по-дебели, превъзходни за зимата. 

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, iaia_mama каза:

Благодаря.

ето тук е обяснено горе-долу разбираемо - https://pravatami.bg/17243/2

ти очевидно си на етап влязло в сила наказателно постановление, то се издава след акта за установяване на административно нарушение, който сигурно са съставили когато си обявила картата за открадната, и като гледам датата му, е издадено в срок, така че най-вероятно ще трябва да чакаш до септември 2018 и да се надяваш дотогава да не прехвърлят глобата за събиране чрез публичен изпълнител, защото това прекъсва давността

Редактирано от antea
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@iaia_mama можеш да си извадиш ПИК код от НАП и онлайн да си следиш в справките за задължения дали ще се появи прехвърляне на глобата за събиране от публичен изпълнител

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Само от едни съм доволна, това са тези на Хели Хансен.Изработени са по специална технология и са изключително леки, приятни за носене и зиме, и лете. Тънки са, но хем топлят, когато е студено, хем, не са ти се залепили за тялото. Хем, като вали не пропускат. Усещането е, ако си с гли ръце, че си с копринена дрешка. Ама нали самият Хели Хансен е бил морски капитан и е изобретил LIFA технологията, при която вътрешният слой на дрехата абсорбира влагата от тялото. Но, за съжаление, струват майка си, баща си, че  и цялата рода. Последните, които купих и то, след половин година дебнене за разпродажба, бяха пак много скъпи. Ама, като им видях цените в Норвегия, се успокоих

Съвет към Фичо - Karrimor / купувам ги от английския Спорт директ/, също имат добри неща. Ей сега погледнах, имат и намаление, от техните имам добри ветровки, които пазят  от дъжд и не запарват.

Имаме и техни пухенки, по-дебели, превъзходни за зимата. 

И аз отидох да надникна... Аз по-добре да си купя нова кола :biggrin:

П.П. Имало и на по-нормални цени, но онези по една кола пари сигурно имат вграден парашут :) 

Връзка към коментар
Преди 1 час, antea каза:

@iaia_mama можеш да си извадиш ПИК код от НАП и онлайн да си следиш в справките за задължения дали ще се появи прехвърляне на глобата за събиране от публичен изпълнител

Благодаря за идеята  :)

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.