Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Исландия

Light

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Оги, ние бяхме сега и въпреки бурите без проблем си направихме пълната обиколка + обиколка на няколко източни фиорди + обиколка на 2 северни фиорда + обиколка на един западен. Та какво те притеснява сезона за обиколката не знам. Пътищата се чистят перфектно и пътуването не е проблем, трудното е да видиш сиянието, но ако не държиш на него става лесно. Нощувките ги правихме буквално в последния момент, както и цялата организация, разбирай последните 10 дни преди да тръгнем. Повечето ни настанявания бяха около 70 - 80Е. Това, което наричате краварници са прекрасни къщи, често с минерална вода в банята, страшно чисти, отоплени и хубави. Толкова добри настанявания досега по света не съм имала.

Аз ти препоръчвам да избереш месец, в който ходят по-малко туристи. Така пак ще видиш всичко, но ще имаш по-добри цени на настаняванията. Прасчо като е бил август е нацелил пак студено време с дъжд и облаци, та гаранция за месеца нямаш.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 3
Публикувано:

Досега и при двете ми ходения първо купувах билетите и след това правих резервациите.

И двата пъти съм избирал нощувките според района, в който искам да спим. Началото на септември според някои е началото на зимния сезон (Winter is Coming  :lol: ), но втория път(2014) на места цените си бяха като през летния...

Нормално цена за двойна стая върви около 100-140 евро,

И да, отначало е стряскащо отвън къщата/хотелчето да изглежда като краварник, а всъщност вътре обстановката е като за 3-4 звезден хотел. :)

Държа да отбележа, че единствените ми критерии освен локацията, за избор на място за нощувка са били да има интернет и да може да се прекрати поне 24 часа преди датата, и изобщо не сме били претенциозни откъм други екстри.

Най-далече съм стигал на изток до град Хофн, като втория път по-далеч от Ледената лагуна не сме били.

В Рейкявик съм резервирал от airbnb, но там май няма оферти за по-малко от 3 нощувки. Всичко останало през Booking и Farmholidays.

Другото което ми направи впечатление е поскъпването на почти всичко спрямо септември 2013 с около 5-15%

Та моите наблюдения за сравнително евтина обиколка за спане и кола под наем са май и септември, като тук включвам и евентуалното по-хубаво време през тези месеци, може би и април става и дните са сравнително по-дълги, но гледките ще са все още под влиянието на зимата.

Ако искате пъфини с оранжеви клюнове месеца е август.

• Харесвам 4
Публикувано:

Наистина в Исландия има малко места за настаняване, но достатъчно. Като правите кръгче и сте с кола според мен има вариант да търсите в обсег 50км , че и повече. В Исландия както каза Теди са едни от най-хубавите места и къщи, в които съм спала. Без абсолютно никакви забележи, чистотата е на много високо ниво. Обикновено домакините се грижат за всичко. В района на столицата , а и на други места водата в чешмите е минерална, чак мирише. Някои места са със самонастаняване, казват ти ключа е еди къде си и като си тргвате го оставете пак там. Това е много удобно , когато закъснявате, а през лятото с дългите дни, може да обикаляте до по-късно. Само в Акурейри и Rейкявик  спахме в града в хотели(хостели) с много добри отзиви в букинг, но това бяха най-гадните места от престоя ни и съжалявам, че не прекархме всички нощувки извън града с прекрасна гледка.
 Мога да се похваля, че 2 от нощувките ни бяха на изключително ниски цени - едната във ферма на север с най-милата жена и прекрасна природа наоколо за 36 евро за двама!

Направо ви споделям местата:

https://www.airbnb.com/rooms/1130174 - къщата за гости има 3-4 спални, 2 бани и обща кухня. Ние бяхме сами, но през лятото, мисля е пълно

https://www.booking.com/hotel/is/gistiheimilid-nypugordum.bg.html?aid=368032;label=postbooking_modemail;sid=0ba5c5a8a35c77784bbf4681e6320e7e;dcid=4;ucfs=1;srfid=b28e68a3a086ff8356894c4a110a885b8f29a260X1;highlight_room= тук нощувахме като най-близо до Хофн . Домакинята предлагага закуска в цената на нощувката и вечеря, която приготвя сама, плаща се отделно. Тук цената ни беше 80евро, но си струваше.

https://www.booking.com/hotel/is/welcome-edinborg.bg.html?aid=368032;label=postbooking_confemail;sid=0ba5c5a8a35c77784bbf4681e6320e7e;dcid=4;ucfs=1;srfid=6e5cc9b4bcddb2052de345015abc4ef9ff24f9c0X1;highlight_room=

за това място ни бяха дали електронен код за отключване на вратата. Много близо е до Seljalandsfos, преди Skogar. Цената също много добра около 50-60 евро

Почти навсякъде имахме безплатна отмяна до около 1 седмица и по-рано преди настаняването. Според мен взимате билети за самолет, после правите груб план за местата и нощувките и резервирате. Ако е достатъчно рано, ще се справите.

Всъщност ruwenzogy

"Ако някой искат да ме вземат с тях, готов съм по всяко време и за колкото кажат    да тръгна веднага..."

Ако не си отишъл до лято 2016 или 2017, ще ти се обадя ;)

• Харесвам 6
Публикувано:

Всъщност ruwenzogy

"Ако някой искат да ме вземат с тях, готов съм по всяко време и за колкото кажат    да тръгна веднага..."

Ако не си отишъл до лято 2016 или 2017, ще ти се обадя ;)

Ха, това звучи добре.

Аз го мисля за 2016, или май (за да е по-евтино) , или август ( за китове и пъфини)

Така, че се обади и ме имай в предвид да подържаме някаква връзка.

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...

TOP GEAR В ИСЛАНДИЯ !

Карат джипове с 44" по места без пътища и затъват.

Късно хванах предаването, но в епизода - всъщност изкачваха Eyjafjallajökull през зимата

Редактирано от silvia_b
  • Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...

За BLue Lagoon трябва ли да резервираме предварително входен билет? На страницата им препоръчват да се резервира предварително, но аз не съм сигурна по кое време точно ще сме там:

http://www.bluelagoon.com/blue-lagoon-spa/prices-and-packages/

По принцип плануваме да посетим лагуната преди обратния ни полет, който е неделя в 12 вечерта. Лагуната я затварят май месец още в 20 часа, така че мисля да сме там към 18 (два часа стигат ли ни?) но все пак сме на път и току виж закъснеем.

Дали ако резервираме за даден час, ще е проблем ако идем по-късно?

Редактирано от Masmiya
Публикувано:

Емо, да ти имам късмета... :)  Първо с полетите ти с AirBerlin (ако не ме лъже паметта), сега и с рентакара.

Емо вече си има и две резервации за първата нощ и двете без канселиране. :)  Тази Исландия нещо му се опъва. :)

и аз май съм с AIR BERLIN  ,но съм юни  ето ми я компанията за колата :

Sadcars

Travel information:
Collection Date/Time: 10/06/2015 01:00
Collection Location: Keflavík Airport Bogatröð 2 235 Reykjanesbær
Return Date/Time: 14/06/2015 23:30
Return Location: Keflavík Airport Bogatröð 2 235 Reykjanesbær

Vehicle information
Vehicle make/model: Group A
Totals: 
Total price for car:€ 185,00
Optional extras:
Discount:€ -28,00

Total price: € 157,00
The reservation is fully paid and confirmed

Deposit: 
Paid: € 157
Card: VISA  
уж,   доста проверявах за цени , и тази ми се видя евтинка , но знае ли човек ,застраховката била изключително важна ....!
Редактирано от Iceman
Публикувано:

За BLue Lagoon трябва ли да резервираме предварително входен билет? На страницата им препоръчват да се резервира предварително, но аз не съм сигурна по кое време точно ще сме там:

По принцип плануваме да посетим лагуната преди обратния ни полет, който е неделя в 12 вечерта. Лагуната я затварят май месец още в 20 часа, така че мисля да сме там към 18 (два часа стигат ли ни?) но все пак сме на път и току виж закъснеем.

Май месец според мен сте ок и без резервация, особено в часовете преди затваряне. Болшинството хора се изсипват там с турове с автобуси, които по това време предполагам ще са си тръгнали. 2 часа е горе-долу ок, имате време и да се плацикате и през сауната да минете, и през водопадчето. 1 час вече би било доста на границата и то не, че е проблем да останете час, но вместо да релаксирате само ще гледате часовника :)

и аз май съм с AIR BERLIN  ,но съм юни  ето ми я компанията за колата :

Sadcars

Travel information:

Collection Date/Time: 10/06/2015 01:00
Collection Location: Keflavík Airport Bogatröð 2 235 Reykjanesbær
Return Date/Time: 14/06/2015 23:30
Return Location: Keflavík Airport Bogatröð 2 235 Reykjanesbær

Vehicle information

Vehicle make/model: Group A
Totals: 

Total price for car:€ 185,00
Optional extras:
Discount:€ -28,00

Total price: € 157,00
The reservation is fully paid and confirmed

Deposit: 

Paid: € 157
Card: VISA  
уж,   доста проверявах за цени , и тази ми се видя евтинка , но знае ли човек ,застраховката била изключително важна ....!

sad cars, бизнес модела им е да продават малко по-старички коли. Сигурно знаеш, но на повечето рентал кари от големите фирми колите са почти нови, при sad cars имат малко по-голям километраж навъртян, от там и разликата в цената. Не би трябвало да е проблем. 

• Харесвам 1

1 час вече би било доста на границата и то не, че е проблем да останете час, но вместо да релаксирате само ще гледате часовника :)

Във връзка с гледането на часовника и лагуната малко свински опит. Баба отиваше на жп гарата 3 часа преди влака... за първи път да не я послушам... :)

Нашата резервация за Синия гьол бе с https://www.re.is/day-tours/blue-lagoon , автобусен тур: Лагуната и после летището. Къпахме се с госпожата ми и се насочихме към автобуса, настанихме се. Времето ни е разчетено до минути, имаме и малък "времеви буфер", гоним полет за Амстердам.

Бе като почна да се върти исландския шофЕр като обран, бе като подминахме с 20 мин. времето за отпътуване, бе като нададохме с други пътници квичения. Идваше ми да му плесна един зад врата, зер и аз съм в туризЪма. Нейсе, тръгнахме и таман стигнахме за чек-ин на летище Кефлавик, леко запотени.

Тъй че, ако планирате лагуната за последния ден, имайте си едно на ум, тъй щото нови билети от Рейкявик до БГ или ЕУ не са евтини.

За мазането в Лагуната: на много места има едни ведра и черпаци, с които желаещите си гребват бяла смес и се мажат по лицето. След няколко минути тази (силикатна?) смес се сгъстява, спича и лицето човешко става като мелничарско.

Нали съм си лаком, се наплесках здраво с проклетата смес. Мамка му и лакомия, влезе ми в окото и следващите няколко дни в Амстердам горко плаках. Пазете си очите, сместа не е вредна, но частичките са, изглежда, с остри ръбове.

Редактирано от maialearrosto
  • Харесвам 1
Публикувано:

В Синята лагуна аз бих отишъл и първия и последния ден  :)  Много добро начало и завършване е на пътешествието до Исландия ;)  Препоръчителният престой е от 2 до 3 часа. Под два часа е малко, а над 3 часа се разкисваш ;)

Синята лагуна е много близо до летището и може и в последния момент да си хванеш самолета ако си с кола под наем.

За тези, които правят пълна обиколка може да се накиснат в лагуната край Myvatn, цената е два пъти по-ниска. За по-смелите - може да пробват и безплатен вариант за цопване. :)  Пак край Myvatn има една дупка като малка пещера пълна с минерална вода, хем не духа, хем си има покрив и не вали. Недостатъкът - минават туристи, които зяпат дупката, защото се води забележителност. :)  Но по тъмно, на свещи, предполагам ще е супер спокойно и романтично. :rolleyes:

Казва се Grjótagjá и ето как изглежда. Снимката не е моя, от нета е.

post-181-0-47230800-1430134082_thumb.jpg

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 4
Публикувано:

И аз мисля, че няма нужда от предварително билет. Може би юли и август, когато е по-голям наплива пускат по определен брой хора да се къпят и тогава е добре с предварителна резервация. Ако отидете към 18ч, реално ще може да се къпете до 20:30. просто в 20ч напомнят , че има половин час да се излезе. После къпане, обличане, до летището пътя е 20мин с кола, така че към 21:30 сте там. Имате предостатъчно време до полета. Носете си хавлии за лагуната, освен ако не си купите билет за 50 евро , който включва освен хавлия и някаква маска за лице. Иначе стандартния вход е 35 евро.

• Харесвам 3
Публикувано:

За тези, които правят пълна обиколка може да се накиснат в лагуната край Myvatn, цената е два пъти по-ниска. За по-смелите - може да пробват и безплатен вариант за цопване. :)  Пак край Myvatn има една дупка като малка пещера пълна с минерална вода, хем не духа, хем си има покрив и не вали. Недостатъкът - минават туристи, които зяпат дупката, защото се води забележителност. :)  Но по тъмно, на свещи, предполагам ще е супер спокойно и романтично. :rolleyes:

Казва се Grjótagjá и ето как изглежда. Снимката не е моя, от нета е.

attachicon.gifGrjótagjá.jpg

Теди,мисля че точно в тази дупка е сниман епизод (18+) от Game of Thrones.

• Харесвам 1
Публикувано:

Теди,мисля че точно в тази дупка е сниман епизод (18+) от Game of Thrones.

Значи съм нацелила духа на мястото. :lol:  Казах му аз на Влади, но той дори не дойде. :)

Да има някой тук който да е обикалял из западните фиорди ? Имам нужда от повече информация за там . Много ме кефят тия гледки.... фиорди ,езера , и назъбени планини .....По принцип съм по планинарски настроен , иска ми се да видя с очите си тия  релефни планини Ще ми се да поговоря с някой катерил се из тия райони ....?? Много ще ме зарадва :) ще го черпя бира :) исландска ....айи може и уиски :) 

Редактирано от Iceman
Публикувано:

Да има някой тук който да е обикалял из западните фиорди ? Имам нужда от повече информация за там . Много ме кефят тия гледки.... фиорди ,езера , и назъбени планини .....По принцип съм по планинарски настроен , иска ми се да видя с очите си тия  релефни планини Ще ми се да поговоря с някой катерил се из тия райони ....?? Много ще ме зарадва :) ще го черпя бира :) исландска ....айи може и уиски :)

Лятото с кола и аз съм ги обикалял, но от планинарска гледна точка не са чак толкова голямо предизвикателство, защото височината им е 100-200 метра. Хубавото на западните фьорди е, че и за Исландия са доста безлюдни. Имахме случай за 6 часа каране в пиковия сезон да видим само две коли идващи в противоположната посока.

Пейзажите обаче са страхотни и в най-западната част на фьордите, което се води и за най-западната част на Европа има един бряг където от съвсем близо може да наблюдаваш стотици от тези странни птици на които не им знам името на български:

Atlantic_Puffin_Latrabjarg_Iceland_05c.j

• Харесвам 6
Публикувано:

Лятото с кола и аз съм ги обикалял, но от планинарска гледна точка не са чак толкова голямо предизвикателство, защото височината им е 100-200 метра. Хубавото на западните фьорди е, че и за Исландия са доста безлюдни. Имахме случай за 6 часа каране в пиковия сезон да видим само две коли идващи в противоположната посока.

Пейзажите обаче са страхотни и в най-западната част на фьордите, което се води и за най-западната част на Европа има един бряг където от съвсем близо може да наблюдаваш стотици от тези странни птици на които не им знам името на български:

Atlantic_Puffin_Latrabjarg_Iceland_05c.j

Тези птици на БГ се наричат тъпоклюна кайра. След един месец отиваме в Исландия и сме си взели специален трип до острова на кайрите.

• Харесвам 1
Публикувано:

Кой остров имате в предвид-над Хусавик ли?

Ние тръгваме след две седмици и сме го включили в програмата,но не сме си правили предварителна резервация.Мислите ли,че трябва?

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.