Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Исландия

Light

Препоръчани мнения

А, да, пропуснах Reykjavik Excursions - една от основните тур. фирми. С тях направихме  трансферите от/до Синята Лагуна, за която си взехме билета предварително. Отиване и връщане беше 55 лв., доволни сме от трансфера, перфектна организация.

Rainy, не знам колко хора сте. Ако сте повечко, за нощувките най-добре е предложението на Георги - Airbnb. Ако сте двама като нас, аз с две ръце препоръчвам къщата ни за гости в Рейкявик - Guesthouse Aurora - много прилична цена на фона на скъпотията в града, включена закуска, перфектна локация близо до църквата, удобна при късни полети. Собственичката обаче държи и едни апартаменти със същото име, на които закуската им е на същото място и ако вземете апартамент, трябва да излезете от апартамента и да вървите няколко метра, за да стигнете до Guesthouse Aurora, което в дъжд и студ не е приятно.

Аз само принципно питах, още не съм се засилила, но ми минаваха разни мисли :) И като проверих хотелите и се втрещих :) Ще бъда - някога - или сама, или двама максимум най-вероятно. Благодаря ти!

P.S. Лятото единична стая с обща баня - 100 паунда... Впечатлих се много  :blink:  :blink:  :blink: Няма да е тази къща за гости... хах Всъщност, аз си мислех за зимата, но... 

Връзка към коментар

P.S. Лятото единична стая с обща баня - 100 паунда... Впечатлих се много  :blink:  :blink:  :blink: Няма да е тази къща за гости... хах Всъщност, аз си мислех за зимата, но... 

Мани, мани, лятото къртят мивки и лепят плочки с тия цени в Исландия. Като гледах самолетния билет, беше с 300 лв. по-скъп тогава, и то без багаж...

Да не кажеш, че препоръчвам скъпо място за нощувки, за май месец ни взеха 72 лв. на човек в двойна стая с обща баня.

Връзка към коментар

Мани, мани, лятото къртят мивки и лепят плочки с тия цени в Исландия. Като гледах самолетния билет, беше с 300 лв. по-скъп тогава, и то без багаж...

Да не кажеш, че препоръчвам скъпо място за нощувки, за май месец ни взеха 72 лв. на човек в двойна стая с обща баня.

Нищо такова няма да кажа, просто се втрещих.. хаха... Поздрави! 

Връзка към коментар

Покъртителна е ситуацията, аз края на септември месец очаквам потенциални ~100 евро като кредит в Wizz Air, които смятам да използвам за билети до Исландия през 2017. От сега се оглеждам за потенциални места за настаняване за Юни месец и всичко е покъртително.... тази Guesthouse Aurora няма свободни стаи вече. Както и една друга Guesthouse Helga, която бях гледал миналата година, също е заета. (Възможно ли е да ми дава,че няма места защото е много далеч в бъдещето?) Та май май няма да е Юни месец посещението....

В момента се колебая кога е по-добрия период. Края на Май или началото на Септември? Някак ми се искаше да видим повече зеленина, но предполагам Септември денят е по-къс ?

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към коментар

Едни познати посетиха Исландия чрез агенция през този сайт: https://iceland.nordicvisitor.com/

Бяха останали много доволни, а сега като го поразгледах виждам, че има инфо за всички нордик страни. Може на някой да му е полезен като ориентир. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

....просто се втрещих.. хаха...

Покъртителна е ситуацията....От сега се оглеждам за потенциални места за настаняване за Юни месец и всичко е покъртително.... тази Guesthouse Aurora няма свободни стаи вече. Както и една друга Guesthouse Helga, която бях гледал миналата година, също е заета...

Тази година Исландия затегна чувствително режима с настаняването. DenitsaS пусна хубав линк наскоро за причините за това. Трафикът на туристи се увеличи неимоверно много, започна брутално да се замърсява, да се пикае и....навсякъде, да се взлиза с колите в девствени места и да се унищожава флора, мъх, скали, море, птици, животни и площи, които се възстановяват за стотици години, зачестиха катастрофи, пияници, и особено в провинцията, правителството категорично отказва да строи, урбанизира и курортизира допълнително. Туристът взе Исландия за даденост. Място, където може да кат прасе да изконсумира чистичкото и хубавкото и да се чувства щастлив после, че е препикал и това място. Исландците едвам пуснаха строежа на Алуминиевия завод, дето е вопиющо важна промишленост за собствената им икономика. Отказаха продажба на земя на Китай. Просто се цени главният ресурс. Има още хора с глави на раменете. Целта е ясна - недопускане на явления ала Слънчев бряг, Банско и други. И във връзка с това, можете от части да разберете и трудното настаняване, и скъпотията. Неприятни са и за мен, но поне знам, че това е по-добрият вариант. Другият, на "разработена Исландия", повярвайте, няма да ви хареса, ама изобщо. Тая скъпотия не е просто ей така, щото им е щукнало на ваш гръб да правят пари като надути северняци. Кирливите ни левчета идват и си отиват, а унищожената природа не можеш да я замениш или купиш с нищо.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Покъртителна е ситуацията, аз края на септември месец очаквам потенциални ~100 евро като кредит в Wizz Air, които смятам да използвам за билети до Исландия през 2017. От сега се оглеждам за потенциални места за настаняване за Юни месец и всичко е покъртително.... тази Guesthouse Aurora няма свободни стаи вече. Както и една друга Guesthouse Helga, която бях гледал миналата година, също е заета. (Възможно ли е да ми дава,че няма места защото е много далеч в бъдещето?) Та май май няма да е Юни месец посещението....

В момента се колебая кога е по-добрия период. Края на Май или началото на Септември? Някак ми се искаше да видим повече зеленина, но предполагам Септември денят е по-къс ?

Силно е вероятно за 2017 просто да не са пуснали наличност, а не че всичко е заето. Юни месец е горе-долу междинен период, не би трябвало всичко да е заето почти година по-рано. 

Не мога да се сетя за голяма причина да предпочетеш май пред септември или обратното. Продължителност на деня: http://www.timeanddate.com/sun/iceland/reykjavik

Връзка към коментар

Трафикът на туристи се увеличи неимоверно много,...

Основният закон при ценообразуването - търсене и предлагане.

Два пъти правих запитване за резервация през аирбнб. Периодът на резервация е доста напред. И при двата случая с отговора  идваше и промяна в цената. Разбира се, посоката е нагоре. На третият път направо букнах/със светкавица/, след потвърждението, хоста коригира цената с + 40%. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

От сега се оглеждам за потенциални места за настаняване за Юни месец и всичко е покъртително.... тази Guesthouse Aurora няма свободни стаи вече. Както и една друга Guesthouse Helga, която бях гледал миналата година, също е заета. (Възможно ли е да ми дава,че няма места защото е много далеч в бъдещето?) Та май май няма да е Юни месец посещението....

Ако следиш местата за настаняване в booking, няма страшно. Аз първоначално бях резервирала друго място, но в последствие се освободиха стаи в Guesthouse Aurora и веднага взех за нас. То е нормално - хората букват няколко места и накрая се спират на едно от тях, а другите ги освобождават.

Връзка към коментар

Не мога да се сетя за голяма причина да предпочетеш май пред септември или обратното. Продължителност на деня: http://www.timeanddate.com/sun/iceland/reykjavik

Зеленината ? Предполагам Май месец още нищо не е цъфнало, а Септември все още има зеленина от лятото... или бъркам?

Ще се целя в Юни месец де, но не бих купил самолетните билети без да си подсигуря места за спане, да не стане фал....

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към коментар

В момента се обсъжда дали да не се въведат такси за посещение на природни забележителности като водопадите например, именно за да ограничат туристическия прилив, който ги заля последните 1-2 години. Местните започват да се дразнят на ситуацията и няма да се поколебаят да спрат наплива с високи цени, защото туризмът не им е основно перо в приходите, а и има достатъчно богати английски и немски пенсионери, които ще продължат да идват. В края на май все още не е много зелено, но белите нощи са започнали и евентуално може да се види някой друг пъфин.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз да попитам нещо...

Има ли някъде събрана информация за препоръчвани от магеланци добри места за нощувки - Рейкявик специално, но и не само, или са пръснати по темите? 

Ако някой би искал да даде препоръки, ще се радвам.

Благодаря.

Аз мога да препоръчам ние бяхме в Reykjavik Hostel Village- чисто,уютно, близо до църквата, безплатно място за паркиране около хостела много. Ние платихме 91 евро без закуска. Но специално за мен настаняването в Исландия е едно от най-скъпите, което ни е излизало досега, въпреки,че бях резервирала месеци напред...

Исландците едвам пуснаха строежа на Алуминиевия завод, дето е вопиющо важна промишленост за собствената им икономика. Отказаха продажба на земя на Китай. Просто се цени главният ресурс. Има още хора с глави на раменете. Целта е ясна - недопускане на явления ала Слънчев бряг, Банско и други. 

Надявам се, както казваш да продължат да запазват красотата и идентичността на Исландия, направи ми впчатление,че малко по малко почват да строят тук там нови гестхауси,които предполагам са им необходимост при това търсене, дано да не стане прекалено явление, на мен специално хич не ми харесва този нов луксозен хотел,който строят на Синята лагуна :(

Връзка към коментар

Надявам се, както казваш да продължат да запазват красотата и идентичността на Исландия, направи ми впчатление,че малко по малко почват да строят тук там нови гестхауси,които предполагам са им необходимост при това търсене, дано да не стане прекалено явление, на мен специално хич не ми харесва този нов луксозен хотел,който строят на Синята лагуна :(

Не липсват лакоми исландци и кризата от 2008 го показа. Колкото и изолирана да е, си попада безмилостно под ударите на крупни интереси, корупция, инвеститори и строителен бизнес, който малко го интересува биосферни зони, намалени популации, гнездене на птици и т. н. Като за всяко нещо - винаги има едни, дето ги вълнува единствено и само парата и процента, и други, които, без да отричат значението на туризма, се стремят всячески да вдигнат хоризонтите малко по-нависоко от чинията и портфейла.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Септември може и да видите сияние, Май месец няма шанс, това не е ли водещото обикновено? Естествено има много какво да се види, но за мен сиянието си остава номер 1.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да, всъщност дните към края на септември вече могат да се отнесат към зимния сезон и сияние си има. Нещо ме е напекло слънцето, нали баш в края на септември ходих последния път :) Май месец - сияния йок, но може да има пилци. И пак всичко зависи кои са датите, де, защото в началото на септември ще е доста трудно за сияние. 

Връзка към коментар

Май месец и пилци нямаше,само агънца.

Поне на Vestmannaeyjar, което май е първото място където пристигат обикновено пише, че е в средата на април: http://icelandreview.com/news/2014/05/27/puffins-arrive-two-weeks-late?language=en

Връзка към коментар

Нека ви попитам още нещо...

Аз не зная кога ще сколасам за Исландия, но знам че ми се иска лятото (обиколка с кола) и зимата с кратък престой с база в Рейкявик. Въпросът ми е за зимата.

Освен Лагуната - към която имам аспирации да се топна по време на сняг и сиянието (то как се стига е отделна работа), какво не бива да се пропуска по време на здрава зима (януари, февруари) и какво не си заслужава да се планира?

Благодаря.

Връзка към коментар

Това, което губиш зимата са птиците, сърцевината на Исландия (която дори лятото е достъпна само с 4х4) и продължителността на деня. Определени атракции или съпътстващи атракции може да са затворени - например не всички турове да действат или корабчетата в Ледената Лагуна да не работят. Печелиш северно сияние, по-малко тълпи и по-ниски цени. Почти всичко друго лятото, си го има и зимата. 

Ако смяташ да стоиш по-малко от 10 дни, бих казал че летен и зимен план почти ще се припокриват. Лятото започва да става много по-привлекателно, когато включиш някой по-сериозен трек във вътрешността - Thorsmork, Laki, Landmannalaugar, но за това си трябва повече време.

Може би така да се каже много накратко, като за човек, който още няма конкретни планове :)

Времето е голяма неизвестна и в двете посоки, може би лятото е по-стабилно и по-топло, но от вятъра няма измъкването и е въпрос на късмет какво ще уцелиш. Няма начин, ако стоиш по-дълго от 2-3 дни да не видиш всякакво време и в двата сезона. 

Връзка към коментар

Rainy, не знам дали обичаш да разглеждаш музеи, но при лошо време това е може би най-доброто занимание; освен лагуната (която е хубава, но с много завишени цени и повечето местни не ходят там) в самия Рейкявик има много други басейни с топли извори и доста по-нисък вход; в Harpa има представления на английски, както и концерти с традиционна музика, а в много заведения често правят най-различни събития с безплатен вход (музика, поезия, каквото им дойде на ум :)), мисълта ми е, че няма да скучаете през зимния ден, в случай че няма да излизате от града, а сиянията ще ги гоните вечерта.

Относно пъфините - в края на май имаше на черния плаж Reynisfjara, но си е на късмет дали и кога ще се видят, освен ако не се отиде на няколко определени места, където по принцип гнездят.

И нещо по темата за туризма: днес имах възможността да се разходя в парламента (малко по-късно ще кача снимки в другата тема); депутатите са във ваканция, но един от тях - Ögmundur Jónasson (леви/зелени) беше там, за да ни разведе и да разкаже някои неща и разбира се използвах момента да го попитам какво мисли за ситуацията. Отговорът беше, че засиленият интерес било чудесно нещо, но не трябва да се преминават определени граници. Според него по-голямата заплаха е алчността на определени хора, които искат да спечелят от всяко нещо, както Бай Добри вече отбеляза. Във всеки случай той би подкрепил въвеждането на такси за разглеждане на природни забележителности, защото от някъде трябвало да идват пари за поддръжка на инфраструктурата. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Рейни, моя съвет е, след като си се наситила на снежни гледки и сияния, ако има буря или гъсти облаци и е студено, първото нещо е да влезеш в някои от многото дискутирани ресторанти и да забиеш една топла панирана сьомга (мамина златна) с горчица и картофки + съвсем лекичка бира Thule, която върви много добре с нея (мое любимо нещо):

post-3680-0-83439800-1468568351_thumb.jpg

Разбира се, винаги можеш да заложиш на агнешката супа преди това и плодов скир за десерт. Като заситиш глада, имаш няколко опции. Културните събития са доста често в Harpa - голямата стъклена сграда, както и DenitsaS спомена. Мястото е интересно, има централна зала - концерти, кафенета, галерия, магазинчета, продават и много исландска автентична музика:

post-3680-0-16629500-1468568694_thumb.jpg

post-3680-0-68473600-1468568706_thumb.jpg

Музеите са много добро попадение за Рейкявик. В зависимост от интересите ти, имаш добър избор. В Националният им исторически музей може да видиш неверотно ценни неща като Lewis Chessmen - уникални шахматни фигури от зъби на морж (12 век), дело на изящни скалхолтски майстори (в ателието на Пол Йонсон):

lewischessnms.jpg

А и дърворезби с ловни сцени и преплетени дракони като "Дверите на Валтйофщадур":

13a.Valpjofsstadur%2Bdoor.JPG

Исландия също си има музей с восъчни фигури. Това е Музеят на Сагите в сградата Перлан, който също можеш да посетиш. Дават ти слушалки и тръгваш по фигурите като ти разказват цялата история. Към 10 евро беше входа:

Езичникът Флоки Гарвана пуска третият гарван от кораба си, който открива новата суша Исландия: 

post-3680-0-02215300-1468569554_thumb.jpg 

Времена на саги, култура и 100% грамотно население още в 10 век:

post-3680-0-45376600-1468569744_thumb.jpg

А, ако случайно не ти е до история, а си настроена по разпускащо, вечер насреща идват места като клуб Облади облада:

post-3680-0-95402400-1468569850_thumb.jpg

Много хубаво се изтрезнява на сутринта в цветното и супер приятелско оранжево кафене Бабалу:

post-3680-0-34969300-1468569951_thumb.jpg

Вътре всичко е шарено - има всевъзможни забавления - китара, игри, снимки за разглеждане...а и цялостната атмосфера на града е младежка, цветна, жива, пулсираща:

post-3680-0-23271800-1468570186_thumb.jpg

post-3680-0-44625100-1468570215_thumb.jpg

Ако ли пък искаш да отделиш време на козметични процедури и типични женски неща, Синята лагуна наистина е със завишени цени на всевъзможни козметики, кремове, маски, чак местна лаборатория имат. Бялата силициева смес можеш да намериш отделно на други места, тя е сред най-ефикасните субстанции за кожа. Маските и кремовете от Синята лагуна са сред най-скъпите и реномирани в целия свят. Има дори мини музейче там. Но DenitsaS е права - потърси други места за покупката им. Зимата цените обаче напоследък не падат драстично:

post-3680-0-14025500-1468570533_thumb.jpg

А пъфини през зимата можеш да видиш само в менюто на ресторантите.  :wacko:

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Rainy, не знам дали обичаш да разглеждаш музеи, но при лошо време това е може би най-доброто занимание; освен лагуната (която е хубава, но с много завишени цени и повечето местни не ходят там) в самия Рейкявик има много други басейни с топли извори и доста по-нисък вход; в Harpa има представления на английски, както и концерти с традиционна музика, а в много заведения често правят най-различни събития с безплатен вход (музика, поезия, каквото им дойде на ум :)), мисълта ми е, че няма да скучаете през зимния ден, в случай че няма да излизате от града, а сиянията ще ги гоните вечерта.

Не съм по музеите, признавам :) Чист музей, имам предвид, защото Етъра също е музей, а такива обожавам. Рядко посещавам класически, изцяло въпрос на настроение. Предпочитам музеи на открито - стара архитектура и природа. Е, и кръчми :) Аз не съм направила никакви планове за там. Искаше ми се на някой Рожден ден в началото на февруари да се топна в Синята Лагуна и да видя малко от зимната прелест на Исландия, като базата е Рейкявик. Лятото е ясно - скитане по

Нямам никаква идея за колко време какво и къде да се види - не съм любител на големите градове..., а като видях и цените, носът ми се овеси, та съвсем трябва да съм наясно какво искам :)

Благодаря.

Бай Добри, благодарности! Като му дойде времето - надявам се някога, ще питам повече :) 

Връзка към коментар

Във всеки случай той би подкрепил въвеждането на такси за разглеждане на природни забележителности, защото от някъде трябвало да идват пари за поддръжка на инфраструктурата. 

Аз съм ок с това да има някаква такса, но може би не задължително да е такса вход. Може да е туристическа такса върху нощувките. Мисля, че едно от най-приятните усещания в Исландия е усещането за свобода и доста ще се притъпи, ако трябва да се редим на опашки и да ни късат билетчета. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Не съм по музеите, признавам :) Чист музей, имам предвид, защото Етъра също е музей, а такива обожавам. Рядко посещавам класически, изцяло въпрос на настроение. Предпочитам музеи на открито - стара архитектура и природа. Е, и кръчми :) Аз не съм направила никакви планове за там. Искаше ми се на някой Рожден ден в началото на февруари да се топна в Синята Лагуна и да видя малко от зимната прелест на Исландия, като базата е Рейкявик. 

Има и много открити музеи - един в самия Рейкявик и доста на брой торфени къщи, които са на принципа на нашия Етър и може да научиш за бита и културата на хората. Само че и те са по-скоро за ятото... С хубави заведения и ресторанти е пълно, човек единствено трябва да не пресмята кроните в евро, а още по-малко в български левове  :) Обаче за разлика от други градове като Рим, Барселона или Париж, тук вероятността да седнеш в ресторант и да не ти хареса храната е нищожна, за високите цени получаваш и високо качество, а не някакви средностатистически ястия за туристи. Почти във всички барове/кафенета има happy hour, който започва към 16:00 и на места продължава до полунощ, а друго евтино забавление, което забравих да спомена е киното - имат редовни прожекции на най-големите им хитове с английски субтитри.

Аз съм ок с това да има някаква такса, но може би не задължително да е такса вход. Може да е туристическа такса върху нощувките. Мисля, че едно от най-приятните усещания в Исландия е усещането за свобода и доста ще се притъпи, ако трябва да се редим на опашки и да ни късат билетчета. 

Не знам как точно смятат да го направят, той каза, че от 2 години се водят дискусии за тези текси, предполагам и на тях им е ясно, че ако сложат една бариера пред някой от водопадите ще стане доста грозна история, но предстои да видим.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.