Прескочи до съдържание

Календар на magelanci.com за 2017: Правила, участие и срокове

Препоръчани мнения

Публикувано:

Гласувах.

Много трудна работа.

В някои от месеците конкуренцията е умопомрачителна.

Не бях привърженик на схемата с правото на глас за над 2 снимки, но трябва да призная, че за месеците март и май не можах да се свия дори и до 4 снимки.

А най-мъчно ми е, че за половината си снимки аз самия не гласувах.

Всъщност се кефя, че има толкова готини снимки.

• Харесвам 4
Публикувано:

И аз гласувах. Определено има месеци, в които е трудно да избереш 3-4 снимки. Има толкова голяма конкуренция.

За съжаление моето участие е точно в тях :) . Не съм гласувала за собствените си снимки, защото наистина имаше по-добри, а от друга страна бих искала да видя, дали, наистина те ще харесат на някой друг. Важното е, че календарите пак ще бъдат много красиви.

• Харесвам 6
Публикувано: (редактирано)

В един от месеците има две снимки, които са много яко барнати с фотошоп или с някакъв друг софтуер.

И двете са много красиви - произведения на изкуството. :good:

Но аз не гласувах за тях. Все пак, моето мнение е, че правим календари със снимки, а не календари с картини, които от своя страна са направени на базата на снимки. :)

p.s. Ако избързвам с подобен коментар и не е "политически коректен" :) моля някои от администраторите да го изтрие.

Редактирано от ven62
  • Харесвам 7

p.s. Ако избързвам с подобен коментар и не е "политически коректен" :) моля някои от администраторите да го изтрие.

Шефовете преценяват, но не изглежда да е проблемен коментарът ти, доколкото не е свързан с политика в прекия смисъл на думата, а и не обиждаш никого. :) 

Иначе този въпрос подробно сме го дискутирали (на моменти и по-разгорещено  ;) ) ето в тази тема, където мисля постепенно се изясни от компетентни мнения, че такова нещо като "необработена снимка" практически няма.  Има различни видове, начини, инструменти и степени на обработка, разбира се.  И съответно се получават резултати, които субективно ни изглеждат по-близо или по-далеч от това, което ни се струва че възприемаме от действителността с "просто око".

И в този смисъл това:

В един от месеците има две снимки, които са много яко барнати с фотошоп или с някакъв друг софтуер.

Но аз не гласувах за тях. Все пак, моето мнение е, че правим календари със снимки, а не календари с картини, които от своя страна са направени на базата на снимки.  :)

остава на индивидуална лична преценки на всеки, който гласува.

Аз лично когато избирам за кои снимки да гласувам нямам предварителна нагласа за "барнати" или не много барнати снимки  ;) , а просто преценявам дали "барването" ми изглежда адекватно, дали е направено в степен и по начин, които ми изглеждат подходящи и ефектът е добър.  Това, разбира се, е супер субективно. Както казват руснаците: "на вкус и цвет товарищей нет" - някои хора харесват по-шаренки и ярки неща, други откриват красотата в минимализма и по-пестеливите изразни средства.

P.S. 

И понеже стана дума и за гласуване за собствени снимки. Всеки си преценява, на мен лично ми е съвестно и не гласувам за моите снимки ;) . В повечето случаи ми е лесно, защото или нямам снимки от съответния месец, или  виждам, че очевидно има много по-добри снимки от предложените от мен, а за един-два от месеците, в които ми се струва, че снимките ми може би имат някакъв шанс да се борят за призовите места, реших да се въздържа от гласуване.  :) 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 5

Не сме слагали ограничение доколко могат да бъдат обработвани снимките (а и не е коректно постфактум), така че всеки сам си преценява. Гласуващите също си преценяват.

Между другото, HDR техниката се използва за компенсиране на недостатъчния динамичен обхват на цифровата матрица в сравнение с окото (т.е. ако имаме едновременно много тъмно и много светло, окото вижда по-добре отколкото фотоапарата). Разбира се може да се прекали с това, ако разбирам правилно коя снимка имаш предвид, но това няма как да се регламентира.

Редактирано от neuromancer
  • Харесвам 1
Публикувано:

И двете са много красиви - произведения на изкуството. :good:

Но аз не гласувах за тях. Все пак, моето мнение е, че правим календари със снимки, а не календари с картини, които от своя страна са направени на базата на снимки. :)

Вен, и аз се чудех дали да не си го кажа и се бях отказала, ама като и друг го каза - и ние /с мъж ми, всеки имаше право да избере по една , макс две снимки, за които да гласувам аз общо/, та по метода на изключването доста снимки не подкрепихме по тази причина. Не харесваме обработени снимки, говоря твърде обработени. За мен водопада трябва да е водопад, водата трябва да е вода, езерото езеро, снимката снимка, а не рисунка. Знам, че е модерно, знам, че показва някакви познания, но ... явно сме старомодни. :) 

• Харесвам 3
Публикувано:

Абе хора, нали за това е анкета, всеки да си даде мнението чрез гласа си. Ако всички харесваме супер обработени снимки със засилени цветове, контраст и т.н. - такива ще има в календара. Ако всички харесваме бледи, такива ще има, ако харесваме криви хоризонти и отрязани архитектурни елементи - и такива ще има. 

Няма верен отговор тук, всичко е на база личен субективизъм, който добавен към голям брой гласуващи си става съвсем обективен :) 

• Харесвам 8
Публикувано:

Прекалено много номинации за всеки месец. Не може да има качествен избор при това положение. Аз лично стигнах до март и се отказвам от по-нататъшно гласуване... :|

• Харесвам 1
Публикувано:

Прекалено много номинации за всеки месец. Не може да има качествен избор при това положение. Аз лично стигнах до март и се отказвам от по-нататъшно гласуване... :|

Магеланци,никога не се отказват!

Има време до 08.10.,сигурен съм,че ще успееш. ;)

Не задълбавай толкова,а гласувай за която снимка ти хареса на пръв поглед.

• Харесвам 7
Публикувано:

Не задълбавай толкова,а гласувай за която снимка ти хареса на пръв поглед.

И аз така гласувах за снимка, която ми хареса от пръв поглед, ама за някои месеци едвам успях да се спра на 4, а ми се искаше и за други да гласувам. Така че, пак не е лесно.

• Харесвам 3
Публикувано:

Всяка една от снимките качена в албумите вероятно е минала процес на избиране, изрязване, оразмеряване, качване, маркиране на текст и т.н. Всичко това за да имаш честта да скролнеш през мнозинството от тях с мишката си за по-малко от секунда и да ги игнорираш моментално.

Ако целия този труд, със сигурност сумарно над 100 часа, не заслужава уважението ти, а искаш и допълнително някой да ги филтрира, ама така че да съвпадне филтъра с твоя вкус, мисля че не можем да отговорим на очакванията. 

• Харесвам 7

И аз гласувах. Вярно, трудно беше, но се справих, макар че има месеци в които ми се искаше да гласувам за почти всички снимки.

За своята снимка не съм гласувал, това малко ми изглежда като да си харесаш публикация във фейсбук, ами щом си я пуснал значи си я харесваш. А дали е наистина хубава, нека народа реши " Vox populi vox dei"

Редактирано от Костов
  • Харесвам 1
Публикувано:

Много ми е странно това нежелание да си харесаш своята снимка. У кого би предизвикала по-мили спомени, гордост и емоция? Ако съм добавила снимка, от която не съм особено доволна, защо съм я предложила изобщо? Е, ако личното ми усещане е, че друг кадър ме превъзхожда и съм готова да си го призная, ще дам гласа си за чужда снимка.

Много харесвам обработената снимка от Полша. Супер интересно е, точно предния ден седях на езерото в Пасарел и се забавлявах да сравнявам отражението с околността, да ги гледам и двете през телефона и..хубава е, кара ме да си мисля за приятни неща, браво на автора. 

Meidj, изключително забавно е как винаги успяваш да се оплачеш от нещо ново. С нетъпение чакам следващите ти неочаквани включвания :)

• Харесвам 2
Публикувано:

Изгласувах ги всичките най-накрая.

Конкуренцията в някои месеци наистина е жестока, а нивото като цяло е доста високо, според мен.

Календарите, пак според мен, няма как да задоволят (предпочитанията на) всички. Затова може би не е лошо да се мисли за следваща крачка - фотоалбум, а защо не и експозиция в някое фоайе :)

• Харесвам 5
Публикувано:

И аз се преборих, в някои месеци ми беше изключително трудно да избера най-добрите сред най-добрите - има много прекрасни снимки. Календарите ще са повече от чудесни. :)

• Харесвам 1
Публикувано:

...защо не и експозиция в някое фоайе :)

Мисля, че в това има много положително зърно. Само да има на кого да му се занимава :) 

Има изключителни снимки...

Публикувано:

Всяка една от снимките качена в албумите вероятно е минала процес на избиране, изрязване, оразмеряване, качване, маркиране на текст и т.н. Всичко това за да имаш честта да скролнеш през мнозинството от тях с мишката си за по-малко от секунда и да ги игнорираш моментално.

Ако целия този труд, със сигурност сумарно над 100 часа, не заслужава уважението ти, а искаш и допълнително някой да ги филтрира, ама така че да съвпадне филтъра с твоя вкус, мисля че не можем да отговорим на очакванията. 

Точно заради уважението няма да гласувам "за която ми падне", колкото там да отбия номера, разбираш ли! Иначе целият този къртовски труд, за който говориш, го уважих най-съвестно, като разгледах с голям кеф тази своеобразна фотоизложба. Благодаря за което - и на авторите на съответните снимки, и на тези, които са оразмерявали/качвали/маркирали и т.н. ;)

~

Lindt, забележката ти беше изключително невъзпитана. Ще се направя, че не съм я прочел. 

Публикувано:

Гласувах,! Януари го започнах плахо само с една харесана снимка, но после реших , че това е нечовешко и другите месеци тикнах по две...сигурно съм нарушила регламента , но толкова много красота на едно място скоро не бях виждала. Браво на всички автори. Чакам календара с нетърпение...

Публикувано:

Точно заради уважението няма да гласувам "за която ми падне", колкото там да отбия номера, разбираш ли! Иначе целият този къртовски труд, за който говориш, го уважих най-съвестно, като разгледах с голям кеф тази своеобразна фотоизложба. Благодаря за което - и на авторите на съответните снимки, и на тези, които са оразмерявали/качвали/маркирали и т.н. ;)

Никой не е казал да гласуваш за всички месеци накуп. Ако прегаряш от много снимки си ги раздели на части, има 4 дни до края на гласуването, по 2 месеца на ден, няма да се умориш. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Погледнах ,че се вижда часът на поста ми-ми "не спах" от мерак да гласувам за снимките за календара.Снощи стигнах до юни и днес на бодра глава продължавам.Мисля, че съм си избрала много подходящо занимание за край и начало на деня!Благодаря  ,за труда на всички! Като личен критерий за гласуване съм си избрала асоциацията , която даден месец поражда у мен .И , да ограничавам се до максимално  малко 2-3 вота за месец.Трудно е това ограничение ,но си струва усилието и удоволствието да скролваш до безкрай...

Благодаря ,още веднъж и хубав и успешен ден!

• Харесвам 4

Шефовете преценяват, но не изглежда да е проблемен коментарът ти, доколкото не е свързан с политика в прекия смисъл на думата, а и не обиждаш никого. :) 

Иначе този въпрос подробно сме го дискутирали (на моменти и по-разгорещено  ;) ) ето в тази тема, където мисля постепенно се изясни от компетентни мнения, ...

Да, Фичо, чел съм темата. И съм изцяло на твоето мнение изразено в нея:

Както и за много други неща така и при обработката на снимки важното е да се уцели мярката.

То е като с подправките - манджа без сол не е вкусна, но пресолиш ли - не става за ядене ;) ... и разбира се - пак е въпрос на личен  вкус - някои предпочитат по-безсолно, други - повечко сол. :)

То, мярката е важна навсякъде - азбучна истина.

И тъй като тази мярка (според мен) е прехвърлена за въпросните снимки - аз не гласувах за тях.

------------------

Колкото за гласуването за собствени снимки.

Това, според мен, е психологически въпрос. Аз никога не съм притежавал "доброделта" - скромност :)

Ако аз не си харесвам снимките, които аз съм преценил, че могат да участват в състезание, то как мога да очаквам други да ги харесат.

Естествено, ако на състезанието се яви и Болт (цитирам Георги) и ме скъса на 100 м с преднина от 60 м. - няма как да твърдя, че бягам колкото него. Просто ще призная, че е по-добър т.е. ще гласувам за други снимки, а не за моите. Това е. Според мен е много просто и ясно.

---------------

Дали да се гласува. Разбира се, направо си е "задължително".

Зад тези анкети се крие много труд - и на Георги (да ме извинят тези които му помагат (ако има такива), че не ги споменавам.) И на всички участници.

А и целта е много яка.

В службата съм си сложил стенния календар. Ами как да го кажа ... Стаята ми е "озарена" и дните са различни.

Редактирано от ven62
  • Харесвам 4

Според мен, категорично не е правилно да гласуваш за собствената си снимка!

По тази причина изобщо не гласувам в месеците, за които съм пуснала кадри, един вид получава се конфликт на интереси. :)

Относно обработката миналата година бях споменала, но сега пак да кажа, че е добре снимките да са тонирани, за да стоят добре отпечатани. За разлика от компа, хартията няма подсвет, яркостта и цветовете изглеждат по различен начин. И е добре хоризонтите да са изправени. Не е сложно, може би другата година трябва освен инструкции за кропване да има и за оправяне на този проблем. :)

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 9
Публикувано:

Аз нямам снимки в класацията, но честно казано не виждам проблем ако някой си гласува за неговите снимки. Дори и на парламентарни и президентски избори, кандидатите имат право, а и гласуват за собствената си кандидатура. А и не виждам как един глас (собствения на автора) би могъл коренно да промени резултатите от гласуването.

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.