Прескочи до съдържание

Какви са правата ни на пътници съгласно Регламент 261/2004?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Помислих за момент, че може да се увеличат самите суми.

За Европа масовото е 250€, което  е смешно на фона на загубите за пътниците и самите цени на билетите.

затова и ще си карат на овърбукинг смело.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, stanimir каза:

- правото на безплатен превоз на един личен предмет и малък куфар в кабината на самолета;

Което по всяка вероятност съвсем ще изравни цените на билетите между нискотарифни и традиционни авиокомпании...

Публикувано:
7 hours ago, Alexander said:

Помислих за момент, че може да се увеличат самите суми.

За Европа масовото е 250€, което  е смешно на фона на загубите за пътниците и самите цени на билетите.

затова и ще си карат на овърбукинг смело.

Всъщност идеята беше да прокарат намаление , не увеличение 😉

БТА

Европейският парламент ще гласува следващата седмица доклад на евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) за промени в законодателството за правата на пътниците. Това съобщи председателят на комисията по транспорта на Европейския парламент Елисавет Воземберг-Вриониди.

На днешното заседание на парламентарната комисия в Брюксел докладът на Новаков бе приет на второ четене с 36 гласа "за", без "против" и с двама въздържали се. Воземберг-Вриониди постави на гласуване и 25 предложения за изменения в документа, като отбеляза, че за последните 10 години не се е налагало транспортната комисия на ЕП да гласува текст на второ четене.

Съветът на ЕС избра разделението пред единството и за първи път в съвременната история на тази институция реши процедурата да продължи на второ четене, посочи Новаков. По неговите думи позицията на Съвета на ЕС е невиждана с това, че предлага влошаване на правата на пътниците. Оставаме с пътниците и с гражданите, каза той. Евродепутатът уточни, че следват т. нар. помирителни преговори.

В този вид преговори държавите от ЕС, Европейската комисия и евродепутатите разглеждат нови предложения за законодателни изменения, които може да бъдат приети на трето четене. В случай на успех на преговорите, измененията подлежат на приемане с абсолютно мнозинство от ЕП и с квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.

Засега страните от ЕС предлагат обезщетенията за пътници при закъснения на полети да бъдат намалени. Според действащите правила пътниците могат да потърсят обезщетение до 600 евро за закъснение над три часа. Държавите предвиждат намаление наполовина на размера на обезщетението за полети на разстояние до 3500 километра и увеличение с един час на времето за закъснението - над четири часа. При полети на по-голямо разстояние обезщетение от 500 ще следва да се дължи за закъснения над шест часа.

В съобщение на транспортната комисия на ЕП по повод днешното гласуване се отбелязва, че евродепутатите настояват за запазване на правото на пътниците да пренасят по един ръчен багаж в кабината на самолета без допълнителни такси; да могат да избират свободно място, когато пътуват с дете до 14-годишна възраст; да се уточни списъкът на събитията, при които за закъснение или отмяна на полет авиокомпаниите не носят отговорност.

• Шок 1
  • Замислям се 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:
На 31.12.2025 г. в 23:08, Alexander каза:

Пуснах жалба през сайта на Луфти.

Там няма обяснения, всичко става за 2мин с избор на това което предлага системата, след като се вкара ПНР-то на полета.

Имах 5 часа закъснение и изпуснат втори  полет, като в крайна сметка стигнах 24 часа по-късно в крайната точка.

Избрах първата отсечка, като афектирана, може и да е грешка. Втория полет е излетял без закъснение.

Въпреки, че им е ясно, че имам втори полет, че съм летял на следващия ден и т.н. отговора е като от бот. 

Съжаляваме за неудобството,  виждаме, че сте стигнали на време в крайната дестинация, (което не е така) и не дължим нищо.

Отговорих на мейла, че имам закъснение  от 24 часа до крайната дестинация и може да го проверят.

първия полет закъсня заради технически проблем, първи за деня, хубаво време, а и самия капитан обясняваше  2 или 3 пъти за проблема през един час. Дори бяха тръгнали да се качват хора и ги върнаха.

Освен отговора по мейл, подадох и втори иск, този път избрах втория полет като проблемен.

Отделно от темата, при закъснение от 4 часа и 50 минути на тръгване и 24 часа до крайна дестинация, може ли пътника да не лети и поне да му върнат парите за билета?

Видях, че се говори на места за 5 часа закъснение и евентуално отказ от летене.

Нямам никакъв отговор от немците, след като им върнах мейл да проверят закъснението ми от 24 часа.

За другите два сигнала подадени преди 45 дни за същото, няма нищо..

Колко да чакам, четох че 2 месеца уж можело да се бавят  или да давам на фирма.

Не стига че за 100км съм на ниския праг 250€, ами май ще се минава през фирма…

• Замислям се 1
Публикувано:

Според мен изчакай да получиш отговор. Ако отговорът не те устройва, пробвай първо през ГВА (не вземат такса) и чак след това като последен опит фирма. Бавно стават тези неща като цяло, зареди се с търпение. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз почвам да се чудя за загубен багаж има ли смисъл да пиша през ГВА? Някъде беше регламентирано, че забавен повече от 20 дена багаж се счита за загубен и се плаща обезщетение, а ЛОТ след 2 месеца ми пишат, че още го търсели....

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 43 минути , neuromancer каза:

Аз почвам да се чудя за загубен багаж има ли смисъл да пиша през ГВА? Някъде беше регламентирано, че забавен повече от 20 дена багаж се счита за загубен и се плаща обезщетение, а ЛОТ след 2 месеца ми пишат, че още го търсели....

Ха, сега, падна ли ми... 😛

Съгласно, чл.17, т.3 от Конвенцията за уеднаквяване на някои правила за международния въздушен превоз, пътникът има право да упражни правата си ако регистрирания багаж не е пристигнал в срок от 21 дни от датата на която е трябвало да пристигне. В същото време обаче, съгласно чл.22, т.2 от същия нормативен акт е определен лимит на отговорност на превозвача, освен ако предварително не си обявил по-висока стойност на багажа, за което се изисква и заплащане на допълнителна сума. Жалбата за загубен багаж се подава след изтичане на 21 дни от датата на която багажа е трябвало да пристигне. Законоустановения срок за разглеждане на жалбата е двумесечен, но тук също има особености в различните законодателства...

Кратък отговор: включи ГВА в казуса, защото със сигурност те могат да натиснат LOT за по-скорошното му решаване. Следващата стъпка е сезиране на Европейския потребителски център...

П.П.: Забравих да отговоря на последното. LOT така пишат, защото както при сухопътния транспорт съществува вероятност в крайна сметка да намерят багажа и тогава ако са платили ще трябва да им връщаш сумата. Затова предпочитат да заемат изчаквателна позиция. Ти от своя страна чрез волеизявление към тях можеш да обявиш, че считаш багажа за загубен. Тоест, реално се дезинтересираш от по-натъшното му търсене и предпочиташ обезщетение. Въпрос на гледна точка...

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 6 часа, neuromancer каза:

Понеже се правят на ощипани, аз не би ги оставил на мира. А ако искаш да ги прецакаш... Трябва да докажеш, че багажът  който е загубен е общ, например на теб и на жена ти. Тогава трябва да платят двойна компенсация.

• Харесвам 1
Публикувано:

Има ли официален great circle mapper , който ползват авиокомапниите за изчисляване на разстоянието между два града за изчисление на обезщетението?

Разправям се с турците за разстоянието DXB-IST-SOF, което го изкарват 3498км и както се сещате за 3км обезщетението пада с 200 евро. Аз като го изчислявам го изкарвам разбира се над 3501 😄  Та въпроса ми е има ли официален инструмент, който да се счита за релевантен?

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

по-скоро въпроса е дали се мери директно или сбор от отсечки, че DXB-SOF e точно 3498км, а DXB-IST-SOF е 3500

по gcmap.com това

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , neuromancer каза:

по-скоро въпроса е дали се мери директно или сбор от отсечки, че DXB-SOF e точно 3498км, а DXB-IST-SOF е 3500

по gcmap.com това

Дано поне за това може да му се вярва:

image.png.f77eb7ea9e8c776d9e2bfd20ed053bbf.png

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 8 часа, Фил каза:

С кой инструмент го изкарваш 3501 ?

image.png.56b370c6fff9db3c89843290f532ddeb.png

image.png.5594e607caaca766fa5e1d3794019a4a.png

Отворих някакъв рандом линк от гугъл и проверих през chatgpt, но и двете се оказаха неверни. Вярното разстояние е наистина 3498 така, че мал шанс, оказват се прави. 

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

само да кажа, че ЛОТ най-накрая се съгласиха, че не могат да ми намерят багажа и ще задействат департамента за рефънд

това малко повече от 2.5 месеца след полета и почти 2 месеца след като изтекоха 21 дена и ги уведомих, че си искам обезщетението

сега да видим колко ще се бавят с останалото

• Харесвам 7
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Променят ми часа на полета с 4 часа напред, което не ме устройва и опциите са само за други дни което също не ме устройва. Писах на компанията, че желая да ми възстановят парите и да откажа билета. Те ми отговориха, че според европейският регламент са ме уведомили най-малко две седмици преди датата на полета и заради това не искат да ми върнат парите за билета.Някой да е имал подобен казус и да се е преборил с авиокомпанията или е кауза пердута.

Публикувано:
преди 11 минути , Captain45 каза:

Променят ми часа на полета с 4 часа напред, което не ме устройва и опциите са само за други дни което също не ме устройва. Писах на компанията, че желая да ми възстановят парите и да откажа билета. Те ми отговориха, че според европейският регламент са ме уведомили най-малко две седмици преди датата на полета и заради това не искат да ми върнат парите за билета.Някой да е имал подобен казус и да се е преборил с авиокомпанията или е кауза пердута.

Кои за тези приятели? Ясно, че не дължат компенсация, ама че няма нужда да връщат пари си е направо меко казано несериозно.

Какво пише в съобщението до теб де. Какви опции ти дават? Има ли отказ от пътуването. Ако е така, няма как да не върнат парите ти и в краен случай през банката ти няма как да не върнат, ако е платено с карта...

Публикувано:

Според член 5 и 8 от регламента си в пълно право да поискаш възстановяване на парите за билета. Авиокомпанията е задължена да възстанови сумата до 7 дни.

• Харесвам 3
Публикувано:

Вуелинг е компанията. Аз компенсация не търся, а само да ми върнат парите за билетите, които няма да мога да ползвам поради сменения час на полета. Опциите са или да приема новия час или да сменя с друг полет, но няма опция за отказване от пътуване. За това им писах на спорта, а те ми отговориха, че не могат да ми откажат полета тъй като са ме информирали най-малко две седмици по-рано позовавайки се на Европейския регламент. Само, че аз не им искам компенсация, а да отложат полета и да ми върнат парите

Сега прочетох, че според чл. 8 от регламента трябва да ми възстановят парите. Цитирах им го и им изпратих още един мейл. @Blago благодаря за насоката.

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:

Въпросът е дали промяна на разписанието с 4 часа се приема за отменен полет? Само тогава АК ще е длъжна да възстанови сумата за полета.

Не знам къде точно е описано и ще се радвам някой да посочи текст.

Регламентът е посочил часовете при които имаме право на компенсация за забавен/отменен полет, но не знам дали са същите и когато промяната е извън рамките на 14-те дни.

• Харесвам 1
Публикувано:

Май няма точни часове никъде написани, всяка компания си решава колко.

Според мен щом може да смениш, може и да откажеш, ама... Предполагам агента не е наясно.

Обади се пак, докато ти свършат работа.

Публикувано:

Сега прочетох, че според регламента всеки полет променен с един час напред или 3 часа назад във времето се счита за отменен. Иначе според Вуелинг за да счита един полет за отменен трябва да има промяна повече от 5 часа от първоначалният час. Но това са си правила на авиокомпанията и мисля, че регламента е над тях.

Важно е обаче да се уточни, че конкретните цифри за 1 час по-рано и 3 часа по-късно не присъстват в оригиналния текст на Регламент (ЕО) № 261/2004, а са установени чрез важно решение на Съда на Европейския съюз от декември 2021 г. (съединени дела C-146/20, C-188/20, C-196/20 и C-270/20).
Ето как се тълкува това според официалните източници:

Какво казва Съдът на ЕС?
Според тълкуването на Съда, полетът се счита за „отменен“, когато:
  • Авиокомпанията го изтегли с повече от един час по-рано спрямо първоначалния час на излитане.
  • Закъснението при пристигане в крайната дестинация е 3 часа или повече спрямо планираното време
  • Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 12 минути , Captain45 каза:

Сега прочетох, че според регламента всеки полет променен с един час напред или 3 часа назад във времето се счита за отменен.

Коя точка е това точно, че и аз чета, ама не мога да се оправя нещо?

П.П.: видях, че си дописал...

Публикувано:
1 minute ago, Captain45 said:

Сега прочетох, че според регламента всеки полет променен с един час напред или 3 часа назад във времето се счита за отменен.

Аз също се разрових, че ми стана интересно и стигнах до същата информация. Регламент EU261 визира правата при отмяна на полет, но не определя критериите, според които един полет се приема за отменен. 
Времевите промени в разписанието са утвърдени по-късно от Съда на Европейския Съюз -  https://curia.europa.eu/site/upload/docs/application/pdf/2021-12/cp210226en.pdf

Авиокомпаниите могат да претендират, че според собствените им T&C “незначителни” промени в разписанието могат да бъдат приети без да се дава право за възстановяване на сумата за платени билети. Но, T&C на авиокомпаниите не могат да нарушават общите права наложени от европейските институции - конкретно забранено в член 15 от EU261.

• Харесвам 4
Публикувано:

Това е в случаите когато се дължи обезщетение , но дали се прилага и когато не се дължи компенсация ? Логично да е еднакво , но дали са възможни различни тълкувания.Wizz също изтеглят полети с >1 час за които не предлагат рефънд.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.