Прескочи до съдържание

Какви са правата ни на пътници съгласно Регламент 261/2004?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Първо мисля търговците измислиха номер да продават пакет захар от 900 гр , киселото мляко стана 400 , после някой дори 370 гр  ...шоколад от 100гр стана на 80 гр.,Запазиха идентична опаковка и размер , дълго време "запазваха" и цената същата (само дето го направиха блокчето  по-тънко).Който не чете си е негов проблем , така и с НТАК 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:

Да питам за един казус - днес полетът до Бергамо кацна със закъснение от час и малко във Верона.

Как се засича закъснението до Бергамо? 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Би следвало да се гледа часа на пристигане на автобусите на летище Бергамо.

Но едва ли ще има значение, ако причината е проблем на BGY или в ATC, а това изглежда твърде вероятно като гледам как е въртял кръгчета около Бреша и след това се е върнал до VRN.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 31 минути , Mary каза:

Да питам за един казус - днес полетът до Бергамо кацна със закъснение от час и малко във Верона.

До пристигането в Бергамо, трябва да осигурят транспорт

• Благодаря 1
Георги Матеев
Публикувано:
Преди 1 час, Mary каза:

Отсега ти казвам, че за съжаление не подлежиш на компенсация, тъй като причината е много лошо време над някои области в Италия. По същата причина в момента висим в самолета на летището в Париж, Изиджет полетът за София вече има близо 2 часа закъснение и чакаме ОК от Италия за да излетим. Пилотът много подробно обясни ситуацията.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Пак получих мейл спам от Луфти, този път е два пъти по-дълъг и се обръщат по име към мен. Работят, извиняват се и да чакам.

Тези явно нямат връзка помежду си и кой какво прави, след като през ГВА платиха преди месец с друг случай/номер,  ама няма да откажа да платят още веднъж.

• Харесвам 3
Публикувано:

Да, и при мен вече има развитие през ГВА. Получих писмо от тях, че са изпратили случая ми до Lufthansa за становище, като са им дали срок за отговор до 20.07.2026 г.

В писмото е посочено, че претенцията е одобрена за компенсация, но плащането все още не е получено. От самата Lufthansa обаче към момента не съм получил нищо ново, така че засега чакам развитие по линия на ГВА.

• Харесвам 4
Публикувано:
На 5.07.2026 г. в 17:42, Иван Попов каза:

Да, и при мен вече има развитие през ГВА. Получих писмо от тях, че са изпратили случая ми до Lufthansa за становище, като са им дали срок за отговор до 20.07.2026 г.

В писмото е посочено, че претенцията е одобрена за компенсация, но плащането все още не е получено. От самата Lufthansa обаче към момента не съм получил нищо ново, така че засега чакам развитие по линия на ГВА.

Да дам малък ъпдейт по моя случай и ще се самоцитирам.

След като ГВА изпратиха преписката ми до Lufthansa за становище, като им е даден срок за отговор до 17 юли, явно вече има развитие. Вчера получих ново писмо директно от Lufthansa, в което потвърждават, че имам право на компенсация от 400 евро по Регламент 261/2004.

Искат да им изпратя банкови данни, включително валутата на сметката, както и документ за самоличност със снимка или бордна карта, за да направят проверка и да извършат плащането.

Така че поне при мен изглежда, че намесата на ГВА даде резултат. Сега ще им изпратя IBAN-а и необходимите данни и ще чакам реалното плащане да постъпи по сметката.

• Харесвам 5
  • Браво 3
Публикувано:
преди 41 минути , Alexander каза:

При мен продължават са спамят, че работят и няма финално решение по случаят ми.

Нямаш ли срок на изпълнението от ГВА

Публикувано:
преди 38 минути , Иван Попов каза:

Нямаш ли срок на изпълнението от ГВА

Там е платено. Чети назад да се смееш.

• Харесвам 1
Публикувано:

"Очаква се новите права на пътниците във въздушния транспорт в Европейския съюз да преодолеят последното препятствие пред себе си още днес, когато министрите от държавите членки на ЕС ще одобрят официално реформите, получили подкрепа от Европейския парламент, предаде ДПА.

Новите правила трябва да влязат в сила в средата на 2027 г. и ще предоставят „допълнителни права на семействата и на пътниците с увреждания“.

Деца под 14-годишна възраст ще имат право да седят до родителите си в полети, без да плащат такси за резервация на място. Същото право ще важи и за бременните пътнички и хората с намалена подвижност, пътуващи с придружител.

Авиокомпаниите също ще бъдат задължени да коригират безплатно правописните грешки в имената на пътниците в билетите и да предоставят разпечатани бордни карти на регистрираните пътници без допълнителни такси.

Правилата, уреждащи обезщетенията за закъснели и отменени полети, ще останат до голяма степен непроменени след продължителни разногласия между държавите членки на ЕС и Европейския парламент по въпроса."

П.П. Интересно , как разпечатаните бордни карти се връзват с пълната дигитализация на процеса въведена от Ryanair.

• Харесвам 4
  • Замислям се 2
Публикувано:

На този господин не му липсва самочувствие 😜

„Първото нещо, което свърши регламентът, който някои нарекоха с моето име, беше, че вече авиокомпаниите няма да си правят майтап с хората“, посочи Андрей Новаков в ефира на телевизията.

Не виждам пречка при въпроси да се обръщаме към бащата на правилата, даже без езикова бариера 😉

• Харесвам 1
  • Смея се 8
Публикувано:

"Звезделине ..." 

Дори изчислил , че заради неговите промени авиокомпаниите имат право да увеличат цената на билет точно с "нищожните" 1.80€.Всичко отгоре било неоправдано.

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 4 часа, stanimir каза:

Авиокомпаниите също ще бъдат задължени да коригират безплатно правописните грешки в имената на пътниците в билетите и да предоставят разпечатани бордни карти на регистрираните пътници без допълнителни такси.

........

П.П. Интересно , как разпечатаните бордни карти се връзват с пълната дигитализация на процеса въведена от Ryanair.

Това с "предоставянето на разпечатани бордни карти" звучи леко абсурдно и предполагам е някакъв "изгубени в превода" елемент по информационната верига, или някакъв ИИ го е сътворил. 
Как точно ще ти предоставят разпечатани бордни карти?  В плик с куриер, или ще се редиш на опашка на чекин-гише, даже и без да имаш чекиран багаж? 

P.S.
Потърсих по-първичен и достоверен източник по въпроса  и там не намирам да пише  нещо подобно:

image.png.f25ae97ec6c29d7214b012e0d4de65a5.png

Публикувано:
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

На този господин не му липсва самочувствие 😜

„Първото нещо, което свърши регламентът, който някои нарекоха с моето име, беше, че вече авиокомпаниите няма да си правят майтап с хората“, посочи Андрей Новаков в ефира на телевизията.

Не виждам пречка при въпроси да се обръщаме към бащата на правилата, даже без езикова бариера 😉

Преди време му писах лично писмо с аргументи защо задължителното включване на голям кабинен багаж в цената на билета не е добра идея. Отговори ми нещо от сорта, че все още се обсъждат текстовете и се водят преговори и не е решено окончателно.

• Харесвам 5
Публикувано:
11 minutes ago, Фил said:

Това с "предоставянето на разпечатани бордни карти" звучи леко абсурдно и предполагам е някакъв "изгубени в превода" елемент по информационната верига, или някакъв ИИ го е сътворил. 
Как точно ще ти предоставят разпечатани бордни карти?  В плик с куриер, или ще се редиш на опашка на чекин-гише, даже и без да имаш чекиран багаж? 

P.S.
Потърсих по-първичен и достоверен източник по въпроса  и там не намирам да пише  нещо подобно:

image.png.f25ae97ec6c29d7214b012e0d4de65a5.png

Не виждам разлика , освен че е представено в опростен вид.

Публикувано:

Прозирам и много тесни интереси на евродепутатите за правилата за багажа. Ако на основание командировка/ служебно пътуване се покриват само транспортните разходи, то за багаж трябва да се плаща допълнително, като разходът си остава личен. Т.е. може да се окаже, че разковничето е в това какво включва цената на самолетния билет. 
Когато някой друг ми плаща полетите, какво ме бърка, че включените в билета допълнителни екстри повишават цената 😉

Да се надяваме, че НТА ще проявят повече гъвкавост и рационална мисъл в наша полза. Нищо чудно да се окажат по-големи защитници на пътниците без багаж, отколкото нормотворците 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 41 минути , ДиянаВ каза:

Прозирам и много тесни интереси на евродепутатите за правилата за багажа. Ако на основание командировка/ служебно пътуване се покриват само транспортните разходи, то за багаж трябва да се плаща допълнително, като разходът си остава личен. Т.е. може да се окаже, че разковничето е в това какво включва цената на самолетния билет. 
Когато някой друг ми плаща полетите, какво ме бърка, че включените в билета допълнителни екстри повишават цената 😉

Да се надяваме, че НТА ще проявят повече гъвкавост и рационална мисъл в наша полза. Нищо чудно да се окажат по-големи защитници на пътниците без багаж, отколкото нормотворците 🙂

Май не си пътувала командировка никога... 😉

• Харесвам 1
Публикувано:

На дъщеря ми за пътуването до Страсбург от училище по програма на ЕС им осигуриха билети само за полетите без какъвто и да било багаж и само от/до бг летища + сухопътен транспорт.

Според мен има разлика в счетоводното отчитане, но е възможно за евродепутатите да са по-ларж правилата.

Според българската Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина положението е:

Чл.13, ал.2 При пътуване със самолет командированите лица имат право на билет икономична класа, освен при изпълнение на неотложни задачи, когато пътуването с билет икономична класа е обективно невъзможно.

Публикувано:
преди 13 минути , ДиянаВ каза:

На дъщеря ми за пътуването до Страсбург от училище по програма на ЕС им осигуриха билети само за полетите без какъвто и да било багаж и само от/до бг летища + сухопътен транспорт.

Според мен има разлика в счетоводното отчитане, но е възможно за евродепутатите да са по-ларж правилата.

Според българската Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина положението е:

Чл.13, ал.2 При пътуване със самолет командированите лица имат право на билет икономична класа, освен при изпълнение на неотложни задачи, когато пътуването с билет икономична класа е обективно невъзможно.

Всяка фирма си има правила при пътуване. По-големите дори отделни системи за букване или дори тур. фирма, която да ги обслужват.

Какви са мижавите бюджети за учениците и да се сравняват с тези на евродепутатите е меко казано неуместно. Не че пътувам много напоследък от текущата ми фирма, но последно трябваше да им пиша екслиципно да му купят лоукост билети, просто защото не излизаха в системата, в която се очакваше сам да си правя резервация.

Фирмите имат много пари (повечето де), но за какво искат да ги харчат е отделна тема. Сещам се и за хора от форума, дето си пътуват бизнес, когато плаща фирмата. В предишна фирма за дълги полети над Х часа (не помня вече точно) имаше опция да се пътува премиум икономи например. Какъв е минимума по закон е някаква формалност и предполагам никой не го гледа. Кажеш ли, че ти трябва повече багаж, никой няма да се запъне и да не плати. То има и минимална заплата, но ако всички бяха на нея, този форум нямаше да го има... 😉

А какво казва този закон не ми е много ясно - че ако трябва да тръгна утре и няма места може да му се купи и бизнес? Ами то всяка конпания вече има по няколко тарифи и имената им примерно може да са съвсем други. Какво да купим тогава?

Извинявам се за офтопика.

• Харесвам 1
Публикувано:

Най-много ми хареса ето този текст:

image.png

т.е., ако правилно разбирам, те нямат дневни командировъчни пари, а всичко което си похарчил за ресторанти в дните на заседания, ти го покриват като разход?

Защото за простосмъртните си има определена сума за пътни, дневни и квартирни и ако ги надвишиш, са си за твоя сметка. 

• Харесвам 2
Публикувано:
1 hour ago, ДиянаВ said:

Еее , сега.Ти искаш на царската трапеза.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, ДиянаВ каза:

Според българската Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина

Която е набор на зората в развитието на НТА и няма как да отговори на новите реалности дори и след многократни допълнения и изменения...

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.