Прескочи до съдържание

Какви са правата ни на пътници съгласно Регламент 261/2004?

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 17 минути , stanimir каза:

За багажа вратичката е налице - цена под уж "базовата цена",  при избор за полет без ръчен багаж 

Точно това казвам - добре че са оставили тази вратичка, иначе щеше да е несправедливо. 

Цитат

Относно двупосочните билети няма да е толкова лесно просто да увеличат цените , защото нискотарифните няма да трябва да увеличават нищо и ще станат още по-конкурентноспособни.

Така е, въпреки че ползата за АК от това да няма възможност за пропускане на някоя част от маршрута e най-вече при билети със свързващи полети, а не при директните полети, където традиционните АК са в по-пряка конкуренция с лоукостърите. Но да - в крайна сметка най-добрият коректив е пазарната конкуренция. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Това също е интересно :

Ограничения за алтернативен транспорт?

В случай на отмяна на полет (или отказ за качване на борда), авиокомпаниите трябва да осигурят алтернативен транспорт при първа възможност. Това право е допълнително засилено с изискването алтернатива да бъде предложена в рамките на три часа от първоначалния час на заминаване (ако е възможно).

В същото време е важно да се отбележи следното ограничение:

Ако авиокомпанията не предложи пренасочване в рамките на три часа, пътниците могат сами да организират пренасочването си и да поискат възстановяване на сумата до 400% от първоначалната цена на билета.

Съобщение за пресата | Съвет на Европейския съюз

При супер евтин лоу кост билет от да кажем 20€ ,  400% компенсация за полет в последния момент ще е нищо.Ясно е ,че авиокомпаниите не са се дали без бой , но за нещата със ситния шрифт ще научаваме постепенно и те няма да са в гръмките заглавия 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Най-любопитно ми е как ще отиграят забраната да анулират втора отсечка при пропускане на първата ,защото това е истински големият удар върху досегашния модел.Нямам съмнение , че ще съумеят да го направят.

Традиционните ще приложат модела на нискотарифните и ще предлагат отсечки вместо двупосочни...

Публикувано:
8 minutes ago, Duke said:

Традиционните ще приложат модела на нискотарифните и ще предлагат отсечки вместо двупосочни...

Това ще преобърне изцяло модела им.Не си го представям да се случи.Клиеент ще може да избира да лети с друга авиокомпания на връщане 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, stanimir каза:

Най-любопитно ми е как ще отиграят забраната да анулират втора отсечка при пропускане на първата ,защото това е истински големият удар върху досегашния модел.Нямам съмнение , че ще съумеят да го направят.

Ами много лесно. Появяваш се на летището и ти казват, че трябва да ти преизчислят билета, защото си пропуснал отсечка и това вече е друг маршрут. И следва голямата тесла.

Лично аз не бих разчитал, че нещо хубаво ще последва.

• Харесвам 2
Публикувано:

Само спекулирам , нищо не е гласувано окончателно и някой текстове вероятно ще бъдат променени.Сигурно ще се намерят и депутати които не са разбрали какво точно са гласували и ще променят вота си.После ще започне и конкретното прилагане , тепърва съдилищата ще дават тълкувания на текстовете и т.н. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте,

Имам нужда от помащ и насоки. Току що получих мейл за анулиран полен на 20,06,2026г.

Ситуацията е следната ,с ITA полети  Барселона - Рим , Рим - Леменция терме на 20,06. Анулиран е полета от Рим към Леменция терме .

През деня има още  четири полета по тази дестинация ,за сега 😁. Със сигурност ще трябва да презаверя билета за някой от тях.

На мейла имам само уведолмение за канселирането от ITA, може защото билета е закупен през Trip .  

Въпроса е , трябва ли да чакам друг мейл с предложение на смяна или връщане на пари или директно да правя контакт със авиокомпанията ?

И имам ли право на обещетение , както и някакви ваучери на храна и напитки за престоя на летището в Рим при по- късен полет.

P.S Има втори мейл , че все още не могът да ми предложат алтернативен полет / при четири полета в този ден и са в продажба в момента /.

Публикувано:
1 hour ago, Ради said:

Здравейте,

Имам нужда от помащ и насоки. Току що получих мейл за анулиран полен на 20,06,2026г.

Ситуацията е следната ,с ITA полети  Барселона - Рим , Рим - Леменция терме на 20,06. Анулиран е полета от Рим към Леменция терме .

През деня има още  четири полета по тази дестинация ,за сега 😁. Със сигурност ще трябва да презаверя билета за някой от тях.

На мейла имам само уведолмение за канселирането от ITA, може защото билета е закупен през Trip .  

Въпроса е , трябва ли да чакам друг мейл с предложение на смяна или връщане на пари или директно да правя контакт със авиокомпанията ?

И имам ли право на обещетение , както и някакви ваучери на храна и напитки за престоя на летището в Рим при по- късен полет.

P.S Има втори мейл , че все още не могът да ми предложат алтернативен полет / при четири полета в този ден и са в продажба в момента /.

250€ обещетение, освен ако ITA не може да ви премаршрутира до Ламеция по начин, в какъвто стигате там не по-късно от 2 часа след оригинално планираното време на пристигане. Ако успеят за под два часа - само 50% от обещетението. Разходите за храна и напитки в Рим трябва да се възстановят, ако се наложи по-дълъг престой. 

Информацията е от тук:

https://www.ecc.bg/bg/yourrights/otmenen-polet

• Харесвам 1
Публикувано:

Разбира се , ако пристигнеш в Ламеция с повече от 3 часа закъснение, имаш право на обезщетение.Трябва да платят също за храна и напитки за времето на изчакване.

• Харесвам 2
Публикувано:

Предложиха ми полет от Рим до Милано и Милано -Леменция . Пристигане в Леменция 5 часа по- късно.  Не ми дава избор  и в сайта ми дава цялата резервация  като канселирана.  Аз  ако откажа и искам възстановяване на сумата , това нали се отнася само до канселирания полет , а не и за двата.

Публикувано:
35 minutes ago, Ради said:

Предложиха ми полет от Рим до Милано и Милано -Леменция . Пристигане в Леменция 5 часа по- късно.  Не ми дава избор  и в сайта ми дава цялата резервация  като канселирана.  Аз  ако откажа и искам възстановяване на сумата , това нали се отнася само до канселирания полет , а не и за двата.

Ако полетите Барселона-Рим и Рим-Ламеция са на една резервация, можеш да откажеш и двата и да ти върнат цялата платена сума, както и да получиш още 250 евро компенсация.

• Харесвам 1
Публикувано:

Както са на една резервация ще откажеш и двата. Ако държиш да е единия, май по-добре да говориш с агент.

Също ако искаш да си избереш друг полет, пробвай с агент. Ама ти пък си през посредник и там е мазало. Ако е трип.ком казват, че са много услужливи де.

• Харесвам 1
Публикувано:

Wzz Air: Ерата на свръхевтините билети в Европа приключва

Нискотарифната авиокомпания предупреждава, че регулациите на Европейския парламент ще увеличат разходите за милиони европейци

Унгарският нискотарифен авиопревозвач Wizz Air заплаши с повишение на цените на билетите заради решението на Европейския парламент (ЕП) да промени правилата за пътниците. Според компанията, измененията в законодателството ще ограничат и свободата на пътуващите да избират за какви конкретни услуги да плащат.

Макар да подкрепяме целта пътниците да получават ясна и прозрачна информация, изразяваме своята загриженост, че редица елементи от реформата могат да доведат до увеличаване на разходите за милиони европейски пътници, като същевременно ограничат гъвкавостта, която направи въздушния транспорт по-достъпен в цяла Европа“, се посочва в позицията на оператора.

Тежки критики към законодателите

Авиокомпанията подкрепя социално значимите промени (като безплатното настаняване на деца до родителите им), но подлага на сериозна критика финансовите и оперативните ограничения, които засягат пряко нейния бизнес модел.

По отношение на клаузите за компенсации при закъснения, лоукост превозвачът директно обвинява диспечерските служби в Европа за оперативните сривове и определя решението на Европарламента като несправедливо. Изглежда, че Европейският съюз все още счита за справедливо авиокомпаниите да поемат разходите за недостатъците на системата за управление на въздушния трафик“, пише компанията.

Тя приветства текстовете, засягащи настаняването на малолетни деца, бременни жени и лица с намалена подвижност. И подчертава, че тази политика при тях отдавна е автоматизирана и призовава останалите участници на пазара също да последват този пример.

Авиокомпанията формално подкрепя прозрачността на цените, но на практика категорично отхвърля задължителното включване на безплатен ръчен багаж в първоначалния тарифен план. Според Wizz Air тази мярка „пренебрегва принципа на свобода на избора“ и е „въвеждаща в заблуждение“.

Ядрото на бизнес модела на компанията се основава на продажбата на възможно най-евтин базов билет и последваща монетизация чрез допълнителни услуги (багаж, избор на място, приоритетно качване).

От Wizz Air предупреждават, че ако бъдат задължени да калкулират базовия багаж още в първата стъпка на резервацията, минималните тарифи на сайта им ще се повишат визуално. По този начин потребителите, които пътуват без допълнителен багаж, ще загубят възможността да купуват свръхевтини билети.

Макар компанията да избягва директен коментар по точките, свързани с административната тежест и новите срокове за възстановяване на средства, в заключението си тя обобщава, че „допълнителните задължения неизбежно водят до повишаване на административните и оперативните разходи“, които в крайна сметка ще бъдат прехвърлени върху крайния потребител.

https://www.economic.bg/bg/a/view/wizz-air-erata-na-svryhevtinite-bileti-v-evropa-prikluchva

• Харесвам 3
Публикувано:

Не мисля, че може да се регулира, а и няма смисъл. Ще сложат голяма цена с включен голям ръчен багаж в началото и после една отметка “отказваш ли се от големият си багаж с/у 20Е кредит” примерно. Така няма как да се оплачеш, че не си разбрал, че големият ръчен багаж не е включен и са те минали при резервацията. Но пак ще има опция за по-ниска цена. Или просто ще се използва като предтекст за повишение на цените…

• Харесвам 2
Публикувано:
19 minutes ago, jorocontrola said:

Или просто ще се използва като предтекст за повишение на цените…

Това според мен е повече от сигурно.

Предполагам обаче драмата им е , че цените вече няма да изглеждат толкова привлекателно в търсачките и онлайн агенциите и ми е много  интересно как ще се справят с динамичното си ценообразуване на багажа 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 25 минути , stanimir каза:

Това според мен е повече от сигурно.

Предполагам обаче драмата им е , че цените вече няма да изглеждат толкова привлекателно в търсачките и онлайн агенциите и ми е много  интересно как ще се справят с динамичното си ценообразуване на багажа 

Стана дума в темата за посредниците, че продават и сега билети на тарифи без багаж, дето не излизат на сайтовете на авиокомпаниите. Така че цака винаги ще се намери, стига да има желание…

• Харесвам 1
Публикувано:
4 hours ago, Doctor Who said:

Wzz Air: Ерата на свръхевтините билети в Европа приключва

Нискотарифната авиокомпания предупреждава, че регулациите на Европейския парламент ще увеличат разходите за милиони европейци

wizzair, ryanair и другите тъпанари как ще се почувстват ако новото условие активно да карат хората да си искат обезщетението за закъснение бъде гласувано да важи със задна дата до давността по сегашния закон (мисля 8 или 10г)?! 

ЕС: "Моля известете всеки пътник за последните 10г, който има право на обезщетение. Имате им мейлите и телефоните. Ае действайте...."

Публикувано:
26 minutes ago, jorocontrola said:

Стана дума в темата за посредниците, че продават и сега билети на тарифи без багаж, дето не излизат на сайтовете на авиокомпаниите. Така че цака винаги ще се намери, стига да има желание…

Не би трябвало и посредниците да могат да продават полетите по подразбиране без багаж , но скоро ще разберем новият Регламент ат ли ще е или куца кобила.Представи си О'Лиъри какво ще им направи тогава 😂

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 1.05.2026 г. в 15:53, Duke каза:

Аз не разбирам за какво е всичкия този зор?! Така или иначе обезщетенията ще бъдат платени. Сумите за платени места ще бъдат възстановени. Какво налага това огромно нетърпение граничещо с истерия, бре хора?!

За протокола, аз също очаквам възстановяване на 2х45 евро за места и 2х600 евро компенсация за закъснение. Въобще не давам никакъв зор, защото съм сигурен, че рано или късно Луфти ще платят, както са го правели и преди...

Някой замисля ли се какъв наплив от искове покрай стачките е при тях и какво физическо време отнема тяхната обработка? Ще каже човек, че цял живот компенсации на минутата сте получавали...

След като ми възстановиха парите за избрани места още преди един месец, малко повече от два месеца след подаване на официалната писмена претенция, преди малко получих следният имейл от Луфти:

Thank you for contacting us

Dear Mr. ххххххххх,

Thank you for your inquiry dated 16/04/2026.

We apologize for the delay in response due to the high volume of requests.

We sincerely regret that your journey was affected by an irregularity with your flight. We understand how frustrating this must have been for you, and we would like to offer our apologies. 

We are happy to confirm, pursuant to Regulation (EC) No. 261/2004, you are entitled to a payment of 600.00 EUR per passenger.

Lufthansa will contribute to your expenses for your hotel and will reimburse the amount of 42.01 EUR.

By clicking the button, you can easily request the payout of the amount of 1,242.01 EUR. 

We hope that this has resolved your concern quickly and to your satisfaction, and we would be delighted to welcome you on board with Lufthansa again soon.

Kind regards,

Zeina Fadl
Lufthansa Customer Care

To redeem your compensation, please access the button below.

С което още веднъж искам да призова за малко повече търпение и разбиране. Напълно логично е покрай стачката, Луфти да са били заринати с жалби. Сигурното обаче при тях е, че за разлика от други в крайна сметка изплащат обезщетенията в пълен размер, заедно с предявени допълнителни разходи. Просто човек трябва да бъде малко по-търпелив...

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:

А защо НТАК (или която и да е АК)  да имат нужда от някакъв предтекст за да сложат определена цена? :rolleyes: 
Винаги могат да си сложат и много висока цена (виждали сме и тук сме коментирали цени над 1000лв) а също така сме виждали и взимали билети на много ниски цени от 1.99€.
Това са частни компании, които предлагат някаква услуга (трансорт от т.A до т.B) на цена и при условия, която тях като компании ги устройва, ако пък потребителите ги устройва съответната услуга като условия и цена - те си купуват билет. Има сделка, доброволна. И толкова. 

Публикувано:
На 18.06.2026 г. в 19:07, 9791dvl каза:

wizzair, ryanair и другите тъпанари как ще се почувстват ако новото условие активно да карат хората да си искат обезщетението за закъснение бъде гласувано да важи със задна дата до давността по сегашния закон (мисля 8 или 10г)?! 

ЕС: "Моля известете всеки пътник за последните 10г, който има право на обезщетение. Имате им мейлите и телефоните. Ае действайте...."

Закон със задна давност е правен нонсенс все пак. Нека запазим поне малко трезва мисъл...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 минути , jorocontrola каза:

Закон със задна давност е правен нонсенс все пак. Нека запазим поне малко трезва мисъл...

Не е като да е нямало такива случаи в практиката у нас. Ретроактивност се допуска, ако обществените отношения са били засегнати в изключително голяма степен.

Публикувано:
преди 51 минути , jorrro каза:

Не е като да е нямало такива случаи в практиката у нас. Ретроактивност се допуска, ако обществените отношения са били засегнати в изключително голяма степен.

Тук няма как да бъде приложено ретроактивно действие под каквато и да е било форма защото не се касае за отношения между държавата и обществото, а по-скоро се касае за права и задължения възникнали вследствие на частноправни отношения...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Фил каза:

А защо НТАК (или която и да е АК)  да имат нужда от някакъв предтекст за да сложат определена цена? :rolleyes: 
Винаги могат да си сложат и много висока цена (виждали сме и тук сме коментирали цени над 1000лв) а също така сме виждали и взимали билети на много ниски цени от 1.99€.
Това са частни компании, които предлагат някаква услуга (трансорт от т.A до т.B) на цена и при условия, която тях като компании ги устройва, ако пък потребителите ги устройва съответната услуга като условия и цена - те си купуват билет. Има сделка, доброволна. И толкова. 

Не съм съвсем сигурен, че разбрах, но новото ценообразуване с багаж устройва предимно традиционните компании. Така могат да излязат в търсенето преди нискотарифните, докато досега винаги нискотарифните излизат първи, защото са по-евтини без голям ръчен багаж.

Дори и като добавиш багаж и места да станат по-скъпи, малко хора проверяват всички варианти след като им е излязло сортирано по цена.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.