Прескочи до съдържание

Какви са правата ни на пътници съгласно Регламент 261/2004?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Съветът на Европейския съюз официално одобри пакет от реформи, които разширяват правата на пътниците при въздушни пътувания. Новите правила вече бяха одобрени и от Европейския парламент и ще влязат в сила в средата на 2027 г.

Те ще се прилагат за всички полети, излитащи от летища в Европейския съюз, както и за полети, пристигащи в ЕС, когато се изпълняват от авиокомпания, базирана в Съюза.

Какво се променя?

Децата до 14 години ще имат право да седят до своите родители или придружители без допълнително заплащане за избор на място.

Бременните жени и хората с намалена подвижност също ще могат да бъдат настанявани до свой спътник без такса за запазено място.

Авиокомпаниите ще бъдат задължени безплатно да коригират допуснати правописни грешки в имената на пътниците върху самолетните билети.

След чекиране превозвачите ще трябва да предоставят хартиени бордни карти без допълнителни такси.

Авиокомпаниите, посредниците и платформите за резервации ще трябва да показват крайната цена на билета, включително ръчния багаж, за да улеснят сравняването на офертите.

Пътници, които са пропуснали първия полет от двупосочен билет, вече няма да губят правото си да използват обратния полет.

При принудително настаняване в по-ниска класа от резервираната, компенсацията ще се изплаща автоматично.

По-ясни правила при закъснения и отменени полети

Основните правила за обезщетения при закъснения и отменени полети остават непроменени. Пътниците ще продължат да имат право на компенсация, когато полетът закъснее с поне три часа и вината е на авиокомпанията.

Превозвачите няма да носят отговорност при извънредни обстоятелства като:

агресивно поведение на пътници;

неблагоприятни метеорологични условия;

природни бедствия;

стачки на летищен персонал или служители по наземното обслужване.

По-лесно подаване на искове

Новите правила предвиждат и по-ясна процедура за предявяване на претенции:

до 96 часа след края на пътуването пътниците трябва да получат писмена информация за своите права;

срокът за подаване на иск за обезщетение ще бъде девет месеца;

авиокомпанията ще трябва в рамките на 30 календарни дни да изплати обезщетението или да предостави мотивиран отказ.

Право на грижа при проблем с полета

При сериозно нарушение на пътуването пътниците ще имат право на:

напитки след два часа чакане;

храна след три часа;

допълнително хранене на всеки пет часа след това (до три хранения на ден);

безплатно настаняване в хотел при необходимост, както и безплатен транспорт до и от мястото за настаняване.

Новите европейски правила целят да осигурят по-голяма защита на пътниците, повече прозрачност при ценообразуването и по-ясни задължения за авиокомпаниите при възникване на проблеми с полетите.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 19 минути , stanimir каза:

Пътници, които са пропуснали първия полет от двупосочен билет, вече няма да губят правото си да използват обратния полет.

От моя гледна точка, това е най-важната промяна...

• Харесвам 9
Публикувано:
15 minutes ago, Duke said:

От моя гледна точка, това е най-важната промяна...

Да видим авиокомпаниите точно как ще го финтират , писахме страница-две назад.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 часа, Фил каза:

Как точно ще ти предоставят разпечатани бордни карти?  В плик с куриер, или ще се редиш на опашка на чекин-гише, даже и без да имаш чекиран багаж? 

Сигурен съм, че още Елинор Рузвелт е лобирала за разпечатана бордна карта при съставянето на Всеобщата декларация за правата на човека през 1940-те 😎

• Смея се 5
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Децата до 14 години ще имат право да седят до своите родители или придружители без допълнително заплащане за избор на място.

И за двамата ли родители важи или само за единия?

Публикувано:

Предполагам съвсем скоро ще бъде публикуван пълният текст на приетите промени.Засега намирам само прес-съобщение и информация от медиите.Вероятно предстоят и разни официални тълкувания.

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2026/07/13/council-gives-final-clearance-for-stronger-air-passenger-rights/

Публикувано:
преди 28 минути , домосед каза:

Сигурен съм, че още Елинор Рузвелт е лобирала за разпечатана бордна карта при съставянето на Всеобщата декларация за правата на човека през 1940-те 😎

Затова съдбата си знае работата и на такива като нея, взе, че натресе един ирландец...

Публикувано:

Май месец, когато пътувах от Шарлероа за Баня Лука имаше една двойка, мъж и жена 65+, които си държаха в ръка по един голям лист с разпечатан голям qr-код. Това им бяха бордните карти. 

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Сега получавам от ГВА по имейла това: 

Уважаеми г-н Попов,

От авиокомпанията ни уведомиха, че преводът на обезщетението не може да бъде изпълнен, поради санкция от банката Ви.

Моля да проверите проблема с банката.

Нещо тези се бъзикат с мен вече....Вече им отговорих по имейла и им пуснах дори банковото извлечение. 

Направих и копие за Lufthansa, на тях им го изпратих също. Ама ще чакам да видим до къде ще стигнем 😉

• Шок 3
  • Браво 1
  • Смея се 6
  • Замислям се 2
Георги Матеев
Публикувано:

Честно, смея се с глас.. Толкова забавни причини за отказ съм виждал, но тая е нова и за мен. Дъно.

Иване, да не си санкциониран по Магнитски? Признай си бързо 🤣

• Шок 1
  • Смея се 11
Публикувано:
преди 18 минути , Георги Матеев каза:

Честно, смея се с глас.. Толкова забавни причини за отказ съм виждал, но тая е нова и за мен. Дъно.

Иване, да не си санкциониран по Магнитски? Признай си бързо 🤣

Не се смееш само ти, и аз това се чудя – да не би да са ме включили в списъка „Магнитски“ за 400 евро ама без да знам! 🤣

Май от Lufthansa са помислили Банка ДСК за някаква швейцарска офшорка. За протокола – ГВА първо им изпрати официално запитване, германците веднага си измислиха "проблема със сметката", а аз им върнах отговор с приложено банково извлечение за юли, че сметката ми е 100% активна и си получавам заплатата там.

Момичето от ГВА реагира за 10 минути и препрати всичко директно на техния представител, като ги притисна да обяснят точния технически проблем.

Май ще е забавно, предстои да видим какъв нов цирк ще сътвори Lufthansa и какво ще отговорят! 😄

• Харесвам 5
Публикувано:

Санкция може да е всякакво действие от страна на банката , не винаги общоприетите санкции 😄

Наистина съвсем махленски са го подкарали , нали имаше оплаквания и в германските блогове за номерата им напоследък.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз имах кратко блокиране и невъзможност за кешбек в Topcashback USA за няма и 20$, само защото адресът ми е в Ruse u нещо им звучи като Русия. Пък знам ли и държавата може да им се струва съмнителна по други критерии😉

за да не е спам, да споделя по регламента - обезщетение за грижа, храна. Миналата сряда нощният ни полет от Гданск за Букурещ закъсня с 2 часа и малко минути. Получих съобщение от Уиз с предупреждение и купон, имплантиран в бордната карта за 5€ = 21.70 PLN. Първо в ограничен брой обекти на летището, в които нямаше нищо за ядене на и под тази цена. Второ - затваряха преди и покрай времето на полета ни - почти 23:00 часа.

Сетих се за споделен пост тук, мисля на @adreno, но може и да греша. Не бутнах ваучерите. Ядохме на друго място - McDonalds и им пратих касовите бележки за осребряване. Не виждам как разумно според регламента човек може да се нахрани с 5€ дори и на място, което не е летище. В нашия случай скромно е 45€ за 4 човека - храна и напитки. Ще ги видя, ще се циганят ли 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:

Имаме развитие и днес с нашите германски другари от Lufthansa! 😄

Докато по-рано обсъждахме странните им премаршрутирания, аз междувременно продължавам да се занимавам с другата им специалност – изплащането на компенсации. 😁

Споделям официалния отговор, който получих току-що от Lufthansa Customer Care, за да спестя нерви, време и излишно писане на хората във форума, които все още очакват плащане от тях.

Оказва се, че проблемът изобщо не е в личната ми банкова сметка, а според Lufthansa те имат общо ограничение за извършване на преводи към Банка ДСК АД (DSK BANK JSC Bulgaria). Тоест, ако някой е предоставил сметка в Банка ДСК и все още чака плащане от Lufthansa, е възможно причината да е същата. От мен поискаха да предоставя друга банкова сметка, което вече направих.

@Георги Матеев Явно не съм санкциониран по „Магнитски“ — поне засега. 🤣

Оказа се, че не аз, а цялата Банка ДСК е попаднала в черния списък на Lufthansa. Явно съм санкциониран само по програмата „Луфтхански“. 😄

Ето и точния текст от днешния имейл:

Dear Ivan Popov,
We refer to your email dated July 28, 2026, and inform you that the sanction was imposed by Lufthansa regarding the bank DSK BANK JSC Bulgaria in general and not your account.

Due to this fact bank transfers to this bank in Bulgaria from Lufthansa are not possible and therefore we asked if you could provide another bank account.
The information regarding the sanction was already sent to the Authority on July 16, 2026.
We wish you a nice day.  
Kind regards,
Lufthansa Customer Care

И отново чакаме ама вече парите 😄  

• Харесвам 4
  • Замислям се 2
Публикувано:

А дали в такъв случай може да се прати револютската сметка. Аз например няма други смети в други банки. Дано не ми се налага де. Не че след толкоз писаници някога ще купя билети с Луфти.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , MayaS каза:

А дали в такъв случай може да се прати револютската сметка. Аз например няма други смети в други банки. Дано не ми се налага де. Не че след толкоз писаници някога ще купя билети с Луфти.

Да, би трябвало да може с Revolut, стига да изпрати своя личен EUR IBAN, името на титуляря и BIC/SWIFT — не номера на картата. Revolut официално поддържа получаване на банкови преводи по сметката, включително EUR преводи. Все пак окончателно Lufthansa трябва да потвърди, че приема конкретния IBAN.

• Харесвам 2
Георги Матеев
Публикувано:

Умирам от любопитство по каква причина Луфтханза биха могли да наложат санкции за преводи към една от най-големите български банки.

Или на ДСК работата им не е съвсем чиста или Луфтханза наистина, ама наистина не изгарят от желание да плащат компенсации и просто лъжат, което всъщност въобще не е прецедент.

Първото би било по-скоро странно, та залагам на втората опция.

Ванка, стискам ти палци за успешен финал на сагата!

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 минути , Георги Матеев каза:

Умирам от любопитство по каква причина Луфтханза биха могли да наложат санкции за преводи към една от най-големите български банки.

Или на ДСК работата им не е съвсем чиста или Луфтханза наистина, ама наистина не изгарят от желание да плащат компенсации и просто лъжат, което всъщност въобще не е прецедент.

Първото би било по-скоро странно, та залагам на втората опция.

Ванка, стискам ти палци за успешен финал на сагата!

И аз честно казано не мога да си обясня какво точно означава тази „санкция“ към Банка ДСК и на какво основание е наложена. Затова им дадох друга сметка във Fibank и сега ще видим дали най-накрая ще платят, или ще се появи още някоя творческа причина. 😄

Благодаря ти! Дано вече наистина сме към финала на сагата. 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Чак пък санкция, може просто преводите да не минават по някаква причина. Съпорта скапан -> те не работят с тази банка

Или просто лъжат. Аз бих дал Револют.

Всякакви глупости стават, преди години сума време чаках голяма бразилска банка да преведат пари в Америка, накрая се предадоха и казаха не става. Пуснах ги с Wise за няколко часа стигнаха.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, Георги Матеев каза:

Едното е излишно, оставам на теб да решиш (наум) кое...

преди 8 часа, Иван Попов каза:

Затова им дадох друга сметка във Fibank и сега ще видим дали най-накрая ще платят, или ще се появи още някоя творческа причина. 😄

По сметка в ПИБ още преди месец получих (без драми, жалби и непрекъснато досаждане по различни канали) компенсация по 261 и възстановяване на разходи за хотел в общ размер на 1242 евро. Не е хубаво да се обобщава и спекулира, но всеки сам си преценя...

Георги Матеев
Публикувано:
преди 44 минути , Duke каза:

Едното е излишно, оставам на теб да решиш (наум) кое...

Уау, отне ти цели 4 часа да се включиш 🙂 Уви, излишно нещо няма и ще го напиша в прав текст защото фактите са такива, колкото и да не ти харесва.

Както сигурно си прочел новата политика на Луфти е да затруднява максимално изплащането на компенсации за да пести пари, та случката с Иван е точно в този дух. Съгласи се, че очевидното размотаване и особено оправданието накрая са смехотворни. А преди това имам поне 2 други случая на откровени лъжи от страна на съпорта на Луфти и Остриан, та прости ми, че отдавна не вярвам в немската коректност. И като гледам в тази и другите 2 теми за Луфти и Лансароте - въобще не съм единственият съмняващ се 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:

@Duke Радвам се, че при теб всичко е минало безпроблемно, но твоят случай по никакъв начин не отменя моя. Аз не обобщавам и не спекулирам, а описвам конкретни факти.

От Lufthansa многократно твърдяха, че компенсацията е преведена, но така и не предоставиха MT103, а от банката потвърдиха, че такъв превод не е постъпвал. След това се появи обяснението за някаква „санкция“ към Банка ДСК и ми поискаха друга банкова сметка.

Вече съм им предоставил сметка във Fibank и чакам да видя дали този път плащането действително ще бъде извършено. Това, че при един човек са платили без проблем, не означава, че при всички останали процедират по същия начин.

Колкото до „досаждането“ – когато една авиокомпания месеци наред твърди, че е изпратила пари, които реално не са получени, съвсем нормално е клиентът да търси отговор по всички възможни канали. 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:

аз както гледам, обобщението е от 1 човек, който не вярва на други 7-8 с проблеми  през последните месеци/година.

На него са му платили и обобщава, че всичко е наред, нищо, че на 7-8 ги мотаят по половин година и повече, те не са показател.

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, Георги Матеев каза:

Уау, отне ти цели 4 часа да се включиш 🙂 Уви, излишно нещо няма и ще го напиша в прав текст защото фактите са такива, колкото и да не ти харесва

Не съм постоянно във форума. Аз също говоря с факти. Сега и фактите ли ще си мерим?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.