Прескочи до съдържание

За Брюксел и околностите

qwerty

Препоръчани мнения

• For 10 journeys MOBIB: 12,50 €

It entitles you to 10 journeys, with a possibility to change between vehicles, on the STIB-network (except for the Bourget-Brussels Airport section of lines 12 and 21).

• For 10 journeys JUMP: 14,00 €

It entitles you to 10 journeys, with a possibility to change between vehicles, on the STIB-network (except for the NATO-Brussels Airport section of lines 12 and 21). It is also valid on the urban networks of DE LIJN and TEC and the SNCB in Brussels. For more information, consult our network map.

Правилно ли разбирам, че вторият вид билети ще важат и за придвижване с влак от гара Централе до гара Миди?

Връзка към коментар

zon, благодарности за добрия вестоносец!  :)

Мислех, че SNCB и NMBS са две различни компании и това ме хвърли в смут  :) 

Апартаментът ни е точно до централна гара и имаме много удобен влак до Миди, за да хванем шатъла!

Редактирано от noshtna_ptica
Връзка към коментар

Някой ходил ли е до Монс? Трябва да избирам - един ден в Антверпен или в Монс?

След 2 дни е откриването на Монс - културна столица на Европа, нощта ще е прекрасна, за който успее да я види...

http://www.mons2015.eu/en/opening-ceremony-mons-2015

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Кажете ми, моля, че нещо се оплетох в сайта на градския транспорт. Трябва ли да валидирам билета при всяко качване на трамвай и автобус, когато сменям с един билет в рамките на 60 мин., или само в първото превозно средство се валидира?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Кажете ми, моля, че нещо се оплетох в сайта на градския транспорт. Трябва ли да валидирам билета при всяко качване на трамвай и автобус, когато сменям с един билет в рамките на 60 мин., или само в първото превозно средство се валидира?

И аз мислех да питам същото  :)

Заедно ли ще посрещаме първа пролет в Брюксел?

Магеланската брюкселска група е солидна  :)

Връзка към коментар

И аз мислех да питам същото  :)

Заедно ли ще посрещаме първа пролет в Брюксел?

Магеланската брюкселска група е солидна  :)

Аз минавам по път за Куба, летим в четвъртък. Вие?

Връзка към коментар

И аз не си спомням добре, но се поразрових в сайта. Там пише, че всеки път се валидира: https://www.stib-mivb.be/1-rit-voyage.html?l=en

At all times and without compensation, users must comply with any change (fare or otherwise) to their current transport ticket as well as any change to the STIB offer or more generally to the conditions for accessing and using the public transport service, and this following a decision made by the competent authority or body in respect of the regulations in force. Users must validate their transport ticket prior to every journey. At above-ground stops, the transport ticket must be validated every time the user boards or connects to a bus or tram. In underground metro and pre-metro stations, users must validate their transport tickets in the inspection areas. Users must present their transport tickets on request to a member of STIB's inspection staff acting in the course of their duties. Users in possession of a personalised MOBIB card must prove their identity on request to any member of STIB's inspection staff acting in the course of their duties.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А какви са тези  inspection areas в метрото?

До колкото съм наясно, това са места за валидация малко преди самото метро. Докато в повечето трамваи/автобуси може да има машинки вътре в самото превозно средство, то в метрото се валидираш преди да се качиш. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Две компании покриват общественият транспорт в Брюксел:

1/ STIB (fr) / MIVB  (nl)

2/ De Lijn

http://www.stib-mivb.be/abon_tickets.html?l=nl

https://www.delijn.be/nl/overdelijn/campagnes-acties/nieuwe-tarieven-2015/nieuwigheden.html

Има промени от скоро на тарифите /повишиха ги/ и правилата /зоните ги премахнаха и въведоха пътуване за време 60 минути/.

От това което намерих по-горе от Lijn /още го няма преведено на френски или английски/ се "чекираш" при първото качване и можеш да сменяш автобус/трамвай и пътуваш 60 минути без да си пъхаш билета пак; при първото вкарване в устройството се отпечатват на билета часа с датата на началото на пътуването и оставащата налична сума.

За STIB (fr) / MIVB  (nl) би трябвало да е същото.

Преди, когато беше по зони ми се е случвало да пътувам от моя град с автобус до Гент и после да се кача на трамвай, и да вкарам отново картата, но да ми я е изваждало без да ми начислява отново сума, защота ми е вече била изтеглена максималната сума за зоните.

Сега с новите правила, мисля, че ако вкараш картата отново преди да са изтекли 60 минути, ще ти изтегли отново пари за едно пътуване.

И преди и сега ако си вкараш два пъти непосредствено/последователно картата в устройството, ще ти изтегли сума и отбележи за две пътувания, валидни за двама човека.

Пътувам с влак и рядко ползвам автобус или трамвай.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Според мъжа ми всеки път се валидира и ако не е изминал час не ти начислява сума. Аз не помня. Машинките за валидиране са преди метрото. Там се валидират карти, мисля че и билети. Отбелязваше се часът.

Редакция. Моята информация е от 2013.

Редактирано от lesy
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Най-добре е да питате на деска на STIB (fr)/MIVB  (nl) при закупиване на картите/билетите дали трябва да вкарвате билетите в устройството при прекачване в рамките на 60 минути.

Връзка към коментар

В много метро станции билетът се валидира и на влизане, на излизане /иначе не може да се илезе/. В рамките на 60 мин е транзит и не се таксува, билетът важи и за автобусите. 

Връзка към коментар

В много метро станции билетът се валидира и на влизане, на излизане /иначе не може да се илезе/. В рамките на 60 мин е транзит и не се таксува, билетът важи и за автобусите. 

Ако например:

1/ ползваш метро за 15 минути и след това се качиш на автобус, трябва ли при качване в автобуса да си вкараш билета отново в устройството или не?

2/ или ползваш един автобус за 20 минути и след това се прекачиш на друг автобус, трябва ли да си вкарваш билета отново при качване във втория автобус?

*това горното при положение, че става въпрос за автобуси все на STIB (fr)/MIVB  (nl), а не на други автобусни компании.

Връзка към коментар

Ако например:

1/ ползваш метро за 15 минути и след това се качиш на автобус, трябва ли при качване в автобуса да си вкараш билета отново в устройството или не?

2/ или ползваш един автобус за 20 минути и след това се прекачиш на друг автобус, трябва ли да си вкарваш билета отново при качване във втория автобус?

*това горното при положение, че става въпрос за автобуси все на STIB (fr)/MIVB  (nl), а не на други автобусни компании.

Винаги валидирам, иначе може да има проблеми с контрольорите, напоследък доста зачестиха. Веднъж шофьорът на автобуса ми направи забележка и от тогава винаги го правя. 

Връзка към коментар

Винаги валидирам, иначе може да има проблеми с контрольорите, напоследък доста зачестиха. Веднъж шофьорът на автобуса ми направи забележка и от тогава винаги го правя. 

С абонаментна карта ли си?

Ползвала ли си след първи февруари единичен билет за 60 минути и/или карта за десет пътувания с новите тарифи с прекачване?

Какво ти се отбелязва на билета/картата при прекачване /второто качване/ след като го/ги вкараш в устройството? Предполагам, че не тегли отново сума.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.