Прескочи до съдържание

Помощ за Базел-Колмар-Страсбург-Баден Баден

luba_rizova

Препоръчани мнения

преди 3 часа, traveler каза:

Благодаря, сам съм и не ме устройва, но се ориентирах към друг.

Резервирал съм три нощувки в Страсбург, една в Сен Луи. Остават 3 нощувки, чудя се дали и трите да са в Колмар или две + една Молюз.

Някакви идеи?

Може да е малко в страни, но погледни Белфор. Специално Мюлуз на мен не ми хареса ...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

Здравейте магеланци, нахлувам тук защото имам нужда от Вашата професионална магеланска помощ smile.png 

Малка група майки с тийнове , общо 8 човека кацаме в Базел в събота / през октомври / в 9.00 сутринта,  като целта е Европа парк !
Та от четенето в темата  чуденката ми е :
  1.  От летището с автобус № 11 отиваме до Сент Луи и от там с влак до Колмар , разхождаме се там ... не бива да се пропуска този град ...все пак и майките искат забавление !  Това че е събота няма да е проблем за транспорта нали ? Има ли някъде разписания... четох назад в темата , но повечето линкове са стари и невалидни .
  2. Мисля да се нощува в апартамент в Руст , защото е най -близо  до Европа парк ... та въпроса ми  някой да знае как от Колмар да стигнем до Руст и след 3 дни от Руст до летището в Базел  ? 

Приемам всякакви съвети и идеи , благодаря ! ☺️ 

Връзка към коментар
преди 32 минути , Tripy каза:

Здравейте магеланци, нахлувам тук защото имам нужда от Вашата професионална магеланска помощ smile.png 

Малка група майки с тийнове , общо 8 човека кацаме в Базел в събота / през октомври / в 9.00 сутринта,  като целта е Европа парк !
Та от четенето в темата  чуденката ми е :
  1.  От летището с автобус № 11 отиваме до Сент Луи и от там с влак до Колмар , разхождаме се там ... не бива да се пропуска този град ...все пак и майките искат забавление !  Това че е събота няма да е проблем за транспорта нали ? Има ли някъде разписания... четох назад в темата , но повечето линкове са стари и невалидни .
  2. Мисля да се нощува в апартамент в Руст , защото е най -близо  до Европа парк ... та въпроса ми  някой да знае как от Колмар да стигнем до Руст и след 3 дни от Руст до летището в Базел  ? 

Приемам всякакви съвети и идеи , благодаря ! ☺️ 

Привет.

Аз не съм използвал този автобус, но съм стигал с влак от Basel (Швейцария) - през Saint-Louis - през Colmar - до Strasbourg. 
Погледнах сайта на летището и съветват за този автобус 11, който е до жп гарата в Saint-Louis. За разписанията за влаковете във Франция можете да погледнете сайта на "френското БДЖ" SNCF. Погледнах за първия уикенд на октомври и има влакове. Вече ако има някакви стачки, по-скоро ще се разбере (според мен) по-нататък.

Не съм бил в този Европа Парк (дори за първи път го чувам), но видях, че от FlixBus имат такъв маршрут Rust - airport Basel-Mulhouse-Freiburg (избрах случайна дата), но не знам до колко ще е удобен за вашия полет. Можете да пробват в google maps какво ще ви предложи за вашата дата  (като различни видове транспорт и да прецените). Както и за машртут от Colmar до Rust ( google ми предлага доста сложни машртути с прекачвания и през други градове - Strasbourg/Basel/Freiburg).

2dws.png.daf57dcb854b210745cd3874e5cd73db.png

П.с. Аз бих погледнал за кола под наем (да, може би ще ви трябват 2), но ако е толкова сложно да стигнете от Colmar до Rust, бих предпочел кола. Пътищата в този френския район са чудни. 🙂 (аз изпитах голямо удоволствие от шофирането там). Мисля, че няма да има проблем и ако наемете кола от френската част на летището да отидете в Германия/Швейцария (за Швейцария е необходима винетка, но наетата кола може вече да има, ние имахме този късмет и не купухме винетка, това беше преди 2 години).

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Граф Вронски каза:

П.с. Аз бих погледнал за кола под наем (да, може би ще ви трябват 2), но ако е толкова сложно да стигнете от Colmar до Rust, бих предпочел кола. Пътищата в този френския район са чудни. 🙂 (аз изпитах голямо удоволствие от шофирането там). Мисля, че няма да има проблем и ако наемете кола от френската част на летището да отидете в Германия/Швейцария (за Швейцария е необходима винетка, но наетата кола може вече да има, ние имахме този късмет и не купухме винетка, това беше преди 2 години).

Само едно уточнение. Винетка за ходене до Базел от Германия/Франция не трябва, ако се избегне магистралата в Швейцария (4-5км и 5-10мин повече). Просто избирате "avoid tolls" на мапса.

Ако мислите да наемете кола, не го правете от Швейцарската страна/изход на летището, че цените нормално са по-високи.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Граф Вронски каза:

Привет.

Аз не съм използвал този автобус, но съм стигал с влак от Basel (Швейцария) - през Saint-Louis - през Colmar - до Strasbourg. 
Погледнах сайта на летището и съветват за този автобус 11, който е до жп гарата в Saint-Louis. За разписанията за влаковете във Франция можете да погледнете сайта на "френското БДЖ" SNCF. Погледнах за първия уикенд на октомври и има влакове. Вече ако има някакви стачки, по-скоро ще се разбере (според мен) по-нататък.

Не съм бил в този Европа Парк (дори за първи път го чувам), но видях, че от FlixBus имат такъв маршрут Rust - airport Basel-Mulhouse-Freiburg (избрах случайна дата), но не знам до колко ще е удобен за вашия полет. Можете да пробват в google maps какво ще ви предложи за вашата дата  (като различни видове транспорт и да прецените). Както и за машртут от Colmar до Rust ( google ми предлага доста сложни машртути с прекачвания и през други градове - Strasbourg/Basel/Freiburg).

То се оказа наистина много сложно с този Европа парк, и аз проиграх Колмар - Руст с мапса , много  дълго  с доста прехвърляния. На връщане пък ... от Руст към Базел  flixbus  не върши работа защото е вечер .... пък ние излитаме към България на обяд ...... или с коли или трябва да нощуваме в Базел.... ама то като първо купуваш билети , а после мислиш 😂..... така става ! 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте, магеланци, моля за съвет.

Дъщеря ми с приятели искат да ходят до Европа парк.

Купили са си билети до Базел. Полетът им каца в 15.00 ч. Как най-лесно биха могли да се придвижат до Рингсхайм, където са резервирали хотел?

След Европа парк планират да отидат за два дни до  Манхайм и Хайделберг. Прибирането в БГ отново ще е през Базел.  

Бихте ли ме посъветвали как да си организират придвижването - от Базел (летище) до Рингсхайм и после връщането от Манхайм до летище?

Дали си заслужава и биха ли могли да се възползват от 49 евровите билети?

Връзка към коментар

Скоро питах за придвижване от немско към Базел и ми дадоха ценни отговори тук:

Значи от летището си купуват билет за 6,10 CHF(на човек) за 3 зони, качват се на автобус 50, после на трамвай до немската гара Basel Bad Bf и от там вече хващат регионален влак към Рингсхайм. Ето този е директен, от сайта на DB e скриншота, но има варианти с прекачване:

image.png.6a2d3ba1b396b1b0e7f1fc5963749cd0.png

Съответно от Манхайм по същият начин излизат маршрути с прекачване към Базел.

Ако са само за два-три дни може да погледнат на сайта на DB за груповите регионални билети, дали няма да им излезе по-евтино.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, DGTG каза:

Здравейте, магеланци, моля за съвет.

Дъщеря ми с приятели искат да ходят до Европа парк.

Купили са си билети до Базел. Полетът им каца в 15.00 ч. Как най-лесно биха могли да се придвижат до Рингсхайм, където са резервирали хотел?

След Европа парк планират да отидат за два дни до  Манхайм и Хайделберг. Прибирането в БГ отново ще е през Базел.  

Бихте ли ме посъветвали как да си организират придвижването - от Базел (летище) до Рингсхайм и после връщането от Манхайм до летище?

Дали си заслужава и биха ли могли да се възползват от 49 евровите билети?

Зависи кога каца, може да се хване и директен фликсбус от летището до Европа парк:

image.png.e6be9d81fec369c6a6236816254bb179.png

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, DGTG каза:

Трябва да кацнат в 15 ч., но пътува с уизз и не може да сме сигурни, за да купят билети за фликбус.

А колко човека пътуват? Тогава оптималния вариант е с градския транспорт до гарата Basel Bad Bf. от там с регионални влакове и групов билет на DB. В зависимост от това колко дни ще бъдат вижте дали дневни групови билети или този за 49 евро да се вземе. С груповия билет могат да пътуват неограничено в провинцията, за която важат и градския транспорт в градовете, но трябва винаги да са заедно, защото билета е 1 и на него им пише имената.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Магеланци, изчетох темата, но моля за малко разяснение относно ползването на билетите Alsa+.

Планираме през ноември 3-4 - дневна разходка до Страсбург, Колмар и селцата. Двама сме.

На летище Базел пристигаме събота сутрин и смятам да се придвижим с автобус 11 до гара Сен Луи и след това с влак до Страсбург.

На другия ден (неделя) от Страсбург  с влак до Колмар. 

Виждам, че билетите Alsa+ са :

ALSA + Groupe

Territoire Alsace (39,10€)

Département du Bas-Rhin (24,20€)

Zone urbaine de Strasbourg (7,20€)

Département du Haut-Rhin (24,20€)

Zone urbaine de Colmar (5,40€)

Кои от тях са ОК за нашето придвижване? В кой Departement сме? 

Доколкото разбирам тези са само за събота - неделя. Така ли е? 

До  Riquewihr и Ribeauvillé ще ходим в делничен ден, както и към летището се връщаме в делничен ден - отново влак и автобус 11. За тези дни има ли някакви  оферти за билети?

Връзка към коментар
преди 26 минути , DGTG каза:

В кой Departement сме? 

Колмар е в департамент Горен Рейн, а Страсбург - в Долен Рейн.

Цитат

Да, събота, неделя и празнични дни.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 21 минути , DGTG каза:

Магеланци, изчетох темата, но моля за малко разяснение относно ползването на билетите Alsa+.

Планираме през ноември 3-4 - дневна разходка до Страсбург, Колмар и селцата. Двама сме.

На летище Базел пристигаме събота сутрин и смятам да се придвижим с автобус 11 до гара Сен Луи и след това с влак до Страсбург.

На другия ден (неделя) от Страсбург  с влак до Колмар. 

Виждам, че билетите Alsa+ са :

ALSA + Groupe

Territoire Alsace (39,10€)

Département du Bas-Rhin (24,20€)

Zone urbaine de Strasbourg (7,20€)

Département du Haut-Rhin (24,20€)

Zone urbaine de Colmar (5,40€)

Кои от тях са ОК за нашето придвижване? В кой Departement сме? 

До  Riquewihr и Ribeauvillé ще ходим в делничен ден, както и към летището се връщаме в делничен ден - отново влак и автобус 11. За тези дни има ли някакви  оферти за билети?

От Сен Луи до Страсбург е всички зони, т.е. цялата територие Елзас - билета от 39.10 евро. Не важи за двата дни събота - неделя, а само за единия от двата дни.

Ето сайта и малко превод от него на български

https://www.ter.sncf.com/grand-est/tarifs-cartes/tarifs-regionaux/alsa%2B-groupe-journee

https://mmt.vsct.fr/sites/default/files/swt/CGRE/2022-07/1519 ALSA PLUS 3 volets juin 2019_pp.pdf

Предимства

• Важи за един ден между събота, неделя или официални празници

• Неограничен достъп до всички мрежи на обществения транспорт (влакове/автобуси TER Fluo) в избрания район

• Група от 2 до 5 човека

• Във 2 клас

• Валидна в деня, посочен на билета

Преди 4 г. като бяхме там, макар и трима човека ползвахме единични билети за всеки маршрут. Имаше такива за влак от по 5 евро с фиксиран час за някои от отсечките - Сен Луи - Колмар и Колмар - Страсбург. От Колмар до селата с автобус също единични билети купувахме от шофьора. Виж кое ще ти е по-изгодно.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , ДиянаВ каза:

От Сен Луи до Страсбург е всички зони, т.е. цялата територие Елзас - билета от 39.10 евро. Не важи за двата дни събота - неделя, а само за единия от двата дни.

Ето сайта и малко превод от него на български

https://www.ter.sncf.com/grand-est/tarifs-cartes/tarifs-regionaux/alsa%2B-groupe-journee

https://mmt.vsct.fr/sites/default/files/swt/CGRE/2022-07/1519 ALSA PLUS 3 volets juin 2019_pp.pdf

Предимства

• Важи за един ден между събота, неделя или официални празници

• Неограничен достъп до всички мрежи на обществения транспорт (влакове/автобуси TER Fluo) в избрания район

• Група от 2 до 5 човека

• Във 2 клас

• Валидна в деня, посочен на билета

Преди 4 г. като бяхме там, макар и трима човека ползвахме единични билети за всеки маршрут. Имаше такива за влак от по 5 евро с фиксиран час за някои от отсечките - Сен Луи - Колмар и Колмар - Страсбург. От Колмар до селата с автобус също единични билети купувахме от шофьора. Виж кое ще ти е по-изгодно.

Ако отивайки от Сен Луи до Страсбург закупя този от 39,10 - който е за цялата територия Елзас, ще важи ли и в самия Страсбург или ще трябва там да си купя допълнително Zone urbaine de Strasbourg (4,50€) ако решим да ползваме транспорт?

Връзка към коментар
преди 8 минути , DGTG каза:

Ако отивайки от Сен Луи до Страсбург закупя този от 39,10 - който е за цялата територия Елзас, ще важи ли и в самия Страсбург или ще трябва там да си купя допълнително Zone urbaine de Strasbourg (4,50€) ако решим да ползваме транспорт?

Ще важи. За всички видове транспорт е - влакове, трамваи, автобуси, градски и извънградски.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, ДиянаВ каза:

А тези по 5 евро предварително ли си ги купихте (и в момента виждам такива) или там на място? Променят ли се цените за тези влакове с наближаване на времето?

И още нещо - ако он-лайн закупя билета Alsa+ "Territoire Alsace" - отбелязвам само "един човек" като посочвам неговото име и мейл - т.е. титуляр, но се ползва от 2 - 5 човека?

Връзка към коментар
преди 19 минути , DGTG каза:

А тези по 5 евро предварително ли си ги купихте (и в момента виждам такива) или там на място? Променят ли се цените за тези влакове с наближаване на времето?

И още нещо - ако он-лайн закупя билета Alsa+ "Territoire Alsace" - отбелязвам само "един човек" като посочвам неговото име и мейл - т.е. титуляр, но се ползва от 2 - 5 човека?

Предварително купих билетите. За определени дни и часове с по-малък пътникопоток пускат в продажба определен брой промоционални билети. Като се изкупят, цената им става обичайната. Нормалната тарифа не е променлива. Т.е. редовният билет няма да си промени цената с наближаване на времето, но промоционалните могат да свършат като бройка за продажба. 
За купуването на картата Алса+, не знам.

Ти по времето на коледните базари ли ще ходиш?

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Пак аз имам питане. Билета "Alsa+ "Territoire Alsace"  покрива ли автобус 11, който е от летище Базел до гара Сейнт Луи и има ли на летището от къде да бъде закупен или трябва предварително он-лайн? 

Връзка към коментар

Хм, според мен влиза в картата Алса. Четох, че дори самата карта може да се купи от шофьора на автобуса. От това си правя извод, че влиза.

Ако не откриеш информация, питаш шофьора. В крайна сметка той продава билетите.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Някой наемал ли е кола през приложението Getaround. Ако може някакво мнение. Гледам да наема кола за 1 ден в Колмар, за по-лесна обиколка на селцата, но не ми е много ясно как точно се процедира и колата има ли пълна застраховка?

Връзка към коментар
На 25.08.2023 г. в 17:14, Граф Вронски каза:

Привет.

Граф Вронски, правилно ли разбрах, че излизайки от френската страна на летището в Базел и хващайки автобус 11, същия ще ме отведе в Сен Луис? А как бих могла да се придвижа от Базел до Сен Луис вечерта?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.