Прескочи до съдържание

Най-добрите условия за кредитна карта за често пътуващи хора (само български банки)


Препоръчани мнения

Бележка на Георги: Темата е отцепена от друго място. Може би не е зле да се обсъди наистина коя е най-добрата кредитна карта издавана в България. Но не само като такса издаване и обслужване, но такси при теглене в чужбина, такси за превалутиране при плащане в друга валута, лихви, лимити и т.н. Аз лично не съм компетентен, а и не ми се е налагало, но може някой да ден да ми се наложи :)

 

 

Относно картата - кво сега, ще ме караш да си вадя кредитна карта в тимаджийската банка само заради спестяване на 5 евро, и после да й плащам годишните такси ли?

далеч съм от мисълта за правя реклама на която и да е банка, нито пък ТИМ-аджиите са ми симпатични , но истината е, че май в моменти имат от най-добрите условия за карти като такси ...
Но всеки може сам да си провери, да сравнява и да избира, де ... ;)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

далеч съм от мисълта за правя реклама на която и да е банка, нито пък ТИМ-аджиите са ми симпатични , но истината е, че май в моменти имат от най-добрите условия за карти като такси ...

Но всеки може сам да си провери, да сравнява и да избира, де ... ;)

По твой съвет, веднага проверих и сравних годишните такси за поддържане на кредитни карти, издадени от ЦКБ и ПИБ.

Годишна такса ЦКБ - 2 EUR на месец = 47 лв. на година http://www.ccbank.bg/media/filer_private/30tarifa_ckb_za_web_p26_28062013_01092013.pdf

Годишна такса ПИБ - 39 лева  http://www.fibank.bg/uploads/_Tariff_Bulletin/docs/Tariff.pdf

Спирам до тук,  не виждам смисъл да сравнявам останалите показатели.  :)

Връзка към мнение

В момента ПИБ  имат промоция на кредитни карти Visa и Mastercard  като от датата на издаване до 28 февруари догодина няма такса при теглене от банкомат .

Лихвата при просрочени задължения е  9.5% за първите 6 месеца после вече си е нормалната.

Няма такса за първата година и преди да изтече може да я върнете в случай , че не искате да плащате годишна такса по-нататък.

 

При FIB cashback -а e 1% , като има условие за оборот минимум 2000 лева за 6-месечен период.

Как е при ЦКБ и други банки ?

 

Работя и с КТБ които предлагат някой много атрактивни условия , но онлайн банкирането и страницата им е като от времето на Фред Флинтстоун.

В това отношение ПИБ са страхотни !!!

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

При FIB cashback -а e 1% , като има условие за оборот минимум 2000 лева за 6-месечен период.

Как е при ЦКБ и други банки ?

Cashback не е популярен при българските банки. Вероятно все още го предлагат само ПИБ и ОББ.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Годишна такса ЦКБ - 2 EUR на месец = 47 лв. на година

 

При тази на ЦКБ със самолетчето (CCB-Bulgaria Air) е 1 EUR на месец = 24 лева на година. И си си  при ТИМ. :):sungum:

 

.....дайте да пуснем нова тема, тази нали е за промоции и ......

Редактирано от Hollywood
Връзка към мнение

Dynamic Visa кредитна карта на Alpha Bank с отстъпка при всички транзакции на пос и в интернет 1%, а при партньори до 72%, без годишна такса за първата година ако кандидатствате до 31.12.2013, след това 50 лв - http://www.alphabank.bg/?page=dynamic_visa

 

Имат и вариант с дебиттна карта Dynamic Debit Visa -  http://www.alphabank.bg/displaybg.aspx?page=dynamic_visa_debit

Връзка към мнение

^

 

Това звучи интересно, но е редно да се посочи, че на практика не получаваш сума при всяка покупка, а ваучер, който можеш да използваш за покупки само в една конкретна верига от супермаркети. Това + неяснотата дали карта издадена от гръцка банка е надежден вариант за разплащане предопределя нещата...

 

Аз и друг път съм споменавал. Клиент съм на ПИБ от 1998 г. Станах им клиент основно заради дебитните карти. Бяха едни от първите, които въведоха дебитни карти, а аз съм технократ по душа - първата транзакция за плащане на битови сметки през системата ePay в България е моя, но да не се отклоняваме от темата. Ползвам кредитна карта от ПИБ от 2006 г. Досега не съм имал проблеми с нея с две изключения. Един от автоматите за билети в Лисабон не я разпозна и трябваше да платя в кеш. Това се случи само на един автомат, следователно става дума за инцидент. Вторият път беше онзи ден. Картата не беше разпозната на тол пункта преди Ниш. Платих в кеш. Случва се за първи път, следователно отново става дума за инцидент. Програмата "cash back" не само покрива годишната такса за поддръжка, но през шест месеца ми докарва и един приличен остатък. Не виждам причина да сменям банката на този етап...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Понеже темата е за често пътуващи, препоръчвам American Express от Пощенска.

Таксите и лихвите можете да си ги видите на сайта им. Нищо революционно.

В България не се приема навсякъде. Дотук са недостатъците.

 

Предимствата.

В чужбина върши доста добра работа. Едното голямо предимство е, че няма такса превалутиране. Никаква.

В каквато и валута да платите, ползва курса на Amex и го превалутира.

Другото предимство, което не всяка карта го има, е застраховка на покупки. Купувате си нещо, губите го или ви го открадват, обаждате се и имате право да си получите парите обратно. В почти всички хотели също се приема. До момента само в един в Италия не ми я приеха.

Върши много добра работа като втора карта. Интернет банкирането е на ниво и е безплатно, е-мейл известяването също е безплатно. СМС известяването се плаща. Срокът за плащане на извлеченията е 20 дни - по-дълъг от останалите карти. По принцип до 29 число всеки месец, като извлечението излиза на 8 число. Ако след 8 число ви превеждат заплата е много удобно. Имах една друга карта, която трябваше да се плати до 10 число. А заплатата ми идваше на 10. Кофти.

Плащането на задължение по банков път е безплатно и не изисква сметка в банката.

Моят съвет е преди да подпишете договор за кредитна карта, задължително да попитате дали и в какъв срок след неплащане на задължение се блокира картата и колко струва отблокирането. След което да си прецените.

С такива дребни таксички много се нервирам да ме цакат.

Ползвам и чуждестранни банкови карти, проучвал съм условията в чужбина - специално за AMEX в България са най-добри. Просто факт.

Много добра допълнителна карта - примерно към VISA или MasterCard. Ако случайно не ви я приемат, плащате с другата.

Имат и някакви бонус точки, които се събират и при плащане в чужбина. Много от българските банки ограничават бонус програмите само за България.

Някой ми беше казал, че е по-добре защитена от злоупотреби в сравнение с Visa и MC. Не съм проверявал подробности. Дано не ми се наложи.

 

Важните условия за една карта за често пътуващ според мен са следните:

 

1. Такси превалутиране - имайте предвид, че варират в много широки граници.

2. Срок за плащане на задължение. През този срок обикновено не текат лихви за покупки.

3. Възможност за плащане на задължение онлайн и свързаните с него разходи. Например една българска банка все още иска да имаш задължително разплащателна сметка при тях (5 лв на месец), за да можеш да си плащаш задълженията. При едно читаво онлайн банкиране дали си в България или чужбина няма никакво значение. Този факт обаче няма да ви го обяснят ако не попитате изрично.

4. Лихви. Лихвите в България така или иначе банките си ги съгласуват и няма нищо революционно. Amex по принцип държат малко по-високи лихви, но пък в крайна сметка на вас карта ли ви трябва, или кредит? При дълъг срок за погасяване по-високата лихва може да не ви се наложи изобщо да я платите.

 

Не го приемайте като реклама. Просто споделям опит от вече 8 години с различни карти на различни банки. Клиент съм на Пощенска банка и това е единственият им продукт, от който съм доволен. Заявил съм им го официално!

Банките с български и офшорни собственици ги обикалям. По много причини.

За читава дебитна карта Visa и онлайн банкиране мога да препоръчам Прокредит Банк.

Редактирано от georgiev
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Понеже темата е за често пътуващи, препоръчвам American Express от Пощенска.

Купувате си нещо, губите го или ви го открадват, обаждате се и имате право да си получите парите обратно

Това горното, както си го написал, много силно ме съмнява да е точно така.

Примерно някой реши да си "губи" или "да му крадат" нещо на всеки три месеца. И какво - обажда се, и банката му връща парите ей така?  :huh: Няма начин просто.

За платена онлайн, и неполучена, или получена но с дефекти стока ОК. Но да получа нещо, да си го ползвам, в един момент да реша че съм го загубил, и с едно обаждане да ми върнат парите е някъв абсурд просто. :)

 

 

За читава дебитна карта Visa и онлайн банкиране мога да препоръчам Прокредит Банк.

Не е дебитна Виза, а е Electron. Има разлика, или поне сайтовете за самолетни билети правят разлика в таксите при плащане между Visa Debit и Visa Ekectron.

Връзка към мнение

Айде за пълнота да се включа.

Diners Club пак от ПИБ. 4лв/месец такса (48лв годишно), 1% кешбек. Дава достъп до бизнес салони по летищата (с 1 придружител), отскоро искат да си похарчил 500 лв по картата за предните 90 дни. Не се приема навсякъде като Виза или Мастеркард, т.е. става за допълнителна карта (тук в Бразилия се приема навсякъде, както и Амекс).

Аз май ще я отказвам вече, пътуваме обикновено четирима и основното предимство изчезва. Ама е жалко, защото Дайнърс тук има 300 лв годишна такса... Има салон с детски кът в Сао Пауло, което пък е най-досадното летище където съм бил...

Връзка към мнение

Загубването не се включва, прав си. Ето условията от сайта:

"застраховка при покупки – покритие при пълна загуба вследствие на кражба чрез взлом или вандализъм или пълно или частично увреждане вследствие на пожар, природни бедствия или вандализъм, ако стоката е закупена с кредитната карта в срока на застраховката. Застраховката покрива до 1500 лв. на продукт и до 10 000 лв. общо за всички, закупени в рамките на всеки дванадесетмесечен период на валидност на застрахователната полица."

Редактирано от georgiev
Връзка към мнение

И аз бях с Дайнърс като втора карта, веднъж ме спаси в САЩ, че там не бяха чували още за пин кодове и чипове и добре, че я имах, 2006г. също и за салоните не е лошо, но само веднъж се възползвах и накрая я върнах, да не и плащам само месечната такса- 30тина лева беше като втора карта от ПИБ.

Редактирано от Oshko
Връзка към мнение

По твой съвет, веднага проверих и сравних годишните такси за поддържане на кредитни карти, издадени от ЦКБ и ПИБ.

Годишна такса ЦКБ - 2 EUR на месец = 47 лв. на година http://www.ccbank.bg/media/filer_private/30tarifa_ckb_za_web_p26_28062013_01092013.pdf

Годишна такса ПИБ - 39 лева  http://www.fibank.bg/uploads/_Tariff_Bulletin/docs/Tariff.pdf

Спирам до тук,  не виждам смисъл да сравнявам останалите показатели.  :)

 

Ама като казваш "годишна такса" - чети т.17 :

 

т.17
Годишна такса за управление на кредита при карта с
годишно таксуване
- MasterCard Standart / Visa Classic - 25лв.

 

При това за първата година не се дължи тази такса, картата е за 2 години, така че реално годишната такса излиза 12.50лв. ;)

(иначе наистина има и вариант да избереш месечно таксуване, което е 2Е, както си забелязал, но не ми е ясно какъв е смисълът от този вариант)

 

Така ако сравниш и другите условия, ще видиш, че са повечето или по-добри (без кешбека), или поне не по-лоши от тези на ПИБ, камо ли на другите банки.

Понеже скоро ми се наложи да се поровя, затова казвам ;)

 

P.S. И пак да повторя  :)  - нямам нищо общо с ЦКБ, нито акции имам там, нито роднини или гадже в ЦКБ :biggrin: , а ТИМ-аджиите  не са ми особено симпатични ;)

Редактирано от Фичо
Връзка към мнение

При това за първата година не се дължи тази такса, картата е за 2 години, така че реално годишната такса излиза 12.50лв. ;)

Това не е много коректно, защото ако продължиш картата, не е безплатна една година и платена следващата, а си плащаш цялата такса всяка година. А ако ще я закриваш, може да изкараш само една година и да ти е безплатна.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да, естествено че ако продължиш картата, вече няма безплатна година, ама то след 2 години - всичко може да се промени, но за срока на договора (2 години) - си е точно така.
Не знам някоя банка да гарантира за вечни времена едни и същи условия при продължаване на карта.

 

А това със закриването също не е точно така, понеже както стана дума - договорът е за 2 години и при предсрочно прекратяване вероятно е изискуема тази такса, не съм чел подробно дребните букви, ама сигурно е така.

Редактирано от Фичо
Връзка към мнение

Не мога да прочета цялата тема, но видях, че Amex се цитира. Едно голямо нейно предимство е, че там няма DCC - Dynamic Currencty Conversion, с който много обичат да цакат туристите в чужбина. Бедата е, че не навсякъде се приема и си мисля, че е по-полезна като втора карта, също като Diners-a. Без Mastercard и Visa човек май не може да се оправи навсякъде...

Връзка към мнение

При това за първата година не се дължи тази такса, картата е за 2 години, така че реално годишната такса излиза 12.50лв. ;)

(иначе наистина има и вариант да избереш месечно таксуване, което е 2Е, както си забелязал, но не ми е ясно какъв е смисълът от този вариант)

Няма такива тънки сметки като "разделяне годишната такса на 2". Годишната такса си е толкова, колкото пише в Тарифата на банката. :) 

Иначе и при кк на ПИБ първата година е безплатна. Вероятно и при други банки.

А тези такси за месец по 2 евро, които съм видял и цитирах, допускам че се начисляват именно ако решиш да си закриеш/откажеш от картата преждевременно - т.е. преди да е изтекъл срокът на договора, подписан лично от клиента. Тогава му смятат таксата колкото месеца е ползвал картата именно по тази ставка от 2 евро/месец.

Не съм чел подробно цялата Тарифа, но допускам, че е точно за такива случаи.

 

Имам едно питане пак във връзка с картите.

Има ли българска банка (или поне с клонова мрежа в България), която да издава Visa Debit (класическа дебитна), а не Electron / VPay, wave и т.н варианти на Visa? И ако има такива, на коя условията са най-приемливи (по лични впечатления)?

Прегледах няколко сайта на банки, но никъде не видях точно Visa Debit.   :rolleyes:

Връзка към мнение

Айде за пълнота да се включа.

Diners Club пак от ПИБ. 4лв/месец такса (48лв годишно), 1% кешбек. Дава достъп до бизнес салони по летищата (с 1 придружител), отскоро искат да си похарчил 500 лв по картата за предните 90 дни. Не се приема навсякъде като Виза или Мастеркард,

 

Имах такава около 3 години , но се отказах , защото на много места в Европа не се приема.

Не съм я пробвал за достъп до бизнес салон , защото ми изглеждаше съмнително , но щом си пробвал явно си важи  ;-)

Връзка към мнение

А това със закриването също не е точно така, понеже както стана дума - договорът е за 2 години и при предсрочно прекратяване вероятно е изискуема тази такса, не съм чел подробно дребните букви, ама сигурно е така.

 

 

При промоцията на ПИБ мацката изрично ми каза , че ако не искам да плащам такса може да я закрия в края на първата година (която е без такса)

Тъй като не ме интересуваше не съм чел ситните букви , но ако ме е подвела като стар верен клиент още утре ще я увикам подобаващо - друго не мога да направя защото наскоро се омъжи  :blush:

 

П.С. Това с първата година без такса и от втората с такса е още по-объркващо при положение , че повечето карти вече се издават със срок поне три години.

Редактирано от stenk
Връзка към мнение

Имах такава около 3 години , но се отказах , защото на много места в Европа не се приема.

Не съм я пробвал за достъп до бизнес салон , защото ми изглеждаше съмнително , но щом си пробвал явно си важи  ;-)

О, дава си достъп без проблем, ама освен в Сао Пауло и Рио не се сещам къде съм влизал. (Там даже има и екстри, като безплатен шатъл до града, но не съм го ползвал). В София също може, ама мен не ми трябва. На сайта си има списък със салоните, където се приема. То не че е кой-знае какво, нещо за пиене, похапване и интернет достъп, ама е добре, ако имаш 5-6 часа престой някъде.

От тази година има условие да си изхарчил поне 500лв. последните 3 месеца, иначе престоя се плаща, преди го нямаше.

Чудя се, ако им кажа, че се отказвам дали ще ми предложат някоя оферта за намаление на годишната такса. Аз имам и Виза при ПИБ... От друга страна си плащам всичко на падеж, та едва ли съм много незаменим клиент.

Връзка към мнение

Индивидуален подход към клиент в банка? Забрави!

Един от бившите ми шефове ме научи да се държа агресивно и взискателно в банка, мотивирайки се простичко, че всички в банката са там, за да те обслужват и да намират решение на желанията ти! (Разбира се, ако знаеш какво искаш).

 

Заплахата, че ще смениш банката свали шефа на клона от офиса му на 4-я етаж в паричния салон.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Има ли българска банка (или поне с клонова мрежа в България), която да издава Visa Debit (класическа дебитна), а не Electron / VPay, wave и т.н варианти на Visa? И ако има такива, на коя условията са най-приемливи (по лични впечатления)?

Прегледах няколко сайта на банки, но никъде не видях точно Visa Debit.  

:rolleyes:

 

Не знам дали точно за такава питаш, но аз имам класическа (не електрон) Виза дебитна на ОББ. Водят я също "Charge" карта. Разпознава се общо взето като кредитна, макар и да не разрешава да плащаш с повече, отколкото имаш по сметката. Бяхме наели веднъж и АТВ с нея в Гърция. Дали са най изгодни условията на ОББ не знам, защото не съм проверявала на другите.  Годишната такса е 50лв.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Един от бившите ми шефове ме научи да се държа агресивно и взискателно в банка, мотивирайки се простичко, че всички в банката са там, за да те обслужват и да намират решение на желанията ти! (Разбира се, ако знаеш какво искаш).

 

Заплахата, че ще смениш банката свали шефа на клона от офиса му на 4-я етаж в паричния салон.

 

През последните две-три години със свиването на кредитирането определено виждам промяна в отношението на служителите.

Ама ако беше 2007, можеше и да те изгони охраната.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.